Dit is de charme van Madrid

Madrid is een stad vol pracht en praal, ondervond Harmke. Er zijn veel kunstmusea, monumentale architectuur, bijzondere winkels, uitgestrekte stadsparken en fijne tapasbars. Kortom, Madrid is een heerlijke plek.

Dwalen door de oude stad

Wow, wat een grandeur, is het eerste wat ik denk als ik door Madrid wandel. Rotondes met fonteinen, pleinen met paleisachtige gebouwen, alles oogt even imposant. Brede avenues als de Gran Via en Paseo de Recoletos doorkruisen de stad.

Bucolíco Café in de wijk Chueca

Bucolíco Café in de wijk Chueca

Maar daartussen liggen vriendelijke wijken met smalle straatjes vol huizen met gietijzeren balkonnetjes. Mijn hotel is Room Mate Alba in de Calle de las Huertas. Om de hoek is het knusse pleintje Plaza Mutate met wat tapasbars. Ik geniet hier bij Casa Varona van een glas verdejo en brood met tomatenprut.

Hotel Room Mate Alba

Hotel Room Mate Alba

Huizen met gietijzeren balkons

Slapen bij Room Mate

Room Mate is een van mijn favoriete hotel-brands. Deze hotels in Madrid zijn allemaal stylish ingericht, alle net weer anders van sfeer en ook nog eens redelijk vriendelijk geprijsd. Madrid telt maar liefst vijf Room Mate-hotels en allemaal hebben ze hun eigen charme. Zelf logeerde ik in het gloednieuwe Room Mate Alba, klassiek van sfeer in het bomenrijke straatje Calle de las Huertas. Eveneens nieuw dit jaar is Room Mate Macarena aan de Gran Via, een hotel met modern design. Verder heb je in Madrid nog de keus uit Óscar, Alicia en Mario. Voor elk wat wils dus! room-matehotels.com/nl

Kamer bij Room Mate Alba

Kamer in Room Mate Alba

De bar van Room Mate Alba

De bar van Room Mate Alba

Je kunt er ook buiten zitten

Je kunt er ook buiten zitten

Beroemde musea bezoeken

Wat fijn, het wereldberoemde Prado-museum blijkt aan het eind van ‘mijn’ straatje te zitten! Dat wil zeggen, als je de Calle de las Huertas uitloopt, kom je in een straatje dat uitkomt op P. Del Prado en daar ligt het imposante museum tegenover. Werk van schilders als Velázquez en Murillo is er te bewonderen. De zeventiende eeuw wordt ook wel de Gouden Eeuw van de Spaanse schilderkunst genoemd. Madrid heeft nog meer prachtige musea. Het Prado vormt samen met museum Thyssen-Bornemisza en museum Reina Sofia de Golden Triangle of Art.

Prado Museum

Prado Museum

Kikker voor het wassenbeeldenmuseum

Kikker voor het wassenbeeldenmuseum

Reina Sofia Museum

Reina Sofia Museum

 

Lees ook dit artikel: 10 tips voor Madrid met kinderen

 

Kunst kijken op straat

Kunst is er in Madrid ook ‘gewoon’ op straat te bewonderen en dan doel ik niet op de standbeelden van figuren als Filips III op Plaza Mayor of Don Quichot-auteur Miguel de Cervantes op Plaza de las Cortes. Daar staat overigens ook het Palacio de las Cortes met twee leeuwen voor de trappen. Nee, ik doel op de sculpturen van de Colombiaanse beeldhouwer Fernando Botero, zoals Mujer con espejo (Vrouw met spiegel) en La Mano (De hand). Deze voluptueuze beelden staan midden op drukke kruispunten en zijn moeilijk over het hoofd te zien.

‘La Mano’ van Fernando Botero

‘Mujer con espejo’ van Botero

‘Mujer con espejo’ van Botero

Spaanse lekkernijen proeven

Natuurlijk is Madrid – hoe kan het ook anders – een heerlijke winkelstad. Een chique wijk om te shoppen is Salamanca. In de lange Calle Serrano neem ik bijvoorbeeld een kijkje bij Malababa, een winkel waar kleurig Spaans design de boventoon voert, van tassen en schoenen tot hebbedingen. In deze wijk kun je ook geweldig eten, bijvoorbeeld bij het Aziatische BAAN. Madrid is tevens een stad van overdekte markten. Ze zijn een el dorado aan Spaanse lekkernijen, zoals olijven en ham. Een mooie markt is Mercado de San Miguel achter Plaza Mayor. baanrestaurante.com

De bibliotheek in de wijk Salamanca

Shoppen in de Calle Serrano

Shoppen in Calle Serrano

Genieten van dakterrassen

’s Avonds komt Madrid pas echt tot leven en zoeken mensen de restaurants en terrassen op. Zelf belandde ik als gezegd onder meer bij restaurant BAAN, waar ook spannende cocktails op de kaart staan zoals een Peanut Collada met whisky, ananas, kokos en pindakaas. Een bezoek aan Madrid is ook niet compleet zonder een dakterras te hebben uitgeprobeerd. Dani Brasserie bijvoorbeeld zit op de zevende verdieping van het Four Seasons-hotel in het historische stadshart. Je eet er lekker Andalusisch. Nog weidser is het uitzicht vanaf het dak van het RIU.
danibrasserie.com

Lunchen bij Dani Brasserie

Het dakterras van Dani

Het dakterras van Dani

Uitzicht vanaf het dak van het RIU

Uitzicht vanaf het dak van het RIU hotel

Wandelen door de parken

Dat Madrid veel groen heeft, is een feit. Aan de westkant ligt bijvoorbeeld het koninklijk paleis met zijn mooi aangelegde tuinen, die te bezoeken zijn. Ook wandel ik door Parque del Oeste. Hier staat Templo de Debod. Deze Egyptische tempel was een gift van Egypte aan Madrid. Aan de oostkant van de stad – naast het Prado-museum – is er de botanische tuin Real Jardín Botánico. Erachter strekt zich het park El Retiro uit, een groene oase geliefd bij de Madrilenen zelf. Het meest verrast me treinstation Estación Atocha. In de hal is een palmentuin!

Park El Retiro

Park El Retiro

Egypische tempel in park Del Oeste

Palmentuin in treinstation Atocha

Palmentuin in treinstation Atocha

Eten en drinken

BAAN

Aziatisch restaurant en Cocktail House. De cocktails noemde ik al, maar nog niet de geweldige oesters, dumplings en curries. Adres: C. de Villanueva 2

Fantastische hapjes bij restaurant BAAN

Fantastische hapjes bij restaurant BAAN

Dani Brasserie

Bij Dani proef je de authentieke keuken van Andalusië en je hebt er ook nog eens mooi uitzicht. Voor ontbijt, lunch en diner! C. de Sevilla 3

Smullen bij Dani Brasserie

Mudrá

Plant-Based Kitchen. Superlekkere gerechtjes van sushi tot artisjok in een modern interieur met veel roze. Adres: C. de Recoletos 13

De bar van restaurant Mudrá

Bucolíco Café

Dit koffieadres zit verstopt in Chueca, de ‘gaywijk’ van Madrid. Proef hier ook de avocadotoast met gepocheerd eitje! Adres: C. de Barbieri 4

Avocadotoast bij Bucolíco Café

Ambu

Prima koffietentje. Hier drink je cortado met erbij een kaneelbroodje. De koffiebonen komen onder andere uit Guatemala. Adres: C. de las Huertas 17

Cortado en kaneelbroodje bij Ambu

Cortado en kaneelbroodje bij Ambu

Magasand

Vooral ’s avonds stroomt het terras hier vol. Relaxt adresje met de heerlijkste sandwiches, salades en smoothies. Adres: C. de Columela 4

Fruitpunch bij Magasand

Casa Varona

Lokale tapasbar sinds 1877 met goede wijn en heerlijke hapjes als toast met tomatenpuree en aardappel-tonijnsalade. Adres: Plaza de Matute 13

Wijn en tapas bij Casa Varona

Wijn en tapas bij Casa Varona

La Barraca

Dit is the place to be voor een heerlijke paella. Restaurant in traditionele stijl in een prachtig historisch pandje. Adres: C. de la Reina 29

Voor paella ga je naar La Barraca

Voor paella ga je naar La Barraca

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.