Wijn, olie en amandelen proeven in Zuid-Frankrijk

De Franse regio Oostelijke Pyreneeën is een streek in Zuid-Frankrijk op de grens met Spanje met als trekpleister badplaats Argelès-sur-Mer. Harmke maakte in deze omgeving een culinair rondje langs ‘bio-adressen’, van wijngoed tot amandelhuis.

Gouden zandstranden

Uitzicht op de baai van Argelès

 

Argelès-sur-Mer

In het meest zuidoostelijke puntje van Frankrijk ligt Argelès-sur-Mer. We kijken nu al uit naar de lente en dan is het er heerlijk toeven. Zoals de naam al zegt, ligt deze plaats aan de kust. Je hebt er kilometers onafgebroken goudgele zandstranden. Het historische plaatsje zelf is bekend om de reusachtige klokkentoren. Ook heb je er de haven Port d’Argelès van waaruit je bijvoorbeeld een kajaktocht kunt maken naar het naburige stadje Collioure, dat nog iets zuidelijker ligt. De huizen zijn er pastelkleurig en ze hebben rode daken. Het is er zo pittoresk dat schilders als Picasso en Matisse er vertoefden. Collioure heeft – in tegenstelling tot Argelès – vooral rotsachtige kiezelstranden.

Lekker relaxen

De haven

Naburig plaatsje Collioure

 

Bio-adressen

Rondom Argelès-sur-Mer en de stad Perpignan bezocht ik onderstaande 6 bio-producenten.

1. Olijfolie van Mas Boutet | Argelès-sur-Mer

Mas Boutet is een kleine bio-olijfgaarde, die letterlijk op de grens met Spanje ligt. Van de 12 hectare grond ligt 2 hectare in Spanje. De ligging van Mas de Boutet is prachtig. Deze hooggelegen boomgaard kijkt uit op de Middellandse Zee en in de verte zijn de contouren van het fort van Collioure te zien. Eigenaren Gildas en Isabelle Girodeau hebben zo’n 2000 olijfbomen. Grootvader René startte hier in 1940. Het echtpaar produceert grofweg twee soorten olijfolie: een culinaire olie – lekker in salades of bij de vis – en een ‘gewonere’ olie voor in de keuken. Met natuurlijke pesticiden bestrijden ze insecten. Adres: D114 Route de la Corniche de Collioure.

Olijfboomgaard Mas Boutet

2000 olijfbomen

Heerlijke olie

 

2. Wijn van Château de l’Ou | Montescot

Château de l’Ou van Philippe en Séverine Bourrier ligt aan een van de officieel uitgestippelde wijnroutes in de regio Oostelijke Pyreneeën. Twee witte honden springen vrolijk rond als ik bij dit wijngoed aankom. Hermès en Socrate heten ze, zo verneem ik van Séverine. ‘Haute couture-wijnen volgens de methode van de biologische landbouw’ is het uitgangspunt. De spanten om de wijnvaten hebben alle kleuren van de regenboog. “Voor het moreel” lacht Philippe. In het proeflokaal mag ik álle wijnen proberen en dat zijn er heel veel, 5 syrah’s bijvoorbeeld, en laat dat nu net mijn favoriete druif zijn! Adres: Route de Villeneuve de la raho.

De kelder van Château de l’Ou

 

3. Wijn van Château Nadal Hainaut | Le Soler

Château Nadal Hainaut is een prachtig wijndomein uit 1826 in een voormalig Middeleeuws klooster dat is omgeven door eeuwenoude platanen. Het domein wordt gerund door wijnmaker Jean Marie Nadal en zijn drie dochters en is al vijf generaties in dezelfde familie. Wit, rood, rosé en dessertwijn produceren ze. Alles gebeurt met de hand en volgens de methode van biologische landbouw. Vrijwel elke wijn draagt een AB-certificaat. AB staat voor Agriculture Biologique. Ze houden daarnaast nog eens honderd schapen die ze van tijd tot tijd door de wijnvelden laten lopen om het onkruid weg te eten. Adres: Route départementale 37.

Al 5 generaties in dezelfde familie

Bio-wijn

 

4. Ham van l’Espace Gourmand | Thuir

Thuir is zo’n typisch Frans dorpje met smalle straatjes, kasseien en gietijzeren balkonnetjes. Aan het centrale plein, waar elke zaterdag een markt is, zit l’Espace Gourmand, de slagerij van Thibault Gonzales. Deze bio-slager is een vrolijke en ambitieuze man. Zijn vader begon met deze slagerij. Zoon Thibault koos welbewust voor bio. Zo maakt hij ham van de poten van ‘wilde’ varkens. Thibault: “Industriële varkens blijven een paar dagen bij de moeder, die van mij wel drie maanden. Daarna laat ik ze nog maandenlang in het bos leven als wilde varkens. Mijn varkens hebben een mooi leven.” Adres: Place de la République 3.

De zaterdagmarkt in Thuir

Bio-slager Thibault Gonzales

 

5. Spiruline van Roussillon | Llupia

Spiruline du Roussillon blijkt in the middle of nowhere te liggen. Met de auto is het even zoeken. Smalle landweggetjes leiden me uiteindelijk naar deze algenkwekerij van Samuel Fort. Zijn werkterrein bestaat uit niet veel meer dan een kas met een groot bassin vol met rondstromend water dat groen ziet van de algen. Spiruline is een soort blauwalg. Samuel kweekt ze en maakt er poeder en supplementen van. “Spiruline is ‘superfood’, rijk aan proteïnen en vitaminen,” betoogt hij. Het kan helpen tegen stress, allergieën en vele andere aandoeningen. Zijn bio-farm bezoeken kan op afspraak. Adres: Lieu-dit la vigne del Rey.

Algenkwekerij in the middle of nowhere

Samuel Fort aan de slag

Spiruline is ‘superfood’

 

6. Amandelen van La Maison de l’Amande | Laroque des Albères

Vlak bij het dorpje Laroque des Albères ligt La Maison de l’Amande met aan het roer Christine Llense, zij is van de vierde generatie. Een bezoek aan deze artisanale producent van amandelen begint met een filmpje over de productie en oogst. Vervolgens kan ik met eigen ogen zien hoe de noten worden verwerkt tot verschillende eindproducten en dat zijn er nogal wat! Van gepelde amandelen tot geroosterde amandelen, en van gezouten amandelen en gesuikerde amandelen tot amandelmeel, amandelboter en amandelolie en ga zo maar door. Bij het inpandige boetiekje is alles te koop. Adres: Av. des Mas Catalans 66, ‘producteurs locaux’.

Maison de l’Amande

Amandelen

en nog eens amandelen

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Lunchtips

Fransen houden van een uitgebreide lunch en so do I. Hierbij 4 van mijn favoriete adressen.

1. Nouvelle Vague | Argelès-sur-Mer

Deze fancy strandtent heeft een fijn terras. De eigenaar runt ook een beach club in Philipsburg op St Maarten. Ik doe zoals de Fransen en eet foie gras en verrukkelijke cannelloni met banyulssaus. Adres: Bd de la mer 100.

Dessert bij Nouvelle Vague

 

2. Le Figuier | Perpignan

Op een verborgen pleintje zit het knusse terras van Le Figuier, waar je eet onder de olijfbomen. Le Figuier neemt z’n producten af bij kleine bio-boeren uit de buurt, zoals de zachte geitenkaas van Jeremy. Adres: Rue du Figuier 7.

De keuze is reuze

 

3. La Guinguette du Jean| Perpignan

Jean is een eetadres waar vooral locals komen. Een guinguette is een dansplek aan het water, zoals bijvoorbeeld Manet schilderde. Ik kies voor de Burrata-salade en een Café gourmand! Adres: Rue de la Tonnellerie 1.

Café gourmand bij La Guinguette

 

4. Côté Saisons | Laroque des Albères

Bij het Michelinster-restaurant van deze chique chambre d’hôte at ik in de beschutte tuin. De menuborden zijn opgehangen tussen de bomen. Geweldig smaakt de lokale vis. Adres: Avenue de la Côte Vermeille 10.

De bio-keuken van Côté Saisons

 

 

Logeertips

Deze uithoek van Frankrijk en met name Argelès is de ‘Capital of Camping’, maar fijne hotels zijn er ook.

1. Hotel Les Mouettes | Argelès-sur-Mer

Dit hotel op een heuvel biedt uitzicht op de baai van Argelès-sur-Mer. Er is een fijn terras met zwembad. Op papier heeft het hotel ‘slechts’ 3*** sterren, maar het valt niet tegen. Er is zelfs een spa. Adres: Route de Collioure.

Het zwembad van Les Mouettes

 

2. Vakantiepark Le Dauphin | Argelès-sur-Mer

Argelès-sur-Mer telt vele campings, waaronder het vijfsterrenpark Le Dauphin. Dit vakantiepark heeft behalve een kampeerterrein ook luxe-huisjes, omringd door exotische bloemen en planten. Adres: Route de Taxo à la mer.

Luxe-huisjes

 

3. Hôtel Les Bulles de Mer | St. Cyprien

Dit heerlijke spahotel heeft frisse, zonnige kamers met uitzicht op palmbomen en bootjes in de haven. Ook het restaurant van dit hotel is goed. Het heet Les Ganivelles en heeft een bio-keuken. Adres: Avenue Armand Lanoux 28.

Het prachtige zwembad van Les Bulles de Mer

 

Meer weten: tourisme-pyreneesorientales.com en visitpo.fr en www.argeles-sur-mer.com.

 

Harmke bij beachbar Nouvelle Vague

 

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.