Kunst, cocktails en cowboys in Texas

Harmke bezocht de prestigieuze reisbeurs IPW, dit jaar in San Antonio in Texas, en greep de kans ook andere steden in de staat van kunst en cowboys te ontdekken. Hierbij 5 highlights per stad: San Antonio, Waco, Fort Worth en Dallas.

Het beeld Stargazer in Downtown San Antonio van Pedro Reyes

San Antonio

Downtown is niet groot, maar San Antonio als geheel staat in de top 10 van grootste Amerikaanse steden! Vijf Missions in San Antonio – kerkelijke gemeenschappen opgericht door missionarissen – staan op de UNESCO-lijst, waaronder San José Mission en Alamo Mission, beide uit 1718. Wat heeft San Antonio zoal te bieden?

1. La Villita

Dit is een winkelgebiedje met galerieën en boetiekjes in Downtown San Antonio. Leuke adressen zijn bijvoorbeeld Capistrano waar al drie generaties zeep wordt gemaakt en het kleurrijke Huipil Market dat spullen verkoopt uit Oaxaca/Mexico Ik spreek met Mara Allison uit de Filipijnen die haar kunst exposeert bij River Art Group. Op haar aanraden lunch ik met een overheerlijke sandwich bij Café LLC – Eat Local Eat Fresh.

Een en al kleur in La Villita

Mara Allison en haar kunst

2. Riviercruise

Go Rio organiseert boottochtjes op de San Antonio die dwars door de stad stroomt. “Het gebied is pas in de jaren ’80 ontwikkeld en speelt een rol in de film Miss Congeniality met Sandra Bullock”, vertelt schipper Joel, een goedlachse man die van eten houdt en zó veel weet te vertellen dat het niet bij te houden is. Langs de rivier loop je over de River Walk, een wandelpad met allemaal restaurantjes. Het geheel doet wel wat aan Utrecht denken!

Joel van Go Rio

Deze man vertelt honderduit

3. Phil Hardberger Park

Dit natuurpark beslaat zo’n 330 hectare en was ooit het grondgebied van een melkveehouderij, totdat het te koop kwam. De ex-burgemeester van San Antonio wist het voor de stad te behouden en er een bosrijk park van te maken. Omdat er een autoweg doorheen loopt, werd een ecoduct aangelegd voor dieren en mensen. In dit educatieve park groeit van alles, waaronder Blue Bonnet, de bloem van Texas.

Wild flowers in Phil Hardberger Park

Kunstzinnige uitkijkpost in het park

4. Witte Museum

Dit museum in Downtown San Antonio draait om natuur, wetenschap en cultuur. Je kunt er onder meer skeletten van dinosauriërs bewonderen. Sla ook het funky Hopscotch Museum in het Pearl-district niet over. “Hopscotch allows artists to showcase their works in sustainable and creative ways, encourages them to be inspired by new mediums, and empowers them to reach new audiences.’

Witte Museum opgetuigd voor reisbeurs IPW

Feestelijke parade bij de ingang van het Witte Museum

5. Alamo Mission

Het is een van de 5 Missions van San Antonio die op de UNESCO Erfgoedlijst staan. Hier vond in 1836 de slag om Alamo plaats. In de Alamo Chapel huist tegenwoordig een museum. Alamo Plaza bleek anno 2023 de perfecte locatie voor het slotfeest van reisbeurs IPW. Eetkraampjes en optredens overal. De drone-show, waarbij Texaanse symbolen in de lucht opdoken – van de Lone Star tot cowboys – bleek zich moeiteloos te kunnen meten met de drone-show voor koning Charles!

Alamo Mission als backdrop van dit kunstwerk

Alamo Chapel is nu een museum

 

 

Waco

Waco ligt tussen Austin en Dallas in, twee rechtstreekse KLM-bestemmingen. Waco werd in 1849 gesticht. De naam is afkomstig van de Native Americans. Waco heeft een particuliere universiteit, Baylor. Downtown Waco is goed te belopen en telt één wolkenkrabber. Het openbaar vervoer is er goed. ‘City with a Soul’ is de lijfspreuk.

Harmke in Waco

1. Magnolia Silos

De Magnolia Silos zijn bekend van de succesvolle Amerikaanse tv-show van Joanna en Chip Gaines. Zij creëerden rond twee voormalige graansilo’s een hotspot waar je kunt eten, drinken en winkelen. Er zijn modeboetiekjes, een interieurzaak, een bakkerij, een restaurant en een koffiebar met verrukkelijke cortado. In de bakkerij ruikt het zo heerlijk naar kaneel, dat ik de verleiding niet kan weerstaan meteen een kaneelbroodje te kopen.

Magnolia Silos

De bakkerij van Magnolia

2. The Black Gospel Archive

Dit platenarchief bevindt zich in de bibliotheek van Waco’s universiteit Baylor. Het is een grote verzameling zwarte-gospelplaten vanaf ca. 1919. Het begon met een professor die een boek schreef over black gospel en erachter kwam dat veel van die platen (‘vinyl’) niet meer vindbaar waren. Deze man, Robert Darden, begon met behulp van anderen platen op te duiken en bracht zo deze hele collectie tot stand.

De bibliotheek van Baylor University

Collectie Black Gospel-platen

3. Waco Surf

Waco Surf is een uniek waterpark waar zelfs surfpro’s uit Hawaii op af komen om te trainen. Het bijzondere is namelijk dat de golfslag in een van de waterplassen is te manipuleren. Ook is er een meer waar je hangend aan een kabel een rondje kunt surfen. Daarnaast is er een groot zwembad met glijbanen. Niet zomaar glijbanen, maar een soort hoge schansen waar vanaf je gelanceerd wordt. Heel spectaculair!

Surfer in actie bij Waco Surf

Geen gewone glijbanen

4. Waco Mammoth National Monument

Dit park is heel bijzonder. Op deze plek werden skeletten van mammoeten gevonden. Het eerste bot werd bij toeval ontdekt door twee jongens die zonder toestemming op het terrein gingen graven. Ze stuiten op iets wat op een schedel leek, maar de kop van een mammoetdijbeen bleek te zijn. Baylor University nam het stokje over en vond skeletten van wel zestien mammoetolifanten!

Op deze plek leefden ooit mammoetolifanten

Deel van een mammoetskelet

5. Cameron Park Zoo

Dit is een vriendelijke dierentuin langs de Brazos River in Waco. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat er Sumatraanse tijgers zijn. De Zoo werkt samen met mensen van het eiland Borneo om deze bedreigde diersoort voor uitsterven te behoeden. Ook is de Zoo een Cardio Care-programma gestart voor orang-oetans. Hartfalen is doodsoorzaak nummer één bij deze dieren. Met dit programma proberen ze daar iets aan te doen.

De Zoo in Waco is een familieattractie

capibara’s

Capibara’s in Cameron Park Zoo

Fort Worth

Fort Worth is de stad van cowboys en rodeo, maar zal eeuwig verbonden zijn aan president Kennedy. Het was hier dat hij zijn laatste speech gaf. Er is een JFK Tribute met zijn standbeeld. Kennedy kreeg een cowboyhoed cadeau in Fort Worth en beloofde deze te zullen gaan dragen. Een dag later werd hij in Dallas omgebracht.

Cowboyhoed in Downtown Fort Worth

Longhorns in brons op Pioneer Plaza

1. Het Museumkwartier

Het is de culturele wijk van cowboystad Fort Worth en het blijft verbazend hoeveel kunst en bijzondere musea er zijn. Ik bezoek de Cowgirl Hall die een ode is aan de cowgirls en laat zien dat ook vrouwen hun steentje hebben bijgedragen aan de geschiedenis van het Wilde Westen en de rodeo-cultuur. Verder kijk ik rond bij het Modern Art Museum, dat over een hoogstaande kunstcollectie beschikt.

Cowgirl Hall

Entree van het Cowgirl-museum

2. The Stockyards

In The Stockyards Historic District in Fort Worth is het fijn winkelen. Voor cowboyboots ga je bijvoorbeeld naar boetiek Tecovas. Klanten krijgen een drankje aangeboden en dat spoort ze aan om extra lang laarzen te passen. Ben je klaar met shoppen, dan is een hapje eten bij Tannahill’s Tavern & Music Hall een aanrader. De gegratineerde oesters zijn werkelijk niet te versmaden zo lekker.

Mural in Fort Worth

Prachtige leren boots bij Tecovas

3. Cattle Drive

Twee keer per dag, om 11.30 en 16.00 uur, vindt de Cattle Drive plaats. De cowboys drijven een kudde Texas Longhorns door de straten van Fort Worth Stockyards – bijgenaamd Cowtown – om ze te laten grazen in de weide. De dieren hebben brede hoorns en stammen rechtstreeks af van de runderen die de Spaanse kolonisten meebrachten. Het extreme klimaat in Texas heeft de dieren oersterk gemaakt.

Cowboys leiden de dieren naar de wei

Longhorns trekken door de straten

4. Rodeo

De Championship Rodeo is het event dat ik bijwoon in het Cowtown Coliseum in Fort Worth Stockyards. De wedstrijden zijn een en al spektakel en alle aspecten van de rodeo komen aan bod. Cowboys proberen zo lang mogelijk op de rug van een steigerend paard te blijven zitten en van een dolle ster. Ook jagen cowboys (en cowgirls) met lasso’s op kalveren. De volle arena staat inmiddels op z’n kop!

Cowtown Coliseum

Rodeo-spektakel

5. TX Whisky Ranch

TX is een whiskky distillery die schitterend gelegen is op de voormalige golfbaan van de Glen Garden Country Club, die een begrip was in Texas. Texanen houden van opscheppen en dus is de boodschap: “TX is de grootste distillery ten westen van de Mississippi-rivier.” Bij deze prachtige distillery kun je een tour & tasting doen waarbij in duidelijke taal wordt uitgelegd hoe TX Bourbon tot stand komt om vervolgens zelf te proeven.

TX is een schitterende distillery

Flessen met TX Bourbon

 

 

Dallas

Tot slot Dallas! De stad is nog altijd bekend van de tv-serie uit de jaren tachtig met J.R. Ewing, maar ook van American footballteam de Dallas Cowboys en natuurlijk van de moord op Kennedy. Bekijk ook zeker de bronzen beelden van Longhorns op Pioneer Plaza! Verder is Fountain Place een leuke plek met overal spuitende fonteintjes tussen het groen.

1. Exchange Food Hall

Deze food hall is te vinden aan AT&T Plaza in het AT&T Discovery District. AT&T Plaza is een mooi plein met een park en fonteintjes. De food hall zelf heeft een aantal goede opties. Je kunt er kreeft en chowder eten, maar ook pizza of pokebowl en die laatste smaakt fantastisch. Sla luxe-warenhuis Forty Five Ten niet over dat om de hoek van AT&T Plaza ligt. Het zit tegenover The Joule Hotel met hippe koffiebar.

Gouden beeld bij AT&T Plaza

De keuze is reuze bij Exchange Food Hall

2. Dealey Plaza

Een historische plek waar we niet omheen kunnen: Dealey Plaza. Het was hier dat JFK in 1963 werd neergeschoten. Kruisen op de weg markeren de plekken waar de schoten vielen; de eerste twee kogels en toen het fatale schot. In het gebouw van waaruit de kogels werden afgevuurd door vermeende dader Lee Harvey Oswald is nu het Sixth Floor Museum gevestigd. Het geeft een overzicht van de historie rond de aanslag.

De macabere kruisen op Dealey Plaza

The Sixth Floor Museum

3. Reunion Tower

Deze hoge toren staat in hartje Dallas. Vooral ’s avonds valt hij op doordat de bol bovenop haast versierd lijkt met glinsterende diamantjes. Een lift brengt je in no time naar de top van de Reunion Tower die ongeveer 171 meter hoog is. Vanaf het platform hier heb je zowel binnen als buiten rondom uitzicht. Je kunt werkelijk tot in de wijde omtrek kijken. Zelfs de Stockyards van Fort Worth Zijn te zien op heldere dagen.

Uitzicht op Dallas vanaf de Reunion Tower

Kijk, zelfs Fort Worth is te zien van boven

4. Frozen Margarita

Dallas gaat er prat op de Frozen Margarita te hebben uitgevonden. Het is dan ook de Signature Cocktail van BBQ-restaurant Terry Black’s. Deze van Terry Black’s is mysterieus zwart van kleur. Het recept is geheim, maar vermoedelijk is het zwart afkomstig van actieve koolstof. Ook tijdens ons diner bij het kleurrijke restaurant Te Deseo in het Harwood District in Dallas komen er verfrissende Frozen Margarita’s op tafel!

Op naar Terry Black’s BBQ

Frozen Margarita’s volgens geheim recept

5. Dallas Arboretum

Deze botanische tuinen en boomgaard zijn een must-visit. De Lyft-chauffeur die me in Texas naar de airport brengt, blijkt een groot liefhebber van bloemen. Hij heeft tuinen en parken in wel 57 landen bezocht, inclusief onze Keukenhof. Maar de mooiste vindt hij toch echt het Arboretum in Dallas! Tot mijn spijt is een bezoek erbij ingeschoten. Dat blijft dan mooi op de bucketlist staan voor een volgende keer!

Flower power bij het Dallas Arboretum

 

Bekijk alle locaties op de kaart

Je kunt alle bezochte locaties van Harmke nu ook op een kaart bekijken. Zo kun je makkelijk je route ernaar toe plannen.

 

Meer informatie: traveltexas.com

 

 

Harmke in Waco Texas bij een bronzen beeld langs de Brazos River

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.