Waterfun in Noord-Portugal

Harmke maakte een nautisch rondreisje door het noorden van Portugal. Er zijn maar liefst 32 nautische informatiepunten in Portugal. Behalve alle waterfun zijn er ook vele culturele bezienswaardigheden te bezoeken die verband houden met het water, zoals een replica van een historisch zeilschip.

Surfles bij Praia do Cabadelo

 

Varen op de Douro | Vila Nova de Foz Côa

Vanuit Porto (op 2,5 uur vliegen van Amsterdam) rijden we het binnenland van Portugal in op weg naar het plaatsje Vila Nova de Foz Côa. Dit gehucht ligt in de Côa-vallei, daar waar de Côa-rivier uitmondt in de Douro-rivier. We maken vanuit Foz Côa een boottocht op de Douro met een traditioneel motorschip, de Senhora da Veiga. De heuvels links en rechts zijn gedrapeerd met wijnterrassen en weerspiegelen mooi in het water. We varen tot aan de brug over de monding van de Côa-rivier. Op de heuveltop ligt Museu do Côa waarvan de architectuur opgaat in het landschap. Vanaf het museum loopt een wandelpad naar beneden.

Varen op de Douro

Brug over de Côa-rivier

Motorboot Senhora da Veiga

 

Museu do Côa | Vila Nova de Foz Côa

Museum do Côa heeft een terras met panoramisch uitzicht op de Douro en de Côa-rivier. Zover het oog rijkt zien we een groen landschap met olijfbomen en wijnterrassen. iets eerder in maart zie je hier een zee van witte amandelbloesem. De Côa-vallei is bekend om zijn prehistorische rotskunst. Dit interactieve museum geeft daarover uitleg. De echte rotskunst zie je het best tijdens een kajaktocht in de zomer. Het museum toont replica’s, zoals afbeeldingen van dieren. Doordat de plaatjes een voor een oplichten, komen ze tot leven en zie je de dieren als het ware rondspringen. Er zijn ook wisselende exposities met moderne kunst.

Uitzicht vanaf het museum

Olijfboompje bij Museu do Côa

Uitleg over de rotskunst

 

Lees ook dit artikel: Ontdek The World of Wine in Porto

 

Solar-boottocht | Lake Azibo

Zo’n 75 km ten noorden van Vila Nova de Foz Côa ligt Lake Azibo. Het heeft twee Blue Flag Beaches: Praia da Ribeira en Praia da Fraga da Pegada. De blauwe vlag betekent dat het om schone stranden gaat in een gezonde omgeving. Op dit meer mogen alleen fluisterbootjes varen, het is beschermd natuurgebied. We gaan aan boord van een Azibo Solar Boat, die op zonne-energie vaart. Het wordt een relaxte vaartocht over kalm water. Heerlijk die rust en stilte. Tijdens het varen voorziet de bootman ons van Portugese hapjes zoals bola de caco (suikerbrood) en bola de carne (brood met vlees) met daarbij vinho verde (groene wijn).

Solar Boat bij het Azibo-meer

Varen op zonne-energie

Harmke aan boord van de Solar Boat

 

Golfsurfen bij Praia do Cabadelo | Viana do Castelo

We rijden dan van het binnenland naar de kust voor een surfles op het strand Praia do Cabadelo. De leuke mannen van Xlife Surf School staan ons al op te wachten. Het zijn Daniel, Diogo en Marcelo. Op het strand doen we een warming-up en krijgen we uitleg. Welke voet zet ik het liefst voor op het board? Check! Diogo geeft me een duwtje. Mijn linkervoet schiet naar voren. Duidelijk! We gaan het water op. Wetsuits houden ons warm. Op zee geven de mannen de plank een zet waardoor ik over de golven terugglijd naar het strand, liggend op de buik. Als ik dat kunstje eenmaal onder de knie heb, mag ik gaan proberen te staan…

Warming-up op het surfstrand


Diogo van XLife Surf School

Woeste branding

 

Gil Eannes Hospital Ship | Viana do Castelo

In de haven van het stadje Viana do Castelo ligt de Gil Eannes, een Hospital Ship dat nu een museum is. Het schip ging in 1955 in de vaart en was gebouwd om medische hulp te verlenen aan de vissers die op codfish (kabeljauw) visten. Het schip had ook een spirituele en religieuze functie. Van 1955 tot 1973 voer het onder meer op de wateren van Newfoundland en Groenland. Daarna heeft het nog even als vrachtschip dienstgedaan. Nu ligt het in de haven en kun je het bezoeken. We zijn onder de indruk van alle faciliteiten. Er is zelfs een operatiekamer aan boord. Die bevindt zich op dek -3, midden op het schip, waar het het stabielst is.

Hospital Ship Gin Eannes

Het schip is nu een museum

 

 

Kijkje in de stuurhut

 

Kiten, surfen en foilen | Esposende

Een goede locatie om te kitesurfen is bij kustplaats Esposende. Het water is er ondiep, ideaal ook voor beginners. Als wij er zijn, is de zee echter zo onstuimig dat we niet eens het water op kunnen als we dat al zouden willen. We bezoeken wel het watersportcentrum in Esposende, waar diverse watersporten worden gefaciliteerd. Met name wing foiling is in opkomst, een vorm van surfen waarbij je haast over het water zweeft. Het blijft niet bij watersport. Wie wil kan bijvoorbeeld een sessie Tibetan Healing doen op het strand. Nog een sympathieke surfschool is OndaMagna. Hun motto? “Good food, good people, good wind!”

Watersportcentrum in Esposende

Surfschool OndaMagna

Uitleg over de watersport

 

Kajakken op de Cavado-rivier | Esposende

We rijden naar kajakcentrum Pro River Adventure aan de Cavado-rivier, tussen de plaatsen Esposende en Fonte Boa in. “Nothing better than a day in the middle of nature’ is de lijfspreuk van Pro River Adventure. Het is de kajakschool van een echte crack: eigenaar Belmiro Penetra deed in 1992 mee aan de Olympische Spelen van Barcelona in de viermanskajak. Naast kajakken, stand-up paddle of een ludiek tochtje met de bananenboot, biedt Pro River ook eventuele accommodatie aan gasten. Op het terrein van de kajakschool, die Belmiro samen met zijn dochter Cristiana runt, bouwde hij eigenhandig verschillende boomhutten.

Kajaks bij Pro River Adventure

Belmiro Penetra nam deel aan de Olympische Spelen van 1992

Suppen op de Cavado-rivier

 

Historisch zeilschip | Vila do Conde

We vervolgen onze weg naar de pittoreske havenplaats Vila do Conde, die omgeven is door 18 kilometer zandstrand en vermaard is om de scheepsbouw. Hier in de haven ligt de Nau Quinhentista, een replica van een historisch zeilschip. Via steile trappen dalen we af tot diep in het ruim. De crew wordt in de donkere ruimtes uitgebeeld door levensgrote poppen. Het maakt het bezoek fascinerend maar ook spooky. Verder zijn aan boord onder meer oude navigatie-instrumenten te zien. In de buurt van het schip staat het Royal Customs House uit 1487, dat inzicht geeft in het verleden van Portugal als voorname zeehandelsnatie.

Replica van een zestiende-eeuws schip


Poppen aan boord die tot de verbeelding spreken


Het schip ligt in Vila do Conde

 

 

Wil je de Portugal tips via e-mail ontvangen?

Wil je de website adressen ontvangen waar je meer informatie kunt krijgen over Porto Norto en waar je de surflessen van NauticalPortugal kunt boeken? We sturen ze je graag via e-mail toe.

Naam

 

 

Zeilen op het Azibo-meer

 

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.