Ontdek de culinaire kant van Trinidad

Op Trinidad zijn ze dol op alles wat met eten en drinken te maken heeft. Harmke bezocht distillery Angostura in hoofdstad Port of Spain, struinde over de groentemarkt in Chaguanas en maakte kennis met de populaire fruitsnack chow aan de noordkust.

Gids Tano is dol op Doubles

Tussenstop voor een chocolademelk

 

Kruidenbitter Angostura

We gaan langs bij The House of Angostura uit 1824. Deze fabriek in Port of Spain is al bijna twee eeuwen bekend om z’n kruidenbitter, die vernoemd is naar de plek van herkomst: de jungle van Angostura (het huidige Ciudad Bolivian) in Venezuela. De Duitse Dr. Siegert ontdekte daar een kruidenmix tegen buikklachten. Van lieverlee werd het goedje gemixt met alcohol en gebruikt in cocktails. Dankzij de bitters krijg je er geen kater van. In deze fabriek, die ook rum maakt, betreden we het heilige der heiligen: de Bitter Room. Het recept van het kruidenbitter is geheim en slechts bij vijf medewerkers bekend. Angostura-bitter wordt nog altijd van dezelfde ingrediënten gemaakt als in het begin, waaronder melasse uit suikerriet. Op de pluimen van suikerriet komen vlinders af. Dat is de reden waarom in het museum van deze fabriek opgezette vlinders te bewonderen zijn.

Producten van Angostura

Angostura is te herkennen aan het oversized etiket

Bekijk ook de vlindercollectie

 

Chocola van Cocobel

Niet alleen bij The Chocolate Box in het Hilton Trinidad (zie eerder artikel) maken ze chocola, dat doen ze ook bij Cocobel in Port of Spain. Gids Tano last hier een bezoekje in. Cocobel werkt met de cacao van een plantage in het zuiden van Trinidad. Vooral pure chocolade is Cocobel’s passie. Achter glas ligt een keur aan kleurige bonbons uitgestald, gelardeerd met ‘de smaken van Trinidad’, zoals peper, ananas en rum. Ook maakt Cocobel sticks met een bolletje van chocola om in de warme melk te dopen. Een lokale kunstenares ontwierp de verpakkingen. ‘Raw, mystic and wild’ is het beeld dat Cocobel met deze illustraties wil uitstralen. Nog meer chocola proeven we als we op de terugweg zijn van Paramin Hill. Bij een lokaal adresje drinken we tijdens een tropische regenbui warme chocolademelk, zónder melk en met veel cacao.

Bonbons in alle kleuren van de regenboog

Verpakkingen door een lokale ontwerpster

Chocola van Cocobel

 

 

Markt in Chaguanas

Chaguanas is de derde stad van het land, na de hoofdstad Port of Spain en San Fernando. We bezoeken de overdekte markt in Chaguanas. Vandaag is niet Tano maar Jenelle onze gids. Ditmaal gaan we op weg in een gecharterde minibus, een Maxi Taxi. Elke regio heeft zijn eigen kleur bus. Die in Port of Spain is geel. Jenelle neemt ons mee langs de groente- en fruitstallen op de overdekte markt. Het valt op hoeveel smeuïger en rijper de avocado’s en het fruit ogen. Verder zijn er allerlei verse kruiden te koop die we in Nederland niet zo vaak tegenkomen, zoals chadon beni dat naar koriander ruikt. Natuurlijk liggen er ook bergen pepertjes en is er een afdeling met verse vis. Hier en daar maken we een praatje met de vriendelijke standhouders. Ook mogen we proeven van verschillende zoete lokale koekjes.

De overdekte markt van Chaguanas

Pepers op de markt

Pepers op de markt


Gids Jenelle strikes a pose

 

Hete pepers

Trinidad is een van de rijkste eilanden in de Cariben, mede dankzij de olie-industrie die in de vorige eeuw opkwam. De agricultuur staat op de tweede plaats. Tijdens een Amerikaanse verkiezing van hete peper werden de pepers van Trinidad per abuis vergeten, en dat terwijl de Scorpion pepper tot de scherpste ter wereld hoort! Deze is vele malen heter dan bijvoorbeeld de Scotch bonnet, die ik van Jamaica ken. Je brandt je lippen eraan en hij is amper te verteren. Maar Trinidadianen houden van een ‘bite’! Dat alles leren we tijdens een bezoek aan een groentefarm op weg naar Paramin Hill. Bij deze farm staan behalve manden met avocado’s ook flessen pepersaus uitgestald. Op weg naar Pitch Lake in het zuiden stoppen we ook weer bij een shop in pepersauzen, nu voor een proeverij. De tamarindesaus is de mildste en die is mij al heet genoeg.

Bezoek aan een groentefarm


Tano vertelt

Pepersausshop onderweg

 

Chow en andere snacks

In het westen grenst Trinidad aan de Golf van Praia. In het oosten en deel van het zuiden vind je de ruige Atlantische kust. Het noorden van Trinidad kijkt uit over de Caribische Zee en heeft behalve mooie stranden ook een spectaculaire kustweg. Deze weg voert dwars door het regenwoud en biedt van bovenaf geweldige uitzichten op de baaien en kleine groene eilandjes. Bij een van de uitzichtpunten stoppen we om foto’s te maken én om het lokale snoepgoed te proeven: zoete en/of hete lekkernijen zoals tamarindeballetjes, rijstcake, plantain chips en chow. Vooral chow is op Trinidad mateloos populair. Het is een gepeperde snack van fruit zoals mango, ananas of pruimen. Eerder al stopten we onderweg bij een boom met kleine gele pruimpjes. Gids Tano plukte handenvol. Je kunt de pruimpjes zo eten of er chow van maken.

De noordkust van Trinidad

Populaire snacks langs de weg

Chow is razend populair

 

Indiase roti

Op weg van The Temple in the Sea naar Pitch Lake in het zuiden (zie vorige artikel) houden we halt langs de snelweg bij de Indiase Hi-Way Roti Shop voor een lunch to go. We hebben namelijk nog een lange rit voor de boeg. Het is zo’n adres waar mensen graag voor omrijden, zo lekker zijn de roti’s hier! Bovendien zijn ze reusachtig van omvang. Die van de Surinamer next-door bij mij in Den Haag zijn er niets bij als ik gids Tano mag geloven. “Dat is City Size,” lacht hij als ik de omvang aangeef. De vulling is in allerlei varianten te bestellen. Je kunt de roti van Hi-Way dichtgevouwen eten of met het brood los erbij. In de bus genieten we – met veel geknoei – volop van deze geurige versbereide lunch. Mijn keuze valt op de kiproti met milde curry en als ik het goed proef mango. Heerlijk inderdaad!

Mensen rijden hiervoor om

Hi-Way Roti-shop

Kip-roti on the go

 

 

Streetfood-markt

Bij de foodstalletjes in Queen’s Park Savannah in Port of Spain kun je elke avond lokaal streetfood proeven. Het eten is er volgens Tano net zo lekker als bij de restaurants. We proberen van alles uit, zelfs kippentenen, ooit ontstaan omdat armen alleen de restjes te eten kregen. In het kader van no waste is het vandaag de dag juist weer heel passend. Ook proberen we Pholourie: deegballetjes die je in saus doopt. Een bekende snack op Trinidad zijn Doubles: twee stukken met curry gevuld deeg met kikkererwtenpuree en koriandersaus. We kijken toe hoe een vrouw bij een van de stands deegballetjes rolt en ze laat glimmen van het vet. Een man frituurt ze en een derde persoon schept de groente en saus erop. Je eet ze zo uit de hand. Finger food!

Doubles in wording

Juice me Juice mixt en matcht alle soorten fruit

De streetfood-markt van Port of Spain

 

Craft beer van Tommy’s

Dé uitgaansstraat in Port of Spain is Ariapita Avenue in de wijk Woodbrook. In deze straat zitten veel restaurants, waaronder het simpele maar lekkere Me Asia. Bars en cafés vind je in het gedeelte verderop, Frankie’s Bar bijvoorbeeld. Er heerst een leuke vibe in deze avenue. Mensen zitten binnen in de bar of staan op straat in groepjes te praten en te chillen onder het genot van cocktails en bier, of eten bijvoorbeeld een maïssoep. Later op de avond gaan de tafels en stoelen aan de kant en wordt er uitbundig gedanst. Voor de echte bierliefhebbers is een bezoek aan Tommy’s Brewing Company een aanrader. Deze bevindt zich in de wijk Movie Towne aan Fiesta Plaza (what’s in a name?). Zelfs ik, geen bierdrinker, vind het craft beer van Tommy’s lekker, zeker in combinatie met de burgers die ze hier ook serveren.

Tommy’s lamsburger for lunch

Bierproeverij bij Tommy’s

Zelf naar Trinidad & Tobago?

KLM vliegt (met korte tussenlanding op Sint-Maarten) rechtstreeks op Trinidad naar Port of Spain. Vanaf de ferryhaven bij Fort San Andres in hoofdstad Port of Spain vertrekken ferry’s naar buureiland Tobago. Er zijn ook goede vliegverbindingen tussen Trinidad en Tobago. Meer informatie vind je bij Verkeersbureau Trinidad.

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.