Geheimtipp uit Berlijn: de Tempelhofer Freiheit

De kans is groot dat je al eens in Berlijn geweest bent. En natuurlijk ging je naar de Brandenburger Tor, wandelde je over Unter den Linden en de Kudamm, fietste je door Kreuzberg en Prenzlauerberg, zag je dat de Bijenkorf zo’n beetje 4 keer past in de KaDeWe en bezocht je de prachtige musea en/of clubs als Berghain. Genoeg te doen. Ik woonde een paar jaar in Berlijn en mijn favoriete plek is de luchthaven.

Brandenburger Tor

De luchthaven? Bedoel je Schönefeld? Tegel? Of de nieuwe Brandenburg? Nee, de oude: Tempelhof. Waar tot 2008 Boeings landden, worden de banen nu gebruikt door skaters, kitesurfers, hardlopers en wandelaars, allemaal genietend van deze prachtige plek. Toen het vliegveld sloot, gaf de stad de burgers in een referendum de vraag: wat willen jullie hiermee? Nou, dit dus. Tempelhofer Freiheit werd het omgedoopt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Heathrow of Charles de Gaulle, ligt Tempelhof ligt in het centrum van de stad, op slechts twintig minuten fietsen van de Kurfürstendam of Unter den Linden en direct naast Kreuzberg. De kerktorens en enkele hoge gebouwen strekken hun nekken nieuwsgierig over de parken die de luchthaven omringen.

Tempelhof

 

 

Wat maakt deze plek zo speciaal? Nou ja, de geschiedenis om te beginnen. Aangelegd in 1936 door de Nazi’s die wilde imponeren met een terminal die nog steeds nummer 3 is in de lijst van de Grootste Gebouwen ter Wereld (na het Pentagon en monsterlijke paleis van Ceausescu in Boekarest). Het was ook de Tempelhof Luftbrücke die de West-Berlijners in leven heeft gehouden toen de Sovjets de stad hebben willen isoleren in 1954. Honderden vliegtuigen, vooral met voedsel, sommige zelfs met onderdelen voor een complete energiecentrale – Stalin had ook de elektriciteit afgesneden.

open ruimte

Maar het beste van Tempelhof is de open ruimte. Andere steden hebben misschien grotere parken, maar da’s niet hetzelfde. Dit park heeft geen bomen, het heeft een horizon en dat, midden in een wereldstad, geeft mij het het groot gevoel van vrijheid: Tempelhofer Freiheit. En het is toch fantastisch om op een heuse landingsbaan te mogen fietsen? Dus pak je (huur )fiets en land op Tempelhof ASAP, Romeo Delta!

 

 

Wil je een seintje ontvangen als er een nieuw verhaal is?

Wil jij een seintje ontvangen als Mark een nieuw boeiend reisverhaal heeft geplaatst? Laat je e-mailadres achter en krijg een bericht in je mailbox. En Mark stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.