Dit moet je doen in de Jura!

De Jura is een lieflijk berggebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Het Franse deel valt onder de regio Bourgogne-Franche-Comté en er is veel te doen! Harmke ging hiken & biken, wandelen met honden en picknicken aan de rivier.

Waterval in de buurt van Les Rousses

Kaas

Uit de Jura komt een kaasje dat in Frankrijk erg geliefd is: Comté! In het vestingstadje Poligny in de Jura bezoek ik La Maison du Comté. Dit gloednieuwe museum is geheel gewijd aan deze grote ronde kaas. In het museum wordt het productieproces uitgelegd en gevisualiseerd en natuurlijk kun je de kaas na afloop ook proeven. Jonge Comté is erg lekker bij bier, rijpere Comté past bijvoorbeeld bij de wijn Savigny uit de Bourgogne. Nog een streekkaas uit de Jura is Bleu de Gex. Hoe die wordt gemaakt kun je bijvoorbeeld zien bij kaasmakerij Chézery-Forens in het gelijknamige dorpje.

Comté-museum

Rijpende kazen

Proeven maar!

 

Fort

In Les Rousses stap ik op de e-trottinette, een soort stepfiets. De tocht gaat door de bossen naar Fort des Rousses, een kasteel dat rond 1800 werd gebouwd ten tijde van Napoleon. Het heeft ondergrondse galerijen en een imposante binnenplaats. Vanaf 1914 fungeerde dit fort als een plek waar soldaten werden getraind. Maar vanaf ca. 2000 liggen in de kelders van het fort duizenden Comté-kaas te rijpen, zo groot als wagenwielen. Overigens is er nog steeds een militair ‘linkje’: rond het fort kun je namelijk een uitdagend militair parcours afleggen met de naam Commando Games.

Op de e-trottinettes

Crossen door de bossen

Fort des Rousses

 

Waterval

De Jura leent zich voor wandelingen! Zo kun je vanuit het plaatsje Les Dappes een hike maken naar de top van de berg La Dôle, waar je uitkijkt op de Mont Blanc en het meer van Genève in het naburige Zwitserland. De Dôle is met zijn 1677 meter een van de hoogste toppen in de Jura. Zelf maak ik een hike in de buurt van Les Rousses. De wandeling voert door een prachtig bos vol bemoste stenen naar de waterval La Cascade. Een leuke lunchplek in deze streek is La Loge à Ponard in La Fôrest du Risoux met een terrasje dat uitkijkt op een bloeiende Teletubbies-weide.

Prachtige waterval

Another Day in the Office

Lunchadres La Loge à Ponard

 

 

Schietles

Stade des Tuffes is het stadion in de plaats Prémanon in de Jura waar Franse atleten trainen voor de biatlon, de Olympische sport die een combinatie is van langlaufen en geweerschieten. Buiten het winterseizoen om, als er geen sneeuw ligt, trainen de atleten hier op ski’s op wieltjes. Tijdens mijn bezoek aan deze oefenbaan zie ik ze voorbij suizen. Zelf neem ik deel aan een schietles. Alain is de man die mij de fijne kneepjes van het geweerschieten bijbrengt. Liggend op de grond richt je op de schietschijf. Een kwestie van kijken, focussen, stilliggen en de trekker overhalen…

Oefenen voor de biatlon

Schietles van Alain

Alain doet het voor

 

Husky-wandeling

Cani-rando is wandeling waarbij je een riem om je middel draagt waaraan een hond is gekoppeld. Ik maak deze wandeling met Luna, een van de husky’s van Gérard van firma Qimmiq Aventure. Hij is eigenaar van een kennel met meer dan veertig sledehonden, waaronder een aantal husky’s. In het sneeuwseizoen organiseert hij sledetochten en in het zomerseizoen cani-rando. De husky’s zijn gretig en sprinten er het liefst meteen vandoor, dus het is zaak te laten merken wie de baas is . We wandelen in groepsverband met Gérard als gids en het is een superleuke ervaring.

De honden van Gérard

Op stap met husky Luna

Cani-rando is good fun

 

Picknick

Berggids Matthieu neemt mijn reisgenoten en mij mee op een picknicktocht vanuit het dorpje Lélex. We zijn nog niet van start gegaan of gaan al hout sprokkelen om straks een vuurtje te kunnen stoken op een kiezelstrandje aan een bergbeekje. Op de plek aangekomen tovert Mathieu allerlei etenswaren uit zijn rugzak. Hij bakt frietjes op het vuur, maakt kaasfondue klaar en tovert heerlijke lokale kazen en worstjes uit zijn rugzak. Ook de rode wijn Gamay die we erbij drinken is verrukkelijk. Deze blijkt afkomstig van het naburige wijnhuis Domaine de Mucelle.

Berggids Matthieu

Proviand

 

 

Aardappelfrietjes

Bomenparcours

Menth’evasion ligt in de buurt van de plaats Chézery-Forens en is een spectaculair bomenparcours met touwladders waarmee je in boomtoppen klimt en ziplijnen waarmee je door het bos roetsjt. Je kunt een compleet circuit afleggen en dan ben je wel een paar uur zoet. Het park beslaat een enorm terrein in het bos. Hoe dieper je het bos in gaat, hoe langer de ziplijnen worden. Voor wie hoogtevrees heeft, is het bibberen. Net als bij skiën zijn er overigens verschillende niveaus, in dit geval groen, blauw en rood. Voor de kleintjes is er een geel parcours. Vanaf 3 jaar kunnen kindjes al meedoen.

Bomenparcours

Zippen maar!

 

Dino-park

Dinoplagne in de plaats Plagne is een familie-attractie, maar eigenlijk voor iedereen razend interessant. Meer dan tien jaar geleden werd in dit deel van de Jura een eerste voetafdruk van een dinosaurus ontdekt. In samenwerking met de universiteit van Lyon werden vervolgens hele sporen blootgelegd van twee soorten dino’s die hier leefden, beide planteneters. De ene was zo’n 30 meter lang en 8 meter hoog. De andere was veel kleiner en had vleugels. In 2021 opende dit park zijn deuren. Je wandelt er door een bos langs attracties en komt uit bij een plek met dino-sporen.

Park Dinoplagne

Voetafdruk van een dino

Voetspoor van een dino

 

Logeertip

Hotel de l’Abbaye ligt vlak bij het plaatsje Grande-Rivière met zijn mooie kerkje. Het hotel ligt aan het meer Le Lac de l’Abbaye.

Vanuit het hotel kun je zo doorsteken naar de oever van het meer waar een strandje is met ligstoelen. Het hotel en het bijbehorende restaurant zijn al generaties in dezelfde familie. Onlangs werd de boel gerenoveerd en werd de gloednieuwe spa geopend. Mijn suite is smaakvol ingericht met gebruik van natuurlijke materialen. Het restaurant van Hotel de l’Abbaye staat goed aangeschreven en heeft organic hoog in het vaandel. Ik eet er onder meer forel. Boek dit hotel hier.

Fijne suite

Relaxen aan het meer

Meer informatie: montagnes-du-jura.fr

 

Paardenwei in de Jura

Honden paraat voor Cani-rando

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.