Koffie en chocola proeven in Portland-Oregon

Perfecte koffie en de lekkerste chocola proefde Harmke tijdens een culinaire tour in Downtown Portland met Sarah Gilbert van Around Portland Tours als gids. Sarah is Portlander in hart en nieren en blijkt een neus te hebben voor hidden gems.

Harmke bij Barista in het Pearl District

Stumptown Coffee

Portland barst van de goede koffiebranders. Een van de bekendste coffee roasters is Stumptown. Dit voorjaar nog werd een nieuw filiaal geopend aan SW Washington Street/11th Avenue in Downtown Portland. Daar begin ik de dag met een flat white. Het zit om de hoek van mijn hotel Moxy. Deze middag zal ik nog veel meer koffie gaan proeven, maar dan bij iets minder voor de hand liggende adressen. Ik heb namelijk een Coffee & Chocolate Tour met Sarah van Around Portland Tours. Zij zal me hidden gems laten zien. Ze haalt me op bij het hotel en vandaaruit wandelen we de stad in. Het eerste adres zit niet ver van Moxy en op steenworp afstand van boekhandel Powell’s: Courier.

Het nieuwe filiaal aan 11th Avenue van Stumptown Coffee

Koffiebonen van Stumptown

Harmke start de dag met een flat white

Courier Coffee

Zelf was ik er al 10 keer voorbijgelopen zonder het adresje op te merken. Courier Coffee blijkt echter een leuk en huiselijk café te zijn vol met Japanse invloeden. De vrouw van de eigenaar komt uit Japan. Courier is niet alleen bekend om zijn koffie, maar ook om de chocoladekoekjes, vertelt Sarah. Volgens haar is het zelfs een van de beste adressen voor Chocolate Chip Cookies in heel Portland! En dat zegt wat. Inderdaad, wát een heerlijke koekjes! Goede textuur, lekker smeuïg. De cortado smaakt ook uitstekend. Courier Coffee zweert bij verse bonen. Per fiets bezorgen ze aan huis. De fiets is terug te zien in het logo. Courier Coffee zit naast Måurice, een lunchadres met Frans-Zweedse keuken.

Sarah Gilbert van Around Portland Tours

Koffie met famous Chocolate Chip Cookies

Courier beschrijft zijn koffiepakken met de hand

Azar Indulgences

We lopen nu naar het Heathman Hotel. Naast de lobby van dit stijlvolle hotel zit Azar Indulgences, letterlijk en figuurlijk een snoepwinkel. We worden welkom geheten met warme chocomelk. De zaak is gevuld met chocola in kleurige verpakkingen, veelal van lokale labels. Eigenaresse Christine Azar, een spraakwaterval, verkoopt daarnaast ook chocola van haar oom uit Beiroet, te herkennen aan de letter A. Hij vormde de inspiratie om de winkel starten. Een zalige praline in glimmend paars papiertje blijkt afkomstig van deze Libanese oom. Ook de pure chocola uit Ivoorkust met 62% cacao smaakt verrassend goed, net als de bonbon in de vorm van een halve bol, die op een Mozartkugel lijkt.

De chocola met een A is made in Libanon

Christine Azar in haar snoepwinkel

Proeverij bij Azar Indulgences

 

 

Behind the Museum Cafe

Vanaf het Heathman Hotel komen we langs de Arlene Schnitzer Concert Hall. Dit operagebouw heeft zijn eigen Walk of Fame. Onder andere de ster van Michael Powell prijkt in het plaveisel. Hij was de oprichter van boekhandel Powell’s. “Bookseller To The World” staat er achter zijn naam. En dan is het tijd voor adres nummer 3: Behind the Museum Cafe. Zo genoemd omdat het achter het Portland Art Museum zit, dat zelf geen café (meer) heeft. Er heerst een gezellige studentikoze sfeer. Het hoort dan ook bij de campus van de universiteit van Portland. Ook hier weer een Japans tintje. Ditmaal drinken we geroosterde groene thee: hojicha. Erbij een rijstsnack met zalm. Koffie en affogato hebben ze ook!

Bij Behind the Museum Café is er koffie en thee

Snack van volkorenrijst met zalm

Het café heeft Japanse invloeden

Roste Chocolate House

Vervolgens lopen we dwars door boekhandel Powell’s, die een heel blok beslaat, en steken zo door naar het Pearl District. Bij Roste Chocolate House ruikt het bij binnenkomst al naar chocola! De bonen worden ter plekke gebrand. De cacaobonen komen uit vrijwel de hele ‘belt’, van Costa Rica en Guatemala tot Tanzania en Indonesië. De Cacao Belt is het gebied rond de evenaar – tot ongeveer 20 graden aan weerszijden – waar de cacaoplanten het best gedijen. Deze tropische strook valt zo’n beetje samen met de Coffee Belt. Roste Chocolate House serveert koffie van de lokale branderij Futura. We proeven bij deze koffie onder meer vegan witte chocola met karamel en testen ook de marshmallow met lavendel.

Witte chocola met karamel bij Roste

Marshmallow met lavendel

De koffie bij Roste Chocolate House is van Futura

 

 

Barista Fine Coffee

Tot slot gaan we naar Barista in het Pearl District. Daar treffen we onder meer de koffiebonen van Puff. “Puff is ‘full-city’ gebrand, dat wil zeggen dat het nog donkerder is dan andere third wave-koffie,” legt de barista van Barista uit. Het label Puff werd vijf jaar geleden gelanceerd door Duane Sorenson, niemand minder dan de oprichter van Stumptown. Stumptown gaf naar verluidt de aanzet tot een duurzamere koffiecultuur wereldwijd door zich in te zetten voor de koffieboeren. Andere labels die Barista in huis heeft, zijn Terrain uit Vancouver, WA State, en het nieuwe Diverso. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar die Puff! De barista giet een mooi hartje in de geurige en inderdaad intense cortado.

Puff is het label van de oprichter van Stumptown Coffee

Puff, Terrain, Diverso… kies maar uit

Bij Barista staat kwaliteit hoog in het vaandel

Justa Pasta

De Pearl is een district van warenhuizen. Zo zit Barista in The Gadsby Building uit 1906. William Gadsby en zijn zonen hadden van 1898-1953 een meubelzaak in hartje Portland. Het warenhuis van vier verdiepingen in de Pearl diende om de winkel downtown te ondersteunen. Dan zit de tour erop! Sarah geeft me nog een eettip mee voor vanavond: restaurant Justa Pasta aan 19th Avenue, op een halfuur lopen van hotel Moxy. Zelf zou ik niet snel op het idee zijn gekomen hiernaar toe te gaan – het ligt net wat afgelegen – maar ik krijg geen spijt! Het is een leuk adres met verwarmd terras en je eet er érg lekker. Alleen al dat verse brood met olijfolie! De aubergineschotel smaakt ook verrukkelijk.

Vers brood met olijfolie en balsamico

Restaurant Justa Pasta zit off the beaten path

Auberginegerecht van Justa Pasta

Around Portland Tours

Ook een tour doen met Around Portland? Kijk op de website voor deze en andere tours in Portland en omgeving. Naast culinaire tours vind je er ook hiking en biking tours! aroundportlandtours.com

Hike met Around Portland Tours in Forest Park

Gids Sarah kent Forest Park op haar duimpje

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.