Ga deze zomer naar het Iseomeer in Italië

Harmke reisde naar Lago d’Iseo in de regio Brescia in Lombardije, Italië. Het Iseomeer mag dan minder bekend zijn dan het Garda- of het Comomeer, maar het is minstens zo mooi! Er is van alles te doen op, in, aan en rond het water: varen, zwemmen, lunchen, wandelen, dorpjes bezoeken en nog veel méér.

Uitzicht op het Iseomeer

Uitzicht op het Iseomeer

Viersterrenhotel Rivalago

Met KLM vlieg ik naar Milaan Linate. Op Schiphol en in het vliegtuig blijft het mondkapje op, behalve tijdens eten en drinken, maar ik ben allang blij dat reizen weer mag. Het vliegtuig zit vol en de crew komt gewoon langs met koffie en broodjes. Het voelt bijna als vanouds. De vlucht duurt een uur en een kwartier en dan sta ik in Milaan. Mijn reisgenoten en ik worden van de luchthaven naar hotel Rivalago gereden in Sulzano bij Lago d’Iseo, een meer in de buurt van Bergamo en Brescia. Lombardije is de overkoepelende regio. We dineren bij zonsondergang in de hoteltuin onder een hartvormige lindeboom. Rivalago.it

Dessert om van te watertanden

Dessert om van te watertanden

Zwembad van hotel Rivalago

Zwembad van hotel Rivalago

Het meer Lago d’Iseo

Na één avond hebben we al jaloersmakende foto’s van het diner bij het meer. Ook ontbijten doen we aan het meer. Vogels fluiten terwijl ik uitkijk op prachtige groene eilanden. Het grootste eiland is Monte Isola. Zo’n tweeduizend mensen wonen op dit eiland. Okergele huizen met rode daken liggen tegen de groene heuvels gedrapeerd. Cipressen steken fier de lucht in. Op de hoogste heuvel staat een kloosterkerkje. Het Iseomeer is door het smeltwater van gletsjers ontstaan. Een trapje leidt van de hoteltuin het water in voor zwemmers. Hotel Rivalago heeft bovendien een heerlijk buitenzwembad.

Ontbijten aan het meer

Hartvormige lindeboom

Hartvormige lindeboom

Het meer is een plaatje

Het meer is een plaatje

Het dorpje Pisogne

Vanuit Sulzano, waar ons hotel is, gaan we met de auto het meer ronden. We toeren langs de oostelijke oever naar het noorden en kijken uit op kalkstenen rotsen en olijfbomen. In het dorpje Pisogne bezoeken we een verborgen kerkje. Van buiten is het onopvallend, maar binnen zijn de wanden en het plafond bezaaid met mooie fresco’s. Het kerkje in renaissancestijl heet Santa Maria della Neve. Nog een bezienswaardigheid in Pisogne is de Bishop’s Tower. De gevel ertegenover is versierd met de hoofden van personages uit de historische roman l promessi sposi van de Italiaanse schrijver Alessandro Manzoni.

Kerkje in Pisogne

Kerkje in Pisogne

Fraaie fresco’s

Fraaie fresco’s

Het dorpje Lovere

In de plaats Lovere houden we een koffiestop op het lieflijke terras van Bar Centrale. De menukaart is letterlijk reusachtig. We bevinden ons nu aan de noordwestelijke oever van het meer. In Lovere bezoeken we Basilica di Santa Maria in Valvendra, een barokkerkje uit de vijftiende eeuw met Trompe-l’oeils. De deuren van het orgel zijn aan de buitenkant beschilderd door Floriano Ferramola en aan de binnenkant door Alessandro Bonvicino alias Moretto, die wel ‘de Rafaël van Brescia’ wordt genoemd. In Lovere bevindt zich ook een schattig pleintje, Piazza V. Emanuele, dat in de middeleeuwen het centrale plein was. Facebook.com/pages/Lovere-Gelateria-Bar-Centrale

Blik in de kerk van Lovere

Middeleeuws pleintje in Lovere

Middeleeuws pleintje in Lovere

 

 

Boswandeling

Over een smalle tweebaansweg kronkelen we met de auto langs de westoever van het meer verder naar het zuiden. We stoppen bij een bomenrijke plek met steile rotsen en smaragdgroen water waar het fijn zwemmen is. We bevinden ons aan een kleine baai in de buurt van het plaatsje Zorzino. We maken van de gelegenheid gebruik een korte boswandeling te maken. We zijn niet ver verwijderd van Punta delle Croci Bergamasche, waar je prachtig zicht hebt op het meer. De auto staat geparkeerd aan de overkant van de bochtige weg waar zowel motorvoertuigen als wielrenners overheen razen. Heelhuids oversteken is een kunst!

Boswandeling

Boswandeling

Prachtig groen landschap

Prachtig groen landschap

Paradijs voor fietsers

Paradijs voor fietsers

Ristorante Panoramico

De lunch gebruiken we bij Ristorante Panoramico in het plaatsje Fonteno. Het restaurant ligt – what’s in a name – op een heuveltop. Het hoort bij het gelijknamige hotel met zonneweide. Vanaf een platform hebben we ver en weids uitzicht op het meer, wat zeilbootjes en het groene heuvellandschap. Het restaurant zelf heeft hoge glazen ramen, zodat we ook binnen tijdens de lunch van het uitzicht kunnen genieten. Van de menukaart kies ik de snoek uit het Iseomeer met yoghurt en wortelpuree. Natuurlijk komen er lokale wijnen op tafel. De trotse eigenaren verrassen ons ook met een schaal macarons. Panoramicohotel.com

Hotel Panoramico

Hotel Panoramico

Panoramisch uitzicht op Lago d’Iseo

Panoramisch uitzicht op Lago d’Iseo

Harmke neemt een hapje

Harmke neemt een hapje

Het stadje Iseo

Het stadje Iseo ligt zuidwestelijk van het gelijknamige meer. Het is een leuk plaatsje met veel modeboetiekjes en kaas & olijfoliewinkel Formaggi & Bonardi. Bij modezaak Les Follies David hangen rijen kleurige jurkjes. De eigenaar vertelt dat hij verschillende filialen in Iseo heeft. Natuurlijk nemen we een kijkje bij het middeleeuwse kasteel Castello Oldofredi met zijn vierkante torens en bij een kerkje waarvan zowel het dak van het schip als van de klokkentoren zijn belegd met rode dakpannen. Pieve di Sant’Andrea heet dit kerkje. Het dateert uit de elfde eeuw en werd in de veertiende eeuw uitgebreid.

Olijfolie uit de streek

Olijfolie uit de streek

Het middeleeuwse kasteel in Iseo

Het middeleeuwse kasteel in Iseo

De toren van de Andrea-kerk in Iseo

Borrelen bij Darsena 21

We sluiten de dag af met een borrel en diner bij restaurant Darsena 21 in Sulzano, op loopafstand van ons hotel Rivalago. We zitten aan houten tafels op een plankier op het water. Het is er gezellig druk alsof het nooit anders is geweest. Er wordt gedronken en gelachen. Darsena heeft goede cocktails. Zelf ga ik op z’n Italiaans aan de Apérol-Spritz. De zon zakt achter de bergen. We grappen dat het een fake-sunset is, omdat de bergen voorkomen dat we de horizon echt rood zien kleuren. De keuken is fantastico! Van de poke bowl met zalm tot de clubsandwich en van de Darsena-burger tot de visschotel. Darsena21.com

Borrelen bij zonsondergang

Borrelen bij zonsondergang

 

 

Visschotel bij Darsena 21

Visschotel bij Darsena 21

Varen op het meer

Vanaf de oever bij ons hotel Rivalago gaan we met een motorbootje het meer op. Traditionele vissersbootjes varen langs. Deze bootjes van 7 meter lang zijn gebaseerd op de gondels uit Venetië. De vissers vangen hier onder andere snoek. Er vliegt nu een sportvliegtuigje over. Als toerist kun je via Sportaction een vlucht boeken met een piloot. Ook kanoën, kajakken en zeilen kan op dit meer. De bomen bij de oever met de stammen in het water zijn moerascipressen. Langs de oevers zijn mooie campings te vinden. We bestellen hier koffie vanaf het water. Dan gaat de zweep erover en varen we op volle kracht naar het eilamd Monte Isola. Campingcovelo.com

Met de motorboot het meer op

Met de motorboot het meer op

Kajaks op iseomeer

Kajaks op iseomeer

Koffie op bestelling (camping)

Koffie op bestelling (camping)

Eiland Monte Isola

We varen langs het eiland. In het plaatsje Sarnico, aan de overkant van het meer, is de werf van botenbouwer Riva, die glimmende mahoniehouten jachten bouwt. Vlak voor de kust van het eiland ligt het groene mini-eiland Isola di Loreto. Het is het privé-eiland van een nobele familie. Sensole heet het dorpje op Monte Isola waar we aanmeren. Auto’s zijn niet toegestaan op dit eiland, wel scooters – hoe Italiaans! Monte Isola is bekend om de salami, die vroeger door mensen thuis werd gerookt, en om de extra virgine olijfolie die zacht en delicaat is. Natuurlijk is er de vis, zoals agone, een soort haring die ook als stokvis wordt gegeten.

Eiland Monte Isola

Eiland Monte Isola

Villa op Monte Isola

Villa op Monte Isola

Trattoria del Sole

Verrassend genoeg worden op dit piepkleine eiland Monte Isola sportnetten gefabriceerd voor prestigieuze sporttoernooien als de Olympische Spelen. De nettenproductie komt voort uit de visnettraditie. We lunchen bij een visrestaurantje onder witte parasols aan de rand van een olijfboomgaard. Er komt een mix van gerechten op tafel, waaronder stokvis, viscrème op toast, sardines, enzovoort. Ook geniet ik van homemade ravioli met spinazie en een al even homemade amandelcake. Na een kleine wandeling langs citroen- en olijfbomen varen we met de ferry in slechts een paar minuten tijd terug naar het vaste land. Trattoriadelsolemonteisola.com

Amandelcake bij de trattoria

Lunchen tussen olijfbomen

Lunchen tussen olijfbomen

Man schuurt boot op Monte Isola

Franciacorta Outlet

En nu iets anders! We bezoeken Franciacorta Outlet Village oftewel Land of Fashion in de buurt van het Iseomeer. Het is een outlet met 190 shops, waaronder modeboetiekjes en sportwinkels als Adidas en Nike. Twee shops springen eruit: de Mille Miglia Store en de Wine Experience! De Mille Miglia Store staat in het teken van de oldtimers waarmee de gelijknamige race in Brescia jaarlijks wordt verreden. De Wine Experience draait om wijn uit de regio Franciacorta. Deze bubbelwijn is in feite champagne, de productiemethode is hetzelfde, ware het niet dat de term champagne is voorbehouden aan de Franse streek. Franciacortavillage.it

De Mille Miglia-winkel in de Outlet

Bubbelwijn en borrelhappen

Shop till you drop

Shop till you drop

Wijngoed Ronco Calino

We pakken op de laatste dag nog één – hooggelegen – kloosterkerkje mee, dat van Monastero di San Pietro in Lamosa met fraaie fresco’s. Dan rijden we naar de wijnvallei in Franciacorta. Vanaf een heuvel kijken we op het rode dak van wijnhuis Ronco Calino (1996) en eindeloze rijen druivenranken. Voorheen was dit wijnhuis het zomerhuis van de Italiaanse pianist en componist Arturo Benedetti Michelangeli! Pinot noir en Chardonnay zijn de druiven waar Ronco Calino mee werkt. De pinot rijpt op staal, de chardonnay op Frans eiken. We proeven brut bio, brut 2014 en brut rosé bio. Bruisend en tongstrelend! Roncocalino.it

Wijn als champagne

Uitzicht vanaf het klooster in wijnstreek Franciacorta

Uitzicht vanaf het klooster in wijnstreek Franciacorta

De lunch op Monte Isola

De lunch op Monte Isola

Meer info op:
visitbrescia.it en visitlakeiseo.info

TIP Pitstop in de teststraat

Er was op het moment dat ik naar Italië reisde nog steeds een PCR-test verplicht. Dus reserveerde ik online een afspraak bij Spoedteststraat.nl. Er is keuze uit twee locaties: Bunnik en Schiphol-Oost. Ik hoefde bij de test alleen mijn auto onder een afdakje te parkeren en het raampje te openen. Een dame in beschermend pak nam de test af. De uitslag ontving ik binnen een dag discreet via een versleuteld e-mailbericht. Spoedteststraat.nl

PCR test bij Spoedteststraat.nl

PCR test bij Spoedteststraat.nl

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.