Dit kun je allemaal doen in booming Atlanta

Heart of the South is de bijnaam van de stad Atlanta in de staat Georgia. De bijnaam van deze bomenrijke stad is The City in the Forest. Harmke laat je zien hoe leuk Atlanta is. Sla deze hub niet over.

Nederland, nee, de BeltLine in Atlanta!

 

1. BeltLine

Laat ik maar meteen beginnen met het beste wat Atlanta kon overkomen: de aanleg van de BeltLine. Het is een groenstrook die de hele stad op den duur zal omarmen, met een wandel- annex skate- en fietspad. Het hele traject is zo’n 35 km lang. Een student van George Tech University bedacht het plan en het viel in goede aarde. Ik wandel aan de oostkant van de stad over het traject, waar het in rap tempo vorm begint te krijgen. Erlangs zijn er bars, restaurants en appartementen. De bomen – deels nieuwe aanplant – worden afgewisseld door bloemenvelden en recreatieplekken. Op de route kom je allerlei kunst en street art tegen, als een soort gratis openluchtmuseum voor iedereen.

De BeltLine verbindt wijken

Veldbloemen langs de BeltLine

De BeltLine is bomenrijk

 

2. Ponce City Market

Mijn wandeling eindigt bij Ponce City Market. Dit is een soort shopping mall in een gerenoveerd fabriekspand uit 1925: de Sears Rosebud & Company Building. In deze sfeervolle fabriekshal ga ik alle boetiekjes af. Het is een creatieve broedplaats vol met hippe designerboetieks, tassenwinkels, unieke start-ups, cafés en restaurants. Mystic bijvoorbeeld is een winkel met edelstenen en tarotkaarten. Daarnaast zit Nomad, een etnische lifestyle-boetiek. Er is verder een grote ruimte met in het midden een koffiebar met daaromheen voornamelijk start-ups. Jonge modeontwerpers verkopen hier hun zelfontworpen hoeden, tassen en kleding. Kortom, er is hier van alles te ontdekken!

Ponce City Market

Lifestyle-winkel Nomads

Koffiebar bij Ponce City Market

 

3. High Museum of Art

Dit museum in een wit gebouw in de wijk Midtown is fenomenaal. Het zit niet ver van mijn hotel The Shane. Het heeft een grote vaste collectie American Art en Europese kunst en er zijn tijdelijke tentoonstellingen. Ik val met mijn neus in de boter met de expo over Joseph Stella (1877-1946). Ik kende hem nog niet, maar ben meteen fan. Deze Italiaan verhuisde naar New York en miste het platteland van Italië zó dat hij de natuur als thema koos en kleurige vogels en bloemen ging schilderen. De vaste museumcollectie maakt eveneens indruk, bijvoorbeeld de quilt van een meisje dat opkijkt naar Michelle Obama. Het is gebaseerd op een bekende foto en hangt op de afdeling Civil Rights.

Kunstwerk van Joseph Stella

Quilt met Michelle Obama

 

 

4. Botanische tuinen

De Atlanta Botanical Garden vind je in Midtown Atlanta aan de rand van Piedmont Park. In dit uitgestrekt park wordt volop gewandeld, gesport en gepicknickt. De botanische tuinen zelf blijken ook vele malen groter dan ik dacht, met onder meer een rozengaarde, Japanse tuin, orchideeënkas en Skyline Garden. Ook tref ik er de reusachtige trollen van afvalhout van de Deense kunstenaar Thomas Dambo. Op de looproute van en naar mijn hotel The Shane kom ik door bomenrijke straten. Overal fluiten vogels. Dat draagt bij aan de fijne sfeer in Atlanta. Aan lantaarnpalen hangen banners met veelzeggende slogans als: Midtown Groovin’ and Improvin’. Het is tekenend voor de nieuwe vibe in Atlanta.

Vijver in de botanische tuinen

Kijkje in de orchideeënkas

De Skyline Garden

 

 

Ontvang gratis leuke Atlanta tips

Je kunt meer handige Atlanta tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Atlanta plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

  5. Centennial Park

Centennial Park, inclusief reuzenrad, vormt het hart van Downtown Atlanta. Het is een oase van rust. Hoewel het is omringd door drukbezochte attracties als World of Coca-Cola (zie hieronder) en het Aquarium voelt het toch vredig. Wederom is het een en al getjilp van vogels. In 1996 waren de Spelen in Atlanta. Olympische ringen in het park herinneren eraan. Een beeld van Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Olympische Spelen, ontbreekt evenmin. Verder ligt ook het CNN-gebouw direct aan dit park. Ted Turner, oprichter van CNN, woont zelf in Atlanta en heeft een restaurantketen Ted’s. Er gaan geruchten dat de nieuwszender gaat verhuizen naar het hippe Midtown.

Centennial Park

De Olympische ringen zijn een attractie

Beeld van Pierre de Coubertin

 

6. World of Coca-Cola

Dit interactieve museum aan Centennial Park stemt vrolijk! Het is een feest om bekende en soms nostalgische Coca Cola-reclames voorbij te zien komen. Het bezoek begint met een film over dit iconische merk. Waarom een Coco-Cola-museum in Atlanta? Het is de stad waar Coco-Cola eind 19e eeuw werd bedacht! Apotheker John Pemberton, een gewonde Civil War-veteraan, ontwikkelde in 1885 een heilzaam drankje. Hij ontdeed het uiteindelijk van alle verslavende bestanddelen en Coca-Cola was geboren. Een zakenpartner zag er brood in en de rest is geschiedenis. Eén ruimte in het museum is gewijd aan het geheime recept. Of het geheim wordt ontrafeld? Ga zelf maar kijken!

Old-timer in World of Coca-Cola

Historische foto in het Coca-Cola-museum

Nostalgische reclameposter!

 

7. The Hall of Fame

Deze attractie aan Centennial Park staat in het teken van College Football en dat is big in de USA. Een film over College Football maakt de bezoekers duidelijk hoe populair deze sport is. De competitie trekt volle stadions. Het is een boeiend museum, zélfs als je niet van American Football houdt: heel interactief en persoonlijk. Bij alle spelletjes die ik speelt verschijnt mijn naam in beeld. Je kunt meedoen aan karaoke, als host op televisie komen of op een trainingsveld een bal gooien of tussen de palen kicken. Ook kun je je gedachten over College Football opschrijven voor andere bezoekers. Het museum roept bij mij herinneringen op aan de tijd dat ik rugby speelde, al net zo’n ultieme teamsport.

The Hall of Fame in Downtown Atlanta

College Football is groot

De entree van het museum

 

 

8. Tour met de trolley

Vanuit Downtown Atlanta maak ik met de Trolley-bus van Peachtree een tour langs de highlights van de stad. We tuffen onder meer naar Jackson Street Bridge, terwijl gids Steven van alles vertelt. Vanaf deze brug heb je goed uitzicht op de skyline. Doordat de wolkenkrabbers ver uit elkaar staan, oogt de stad vriendelijk. Opvallend is het Capitool van Atlanta. Het heeft een gouden koepel. Georgia was dan ook een van de eerste staten in Amerika waar de goudkoorts heerste. De tour voert bovendien naar het district Old Fourth Ward waar het geboortehuis én grafmonument van de in Memphis vermoorde Dr. Martin Luther King zijn. Atlanta is de bakermat van de Civil Rights Movement.

Gids Steven van Peachtree Trolleys

De skyline gezien vanaf Jackson Street Bridge

Geboortehuis van Dr. Martin Luther King

 

9. Martin Luther King

Om meer over Dr. King te weten te komen bezoek ik het National Center for Civil and Human Rights in Centennial Park én maak ik een wandeltour met Unexpected Atlanta met black history als leidraad. De tour begint en eindigt bij The King Center waar ook het grafmonument is. Professor Lee neemt ons mee door Sweet Auburn Historic District, waar MLK opgroeide. Ze vertelt dat de Civil Rights Movement begon met de stichting van zwarte scholen. MLK zat op zo’n school. Als 6-jarige vroeg hij aan zijn moeder: “Waarom houden witte mensen niet van ons?” Ze zei: “Omdat ze niet begrijpen dat we vanbinnen hetzelfde zijn.” Hij dacht erover na en kondigde aan dat hij de wereld ging veranderen.

Martin Luther King

Professor Lee van Unexpected Atlanta

Afbeelding in het centrum voor Civil and Human Rights

 

Nog meer tips

Op veel plekken kun je erg lekker eten in Atlanta! Na steden als Miami, New York en Philadelphia heeft de Michelin Gids nu ook in Atlanta z’n licht opgestoken. Valt er binnenkort een sterrenregen te verwachten?

Eten

Dit zijn enkele van mijn favoriete restaurants in Atlanta.

Nina & Rafi is een Italiaans restaurant aan de BeltLine. De pizza’s zijn er ‘mega’. Small is al het formaat van een wagenwiel. Heerlijk met die verse homemade tomatensaus!

De Beltline

Pizza van Nina & Rafi

> Two Urban Licks aan de BeltLine is een hip restaurant met zalige keuken. Smul net als ik van een salade met hazelnoot & aardbei en een gegrild kippetje.

Restaurant Two Urban Licks langs de BeltLine

South City Kitchen is een cosy en gezellig restaurant niet ver van hotel The Shane. De Duck Confit met salade en erwtenpuree is echt fan-tas-tisch, heel crispy en mals.
Politan Row heet de foodhall aan Colony Square, een geliefde shopping area in Midtown. Van pizza’s, taco’s en Vietnamees tot poke bowls en sushi, opties te over.

Foodhall Politan Row

Een van de stands bij Politan Row

5Church zit eveneens aan het bruisende Colony Square. Vrolijke obers lopen hun longen uit het lijf. Het zalmgerecht met kokosrijst en perziksaus was memorabel.

Colony Square

Alma Cocina zit zowel in Downtown als in de upcoming wijk Buckhead in het noorden van Atlanta en heeft Mexicaanse invloeden. Salsa, taco’s, tortilla’s en nog veel meer.
> Wisteria is een lokaal restaurantje niet ver van de Jimmy Carter Library aan Inman Park. Het is er ouderwets gezellig. Southern Cuisine met uitgebreide drankkaart.

 

Slapen

Als logeertip kan ik het gloednieuwe hotel The Shane in Midtown aanbevelen. Kimpton Shane Hotel is een modern, comfortabel en stylish hotel in Midtown. In de lobbybar kun je à la carte ontbijten, van granola-bowl tot roerei op zuurdesembrood.

The Shane Hotel in Midtown Atlanta

shanehotelatlanta.com
https://www.booking.com/hotel/us/kimpton-shane-hotel.nl.html

Meer info: discoveratlanta.com en Verkeersbureaus Atlanta.

Atlanta is booming

Hoe kom je er? KLM/Delta vliegt rechtstreeks van AMS naar ATL in nog geen 9 uur.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam