Kedeng kedeng door Indonesië

Kedeng kedeng door Indonesië

Voor mensen die zo veel mogelijk willen genieten van Indonesië biedt reizen met de trein een prima uitkomst. Eilanden zoals Java en Sumatra kan men pas echt goed leren kennen vanuit een oude diesellocomotief. In de trein, tussen de locals kan men op een goedkope manier langs vele authentieke stadjes reizen. Reizen met de trein is al ontdekt door backpackers, maar wordt volgens het verkeersbureau van Indonesië steeds populairder en gemakkelijker voor andere toeristen.

Treinreizen in Java

Een absolute aanrader van het verkeersbureau is om Java te verkennen met de trein. Het duurt vaak iets langer dan met binnenlandse vluchten, maar er is dan ook veel meer te zien van het veelzijdige eiland en het is vaak erg goedkoop. In totaal zijn er in Indonesië meer dan 300 stations en ligt er 4.818.898 kilometers aan spoor. In Indonesië, voornamelijk op Java, zijn veel bijzondere treinroutes. De Merak Jaya Express is een must: deze oude diesellocomotief overvol met locals, rijdt langs de meest authentieke plekken op Java. Indonesië wil haar spoornetwerk aanzienlijk verbeteren en is momenteel flink aan het bouwen. Zo zal er tussen het zuiden van Jakarta en het Soekarno-Hatta vliegveld een nieuwe treinverbinding worden gelegd, die naar verwachting in 2014 wordt opgeleverd.

Wereldrecord Batik trein

Vanaf begin 2011 is Bandung een wel heel bijzondere trein rijker: vanuit de stad rijd er dagelijks een beschilderde ‘batik trein’ naar Jakarta. Batik is een traditionele schilder- en weefkunst in Indonesië, waarbij men met een waspen patronen op textiel aanbrengt. Studenten van de Fine Arts en Design Faculty hebben bij wijze van een ludieke stunt een hele trein geschilderd en wisten daarmee een wereldrecord te vestigen. De studenten willen op deze manier aandacht vragen voor de traditionele schilderkunst. Door zijn felle kleurgebruik is het prachtig om te zien en wordt dan ook, in elke stad die hij aandoet, met enthousiasme ontvangen door de lokale bevolking.

Spoorlopen

Een andere leuke manier om de spoorlijnen van Indonesië te bewonderen is spoorlopen. Er zijn grote netwerken van rails te vinden die niet langer in gebruik zijn. Zo is de spoorlijn tussen Ambarawa en Bedono (centraal Java) al sinds 1976 niet meer operationeel. Omgeven door een fantastisch berglandschap is het hier veilig wandelen en een tom-tom is er volstrekt overbodig; men hoeft er alleen het spoor te volgen! Gaat het allemaal niet snel genoeg? Dan is er in de meeste gevallen de mogelijkheid om tegen betaling mee te liften met locals op een werkwagentje dat met hand- of voetbeweging met as-hefbomen of door duwen wordt voortbewogen.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Indonesië

 

Reviews lezen over Indonesië

Meer informatie over Indonesië vindt u op Zoover.nl . Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Indonesië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Comments are closed.