Harmke’s tips voor 24 uur in Antwerpen

Een uitstapje naar Antwerpen is altijd een goed idee. Harmke verbleef exact een etmaal in de bekende Vlaamse havenstad en bespreekt haar favoriete plekken.

B&B Hotels

14.00 -15.00 uur | B&B Hotels

In Antwerpen zijn er maar liefst 2 B&B Hotels. Ik check-in bij de meest centraal gelegen vestiging, die aan de Frankrijklei. Het pand staat op de kruising met de Leysstraat en oogt nagelnieuw. Voorheen stond hier een kantoorgebouw, maar dat werd volkomen gestript en omgetoverd tot dit B&B Hotel. De meegereisde fotograaf en mij wacht een vriendelijk welkom. We zijn in onze nopjes met de frisse, kleurige kamers die erg efficiënt zijn ingedeeld.

Lobby van B&B Hotels in het centrum van Antwerpen

Kamer met kleur bij B&B Hotels

15.00-16.00 uur | Woonwinkels

Wat een goeie plek is dit! Het hotel kijkt uit op het fraaie Operagebouw. Het Centraal Station van Antwerpen is ook heel dichtbij (al zijn we dan met de auto) en via de Leysstraat lopen we zó het historische centrum in. We gaan langs bij woonwinkels als Zara Home en Maisons du Monde en wandelen ook naar het Paleis op de Meir, een voormalig achttiende-eeuws stadspaleis dat te bezichtigen is. In het koetshuis zit een filiaal van woonwinkel Flamant. operaballet.be, openmonumenten.be/monumenten/paleis-op-de-meir

Waar zullen we naartoe gaan?

Woonwinkel Maisons du Monde

 

Lees ook dit artikel: Rubens, een eeuwige meester

 

16.00-17.00 uur | Historisch centrum

De Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal (UNESCO Werelderfgoed) aan de Groenplaats staat helaas nog in de steigers voor restauratie als wij in Antwerpen zijn, maar des te fraaier zal de kathedraal er eind 2022 weer uitzien. Fraai zijn ook de verschillende trapgevelpandjes aan de Grote Markt. Deze Gildehuizen dateren uit de zestiende eeuw en zijn een bekende eyecatcher in Antwerpen. Het stadhuis ernaast is al even monumentaal.

Het Centraal Station van Antwerpen

Het modepaleis van Dries Van Noten in de historische binnenstad

17.00-18.00 uur | Borrelen bij Morso

We lopen in de richting van rivier de Schelde en vinden het hoog tijd voor een borrel nu de zon ondergaat en de temperatuur naar het nulpunt begint te dalen op deze winterdag. We strijken neer bij restaurant Morso in de stijl van de Roaring Twenties. Van de kamillethee, Vlaamse frieten (écht de lekkerste!) en de (oer-Hollandse?) gehaktballen, geserveerd met lekker pittige mosterd, worden we wel warm. Het is de ‘legendarische’ Tierenteyn-mosterd uit Gent. morso-antwerp.be

Opwarmen bij restaurant Morso

Opwarmen bij restaurant Morso

Gehaktballen uit de oven

18.00-19.30 uur | Chillen op de kamer

We gaan terug naar B&B Hotels om ons op te frissen voor het diner. Alles behalve een straf om te ‘chillen’ op de kamer! Ik neem een warme douche en die is zo fijn dat ik er niet meer onderuit wil. Goede straal en als je wilt loeiheet water. Ook zet ik een kop Nespresso-koffie – fijn zo’n apparaat op de kamer. Voor de hond staat een bakje voer klaar. Eh, klein misverstand, ik heb geen hond, maar wat een lief gebaar van het hotel! Honden zijn dus welkom.

De sfeervolle lobby van B&B Hotels

Chillen op de kamer

Chillen op de kamer

19.30-22.30 uur | Dineren bij Fiera

Fiera ligt op tien minuten lopen van B&B Hotels. Het is echt een verborgen parel. We bevinden ons in het voormalige handelsgebouw. De tafels staan verspreid over de immens hoge maar toch intiem aanvoelende hal. De keuken is puur en kosmopolitisch. Zalige amuses, lekker malse biefstuk, goede wijn. Zeer verrassend is ook het gerechtje in de vorm van een Cubaanse sigaar! Op de website lees je meer over het menu van Fiera en de historie van het gebouw.

Tafelen bij Fiera

 

 

Rundercarpaccio

22.30-09.00 uur | Slapen & ontbijten bij B&B Hotels

Net als in Gent is het weer fijn ‘thuiskomen’ bij B&B Hotels. Er is 24/7 receptie, dus voel je je op elk tijdstip welkom. Slim: de receptie en ontbijtruimte zitten op de zesde en hoogste etage! Uitzicht verzekerd. Mijn hoekkamer bevindt zich één verdieping eronder en heeft ook weids zicht. Van eventueel straatlawaai is niets te horen met de ramen dicht. De volgende dag zitten we om 8 uur aan het ontbijtbuffet en wat een keus! Je kunt zelfs verse pannenkoekjes maken!

De receptie van B&B Hotels met uitzicht

Verse broodjes bij het ontbijt

09.00-10.00 uur | Koffie bij Kafeïno

‘Van koffie krijg je nooit genoeg’ is zo’n beetje de lijfspreuk van zowel collega Marcel als mij en dus stomen we van het ontbijt door naar een koffietentje. Gewoon omdat de naam zo leuk is: Kafeïno. De bankjes zijn bekleed met juten zakken van koffiebonen en de koffie is hier uitstekend. Kafeïno zit bij de Grand Bazar Antwerpen, een shopping mall met onder andere concept store CDKN, de Antwerp Chocolate Store en een Carrefour-supermarkt.

Koffie in de morgen

10.00-11.00 uur | Modemuseum

Antwerpen is de stad van de mode en een must-visit is het vernieuwde Modemuseum (MoMu). De vaste collectie neemt je mee op een reis door de tijd langs ontwerpen van wereldberoemde Vlaamse ontwerpers als Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Walter Van Beirendonck. Héél boeiend is de tijdelijke expositie E/MOTION over de impact van wereldgebeurtenissen op de mode in de afgelopen drie decennia. Nog te zien tot 23 januari 2022.

Het MoMu

Items uit de vaste collectie

De inspirerende expo E/Motion bij het MoMu

11.00-13.00 uur | Boeken en meer

Dat Antwerpen een fijne winkelstad is, wisten we natuurlijk al en dat wordt tijdens deze shortbreak alleen maar bevestigd. Het centrum is lekker compact en het wemelt van de leuke shops. Van chique zaken als Gucci en Hermès aan de Schuttershofstraat tot vestigingen van Cos, Lacoste en Massimo Dutti aan de Huidevetterstraat en geurkaarsenwinkel Baobab Collection aan de Korte Gasthuisstraat. Voor boeken en cadeaus is boekhandel Stad Leest – met leescafé! – een tip.

Pantoffelwinkel

Voor een goed boek ga je naar Stad Leest

13.00-14.00 Lunchen bij Ellis

Natuurlijk slaan we de trendy wijk Het Eilandje niet over in het havengebied van Antwerpen. Hier staat het opvallende gebouw van maritieme Museum aan de Stroom (MAS). Minstens zo bijzonder is het Felix Pakhuis, een voormalig pakhuis dat nu onder meer een restaurant en bakkerij herbergt. We lunchen elders bij Ellis Gourmet (Schoytestraat 2), altijd goed. We kiezen voor de spannend ogende Black Lamba, een lamsburger op een zwart bolletje.

Museum MAS in trendy wijk Het Eilandje

Broodje lamsburger bij Ellis Gourmet

Tip

In Antwerpen kun je makkelijk een deelfiets huren voor 7 euro per dag. Een weekkaart kost 11 euro. Er staan ruim 4.000 fietsen verspreid over de stad. velo-antwerpen.be

Leenfietsen

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.