Ontdek het eco-de-luxe hotel Tambopata Research Centre in de Amazone in Peru

Een research center, da’s toch geen hotel!? Ja, dat is het óók. Diep in de Amazone, nadat je eerst geland bent op het minivliegveldje van Puerto Maldonado, dan twee uur met een -comfortabele- bus bent gereden en dan een tweeënhalf uur durende -schitterende- boottocht hebt gemaakt over de rivier de Tambopata, daar waar je telefoon het allang niet meer doet, waar de dichtstbijzijnde buren wilden zijn die een paar jaar geleden nog bezoekers aan hun speren regen, daar vind je Tambopata.

 

Een complexje van houten gebouwen op palen onder rieten daken, een paar honderd meter van de rivier. Zestien kamers, een lounge, eetzaal, massagekamer en vertrekken van de wetenschappers. Want dat is de bijzondere constructie: hier wordt belangrijk natuuronderzoek gedaan, eigenlijk dienen de hotelgasten vooral om financieel bij te dragen aan de wetenschap, al mogen ze tijdens hun verblijf meehelpen als zogenaamd citizen-scientist. Tambopata Research Center bevindt zich in een nationaal reservaat en wordt alleen geduld vanwege het wetenschappelijke en op voorwaarde dat het toerisme ecologisch is.

 

 

En dat is het, op alle fronten. De voetafdruk is minimaal, het eten uitsluitend lokaal, de badproducten van eigen makelij en volledig biologisch afbreekbaar: het is simpelweg niet de bedoeling dat de natuur op enige manier schade ondervindt. Dat je midden in de natuur bent, merk je de hele dag. ’s Ochtends gillen de ara’s je wakker bij het gloren van de dag, als de brulapen dat niet al deden. Je kamer heeft maar 3 (houten) muren en is aan één kant helemaal open, dus dieren komen af en toe even binnen kijken. Engerds zoals tarantula’s -ik ging bijna op eentje staan- en vleermuizen, maar ook de prachtigste vlinders.

 

Een paar keer per dag kun je op pad onder leiding van een van de gidsen, stuk voor stuk mannen die met veel kennis en nog meer enthousiasme kunnen vertellen over alles wat je al wandelend door de jungle of varend op de rivier tegenkomt. Over kaaimannen, ara’s en apen, maar even fascinerend over mieren of bomen van honderden jaren oud (en met een omtrek van 40 meter).  En ’s avonds word je als je wilt bijgepraat tijdens een lezing door de wetenschappers, voor je moe je bed opzoekt, je klamboe goed dichttrekkend in de hoop dat de tarantula die nacht lekker buiten blijft.

Locatie Tambopata Research Center

Tambopata Research Center, Tambopata National Reserve, Peru. Meer informatie op www.rainforestexpeditions.com/amazon-lodge/tambopata-research-center.

 

 

 

Wil je een seintje ontvangen als er een nieuw verhaal is?

Wil jij een seintje ontvangen als Mark een nieuw boeiend reisverhaal heeft geplaatst? Laat je e-mailadres achter en krijg een bericht in je mailbox. En Mark stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.