Gastronomie in Noord-Portugal

Eerder al schreef Harmke over de nautische activiteiten in het noorden van Portugal. Aanvullend geeft ze een aantal tips op het gebied van gastronomie. In Noord-Portugal hebben ze geweldige wijn, olijfolie en amandelen, en je kunt er op veel plekken ongelooflijk lekker eten.

Café pingado met een pastel de nata

 

Garrafeira & Artesanato Produtos Regionais | Vila Nova de Foz Côa

In het dorp Vila Nova de Foz Côa sla ik bij dit delicatessewinkeltje de lekkere olijfolie Chousas Nostras van familiebedrijf Gerações de Xisto in en zalige amandelen uit de streek. Noord-Portugal is ook bekend om de groene wijn vinho verde van jonge druiven. Vinho verde is niet per se wit, maar kan ook rosé of rood zijn. Adres: Rua S. Miguel 64.

Delicatessenwinkel in Vila Nova de Foz Côa

Keur aan producten

Wijn uit Portugal

 

Restaurant O Montanhês | Macedo de Cavaleiros

Bij dit traditionele Portugese restaurant is het gezellig tafelen en het eten is er van topkwaliteit. Vooraf genieten we van kaas en vleeswaren. Dan komt er ultra-malse biefstuk op tafel en een soort spinazie en rösti. Erbij drinken we geweldige rode wijn: Valle Pradinhos Reserva 2021 van de druif Touriga Nacional. Adres: R. Camilo Castelo Branco 19.

Restaurant O Montanhês

Traditioneel in alle opzichten

Supermalse bief

 

Lees ook dit artikel: Waterfun in Noord-Portugal

 

Restaurant Dona Antónia | Macedo de Cavaleiros

Nog een traditioneel restaurant in Macedo de Cavaleiros is Dona Antónia. Dezelfde stevige rode wijn van de lucnh komt op tafel (nu 2020) en natuurlijk proeven we bacalao, het visgerecht dat in Portugal vrijwel dagelijkse kost lijkt te zijn. De chocoladecake toe, met walnoten en frambozen, mag ook niet onvermeld blijven. Adres: R. Pereira Charula 12

Bacalao bij Dona Antónia

Stevige rode wijn

Chocoladedessert

 

Strandbar Aquário | Darque

Een fancy eetadres is Aquário, een modern restaurant met fijn terras dicht bij het surfstrand Praia do Cabadelo in badplaats Darque. Naast vlees en vis staat er ook een ruime selectie vega-gerechten op de menukaart en dus lunch ik voor de afwisseling met een heerlijke warme pastei met seizoensgroenten. Adres: Av. do Cabedelo 1851

Strandbar Aquário

Gezellig terras

Op de kaart ook vega-gerechten

 

Pastelaria Clarinhas | Esposende

We bezoeken deze pastelaria in Esposende om de befaamde clarinhas te proeven, een lokale lekkernij van deeg, gevuld met reepjes flespompoen en bestrooid met poedersuiker. Een andere bekende lekkernij uit Portugal is pastel de nata, een pasteitje gevuld met custardroom. Lekker bij een café pingado (macchiato)! Adres: R. Azevedo Coutinho 29

Pastelaria Clarinhas

Clarinhas in de vitrine

Proeven van deze zoete lekkernij

 

Restaurant Dona Quina | Esposende

Wat er bij Dona Quina in Esposende op tafel komt, is werkelijk uitmuntend! Van bruinbrood met sardines en geitenkaas met honing & amandelen tot schalen vol vis en fruits-de-mer met daarbij delicaat bereide groenten zoals wortelen, asperges en zoete aardappel. De gepofte appel toe komt warm uit de oven. Adres: Avenida Marginal de Cedovém

Vooraf sardinesbrood

Verfijnd bereide groenten


Fruits de mer bij Dona Quina

 

Restaurant M Brasa | Póvoa de Varzim

Hoewel wij alleen voor een drankje stoppen bij dit fancy restaurant aan de vernieuwde haven van Póvoa de Varzim, kunnen we ervan uitgaan dat dit een restaurant van topklasse is. Het oogt mondain en de vis- en vleesgerechten die ik langs zie komen, doen me watertanden. Ook de grote wijnkast is veelbelovend. Adres: Largo do Porto de Pesca, Av. dos Descobrimentos

Kustplaats Póvoa de Varzim

Restaurant M Brasa

De haven is hernieuwd

 

Pinhais Cannery & Co | Matosinhos

In Matosinhos bij Porto zit visfabriek Pinhais uit 1921 die ruim een eeuw later nog volop in bedrijf is en vasthoudt aan de originele methoden van het inblikken van verse vis. De rondleiding is entertaining en wordt gevolgd door een proeverij van sardientjes en makreel uit blik, in olie, tomatensaus of pittige saus! Adres: Av. Menéres 700

Op bezoek bij visfabriek Pinhais

De bar van visfabriek

 

 

Lunch en proeverij

Waar sliepen we?

Tijdens deze rondreis door het noorden van Portugal logeerden we bij verschillende adressen, waarvan het hotel in de voormalige chocoladefabriek van Viana do Castelo er voor mij uitsprong.

Slapen in de Chocoladefabriek

 

High Performance Center Car Pocinho

Wij mochten, bij wijze van uitzondering, een nachtje logeren bij dit trainingscentrum voor internationale topsporters zoals roeiers. Het minimalistische witte gebouw gaat op in het landschap. Het is normaal gesproken niet open voor publiek, maar wel op afspraak te bezoeken. Mail naar car-pocinho@cm-fozcoa.pt

High Performance Center Car Pocinho

Het minimalistische interieur van het High Performance Center

 

Hotel Muchacho | Macedo de Cavaleiros

De gevel van hotel Muchacho is lila geverfd en ook de lobby van dit hotel in Macedo de Cavaleiros zit vol verrassingen, zoals het grte zwart-witportret van komiek Charlie Chaplin in de lobby. Bij het ontbijtbuffet in dit hotel je homemade producten proeven, waaronder olijfolie, marmelade en cakejes.

De gevel van Muchacho

Chaplin in de lobby

 

Fábrica do Chocolate | Viana do Castelo

Een chocoladefabriek werd omgebouwd tot hotel. Elke kamer is anders van inrichting en heeft z’n eigen thema, van de Willy Wonka-suite, compleet met Golden Ticket op de muur, tot mijn eigen Maya-room. Eten kun je hier ook fantastisch. De bacalao is smaakvol en toe eten we fruit met, rara, chocoladesaus.

De Maya-kamer in het chocoladehotel

Badproducten met chocola

 

Santana Hotel & Spa | Vila do Conde

Santana Hotel & Spa in Vila do Conde is eerder een klassiek conferentieoord te noemen dan een hotel. Het gebouw is groot van afmeting met verschillende vleugels. De inpandige spa biedt allerlei massages, body treatments en facials, en heeft een verwarmd binnenzwembad, een Finse en Turkse sauna, jacuzzi en gym.

Onze groep bij Hotel Santana

 

 

 

Wil je de Portugal tips via e-mail ontvangen?

Wil je de website adressen ontvangen waar je meer informatie kunt krijgen over Porto Norto en waar je de surflessen van NauticalPortugal kunt boeken? We sturen ze je graag via e-mail toe.

Naam

 

 

Sardientjes uit Portugal

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.