Nieuw Cultureel Centrum Sajos Finland

Nieuw Cultureel Centrum Sajos

De enige inheemse bevolking in het EU-gebied, de Sámi, krijgen hun eigen culturele centrum in Inari, Fins Lapland. De opening van het centrum vond plaats op 2 januari 2012. Sámi Cultureel Centrum Sajos wordt het hoofdkwartier voor de Sámi cultuur en haar zelfbestuur.

Behouden Sami cultuur

Het doel van Sajos is het behouden en ontwikkelen van de Sámi cultuur en de talen die zij spreken. Zo kunnen er betere mogelijkheden gecreëerd worden op zakelijk gebied en kan hun culturele zelfbestuur beheerd worden.

De traditionele klederdracht van de Sam


Sajos is de nieuwe thuisbasis van het Finse Sámi Parlement en een bastion van het multiculturalisme. Het Centrum streeft ernaar actief te communiceren over alle zaken die betrekking hebben op de Sámi. De Sámi tradities komen voor in de noordelijke delen van Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland. Traditionele bronnen van levensonderhoud zijn rendieren, jagen, vissen en handwerk.


De Sámi staan bekend om hun mythische verhalen en hun geloof in alles wat een ziel heeft. Sámi sjamanisme is een bekend begrip in Finland. Volgens de Sámi legende, wordt het Noorderlicht veroorzaakt door een vos die dwars over de Arctische hoogvlaktes rent en licht de hemel op doordat zijn staart de sneeuw op stuift. De moderne Finse term ‘revontulet’, de vos branden, is afgeleid van deze mythe.

het Noorderlicht in fins Lapland

Meer informatie over Sajos

Ben je nieuwsgierig geworden naar het nieuwe Culturele Centrum Sajos? Kijk dan voor meer informatie over het centrum op deze website of neem contact op via sajos@samediggi.fi. Meer informatie over het museum vindt je op de natuur centrum Siidda Als je daarnaast meer informatie over accommodaties wilt, kun je terecht op de website van Hotel Kakslauttanen en van het Saariselkä resort

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Finland

 

Reviews lezen over Fins Lapland

Meer informatie over Fins Lapland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Fins Lapland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Fins Lapland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.