Ontdek het eco-de-luxe hotel Las Qolqas in Ollantaytambo (Peru)

In een zijtak van de Heilige Vallei, dus vlakbij het legendarische Machu Picchu, ligt eco-resort Las Qolqas. Zestien tenthuisjes verspreid over een prachtig terrein aan een tamelijk onstuimig riviertje, ingeklemd tussen dramatische rotsen die honderden meters de kop opsteken, condors schijnen er nesten te hebben – ik zag er in ieder geval eentje vliegen, un condor pasó.

Tenthuisjes, ja, maar dit overstijgt zelfs glamping. Ruim, uitstekende bedden, fijne badkamer – en bovendien allemaal zo goed als nieuw: Las Qolqas opende de deuren pas in 2021. Eco-de-luxe is zelden zo op zijn plaats geweest. Neem de spa: ook in een grote tent, maar wel met een hout gestookte sauna en hot tub. Als je die reserveert, wordt standaard een fles Peruaanse Chardonnay in een koeler geserveerd. Het fraai lichte restaurant is uitstekend, organisch en goeddeels met producten uit eigen tuin, terwijl uit de speakers afwisselend Peruaanse panfluit en steengoeie jazz komt.

Veel van de gasten gebruiken Las Qolqas als uitvalsbasis naar Machu Picchu, met het treintje vanuit het nabijgelegen Ollantaytambo ben je daar in ongeveer twee uur (of veel langer wanneer je wandelt over de schitterende Inca-trail). En genoeg andere excursies mogelijk vanuit het hotel, maar niks mis met een middag zitten in je voortuintje. De naam van de tent is bepaald door de planten of bloemen die je daar vindt. Fuchsia, Jacaranda en Iresine, bijvoorbeeld (gelukkig heet geen van de huisjes Brandnetel).

Las Qolqas, een Inca-woord voor de graanopslagbouwsels die te vinden zijn in de vele prachtige archeologische plaatsen in Peru, is gebouwd met veel eerbied voor de Heilige Vallei, voor pachamama – Incataal voor Moeder Aarde. De huisjes hebben bijvoorbeeld geen fundering nodig, ze staan op de grond. De boomgaard, moes- en kruidentuin, zonnepanelen en eigen water -dat gerecycled wordt- maken dat het resort bijna zelfvoorzienend is. En dan is er ook nog goed nagedacht over het personeelsbeleid: bijna iedereen komt uit het dorp, men krijgt zo nodig woonruimte en het onderwijs van de kinderen wordt betaald. Las Qolqas mag dan nieuw zijn, het is opgezet door mensen met jarenlange ervaring in duurzaam toerisme, lang voordat de term ook maar bestond en da’s te merken.

Locatie van Las Qolqas

Las Qolqas

Cam. a Willoq Km 2
08676 Ollantaytambo
Peru
Telefoon: +51947299499

 

Wil je een seintje ontvangen als er een nieuw verhaal is?

Wil jij een seintje ontvangen als Mark een nieuw boeiend reisverhaal heeft geplaatst? Laat je e-mailadres achter en krijg een bericht in je mailbox. En Mark stuurt geen spam!

Naam

 

 

 

Wil je een seintje ontvangen als er een nieuw verhaal is?

Wil jij een seintje ontvangen als Mark een nieuw boeiend reisverhaal heeft geplaatst? Laat je e-mailadres achter en krijg een bericht in je mailbox. En Mark stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.