Voet van gaspedaal in Champagne-Ardennen

Voet van gaspedaal in Champagne-Ardennen

De Franse regio Champagne-Ardennen is een van de deelnemende organisaties op de aankomende Fiets en Wandelbeurs die zaterdag 11 en zondag 12 februari plaatsvindt in de RAI. Een bestemming die zich uitstekend per auto laat verkennen maar ook een legio aan mogelijkheden biedt voor diegenen die liever wat meer spieren in hun lijf aanspannen dan alleen het gaspedaal indrukken.

5000 kilometer bewegwijzerde fietspaden

Met zo’n 5000 kilometer aan bewegwijzerde en over het algemeen vlakke paden is de Champagne-Ardennen geschikt voor de actieve vakantieganger in alle leeftijden. Bijzonder zijn de zogenoemde ‘voies vertes’, voormalige spoorweg tracés en jaagpaden langs kanalen die nu in gebruik zijn als fiets- en wandelpaden. Veel van deze trajecten zijn ook geschikt voor skateliefhebbers. Op de Fiets en Wandelbeurs introduceert het verkeersbureau Champagne-Ardenne Toerisme zijn nieuwe wandel- en fietskaart met suggesties voor wandel- en fietstochten, enkele arrangementen, een overzicht van fietsverhuurbedrijven en accommodaties, waaronder hotels die speciale faciliteiten voor fietsers bieden. Nadere informatie vindt u bij het verkeersbureau van de Champagne Ardenne toerisme.

Groene wegen

De belangrijkste voies vertes in de Champagne-Ardennen zijn de voie verte Trans-Ardennes, een 83 km lange route die loopt langs de Maas tussen Charleville-Mézières en Givet in de Franse Ardennen. De omgeving van Lac du Der biedt meer dan 100 km aan fietsroutes waaronder de voie verte rondom het meer en langs mooie vakwerkhuizen die in deze streek te vinden zijn. Het is een van de grootste stuwmeren in Europa en een jaarlijkse rustplaats voor 60.000 kraanvogels. In de streek Aube (www.aube-champagne.nl) kan men fietsen of wandelen langs de voie verte van het kanaal van de Haute Seine. In deze streek zijn onlangs bij Chaource en Val d’Armance ruim 180 km nieuwe mountainbike tracks aangelegd.

LAW’s

Met 10 langeafstandwandelpaden (Grande Randonnées) in de Champagne-Ardennen is de Franse regio ook een populair wandelgebied voor stevige stappers. Bekende GR routes die Champagne-Ardenne doorkruizen zijn onder meer de GR 145 Via Francigena en de GR 654 Saint Jacques de Compostelle. Het verkeersbureau adviseert wandelaars om altijd een kleine EHBO set voor wandelaars mee te nemen met daarin o.a. blarenpleisters en kamferspray.

Accommodaties

Campings, hotel de gîtes, vakantiehuizen, gastenkamers, kastelen, boomhutten en andere bijzondere verblijven, de vakantiegangers heeft keus aan een groot gevarieerd aanbod. Op initiatief van het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme hebben zo’n 80 fietsvriendelijke accommodaties zich daar verenigd onder de noemer ‘Champagne à vélo’ en ‘Ardennes à vélo’. De aangesloten hotels moeten aan een reeks voorwaarden voldoen, waaronder het aanbieden van een overdekte ruimte voor fietsen die afgesloten kan worden, een plek waar de fietsen schoongemaakt kunnen worden, ze moeten beschikken over een reparatieset, het ontbijt moet indien gewenst vroeg geserveerd en tegen betaling moet het hotel een lunchpakket. Leuk voor kinderen is bijvoorbeeld overnachten in een ‘pipo de clown’ wagen: dit kan nabij de plaatsen Outines (departement Marne) en Bar Sur Aube (departement Aube): zie www.roulottes-de-campagne.com. De fietsvriendelijke hotels en fietsverhuurbedrijven staan in de nieuwe fiets/wandelkaart alsmede op de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl

Vaarvakanties

Behalve fietsen en wandelen zijn er vele andere activiteiten te ondernemen. Wat te denken van een gezinsvakantie met je eigen paard en huifkar, een trektocht maken met een ezel, met een speciale ‘cyclorail’ over een oude spoorbaan fietsen of met een snelheid van zo’n 100 km hangend in een tuig van een hoogte van 300 meter naar beneden roetsjen. Ook voor een boot- of kajakvakantie is deze dichtbijbestemming ideaal. De streek heeft tevens zo’n 600 km aan kanalen en waterwegen.

Fiets en Wandelbeurs

De regio Champagne-Ardenne neemt deel aan de Fiets- en Wandelbeurs op zaterdag 11 en zondag 12 februari in de RAI in Amsterdam. De regio staat in het Frankrijk paviljoen, standnummer 9.C.30.

Bereikbaarheid

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons–en-Champagne.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Frankrijk

 

Reviews lezen over Champagne-Ardennen

Meer informatie over Champagne-Ardennen vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Champagne-Ardennen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Champagne-Ardennen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.