Dit kun je allemaal doen tijdens een shortbreak in Charleston | South Carolina

Travel South Global Media Summit is een jaarlijkse reisbeurs voor internationale media in de zuidelijke staten van de VS. Dit voorjaar vond de beurs plaats in het stadje Charleston in South Carolina. Harmke kreeg daarbij tevens de kans meer van Charleston te ontdekken. Hier lees je wat je zoal kunt doen in Charleston tijdens een shortbreak.

St Michael’s Church in Charleston

Broad Street is de hoofdstraat

 

Downtown Charleston

Charleston in South Carolina is een mooi stadje. De kleurige huizen en de straten met kinderkopjes liggen er onberispelijk bij. Charleston oogt uitnodigend. Je kunt er heerlijk shoppen en eten. Leuke adressen die ik er bezocht zijn bijvoorbeeld cadeauwinkel Noddy (86A Queen Street), sieradenboetiek JK Designs (188 Meeting Street en 112 North Market Street) en boekhandel Buxton Books (160 King Street). ‘Fun fact’ is dat de Charleston-dans naar het stadje is vernoemd. Het was een nummer uit de musical Runnin’ Wild uit 1923. De danspassen zouden deels van een Afro-Amerikaanse dans zijn afgekeken. Charleston is ook de plek waar de beroemde opera Porgy and Bess zijn oorsprong vindt. In 1925 kwam de roman Porgy van DuBose Heyward uit en George Gershwin verwerkte die later tot opera. Het verhaal zou zijn gebaseerd op een bestaand persoon: de kreupele zwarte Sam.

Chalmers Street met ‘kinderkopjes’

Hippe sieraden van JK Designs

Boekhandel Buxton Books aan King Street

 

African American Museum

Afgelopen zomer opende het International African American Museum zijn deuren aan 14 Wharfside Street. Van alles wat ik in Charleston heb gezien en gedaan heeft dit museum misschien wel de meeste indruk op me gemaakt. Wat is het prachtig! Niet alleen de architectuur – het is gebouwd op pilaren – maar ook wat het vertoont en vertelt. Alle zintuigen worden aangesproken. Het wrange aan Charleston is dat de stad destijds vooral groot is geworden door de slavenhandel. Mensen werkten er op de rijstvelden. Ook na het verbod van 1804 stopte het in Charleston nog niet… Nu is het natuurlijk altijd gemakkelijk om vanuit hedendaags perspectief het verleden te veroordelen. Feit is wel dat Charleston zich met dit museum van zijn beste kant laat zien. Het doet recht aan degenen die ooit werden onderdrukt en geeft minderheden een podium.

Tuin van het International African American Museum

De entree van het museum imponeert al direct

Kunstwerk van de Haïtiaanse schilder Claude Dambreville (1934-2021)

 

Ghost tour

Als oudste stad van South Carolina (1670) staat Charleston bol van de spookverhalen. Met gids Braxton van Bulldog Tours maak ik een ghost tour. Deze begint om de hoek van The Mills Hotel bij restaurant Poogan’s Porch, vernoemd naar een hond. Deze dode hond schijnt nog altijd rond te spoken op het terras. “Gasten voelen zijn vachtje tegen hun benen strijken,” zegt Braxton. Ook de geest van een oude dame zou in het etablissement rondwaren. Braxton: “Ze overleed nadat ze door een val haar nek brak. Gasten zien haar in de spiegel of bij het raam. Vandaar dat de luiken voor dit ene raam altijd gesloten blijven.” We lopen ook langs de Old City Jail, een notoire spookplek, en bezoeken het kerkhof. Dichter Edgar Allen Poe zou in Charleston een liefje hebben gehad dat hij op dit kerkhof heimelijk ontmoette. Deze ‘dame in het wit’ zou hier nog altijd rondspoken.

De ghost tour leidt ons ook langs een mural

Gids Braxton op het kerkhof

Restaurant Poogan’s Porch by night

 

 

Kiawah Island

Kiawah Island is een groen eiland langs de kust. Het ligt ten zuiden van de stad Charleston en heeft mooie villa’s en high-end resorts. Het is een geliefde bestemming onder Snowbirds, welvarende Amerikanen die in het zuiden van de VS de zon opzoeken. Het eiland heeft zo’n 10 mijl aan ongerept zandstrand. De meeste stranden zijn privé of horen bij een hotel, maar aan de westkant heb je Beachwalker County Park en dat is wel toegankelijk voor iedereen. Je kunt hier in de oceaan zwemmen. Natuurbehoud wordt heel serieus genomen op dit eiland. Zo staan er langs het water borden die bezoekers waarschuwen dat het voeren van dolfijnen niet is toegestaan. Ook zwemmen met dolfijnen of ze aanraken mag niet. Van gepaste afstand kun je naar ze kijken. Het grootste resort op het eiland is The Sanctuary. Daar werden in de tuin maar liefst 400 bomen aangeplant, waaronder 160 inheemse live oaks.

Het privéstrand van hotel The Sanctuary

Kiawah island heeft een prachtig duingebied

Breed en ongerept zandstrand op Kiawah Island

 

Boottrip langs de kust

Charleston en omstreken ligt deels beneden zeeniveau en mede daarom wordt hier al sinds 1930 aan natuurbehoud gedaan. In de VS zette het daarmee de toon. Bij het eilandje Kiawah ga ik mee met een tocht met een motorbootje op de Kiawah River. Eigenlijk is het geen rivier, maar kustwater dat deel uitmaakt van de Atlantische Oceaan. We varen langs de oesterbanken bij Captain Sam’s Inlet en zien pelikanen, aalscholvers en andere watervogels. “Kiawah is een schoon en bio-divers gebied,” zegt bootsman Bradley. Er leven 29 dolfijnen waarvan we er vandaag welgeteld eentje zien: Kai. Bradley vertelt ook over het fenomeen ‘strand feeding’: “De dolfijnen drijven een school vissen naar het strand. Ze seinen elkaar in en creëren samen een golf zodat de vissen op het zand belanden. Teamwork dus! In mei en juni zijn er veel vissen en is de kans hierop het grootst.”

We varen langs mooie villa’s

Het volgeladen bootje

Het volgeladen bootje

Deze mooie kwal gaat snel terug in het water

 

Golfballetje slaan

De populairste sport op Kiawah Island is golfen. Het eiland telt minstens tien golfbanen. De bekendste is die van The Ocean Course. Dit golf resort ligt op het oostelijkste puntje van het eiland aan de oceaan. Het werd ontworpen door Pete Dye. Oorspronkelijk zou de golfbaan beschut achter de duinen verrijzen, maar Pete’s vrouw Alice leek het een beter idee om de golfers onbelemmerd uitzicht te geven op de schitterende kustlijn van het eiland. De verraderlijke winden verhogen zo wel de moeilijkheidsgraad. Het kan dan ook een ware uitdaging zijn hier een balletje te slaan. In 1991 werd de prestigieuze Ryder Cup er gehouden. We kijken geboeid naar de verrichtingen op de baan en betreden het fraaie clubhuis dat alle luxe en comfort biedt. Voor de liefhebbers is er ook een winkel met golfmode en natuurlijk ontbreken een bar en restaurant evenmin.

Standbeeld voor Pete Dye, ontwerper van The Ocean Course

The Ocean Course heeft een prachtige ligging

 

 

Fanatieke golfers op de green

 

Travel South Summit

Dit jaar vond de internationale Travel South Summit plaats in The Mills Hotel in Charleston. Afgevaardigden uit de zuidelijke staten voorzien ons – reisreporters uit de hele wereld – van nieuwe reisinspiratie. Zo leer ik bijvoorbeeld dat ‘Plantation tourism’ in South Carolina in opkomst is. Voormalige plantages openen hun deuren voor toeristen. Ook hoor ik goede dingen over het stadje Florence in South Carolina. Het heeft leuke boetiekjes en boetiekhotels en veel muurkunst. En je hebt er de Pecan Trail die je langs adressen voert waar de pecannoot een rol speelt. Halverwege de beursdag is er een lunch in de Hibernian Hall naast het Mills met gospelmuziek. Ook ’s avond is er muziek tijdens het spetterende slotfeest op Lowndes Grove, een historisch landgoed aan de Ashley River. Het buffet in de tuin eindigt met het roosteren van marshmallows boven een kampvuurtje.

Jordan Skora van Louisville Tourism, Kentucky

Lunch time in Hibernian Hall naast The Mills Hotel

De lunch wordt opgeluisterd met gospelmuziek

 

Eettips

1. Peninsula Grill (Downtown) – Chic restaurant met uitstekende bediening. Ik kies voor Soft-shell Crab, een buitenkans want het seizoen voor deze blauwe krab is kort. Van de mierzoete kokoscake met 12 lagen, die ooit de hemel in geprezen schijnt te zijn door Oprah, proef ik ook een puntje. Adres: 112 North Market Street.

De kokoscake van Peninsula Grill

2. Jasmine Porch (Kiawah Island) – Een van de restaurants van hotel The Sanctuary. Het heeft een authentieke Lowcountry cuisine. Lowcountry staat in dit geval voor de kuststreek van South Carolina. Als voorafje eet ik fried green tomatoes, populair in de zuidelijke staten, en dan zalmsalade. Adres: 1 Sanctuary Beach Drive.

Zalmsalade bij Jasmine Porch

3. Poke Bros (Tanger Outlets) – Eenvoudig maar verrassend goed adres in de buurt van de luchthaven van Charleston. Het is deel van een keten; alleen al in South Carolina zijn er 12 Poke Bros-vestigingen. Op de dag van vertrek brunch ik hier met een heerlijke Tuna Poke Bowl. Adres: 5070 International Blvd North.

Lekkere poké bowls eet je bij Poke Bros

Hoteltips

1. The Mills House (Downtown Charleston)

Fancy boetiekhotel in hartje Charleston, modern en stylish met roze als themakleur. Mijn suite is prachtig, maar het allerfijnst vind ik de koffiebar Black Door in The Mills. Heerlijke cortado en flat white hebben ze en het is een prettige werkplek voor digital nomads. Adres: 115 Meeting Street.

The Mills Hotel in Charleston

Kunst aan de muur in The Mills

2. The Sanctuary (Kiawah Island)

The Sanctuary is een vijfsterren-spahotel in klassieke stijl. Dit beach resort telt 255 kamers en suites en valt onder de vlag van Kiawah Island Golf Resort. In de hal zijn murals te zien van de lokale kunstenares Karen Turner. Het bijbehorende strand is weids en schoon. Adres: 1 Sanctuary Beach Drive.

Suite in The Sanctuary op Kiawah Island

Zwembad van The Sanctuary

3. EconoLodge (airport hotel)

Voor wie zoals ik een nachtje in een betaalbaar hotel bij de airport wil doorbrengen is EconoLodge Coliseum een goede keuze. Het zit vlak bij shopping center de Tanger Outlets en is eenvoudig maar brandschoon. De ontvangst is ook zeer vriendelijk. Adres: 4725 Saul White Blvd.

De sympathieke EconoLodge bij de airport

 

Meer informatie

Meer informatie over de bestemmingen vind je op de sites: explorecharleston.com, discoversouthcarolina.com en Verkeersbureaus South Carolina.

Landhuis Lowndes Grove is een geliefde trouwlocatie in Charleston

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.