Ontdek de pracht en praal van Tsjechië

Tsjechië is vooral bekend om zijn hoofdstad Praag. Dat dit Oost-Europese land nog veel meer te bieden heeft, is bijna een verrassing. Harmke ontdekte de pracht en praal van de regio Oost-Bohemen, bezocht koninklijke paardenstallen en wandelde tussen magische rotsformaties.

Hradec Králové, de hoofdstad van Oost-Bohemen

Hradec Králové, de hoofdstad van Oost-Bohemen

Witte toren

Hradec Králové is de hoofdstad van de regio Oost-Bohemen ten oosten van Praag. Behalve de bontgekleurde barokhuizen is de witte toren uit 1589 een bezienswaardigheid. Deze 72 meter hoge toren, die ooit echt wit was maar nu grauwgeel, werd in 2013-1015 gerestaureerd met behoud van de authentieke details. De gerenoveerde trap van 226 treden leidt naar de torenspits. Architect Chmelík creëerde een plafond van glas, zodat de oude balkenconstructie zichtbaar werd. De loodzware gotische klok in de toren wordt alleen tijdens speciale ceremonies geluid.
bilavez.cz

De ‘witte’ toren in Hradec Králové

De ‘witte’ toren in Hradec Králové

Uitzicht vanaf de toren bij zonsondergang

Uitzicht vanaf de toren bij zonsondergang

Koninklijke paarden

Kladruby is een houthakkersdorp aan de Elbe-rivier op zo’n 100 kilometer ten westen van Praag. Het is befaamd om zijn paardenfokkerij. National stud of Kladruby nad Labem is de volledige naam van de stallen. Een adellijke familie startte in 1579 met het fokken van paarden. Het ras was al snel in trek in adellijke kringen. Ook keizer Frans-Josef en keizerin Sisi van het Weense hof waren ‘fan’ van de Kladruber-paarden. Ze dragen met recht het predicaat koninklijk. De zwarte en witte paarden hebben opvallend grote ogen, een zwanenhals en een gebogen Romeinse neus.

Koninklijke paardenstallen

Koninklijke paardenstallen

National stud of Kladruby

National stud of Kladruby

Oude apotheek

Het dorpje Kuks is een voormalige kuurbestemming aan de Elbe. Het dorp heeft een wijngaard en er worden wijnfestivals gehouden. Het kuurgebouw is niet meer als zodanig in gebruik en doet nu dienst als museum. Barokke beelden sieren het bordes. Bijzonder is dat de een-na-oudste apotheek van Tsjechië er is gevestigd! Deze apotheek, die vanaf 1743 tot 1945 in gebruik was, is een prachtige ruimte met een toonbank en sierlijke kasten vol potjes. Boven de ingang hangt de kop van een eenhoorn. Men geloofde dat het poeder van de hoorn van dit fabeldier geneeskrachtige eigenschappen bezat.

Het voormalige kuuroord in Kuks

Het voormalige kuuroord in Kuks

De historische apotheek

De historische apotheek

Rozerood klooster

Een mooi klooster uit begin achttiende eeuw tref ik aan in de plaats Broumov. Het is een complex in een weelderige barokstijl met rozerode muren. De kloosterbibliotheek is de grootste eyecatcher, met wanden vol boeken over religie, historie, geografie. Onder het communistische regime in Tsjechië werd een deel van de boeken vernietigd, maar zo’n 200.000 exemplaren bleven behouden. Het oudste boek is dat van Thomas van Aquino en ligt achter glas. Het werk werd gedrukt in 1457 en weegt 18 kilo. Ook de kloosterkerk in Italiaanse barokstijl is een bezoek waard.

Het klooster in Broumov

Het klooster in Broumov

De schitterende kloosterbibliotheek

De schitterende kloosterbibliotheek

 

 

Magische rotsen

In Oost-Bohemen vind je het rotspark Adršpach. De ingang bevindt zich slechts een paar honderd meter van hotel Javor. Het park heeft een schitterend meer, dat is omzoomd door bos. Wandelpaden leiden langs wonderlijke rotsformaties en watervallen. De langwerpige steenformaties staan dicht op elkaar en steken als pilaren de lucht in. Ik heb nog nooit zoiets gezien. De torenhoge rotsen hebben surrealistische vormen en wie zijn fantasie gebruikt ziet er voorwerpen of dieren in. Zo is in de rots Lioness Head een leeuwinnenkop te herkennen.

Rotspark Adršpach

Rotspark Adršpach


Travel blogger Harmke tussen de rotsen

Harmke tussen de rotsen

 

Boektip! The Wild Wild East

De gebroeders Groen – Kevin en Marvin – gaan het liefst op ‘natuuravontuur’ en verkennen de wildernis van Oost-Europa. In hun boek ‘The Wild Wild East’ lees je over hun belevenissen. Net als ondergetekende belanden ze onder meer in Slowakije (lees mijn artikel), waar ze in Tatra National Park op zoek gaan naar beren, gemsen en marmotten. In Tsjechië bezoeken ze de magische rotsformaties van Adršpach en zijn er al net zo van onder de indruk als ik. “Wat een plek, denken we steeds wanneer we een hoek omgaan.” Als biologen hebben de broers oog voor de flora en fauna. Zo spotten ze een grijskopspecht. “Wat een schoonheid. (…) In Europa komen 10 soorten spechten voor, dit is de negende die we tegenkomen.”

Gebroeders Groen: The Wild Wild East, uitgeverij FJORD (Mo’Media).

 

Barokstadje Trutnov

Het plaatsje Trutnov heeft een historische binnenstad met bontgekleurde huizen en een plein met een fontein, diverse standbeelden en de barokke Mariakerk. In de achttiende eeuw werd dit eens zo onbeduidende dorpje steenrijk door de textielindustrie. In een modernere wijk van Trutnov staan beelden van panters midden op straat. Ze maakten deel uit van een tijdelijke expositie ter gelegenheid van de opening van een nieuw theater, maar de burgemeester vond ze zo mooi dat ze mochten blijven. In de verte is het Reuzengebergte te zien, waar je in de winter kunt skiën.

Historisch plein in Trutnov

Historisch plein in Trutnov


Panters bij het theater in Trutnov

Panters bij het theater in Trutnov

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Vestingstadje Josefov

De film The Zookeeper’s Wife (2017) werd hier opgenomen: vestingstadje Josefov met zijn geel-rode kerkje werd eind achttiende eeuw gesticht. Josefov lag op de grens met het Pruisische rijk en daarom kwam er een fort. Het is een sterrenfort, vertelt de man die ons rondleidt in historisch kostuum. We lopen de vestingwallen op en dalen af naar de kazematten, de ondergrondse ruimtes met geheim gangenstelsel en lopen bij kaarslicht door de gangen. De gids houdt ervan ons angst aan te jagen. Dus laat hij ons ook zonder licht door de steeds nauwere en aardedonkere gangen sluipen.

Het kerkje in Josefov

Het geel-rode kerkje van Josefov


Rondleiding in het sterrenfort

Rondleiding in het sterrenfort

Logeertips

Boetiekhotel Okresní dûm

In Hradec Králové logeren we in het moderne boetiekhotel Okresní dûm in een historisch pand. Het hotel ligt midden in de binnenstad en telt 21 kamers: 12 luxury double rooms, 6 deluxe suites, 2 appartementen en 1 presidentieel appartement. De veelal ruime, statige vertrekken zijn voorzien van alle moderne gemakken en zijn allemaal anders ingericht. Net als de witte toren is ook dit hotel een mooie combinatie van historische ruimtes opgeluisterd met modern design. Zo’n 100 meter verderop is het Art Nouveau-museum, een asymmetrische gebouw van architect Jan Kotěra.
hotelokresnidum.cz

Boetiekhotel

Boetiekhotel

 

 

Spahotel Tree of Life

Tree of Life is een modern spahotel in de plaats Lázné Bélohrad. Het heeft een Organic Spa met een zwembad en Finse sauna. Er zijn behandel- en relaxruimtes, een solarium, Kneippbaden en een relaxterras met hottub. Het is in de eerste plaats een medische spa, maar ook een romantisch weekend is mogelijk. Ook is het hotel een uitvalsbasis voor een skivakantie. De keuken van Tree of Life is geweldig. Traditioneel met een moderne twist. Vooral de schuimige pompoensoep met pompoenpitjes is een aanrader. De zeebaars met puree van bloemkool smaakt al even verfijnd.

Spahotel Tree of Life

Spahotel Tree of Life

Meer informatie: czechtourism.com en hkregion.cz/en

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.