Met de Oranjeroute langs koninklijke hotspots – Duits Verkeersbureau

Waar de wortels van het Huis van Oranje liggen, zijn deze zomer de mooiste bloemen te bewonderen. De Duitse stadjes Schwerin en Oranienburg bloeien op met prachtige tuinententoonstellingen. De Oranjeroute voert langs 29 steden en stadjes in Nederland en Duitsland die historische banden hebben met het Huis van Oranje-Nassau.

Talloze evenementen en festivals worden jaarlijks in de omgeving van de Oranjeroute georganiseerd. Zo zijn er het Barokfestival in Bad Arolsen en de hengstparade in Dillenburg.

Ook tuinliefhebbers komen volop aan hun trekken. Sinds 23 april is de Oranjeroutestad Schwerin in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern het toneel van de tuinententoonstelling ‘Bundesgartenschau’, kortweg BUGA. Zeven verschillende tuinen geven een beeld van de belangrijkste tuinstijlen vanaf de 18e eeuw tot heden. Zeldzame bloemen met adellijke namen als de Duchess de Rohan, een rozensoort uit 1858, staan hier in volle bloei.

Bezoekers kunnen rondwandelen in parken en tuinen die ooit in bezit waren van de grootvader van koningin Beatrix. In het schilderachtige slot van Schwerin, gelegen op een eilandje midden in een groot meer, werd in 1876 Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin geboren, in Nederland beter bekend als prins Hendrik. In 1901 trouwde hij met koningin Wilhelmina.

Bundesgartenschau 2009

Tijdens de BUGA komt ook de cultuurliefhebber niets tekort. Op een openluchtpodium worden tal van voorstellingen gegeven. Van 26 juni t/m 31 juli is hier de opera ‘Die Zauberflöte‘ van Mozart te zien. De BUGA is t/m 11 oktober geopend. Meer informatie op  www.buga-2009.de.

Oranje wortels

Nergens zijn de Duitse roots van de Oranjes zo zichtbaar als in de namen van stadjes als Oranienbaum en Oranienburg. De laatste plaats is vernoemd naar prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau (1627-1667), dochter van de Nederlandse prins Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms.

Vanaf het voorjaar vormt het stadje het toneel van een kleurrijke floriade. De ‘Landesgartenschau’(LAGA), waarbij alle bloemen en planten in toepasselijk oranje worden gehouden, vindt plaats van 25 april t/m 18 oktober en is binnen een half uur vanaf het Berlijnse Hauptbahnhof bereikbaar.

Op de tentoonstelling die de naam ‘Droomlandschap van een keurvorstin’ draagt, zijn maar liefst 1.200.000 bloemen en 85.000 struiken te bewonderen. In het haventje in de kasteeltuin ligt een 17e-eeuws Hollands schip. Meer informatie:  www.laga-oranienburg2009.de.

100 jaar Juliana

Ook in Nederland is rondom de Oranjeroute veel te doen. In paleis Het Loo, gelegen in de Oranjeroutestad Apeldoorn, is van 1 mei tot en met 30 augustus 2009 de tentoonstelling ‘Juliana’ te zien. Aanleiding is de honderdste geboortedag van de voormalige vorstin op 30 april 2009. Over historische banden gesproken: Juliana is vernoemd naar de moeder van Willem van Oranje, Juliana van Stolberg. Ook dit stadje ligt aan de Oranjeroute, in de Harz in het midden van Duitsland.

De Oranjeroute is 2.500 kilometer lang. Het traject loopt voor het grootste deel door Duitsland. De route kan met de auto of met het openbaar vervoer afgelegd worden. Voor het gedeelte tussen Nassau en Bad Arolsen bestaat ook een fietsgids. De Oranjeroute is voortdurend in beweging. Zo is de Overijsselse plaats Diepenheim – omringd door maar liefst zes kastelen – onlangs aan de route toegevoegd. Voor meer informatie kijk op  www.oranjeroute.nl.

Comments are closed.