Wandel mee en ontdek de architectuur van Rotterdam

Walk Rotterdam organiseert kortere en langere architectuurwandelingen door Rotterdam samen met een gids. Harmke liep mee en leerde op deze dag heel veel dingen over Rotterdam die ze nog niet wist.

Havenstad Rotterdam

 

Wat is Walk Rotterdam?

“Rotterdam is de architectuurhoofdstad van Nederland en behoort tot de internationale top van bouwkundige bestemmingen. Deze stad is als een openluchtmuseum en is een schoolvoorbeeld van naoorlogse wederopbouw, stedelijke planning en moderne architectuur.” Ongeveer zo introduceert Walk Rotterdam de stad die ook wel Manhattan aan de Maas wordt genoemd. De stad is multicultureel en kosmopolitisch met vriendelijke mensen. Walk Rotterdam werd opgericht door architect Silvia en landschapsarchitect Tania. De laatste zal vandaag onze gids zijn. Tania komt oorspronkelijk uit het Spaanse Galicië. Sinds 2009 woont ze met haar Baskische man en tienerdochter in Rotterdam.

Tania van Walk Rotterdam

Laura en Harmke bij het beeld Moments Contained

 

Centraal Station

Ik maak deze wandeling samen met Laura uit Portland (Oregon), een vriendin uit de reiswereld die eventjes in Nederland is. Zij is degene die me op deze tour attendeerde. Tania wacht ons op onder de stationsklok van Rotterdam CS. “Het Centraal Station uit 2014 heeft een schuine V-vorm. Zelfs de bomen op het plein zijn speciaal gekweekt in dezelfde V-vorm,” vertelt Tania. Het plaveisel loopt door tot in het station; binnen en buiten gaan in elkaar over. Aanvankelijk was er van voor tot achter een passage. “Helaas kwamen de verplichte poortjes er, maar nog steeds is de zichtlijn duidelijk,” legt Tania uit. Het enorme led-scherm in de hal toont Rotterdam als havenstad en bevat meer dan 5 miljoen led-lampjes.

Gids Tania wacht ons op

Led-scherm in Rotterdam CS

 

Vrouw op sneakers

Het station is als een pijl die naar het stadhuis wijst verderop aan de Coolsingel. Op het stationsplein staat sinds juni 2023 het standbeeld Moments Contained, dat aanvankelijk voor commotie zorgde. Die ophef heb ik nooit begrepen. Wat je er ook van vindt, deze 4 meter hoge zwarte dame op sneakers met de handen nonchalant in de zakken is een eyecatcher van jewelste. Kunstenaar Thomas J. Price uit het Verenigd Koninkrijk is de maker. “Het is een geschenk aan de stad van de stichting Droom en Daad” zegt Tania. Deze stichting, onder leiding van Wim Pijbes, ondersteunt nieuwe culturele projecten en stimuleert initiatieven die de creativiteit, diversiteit en geschiedenis van Rotterdam onderstrepen.

Rotterdam CS is een schuine V

Nogmaals het kunstwerk van Thomas J. Price

 

 

Contouren binnenstad

We lopen de stad in en passeren het conservatorium. Weer wijst Tania ons op iets dat me nooit eerder is opgevallen: de smalle raampjes boven elkaar vormen een soort notenbalken. Interessant ook is het appartementencomplex Calypso uit 2013, deels rood en deels zilverkleurig. “Het rood verwijst naar Chinatown,” zegt Tania. Het bruine uitpuilende pand op de hoek blijkt de nieuwe Pauluskerk te zijn en is van koper. Tania laat ons een kaart zien waarop de contouren staan van de oude stadskern die door Nazi-bombardementen en de daarop volgende brand werd weggevaagd. De lampen in het plaveisel geven diezelfde contouren weer in vlammend rood! Ze verwijzen tevens naar Zadkine’s beeld De Verwoeste Stad.

De Pauluskerk is van koper

Tania vertelt over de wederopbouw

 

Spelende beren

Om de hoek van de Pauluskerk wisselen arbeidershuizen uit de jaren vijftig en sociale woningbouw uit de jaren negentig elkaar af. De luxe appartementen van Calypso kijken erop uit. “Alles komt op deze plek dus samen,” zegt Tania, die benadrukt dat Rotterdam een stad van arbeiders is. Van het Schouwburgplein lopen we via de Lijnbaan naar de Coolsingel waar het stadhuis en postkantoor zijn. “De Lijnbaan was de eerste wandelstraat van Europa,” meldt Tania. Het beeld op de Lijnbaan van twee beren herinnert aan de dierentuin op de Kruiskade die werd getroffen door het bombardement. Het stadhuis en het postkantoor bleven dankzij hun stalen fundering overeind, al is er de theorie dat ze bewust gespaard werden door de Duitsers.

De Lijnbaan

De beren zijn een gift uit Noorwegen

 

Nieuwe hoogbouw

Dat Rotterdam als een feniks uit de as is gerezen wordt door de hoogbouw nog eens extra benadrukt. De meeste wolkenkrabbers in Rotterdam dateren pas uit de eenentwintigste eeuw. “Het postkantoor wordt momenteel verbouwd tot Kimpton Hotel,” vertelt Tania. Het hoge lichte gebouw erachter is een ontwerp van OMA van Rem Koolhaas en omvat kantoren en privé-appartementen. Schuin aan de overkant van de Coolsingel staat De Bijenkorf. Dit gebouw van Marcel Breuer uit de jaren vijftig is een mix van architectuur en kunst, iets wat Tania erg kan waarderen. We slaan nu de Meent in, maar niet zonder de McDonald’s op de hoek een blik te gunnen. Dit voor 75% transparante pand is prijswinnend.

Het stadhuis en postkantoor uit de jaren 20

Bouwprojecten aan de Coolsingel

 

Dudoks appeltaart

Een must-visit in winkelstraat Meent is natuurlijk Dudok. Dit restaurant in een voormalig verzekeringskantoor uit de jaren vijftig werd vernoemd naar de architect van het gebouw en is nog altijd beroemd om de appeltaart. Het water van de Rotte (Delftsevaart) stroomt onder de Meent door en zal een kajakroute worden. Verderop bij de Markthal zal een surfspot komen. Lopend richting de Markthal passeren we de Laurenskerk. Het kunstwerk rechts ervan beeldt Erasmus uit, die zijn eerste levensjaren in Rotterdam doorbracht. Als bastaard kreeg hij veel tegenwerking, maar later werd zowat alles in Rotterdam naar de beroemde denker vernoemd, van de Erasmus Universiteit tot de Erasmusbrug.

De enige echte Dudok-appeltaart

Eerbetoon aan Erasmus

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

De Markthal

Puntenslijper is de bijnaam van de Markthal. ‘Horn of Plenty’ heet het kunstwerk waarmee de binnenkant is bekleed. “Het bestaat uit kleurige panelen die bij het monteren één grote legpuzzel vormden,” lacht Tania. De appartementen boven de Markthal hebben allemaal een raam dat op de hal uitkijkt. Aanvankelijk was hier een groentemarkt. De hoge huren verdreven de marktkooplui. Inmiddels is het dan ook meer een multiculturele foodmarkt geworden. De gebouwen rond het plein voor de Markthal vormen een bonte verzameling. De bibliotheek uit de jaren tachtig met zijn gele buizen wordt gerenoveerd. De Kubuswoningen uit dezelfde tijd blijven een blikvanger. “Je kunt er een bos in zien,” licht Tania toe.

De Markthal

Het kunstige plafond van de Markthal

 

Kop van Zuid

We lopen via de Wijnhaven naar de Boompjeskade en stappen op de Watertaxi. Het is een heuse speedboot die ons in volle vaart over de Nieuwe Maas naar De Kop van Zuid vaart. Op deze landtong bij de Erasmusbrug zijn pakhuizen en panden van de Holland-Amerika Lijn omgetoverd tot fancy hotels en restaurants. Fun fact: Einstein vertrok hier met de HAL naar Amerika. Er staan drie bekende ‘architecten’ op rij, onderbroken door de Cruise Terminal. Allereerst het gebouw van Renzo Piano dat verwijst naar de toren van Pisa: het lijkt schuin te staan en te worden gestut. Ernaast is een complex van Rem Koolhaas met het Nhow Hotel erin. Achter de Cruise Terminal tot slot prijkt de skyscraper van Norman Foster.

We stappen op de Watertaxi

Creaties van resp. Renzo Piano en Rem Koolhaas

 

Hotel New York

We zijn bij het eindpunt van onze wandeltocht aanbeland: Hotel New York. Dit hotel zit in het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn. Het monumentale gebouw uit 1901 heeft Jugendstil-elementen en kreeg rond 1917 een extra toren en nieuwe gevel. Het hotel contrasteert scherp met de moderne High Rise. Nadat we afscheid hebben genomen van Tania, die werkelijk met veel verve over ‘haar stad Rotterdam’ wist te vertellen, kijken we rond in het hotel. Laura heeft sterk het gevoel dat haar voorouders op deze plek zijn geweest… Lunchen doen we bij het hippe Nhow aan de overkant. We mogen ook even het dakterras op om het uitzicht op de Erasmusbrug te fotograferen.

Hotel New York

De Erasmusbrug alias De Zwaan

 

Ook een architectuurwandeling maken in Rotterdam?

Boeken kan op: walkrotterdam.com

Zadkine’s beeld De Verwoeste Stad

Als je dan toch in Rotterdam bent..

Ik heb nog een aantal andere tips voor je bezoek aan Rotterdam.

Kunsthal Rotterdam:

Tot en met 3 maart 2024 is de veelzijdige expositie over de activistische Chinese kunstenaar Ai Weiwei te zien. De expo is helder van opzet en vertelt zijn levensverhaal aan de hand van zijn geëngageerde kunst.

Zelfportret Ai Weiwei: Illumination (2019)

 

Depot Boijmans Van Beuningen

Dit eerste voor het publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld omvat meer dan 154.000 kunstwerken. Het gebouw zelf is een eyecatcher en het ontwerp is naar verluidt geïnspireerd op een Ikea-kom.

Het Depot is als een slakom

 

Spikizi Bar

Deze cosy cocktailbar zit verstopt in de Zwarte Paardenstraat. Op het menu onder meer Lapu Lapu met dark rum en White Chocolate Pornstar. Tijdens een cocktailworkshop kun je leren hoe je je favoriete cocktail maakt.

Sneak peek bij Spikizi

 

Plein Oost

Het tapas-achtige menu van dit restaurant bevat vele vega-opties zoals pompoen met burrata en patatas bravas, maar proef ook de malse chicken wings! De wijnkaart biedt goede opties en de bediening zal je graag adviseren.

Wijnen te over bij Plein Oost

 

The Slaak

Op steenworp van Plein Oost, in het voormalige redactiekantoor van de krant Het Vrije Volk, zit boetiekhotel The Slaak. De uitnodigende lobby heeft een kosmopolitische uitstraling. De interieurstijl is Mid-Century Modern.

Lobbybar van hotel The Slaak

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.