Tips voor Kaapstad die u niet in de Linda las

Tips voor Kaapstad? Google en je vindt ze, pagina’s vol, alleen al in het Nederlands. Vloggers, influencers, Linda, de Volkskrant: iedereen en zijn moeder is er geweest. Iedereen stuurt je naar die hippe restaurantjes, die wijnhuizen, die boetiekhotelletjes. Kolonnes Nederlanders trekken naar Zuid-Afrika, van oktober tot eind maart, als oudjes het doen heet het overwinteren, millennials noemen het remote working, die hebben hun Hollandse appartement onderverhuurd en drinken hun havermelk latte in de Afrikaanse zon, waar het leven lekker goedkoop is. Kaapstad is hot.

Dat was lang niet altijd zo. Pas na covid is het echt losgebarsten – ook al omdat sindsdien werken op afstand geaccepteerd is geraakt. Kaapstad stond lang te boek als tikje gevaarlijk. Niet zo erg als Johannesburg waar je ‘in je auto nooit voor een rood stoplicht moest stoppen, want dan word je op zeker overvallen’, maar toch. En ook nog eens 11 uur vliegen, ook geen pretje, da’s even wat verder dan Ibiza. Het is kennelijk geen beletsel meer, terwijl de misdaadcijfers niet wezenlijk zijn veranderd. Wellicht hebben mensen begrepen dat het wel meevalt, als je tenminste een beetje oplet.

 

 

Ik kom er zelf sinds 2011 ongeveer een maand per jaar en heb Kaapstad zien veranderen. Steeds toeristischer, net als bijvoorbeeld Lissabon. Veel van mijn favoriete restaurantjes of plekken zijn nu vol, te populair. Op een paar na, en die deel ik graag met je – op voorwaarde dat je het niet doorvertelt.

Een idee voor een mooie dagtrip bijvoorbeeld. Huur een auto – links rijden wen je snel aan- en ga de stad uit. Ga naar Kalk Bay en begin met een lunch in een van de tentjes aan het spoor. Letterlijk: steek je arm uit en je zou de trein kunnen aanraken. Gelukkig komt-ie maar één keer per uur aanboemelen. Ohana Café bijvoorbeeld. Vers, klein, goed, vrolijk.

 

 

Rij dan door naar Cape Point, richting de kaap dus. Komend vanaf Kalk Bay rij je deze schitterende weg aan de buitenkant en is je uitzicht over de oceaan nog mooier. Stop even voor de pinguïns in Boulders Beach en rij door, langs het Good Hope National Park en dan via Kommetjie naar Noordhoek. Het is inmiddels een uur of 4, tijd voor een glas wijn of een biertje op het terras bij Limoncello of de Aegir Brewery.

Loop daarna het hagelwitte en ongerepte Noordhoek-strand op. Schoenen uit, voeten in het zand. Druk is het er nooit, zwemmers zie je al helemaal niet: het water is ijskoud. Terug de auto in voor de iconische Chapmans Peak Drive, waar menig autoreclame is opgenomen. Ook hier zit je goed, want aan de buitenkant. Kom aan bij het Chapmans Peak Hotel, met een fijn terras en goeie snacks, of een goed diner. Blijf daar of rij de laatste 20 minuten terug naar Kaapstad.

 

Wil je een seintje ontvangen als er een nieuw verhaal is?

Wil jij een seintje ontvangen als Mark een nieuw boeiend reisverhaal heeft geplaatst? Laat je e-mailadres achter en krijg een bericht in je mailbox. En Mark stuurt geen spam!

Naam

 

Andere tip? Ga naar het Sea Point Public Pool als je zin hebt om te zwemmen. Het ligt pal aan de oceaan, de golven slaan af en toe het bad in. Een tikje sleets, zonder douches, maar met een overvloed aan charme. Voor omgerekend 1.80 euro trek je hier je baantjes in het 50-meterbad, terwijl in de andere baden Kaapstadse families hun dagjes uit vieren.

Nog eentje dan. Je zult ongetwijfeld ook naar de wijngebieden willen gaan, naar Stellenbosch en Franschhoek. Het is er schitterend, de wijnen zijn heerlijk. Niet heel bekend, maar wel leuk en lekker is de Winemakers Lunch< bij  

 

Wil je een seintje ontvangen als er een nieuw verhaal is?

Wil jij een seintje ontvangen als Mark een nieuw boeiend reisverhaal heeft geplaatst? Laat je e-mailadres achter en krijg een bericht in je mailbox. En Mark stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.