Wenen legt focus op Gustav Klimt

Gustav Klimt viert in 2012 zijn 150ste geboortedag. De geniale schilder staat in v8 musea in Wenen centraal en het Kunsthistorich museum, het Leopold museum en het Albertina organiseren grote tentoonstellingen in het kader van het Gustav Klimt themajaar.

Beroemde Gustav Klimt werken

Centraal in de tentoonstelling ‘Gustav Klimt im Kunsthistorischen Museumʹ staan 13 bekende schilderijen en schetsen van Klimt. In 1890 richtte Gustav Klimt samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch de zogeheten ʹMaler­Compagnieʹ op en kregen opdrachten voor het schilderen van smalle schilderijen die tussen de pilaren van het trappenhuis van het Kunsthistorisch museum pasten. Bij de schilderijen van Klimt is de symboliek van Jugendstil reeds te zien. Deze werken vormden de aanloop naar zijn meesterwerken die hij rond en na 1900 maakte.

Gustav Klimt. Eine (Zeit)Reise

In het Leopold museum in het Museumkwartier worden naast werken van Gustav Klimt ook de belangrijkste schilderijen van Egon Schiele en andere leden van de Secession tentoongesteld. In het herdenkingsjaar toont het Leopold museum de tentoonstelling ʹGustav Klimt. Eine (Zeit) Reiseʹ met onder meer talrijke voorwerpen uit de erfenis van zijn toenmalige vriendin Emilie Flöge; hieronder de overvloedige correspondentie tussen Klimt en Flöge – hij stuurde haar vaak meerdere ansichtkaarten per dag. Deze correspondentie wordt toegelicht met betrekking tot belangrijke tekeningen en schilderijen van Klimt.

Tekeningen bij het Albertina museum

Het Albertina museum – Klimt kenner bij uitstek als het om zijn tekeningen gaat – toont met rond 170 tekeningen voor het eerst het grootste deel van zijn eigen collectie. Hierdoor wordt een duidelijk beeld gegeven van zijn technieken. Naast werken uit de eigen collectie wordt de tentoonstelling aangevuld met werken in bruikleen. Centraal staat het fabelachtige tekentalent van Klimt waar zijn denk- en werkwijze onmiskenbaar tot uiting komt in zijn talrijke vrouwenstudies en allegorieën.
Gustav Klimt in het Kunsthistorisch museum

Tentoonstellingen en informatie

14.2.-6.5.2012
Kunsthistorisch museum, Maria-Theresien-Platz, 1010 Wenen
www.khm.at

Gustav Klimt. Eine (Zeit) Reise
24.2.-11.6.2012
Leopold Museum, Museumsplatz 1, MuseumsQuartier, 1070 Wenen
www.leopoldmuseum.org
Klimt – Zeichnungen

14.3.-10.6.2012
Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Wenen
www.albertina.at

Contactpersoon Wenen

Voor contactgegevens kijk op www.verkeersbureaus.info


 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Wenen

 

Reviews lezen over Wenen

Meer informatie over Wenen vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Wenen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Wenen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.