Ontdek het kleurrijke eiland Trinidad

Harmke reisde last-minute af naar Trinidad in de Cariben en raakte onder de indruk van dit letterlijk en figuurlijk zo kleurrijke eiland: goudgele zandstranden, azuurblauwe baaien, diepgroene mangrovebossen, felrode ibissen en zelfs een pikzwart meer.

 

Harmke met een stuk pek uit teermeer Pitch Lake

De jeep van Island Experiences

Lunchen op Paramin Hill

We stappen in de blauwe jeep van Island Experiences en rijden van hoofdstad Port of Spain naar het noorden. Onderweg zien we villa’s en kleurige Gingerbread-huisjes. Een mix van invloeden kenmerkt Trinidad. De Spanjaarden, Fransen, Nederlanders en Britten lieten er hun sporen na. De Trinidadianen zelf hebben veelal Afrikaanse of West-Indische roots. Het is een lush green eiland vol agricultuur. We passeren fruitstalletjes en tomatenvelden. Het noorden is bergachtig en aan de kust komt de zeldzame lederschildpad voor. De steile weg meandert almaar omhoog tot aan de look-out op Paramin Hill, een van de hoogste toppen. Roofvogels cirkelen boven onze hoofden en we kijken mijlenver op zee. Dit uitzichtpunt is meteen onze lunchplek. Uit bio-afbreekbare boxjes eten we Creoolse pilav met erbij fruitwijn.

Uitzicht vanaf Paramin Hill

Flower power op Paramin Hill

Heerlijke Creoolse pilav zonder rijst

 

Zwemmen bij Las Cuevas Beach

Trinidad grenst in het noorden aan de Caribische Zee. We bezoeken hier het ongerepte Las Cuevas Bay en het wat drukkere Maracas Bay, beide azuurblauwe baaien met palmbomen en goudgeel strand. Las Cuevas Bay is een Blue Flag-strand. Dat betekent dat het zand en zeewater er brandschoon zijn en de lucht zuiver. Ik zoek het rustigste deel van het strand op en baad in zee. Een local verkoopt kokosnoten. Hij hakt ze open, waarna je met een stuk bast het vruchtvlees eruit kunt lepelen. Lunchen doen we in het populaire Maracas Bay bij Richard’s Bake & Shark. Het houten caféterras kijkt uit op het strand met z’n vele palmbomen. Je eet er broodjes haai of shrimp. Zelf kies ik voor de vega-optie: Trini aloo pie. Dat is een broodje warme aardappelpuree dat je naar wens opvult met groenvoer zoals sla, tomaat en komkommer.

Op weg naar het noorden

Las Cuevas Beach

Palmen bij Maracas Bay

 

Vaartocht naar de Gasparee Caves

Trinidad is – anders dan andere Caribische eilanden – geen koraaleiland of vulkanisch. Het heeft – net als Venezuela waar het ooit van losscheurde – tropisch regenwoud. Land of God is de bijnaam, omdat er amper orkanen zijn. Per motorboot varen we naar de grotten op het eilandje Gaspar Grande. Tijdens de boswandeling naar deze Gasparee Caves zegt gids Tano: “Zien jullie de Naked Indian? Het is een boom met rode stam, door kolonisten voor indiaan aangezien.” Trinidadianen kunnen lekker ‘politiek incorrect’ zijn, want iedereen respecteert elkaar hier toch wel. Vroeger slingerden mensen aan lianen de grot in, wij dalen af via een ijzeren trap. Middenin is een grote plas waar zonlicht op valt. Zwemmen mag, mits je toestemming vraagt vooraf. De hoge steen bij het water doet dienst als altaar tijdens bruiloften in de grot.

Aankomst op Gaspar Grande

Zuiver grotwater

Tano geeft uitleg over stalagtieten en -mieten

 

Barbecueën aan boord

Het motorbootje pikt ons weer op en dan varen we naar een idyllische baai met strandje. Het is Scotland Bay. We gaan voor anker en terwijl de chef een BBQ-lunch bereidt aan boord, neemt gids Tano ons nu mee op een tocht per speedboot. We racen naar een kroonvormige baai, Scottish Crown. Bij Sandy Bay rusten slangenhalsvogels op de rotsen en ook prachtig is Turtle Bay waar in het smaragdgroene water schildpadden telkens even hun kopje naar boven steken om naar adem te happen. Terug aan boord van de motorboot staat de maaltijd klaar. Er is kip en vis van de barbecue, een macaronischotel, bonen, rijst, groente, rauwkost en natuurlijk cocktails met rum! Na de lunch zwem ik in het heerlijk koele water van de baai. “Life is Good!” zoals onze gids Tano zegt.

Vlag van Trinidad & Tobago

Lokale fotograaf Marcel op de speedboot

 

 

Lunch aan boord in Scotland Bay

 

Hindoetempel in zee

Op weg naar de Paramin Hill passeerden we de Rooms-Katholieke kerk Our Lady of Guadelupe. Deze werd gebouwd in 1999 op initiatief van een Ier. Er moest dynamiet aan te pas komen om de plek op de rotspunt geschikt te maken. Met de vrijgekomen stenen werd de kerk gebouwd. Op Trinidad vind je overigens alle wereldreligies en soms deelt men zelfs een kerk of tempel. Trinidad is heel multiculti en easy going. Iedereen viert de feestdagen van de ander mee. Vooral het hindoestaanse feest Divali, het feest van het licht, wordt groots gevierd. Bijzonder is de Temple in the Sea, een hindoetempel in zee. Sewdass Sadhu, een opstandige hindoe, bouwde de tempel omdat dit op het Britse grondgebied dat Trinidad toen was niet mocht. De tempel werd vernietigd, maar na de onafhankelijkheid herbouwd.

RK-kerk Our Lady of Guadelupe

Toegangspoort tot The Temple in the Sea

De hindoetempel in zee

 

Teermeer Pitch Lake

We gaan naar Pitch Lake bij het dorp La Brea. Daar is de egale weg plots niet meer zo egaal. Pitch Lake is een teermeer. La Brea is in feite op het meer gebouwd en het water vertakt zich onder het wegdek. Huizen staan op palen of drijvende plateaus. Het teer zuigt zich telkens vol water en is een eindeloze bron, legt een lokale gids uit. Een deel is ingedikt tot pek zodat je erop kunt lopen. De gids gaat ons voor als we over het zwarte oppervlak lopen. Rondom zijn waterlelies geplant. De olieachtige delen dienen we te mijden, daarin zak je weg. Wel zijn er open plekken om in te baden. Het mineraalrijke water helpt tegen huidkwalen. Het teer wordt tot asfalt verwerkt en wereldwijd geëxporteerd. Ontdekker was de Brit Walter Raleigh. De wegen bij Buckingham Palace zijn destijds als eerste van Trinidad-asfalt voorzien.

Welkom bij Pitch Lake

Waterlelies vrolijken de boel op

Met een lokale gids het meer op

 

Vogelreservaat met rode ibissen

Vogelreservaat Caroni Bird Sanctuary is dé plek om de Scarlet Ibis te spotten, de nationale vogel van Trinidad. We maken een dinner cruise in dit moerasgebied met mangroven en varen met een lange houten boot door een kanaal naar een open plas. De biodiversiteit is hier hoog, zegt Lester Nanan, die het reservaat beheert. Zijn grootvader richtte het op. Niet alleen is het rijk aan vogels, er komen ook vleermuizen, slangen en kaaimannen voor. Van een afstandje kijken we toe hoe tegen zonsondergang de knalrode ibissen neerstrijken op een groen eilandje in het meer. Ze danken hun felrode kleur aan het eten van o.a. garnalen en krabjes. Intussen krijgen wij een heerlijk diner opgediend aan boord. Lester organiseert ook Sunrise tours: “De ibissen vliegen bij zonsopgang weg en kleuren de hemel rood.”

Varen door het kanaal

Rode ibissen bevolken het groene eilandje

Ervaren gids Lester Natan van het vogelreservaat

 

 

Carnaval en steeldrum-muziek

Carnaval op Trinidad is big. Het draait om samen feesten en dansen op SoCa-muziek, Soul Calypso. Trinidad was ooit de Capital op Music. Zo was Rum and Coca-Cola van The Andrew Sisters eigenlijk een carnavals-hit uit Trinidad. De componist spande in de VS een rechtszaak aan en won. De tekst zit vol dubbele betekenissen: “Workin’ for the Yankee Dollar” refereerde aan de Amerikaanse militaire basis op het eiland. Bij het Carnival Museum in Port of Spain kom je meer te weten over de steeldrum. Deze stalen trommel maakte furore, nadat het Britse gezag bestaande trommels in de ban had gedaan uit angst voor geheime boodschappen. Nu is de steeldrum het nationale instrument. Wij wonen een steeldrum-concert bij van het 40-koppige orkest Shell Invaders. De wervelende show is mind blowing!

Kijkje bij het Carnival Museum

Shell Invaders Orchestra

Indrukwekkend steeldrum-concert

 

Cricket is hot op Trinidad

Cricket is hot op Trinidad & Tobago en wij bezoeken twee matches! De eerste is in stadion Queen’s Park Oval in Port of Spain. Het gaat gepaard met veel tamtam: muziek, cheerleaders, food, bier, rum. De typisch Britse sport wordt op Trinidad opgeleukt met Amerikaanse showelementen. Mooi om mee te maken, al is het lawaai voor mijn oren te veel. Van tevoren heb ik me snel in de regels verdiept om iets van het spel te kunnen volgen. Het is een ‘20-over’ zodat de match maximaal 3 uur duurt. De Trinbago Knight Riders spelen tegen de Amazon Warriors uit Guyana en verliezen nipt. De volgende match die we bijwonen is tegen de Jamaica Tallawahs. TKR wint nu glansrijk! Deze match is in het stadion van de Cricket Academy. De supporters zwaaien fanatiek met rode vlaggen. Dit land is echt cricket-gek!

De cricketmatch in Queen’s Park Oval

TKR tegen de Jamaica Tallawahs

Fanatiek thuispubliek

 

Zelf naar Trinidad & Tobago?

KLM vliegt (met korte tussenlanding op Sint-Maarten) rechtstreeks op Trinidad naar Port of Spain. Vanaf de ferryhaven bij Fort San Andres in hoofdstad Port of Spain vertrekken ferry’s naar buureiland Tobago. Er zijn ook goede vliegverbindingen tussen Trinidad en Tobago. Meer informatie vind je bij Verkeersbureau Trinidad.

Las Cuevas Bay aan de noordkust

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.