Champagne-Ardennen: kerstvakantie op zijn Frans

Champagne-Ardennen: kerstvakantie op zijn Frans

Ga eens niet naar een traditionele Duitse kerstmarkt maar ervaar de ‘la magie de Noël’ zoals de Franse regio Champagne-Ardennen haar kerstfeesten omschrijft. Champagne drinken is een wezenlijk onderdeel van Kerst en Oud & Niew vieringen, en waar kun je beter het bruisende vocht drinken dan in de champagne streek? Tussen eind november en Nieuwjaar worden vele markten en evenementen georganiseerd die buitenlandse toeristen een bijzonder kerstgevoel geven.
Populaire kerstmarkten zijn er bijvoorbeeld in steden als Reims en Charleville-Mézières. Het Franse dorp Sacy vlakbij Reims is ieder jaar volledig in de kerstsfeer gehuld. Beleef de champagne festiviteiten in de verlichte hoofstraat Avenue de Champagne in Epernay en maak vanaf daar een rondrit langs 39 dorpen met verlichte kerstkribben. Op culinair gebied pakken restaurants uit met kerstmenu’s waarbij de champagne als aperitief rijkelijk vloeit. Champagne-Ardennen ligt in het noordoosten van Frankrijk en op comfortabele reisafstand met de auto of met de trein via een overstap in Parijs. Meer informatie over de Champagne-Ardennen op www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Kerstkribben route

Bijzonder is de opstelling van kerstkribben die in zo’n 39 dorpjes in de omgeving van Reims, Châlons-en-Champagne, Epernay en Fismes te zien zijn. Veel zijn er al vanaf begin december opgebouwd maar vanaf het weekeinde van 10 en 11 december tot kerst zijn ze allemaal te bezichtigen. Plaatselijke bewoners of verenigingen bouwen ze in allerlei vormen en maten, hetzij buiten en soms binnen in bijvoorbeeld een kerk. Sommige geven één scene weer en andere ruim 100 waaronder die in Magenta in de buurt van Epernay en die in Ville-en-Selve. Ook het gebruikte materiaal varieert enorm – soms zeer modern uitgevoerd en andere weer met de hand uit hout gesneden. Een aantal kerstkribben komt zelfs uit het buitenland. De autoroute kan gedownload worden via de site www.noelsdechampagne.com.

Kerstmarkten

De kerstmarkt in Reims vindt ieder jaar plaats in de in de straten rond het place d’Erlon. Meer dan 100 verlichte en versierde kraampjes lokken de voorbijgangers met een enorm aanbod aan etenswaren, streekproducten, cadeau artikelen en champagne. De kerstmarkt is geopend van 25 november tot en met 31 december dagelijks van 10.30 uur tot 19.30 uur – op zondagen vanaf 14.00 uur. Een bezoek aan Reims kan meteen gecombineerd worden met het bezichtigen van de kathedraal van Reims in het kader van zijn 800ste verjaardag. Meer info op http://habitsdelumiere.epernay.fr. De kerstmarkt in Charleville-Mézières wordt georganiseerd van 3 – 24 december.


Kerstbubbels in Epernay

Reeds voor het 12e opeenvolgende jaar baadt het centrum van de champagne stad Epernay in een zee van kerstverlichting op 9, 10 en 11 december. De festiviteiten concentreren zich met name in de Avenue de Champagne – de hoofdstraat waar grote champagnehuizen gevestigd zijn. Optochten, drakendansen, shows, vuurwerk, proeverijen, rondleidingen door kelders en eetkraampjes maken onderdeel uit van het 3-daagse drukbezochte festival.

Châlons-en-Champagne

Ook Châlons-en-Champagne is de moeite van een bezoek waard en niet alleen vanwege de kerstmarkten en het Joseph Perrier champagne huis dat er gevestigd is. Op 30 november en 1 , 3 en 4 december zijn er optredens van Cirk VOST – Epicycle – een circus met bijzondere balletachtige trapeze voorstellingen.

Reviews lezen over Frankrijk

Meer informatie over Frankrijk vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Frankrijk. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Frankrijk

 

Kaart van Champagne-Ardennes

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.