Terug naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een fascinerende bestemming. Harmke deed in het pre-coronatijdperk zowel het Noorder- als Zuidereiland aan. Ze wandelde op de Fox-gletsjer, baadde in de zwavelbronnen van Rotorua, maakte kennis met Maori-krijgers en bewonderde de art-deco-architectuur van Napier.

Schapen op het Zuidereiland

Schapen op het Zuidereiland

 

dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 maart 2020 en recent geüpdatet.

 

Noordereiland

Auckland

Vanaf Mount Eden heb je mooi zicht op miljoenenstad Auckland. Deze uitgestrekte stad kent relatief weinig hoogbouw en heeft veel vrijstaande villa’s met tuinen. Vanuit ons hotel in Queen Street lopen we zo naar de haven met zijn gezellige bars. Mijn reisgenoten en ik drinken er Merlot van Nieuw-Zeelandse bodem. Ook springen we op de hop-on-hop-off-bus die langs bezienswaardigheden rijdt als het Auckland War Museum, met aandacht voor de Maori, en Parnell Village met chique boetieks.

Perry Kauri Park

We verlaten Auckland via Auckland Bridge en rijden richting Perry Kauri Park. Een derde van Nieuw-Zeeland is beschermd natuurgebied, waaronder dit park met zijn Kauriboom van 800 jaar oud. Het is de oudste boom van Nieuw-Zeeland. In de omringende bossen bloeien manukabloemen. De honing van deze bloem zou een probaat middel zijn tegen brand- en snijwonden. Vervolgens gaan we op weg naar Bay of Islands. De rit voert langs glooiende weiden en we zien de eerste schapen.

Kauriboom

Kauriboom

Boom van 800 jaar

Boom van 800 jaar

Bay of Islands

Bay of Islands is een baai in het noordoosten van het Noordereiland. We maken een boottocht naar een van de eilanden waar we wandelen door een oerbos met de zilvervaren, Nieuw-Zeelands symbool naast de kiwi. De achterkant van de blaadjes licht zilver op in de zon. Kiwi’s komen ook voor in dit bos, maar deze loopvogels krijgen we niet in het vizier, ze zijn ’s nachts actief. Wel zien we een varen met een krul als op een cello. De Maori’s noemen dit teken kuro. Het staat voor nieuw begin.

Zilvervaren

Zilvervaren

Oerbos op Bay of Islands

Oerbos op Bay of Islands

Black Rocks

Net als James Cook met zijn schip Endeavour in de achttiende eeuw varen we de Bay of Islands rond, terwijl dolfijnen langszij zwemmen. Cook telde 144 eilanden en dat aantal klopt precies. We komen langs de Black Rocks van zwart lavagesteente. Er leven hier Green-Lipped-mosselen, grote mosselen die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomen. Een lange witte wolk drijft over, het bewijs dat we in ‘het land van de lange witte wolk’ zijn, ofwel Aoteroa, de bijnaam van Nieuw-Zeeland in Maori-taal.

Dolfijn bij Bay of Islands

Dolfijn bij Bay of Islands

Lavagesteente

Lavagesteente

Black Rocks

Black Rocks

 

 

Spa van Rotorua

We rijden door extreem vruchtbaar land, vulkanische grond en naderen Rotorua alias Stinkville of Rotten Eggs Town. Natuurlijke zwavelbronnen verspreiden hier een geur van rotte eieren, maar zijn ook goed voor de gezondheid. De Polynesian Spa heeft openluchtpools van 30, 38, 40 en 42 graden met uitzicht op Lake Rotorua. Na het baden laat ik me verwennen met een mud wrap en een massage. Rotorua heeft meer goeds! Een Maori-dansshow met rollende ogen en uitgestoken tongen.

Zwavelbron bij Rotorua

Zwavelbron bij Rotorua

Polynesian Spa in Rotorua

Polynesian Spa in Rotorua

Zwavelbaden

Zwavelbaden

Maori-dansers

Maori-dansers

Art deco in Napier

We zetten koers naar Napier, een plaats aan de oostkust in wjjnstreek Hawke’s Bay. Napier werd na de aardbeving van 1931 opgebouwd in art-decostijl. Slechts enkele gebouwen bleven wel bewaard, zoals de Public Trust Office. Dé architect van de wederopbouw is Louis Hay. Hij herbouwde Masonic Hotel. Het bekendste art-decogebouw van Napier is de tabakfabriek met zigzagmotieven en rozen. Tijdens het Napier Art Deco Festival gaan bezoekers gekleed in de stijl van de Roaring Twenties.

Art-decogebouw in Napier

Art-decogebouw in Napier

Deur van de tabaksfabriek

Deur van de tabaksfabriek

Daily Telegraph in Napier

Daily Telegraph in Napier

Zuidereiland

Abel Tasman NP

Van hoofdstad Wellington varen we naar het Zuidereiland. Er volgt een mooie rit door wijngebied Marlborough County. We slingeren over bergwegen en rijden door een groen landschap vol wijnboerderijen en schapenfarms. Abel Tasman National Park in het noordwesten van het Zuidereiland is vernoemd naar Nederlander Abel Tasman, die in 1642 als eerste westerling Nieuw-Zeeland ontdekte maar er nooit een voet aan wal heeft gezet. We varen langs zeegroene baaien met goudgele zandstranden.

Aankomst op Zuidereiland

Aankomst op Zuidereiland

Boottocht bij Abel Tasman NP

Boottocht bij Abel Tasman NP

Baai in Abel Tasman NP

Baai in Abel Tasman NP

Gouden zandstrand

Gouden zandstrand

Pancake Rocks

De westkust is wisselvalliger en ruiger. Dus kijken we van onder de paraplu naar de zeehonden op Cape Foulwind, zo gedoopt door ontdekkingsreiziger James Cook wegens de verraderlijke wind. Spectaculair zijn de golven die met veel geweld op de rotsen uiteenspatten. Nog wilder is de zee bij de Pancake Rocks. We wandelen over een pad dat met een grote lus langs het water en de rotsen slingert. Het water spuit loeihard door de gaten in de rotsen omhoog en spat in duizenden vlokken uiteen.

Westkust met Cape Foulwind

Westkust met Cape Foulwind

Cape Foulwind

Cape Foulwind

De Pancake Rocks

De Pancake Rocks

Fox Glacier

We gaan op weg naar het plaatsje Fox. Af en toe rijden we over een zogenoemde Bridge Lane, een typisch fenomeen op het Zuidereiland: eenbaanswegen met tweerichtingsverkeer. Vanuit het plaatsje Fox maken we een helikoptervlucht boven de gletsjers. We vliegen dwars over het geribbelde blauwe ijs van de Franz Josef-gletsjer naar de Fox-gletsjer. Deze is minder ijzig. We landen in de diepe sneeuw, zetten voet aan land en banen ons een weg door het ongerepte landschap.

Franz Josef Glacier

Franz Josef Glacier

Helikoptertour boven de gletsjers

Helikoptertour boven de gletsjers

 

 

Boven op de gletsjer

Boven op de gletsjer

Harmke op Fox Glacier

Harmke op Fox Glacier

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Kawarau Bridge

Op weg naar Queenstown passeren we Kawarau Bridge, de oudste bungeejump-locatie ter wereld. Dé plek waar de rage ooit begon. In 1987 bedachten een zekere A.J. Hackett en Henry van Asch de sprong aan een elastiek vanaf de brug boven de rivier. We kijken toe hoe de ene na de andere waaghals de diepte in springt vanaf een piepklein platform midden op de brug. De een doet het kalm en beheerst, de ander gilt of z’n leven ervan afhangt, en misschien is dat laatste ook wel zo.

Bakermat van het bungeejumpen

Bakermat van het bungeejumpen

Sprong vanaf Kawarau Bridge

Sprong vanaf Kawarau Bridge

Doubtful Sound

Van Queenstown gaan we naar Lake Manapouri voor een tocht met de veerpont naar Doubtful Sound, een onherbergzaam natuurgebied van een indrukwekkende schoonheid. Op deze regenachtige dag zijn er mooie mistige vergezichten op de met bossen begroeide bergen. Er volgt een busrit door het ongerepte regenwoud van Doubtful Sound. We passeren watervallen, aanschouwen de befaamde Wilmot Pass en komen uit bij Deep Cove Wharf waar we wederom een boottocht maken.

Doubtful Sound

Doubtful Sound

Fjorden van Doubtful Sound

Fjorden van Doubtful Sound

Wilmot Pass

Wilmot Pass

Bridle Path Road

Van het zuidwesten steken we door naar Christchurch aan de oostkust. Wie het Zuidereiland oversteekt, moet onvermijdelijk door een van de bergpassen. Wij rijden door de Linden Pass en stoppen bij Lake Tekapo, een ijsblauw meer. In Christchurch nemen we een kijkje bij Bridle Path Road, de weg die de bruidsparen liepen die met de bruidsvluchten aankwamen. De eens zo mooie kathedraal van Christchurch heeft de aardbevingen van het afgelopen decennium helaas niet weten te doorstaan.

Lake Tekapo

Lake Tekapo

Suburb van Christchurch

Suburb van Christchurch

Famous Bridle Path Road

Famous Bridle Path Road

Hoe kom je er?

Met KLM vlogen we naar Kuala Lumpur in ca. 12 uur. Na een stop-over van een halve dag vlogen we door naar Auckland op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

 

Wil je nog meer Nieuw-Zeeland-inspiratie opdoen? Lees het boek ‘Niet alleen’ van Tim Voors dat in 2021 verscheen. Hij bewandelde de Te Araroa Trail, een route van ruim 3000 kilometer van Cape Reinga op het Noordereiland tot aan Bluff op het Zuidereiland. Onderweg maakt hij kennis met de overweldigende natuur en ontmoet hij boeiende mensen. Ik heb het boek in één adem uitgelezen. Tim Voors, Niet alleen, Fontaine Uitgevers, ca. 22,99.

 

 

 

Grote oversteek van het Noordereiland naar het Zuidereiland

Grote oversteek van het Noordereiland naar het Zuidereiland

Omgeving van Christchurch

Omgeving van Christchurch

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.