Leerdamse glasdagen

Leerdamse glasdagen

In Leerdam vinden van 7 tot en met 9 september 2012 de Glasdagen plaats. In Het Dak in Leerdam vindt u het hart van deze Glasdagen gevormd door de Internationale Glaskunstbeurs. Maar u vindt er nog meer. Zo wordt Leerdam niet voor niets dé glasstad van Nederland genoemd. Breng vooral ook eens een bezoek aan de Glasblazerij in Leerdam. Ook het Nationaal Glasmuseum is een bezoek waard. U vindt er momenteel de tijdelijke tentoonstellingen Copier: een nieuw Leven, Suntrapped en Food & Glass. Ook Royal Leerdam doet mee aan deze glasdagen en u vindt er divers nieuw werk.

Bellenvaarders in Leerdam

Beeldend kunstenaar en glasblazer Marinke van Zandwijk maakt speciaal voor deze glasdagen deze drijvende installatie. De luchtbel is een vast uitgangspunt in het werk van Van Zandwijk. Ook deze installatie wordt opgebouwd vanuit geblazen glazen bellen. Deze zomer wordt regelmatig de werkvloer overgenomen door de bellenblazende Marinke. Zakkend over buizen, hangend aan metaal, en vloeiend over hindernissen zullen de Bellenvaarders ontstaan. Op de meeste zondagen in juli zal Marinke blazen in de Glasblazerij. De nieuwe oogst, het meest pure bellenras uit het werk, zal met hulp van frisse kinderlucht tot stand komen. Aanwezige kinderen kunnen op zondag uitgenodigd worden om mee te werken een deze installatie.


Alle bellen verzamelen!

Op vrijdagavond 7 september 2012 zal er een feestelijk bellenblaasfestijn plaatsvinden in de glasblazerij. De laatste ‘vers-geblazen’ lichting bellen wordt die avond te water gelaten. En iedereen is van harte welkom een belletje mee te blazen!

Museumjaarobject 2012 in Leerdam

Het Nationaal Glasmuseum presenteert op de Glaskunstbeurs het Museumjaarobject 2012, naar ontwerp van Caroline Prisse. Eén van de mooiste tradities van het Nationaal Glasmuseum is de uitgave van het museumjaarobject. In de loop der jaren hebben vele bekende kunstenaars en vormgevers een bijdrage geleverd aan een rijk geschakeerde serie. Ook dit object van Prisse toont de spanning tussen de natuur en de verurbaniserende wereld om ons heen.

Glasliefde

Een theaterspektakel geïnspireerd op leven en werk van Andries Copier, die één van de grootste glaskunstenaars is die Leerdam heeft voortgebracht. De locatie? In de tuin van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Waar anders? Tijdens de Glasdagen kunt u naar de try-outs van dit spektakel, namelijk op 8 en 9 september. Tijdens deze bijzondere productie wordt, mede in het kader van het Jaar van Copier, een beeldend verband gelegd tussen theater, museum en glaskunst. Entreekaarten en informatie: www.glasliefde.nl.

Internationale Glaskunstbeurs

Drie dagen Glaskunst! Alweer de 24e editie van deze grootste glaskunstbeurs van Nederland. Honderden kunstenaars, verzamelaars en beurshandelaren tonen en verkopen op deze beurs prachtige stukken. De grootste collectie oude en moderne glasobjecten ter wereld is te zien en te koop op deze internationale beurs. Arnout Visser heeft het Beursobject 2012 ontworpen. Dit object is te koop na voorinschrijving of tijdens de Glasdagen! www.glaskunstbeurs.nl

Art in Crystal

Royal Leerdam Crystal presenteert Art in Crystal met nieuwe ontwerpen van Ans Markus en huisontwerper Carina Riezebos. In de ontwerpen van Ans Markus spelen de windsels een belangrijke rol. Carina Riezebos ontwerpt een nieuwe collectie waarin zij oude technieken met hedendaagse kleuren en vormen verbindt. Het gehele weekeinde worden er rondleidingen georganiseerd door de eeuwenoude Kristalfabriek.

De Wereld van de Glasblazer

Curator Josja Caecilia Schepman heeft een aantal kunstenaars, vormgevers en glasblazers gevraagd nieuw werk te maken dat tentoongesteld wordt in Fort Asperen. Iedere kunstenaar en vormgever heeft een lemma uit de encyclopedie De Wereld van de Glasblazer, van aandacht tot zwelgen, gekozen en deze in glas vormgegeven. Kunstenaars die meewerken: Bernard Heesen, Maria Roosen, Arnout Visser, Scholten en Baijings en velen anderen.

4YOU

De nieuwe collectie unica van de Engelse glaskunstenaar Steve Frey is te zien in Glas Galerie Leerdam. Glaskunstobjecten, veredeld met gevarieerde koud bewerkingstechnieken.

Carl van Hees

Expositie van Van Hees en nieuw werk van Cilja Zuyderwyk wordt getoond in Galerie de Smederij.

Sloepen en bus

De leukste manier om van de Glasblazerij naar het Glasmuseum te gaan is via het water! Dit weekend varen de sloepjes voor de laatste keer. Moe van al dat mooie glas en u wilt terug naar het station of de auto? Speciaal dit weekend rijden er gratis pendelbussen tussen het station, de Glasblazerij, de Glaskunstbeurs en het Glasmuseum.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.