Champagne-Ardenne: verkoelende watersportbestemming

Champagne-Ardenne: verkoelende watersportbestemming

De regio Champagne-Ardenne in het noordoosten van Frankrijk is een waterrijk gebied. Met van noord naar zuid zo’n 10000 hectare aan wateroppervlakte biedt het vakantiegangers een groot aantal mogelijkheden voor watersportrecreatie: zwemmen, zeilen, kanoën, waterskiën en vissen zijn een aantal opties. Ook wandelaars en fietsers komen aan hun trekken: vrijwel altijd kan men op de fiets of met de benenwagen het om het meer. De 550 km aan kanalen en rivieren zijn ideaal voor een bootvakantie. Ook in het kuuroord Bourbonne-les-Baines in het departement Haute-Marne staat waterbeleving centraal. Het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme heeft een nieuwe Nederlandstalige brochure ‘Water om te sporten & ook om uit te rusten’ uitgebracht die veel van het waterrecreatieaanbod bundelt. Op een overzichtskaart verwijzen cijfers naar de genoemde attracties in de tekst. Voor het aanvragen van een brochure stuur een e-mail naar contact@tourisme-champagne-ardenne.com. Voor meer informatie zie www.champagne-ardennen-toerisme.nl.

Recreëren rond meren

De meren in de Ardennen zijn stuwmeren die oorspronkelijk werden aangelegd om smederijen van energie te voorzien. Nu worden de meren gebruikt voor recreatie en zijn ideaal voor zeilen, gemotoriseerde en ongemotoriseerde watersport, sportvisserij en om te zwemmen. De goed onderhouden paden langs en rond de meren . Populaire meren in het noorden van Champagne-Ardenne zijn Lac du Vielles Forges en Lac du Bairon.
De meren van het Forêt d’Orient – Lac d’Orient, Lac du Temple en het Lac Amance – liggen ten oosten van de stad Troyes in het hart van een uitgestrekt bosgebied. In de omgeving van de zuidelijke stad Langres zijn onder meer Lac du Liez, Lac du Charmes, Lac du Mouche en het Lac du Vingeanne toeristische trekpleisters.

Vogelaars

Het meer van Der – Lac du Der – heeft een wateroppervlak van 4800 hectare en is een van grootste meren van Europa. Kraanvogels staan symbool voor het meer en maken deel uit van de 270 andere vogelsoorten die in het gebied leven. Elk jaar komen er tussen 60.000 tot 140.000 kraanvogels langs het meer tijdens de trek naar Tunesië of Zuid-Spanje. Ook het Lac du Temple is een geliefde bestemming voor vogelliefhebbers.

Vaarvakanties in de Champagne

Ver van de gebaande paden, de mensenmassa’s en drukke verkeerswegen kan men in alle rust vakantievieren op de rivieren en kanalen. Variërend van een tochtje van enkele uren tot een boottocht van een weekend of een week op de waterwegen van Champagne-Ardenne. Men kan kiezen tussen boten met een eigen schipper of boten die men zelf bestuurt.

Kuuroord Bourbonne les Bains

Het Thermes de Bourbonne-les-Bains ten oosten van Langres ligt in een heuvelachtige streek en is het enige kuuroord in de Champagne-Ardenne. Het water heeft een heilzame werking op onder meer reumatiek, artrose en botbreuken, osteoporose en aandoeningen aan de luchtwegen. Het kuuroord biedt ook wellness arrangementen met een combinatie van kuren en schoonheidsbehandelingen.

Bereikbaarheid Champagne-Ardenne

De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardenne, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Autoafstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men snel naar Parijs en met een opverstap naar de TGV Est in 45 minuten naar Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne.

Meer informatie bij het Verkeersbureau en VVV van Frankijk en Champagne-Ardenne

Comments are closed.