Dit zijn de tips voor een lang weekend in Happy Hamburg

Havenstad Hamburg ligt op vierenhalf uur rijden van Amsterdam. Harmke toog erheen en ging op ontdekking in deze hippe Hanzestad aan de Elbe. De rivier nodigde uit tot een boottocht die voert langs de Elbphilharmonie, dé eyecatcher van deze Duitse stad.

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

Eyecatcher Elbphilharmonie

In mijn tweedehands Audi TT, die dankzij mijn topmonteur uit de Haarlemmerliede weer rijdt als nieuw, ‘scheur’ ik naar Hamburg. Het is een rit van amper vierenhalf uur en ik vertrek voor dag en dauw. Hamburg met zijn vele suburbs strekt zich uit langs de Elbe. Al direct na aankomst maak ik over deze rivier een rondvaart langs de Elbphilharmonie, een oude fabriek die werd omgetoverd tot een iconisch gebouw met concerthallen, appartementen en een Westin Hotel. Ook bezoek ik de Plaza in de toren zelf. Vanaf dit platform dat rondom de toren loopt, heb je uitzicht op de stad en de rivier. elbphilharmonie.de

Boottocht op de Elbe

Boottocht op de Elbe

Plaza in de Elbphilharmonie

Plaza in de Elbphilharmonie

Trendy wijken

Hamburg is een metropool, welvarend, liberaal en creatief, met heel veel verschillende wijken. Zelf logeer ik in 25 Hours HafenCity in het havendistrict. Het Maritiem musem en de Altstadt zijn op loopafstand. Hamburg was oorspronkelijk een vestingstadje met een sterrenfort, net zoals de stad Naarden, en werd met behulp van Nederlandse architecten gebouwd. Twee hippe wijken zijn het Schanzen- en Karolinenviertel. In het trendy Schanzenviertel met zijn muurschilderingen kun je Street Art Walking Tours doen. In Karolinenviertel bezoek ik de boetieks van lokale designers.
tomas-kaiser.hamburg

Plein bij Maritiem museum

Plein bij Maritiem museum

Hippe Schanzenviertel

Hippe Schanzenviertel

Hamburg van A tot Z

Er zijn zoveel verrassende adressen in de deze swingende stad: restaurants, bars en modeboetiekjes die je nergens anders vindt. Hierbij een ABC van mijn favoriete adressen.

A

Annette Rufeger – Klassieke mode met speelse en trendy twist. Met haar boetiek in het Karolinenviertel verdiende Annette het predikaat Green Fashion; ze werkt zo lokaal mogelijk.
Marktstraße 119, annetterufeger.de en greenfashiontours.com

B

Brücke 10 – Voor een broodje verse vis ben je bij Brücke 10 aan het goede adres, letterlijk onder aan de tiende loopbrug naar de kade langs de Elbe waar de rondvaartboten vertrekken. Brücke 10, bruecke10.com

C

Carroux Caffee – In de bomenrijke villawijk Blankenese stuitte ik in een winkelstraat op deze koffiebranderij. Kwaliteit en Fair trade staan er voorop: de beste espresso van biologische bonen. Elbchaussee 583, carroux.de

Carroux Caffee in Blankenese

Carroux Caffee in Blankenese

D

Different Fashion – Deze frisse modezaak in HafenCity passeerde ik op weg van mijn hotel naar de Elbphilhrmonie. Multilabel-Fashion Store voor vrouwen. Stijl: van klassiek tot shabby chic. Am Kaiserkai 46, different-fashion.com

Different Fashion

Different Fashion

E

Elbgold – In het populaire Schanzenviertel zit café & koffiebranderij Elbgold. De bonen komen uit landen als El Salvador, Guatemala, Honduras, Ethiopië. Alleen al de geur is onweerstaanbaar. Lagerstraße 34C, elbgold.eu

Elbgold Café

Elbgold Café

F

Freitag – De fabriek uit Zürich, Zwitserland, die van gebruikt vrachtenwagenzeil trendy designtassen maakt, heeft ook winkels in Hamburg. Het predikaat Green Fashion is ook hier weer van toepassing. Klosterwall 9, freitag.ch en greenfashiontours.com

 

 

G

Goldenblack Coffeestore – Hij zat in de koffiecatering, maar droomde van zijn eigen koffiecorner, en die heeft Arash Etemadi nu in het Karolinenviertel! Goldenblack opende de deuren in juli 2020. Karolinenstrasse 23, goldenblack.de

Arash van Goldenblack

Arash van Goldenblack

v

Terras van Goldenblack

H

Hobenköök – Dit restaurant annex markthal zit op een industrieterrein in de haven en jemig wat koken ze hier lekker! Ik lunch er met een gebraden haantje. Hobenköök betekent havenkeuken. Stockmeyerstrasse 43, hobenkoeoek.de

Keuken van Hobenköök

Keuken van Hobenköök

Markthal van Hobenköök

Markthal van Hobenköök

 

Neem contact op met Hamburg Tourismus

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Hamburg ontvangen*

 

100/200 Kitchen – In een opgeknapte oude fabriekshal zit dit Michelinsterrestaurant. Na vijf maanden was de ster al binnen. Eigenaren Sophie en Thomas doen er dan ook alles aan de gasten te verwennen met bijzondere gerechten, afkomstig uit de open keuken midden in het restaurant. Het begint al met de amuses die zoet, zout, zuur, bitter en umami zijn. Het menu verandert mee met het seizoen. In de zomer eet je er vegetarisch, in de herfst komen vis en wild op tafel. Het dessert verrast me nog het meest: sushirijst met kefir en gember, een verrukkelijke combinatie! Vanaf mijn plekje bij het raam zie ik intussen de zon ondergaan achter de Elbbrücke. Brandshofer Deich 68, 100200.kitchen

Sterkeuken van 100/200 Kitchen

Sterkeuken van 100/200 Kitchen

Eten met uitzicht

Eten met uitzicht

Het toetje van sushirijst bij 100/200 Kitchen

Het toetje van sushirijst bij 100/200 Kitchen

Hotels in HamburgBooking.com

 

I

In guter Gesellschaft – Duitslands eerste Zero Waste Café. De keuken werkt met lokale en onverpakte etenswaren. Ontbijt hier bijvoorbeeld met boekweitpap of roerei en goede koffie. Sternstrasse 25, in-guter-gesellschaft.com

J

Johanna Schultz Wohnen – Deze vintage furniture shop vind je tegenover markthal Hobenköök. Ik vond het heerlijk om rond te snuffelen in deze zaak vol gebruikte en nieuwe woonaccessoires. Stockmeyerstrasse 43, johanna-schultz.de

Snuffelen bij Johanna Schultz

Snuffelen bij Johanna Schultz

K

Kinfelts Kitchen & Wine – Nog zo’n leuk adres op de route van mijn hotel in HafenCity naar de Elbphilharmone. Eat, talk, smile, drink, laugh, kiss is het concept van deze gezellige lunchroom. Am Kaiserkai 56, kinfelts.de

L

LUV Interior – Behalve het atelier van de interieurontwerpers van LUV, vind je ook een woonwinkel in hetzelfde pand. LUV staat voor ‘liefde’ en ‘tegen de wind in’, oftewel: geen doorsnee-design! Lagerstraße 26, luv-hamburg.com

Interieurinspiratie bij LUV

Interieurinspiratie bij LUV

M

Marta – Altona is een volksbuurt met tal van restaurants. Marta aan de Spritzenplatz springt eruit, al is het al door het zeegroene pand. Frederik en Bobby zijn de eigenaren. Ze kennen elkaar al langer en deden beiden ervaring op in sterrenrestaurants. In februari dit jaar (mind you!) openden ze Marta. Als starter komt er flinterdunne cracker op tafel die lijkt op chocola maar van lijnzaad is. Mijn voorgerechtje heet Vom Acker en is een en al smaak en kraak: gefermenteerde radijs, gele biet. Dan de vegan dish van zoete aardappel, geblakerde appel en kruisbessen. Uitgebalanceerde gerechten met een bite! Het zou me niets verbazen als hier binnen no time een ster gaat vallen. Spritzenplatz 4, restaurant-marta.de

Restaurant Marta

Restaurant Marta

Marta aan de Spritzenplatz

Marta aan de Spritzenplatz

Gasten bij Marta

Gasten bij Marta

Zoete aardappel

Zoete aardappel

M

Motel a Miio Store – Handgemaakt keramiek uit Portugal in overrompelende kleuren. De vazen, borden, schalen, kopjes, mokken et cetera zijn ook allemaal online te bestellen via de webshop. Große Bleichen 36 en Eppendorfer Baum 14, motelamiio.com

Pop-up store Motel a Miio

Pop-up store Motel a Miio

N

Nivea Haus – Het merk Nivea vindt zijn oorsprong in Hamburg en wat is er nu leuker dan hier bij de Nivea-winkel naar de inpandige spa te gaan die louter met de eigen Nivea-producten werkt? Jungfernstieg 51 en Eppendorfer Landstraße 53, nivea.de

Spa in Nivea Haus Eppendorf

Spa in Nivea Haus Eppendorf

O

O-Ren Ishii – Marketing Hamburg tipte mij dit adres in de Altstadt: Vietnamees streetfood. Geurige noedel- en rijstgerechten met kip, varkensvlees of garnalen en veel knapperige groentes. Kleine Reichenstrasse 18, o-ren-ishii.com

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

P

Public Coffee Roasters – Bij Public Coffee Roasters dronk ik de perfecte flat white. De bonen worden ook hier weer eigenhandig geroosterd. Er zitten diverse filialen van Public in Hamburg. Onder andere: Brandstwiete 3, publiccoffeeroasters.com

Public Coffee Roasters

Public Coffee Roasters

Flat white bij Public

Flat white bij Public

Q

Quartier Hamburg – Al een tijdje was ik op zoek naar een gele trui om nog meer op mijn avatar te lijken en die vond ik bij dit filiaal van modezaak Quarter Hamburg in winkelgalerij Hanse-Viertel. Bleichenbrücke 30, hanseviertel.de

R

Rotkäppchen designs – Het Karolinenviertel is een wijk van lokale designers. Ik ging langs bij dit hoedenatelier van ontwerpster Ulla Machalett, die van kindsbeen af een passie voor hoeden heeft. Glashüttenstrasse 102, rotkaeppchen-designs.de

Hoedenatelier Rotkäppchen

Hoedenatelier Rotkäppchen

S

StrandPauli – Hippe Beach Bar in de voormalige rosse buurt St. Pauli. Hier eet je een Hamburgse hamburger met je voeten in het zand. Zomer en winter geopend. In de winter brandt binnen het haardvuur. Hafenstraße 89, strandpauli.de

Caribische sferen bij StrandPauli

Caribische sferen bij StrandPauli

 

Lees ook dit artikel: Shop tips in Hamburg

 

Hamburger uit Hamburg

Hamburger uit Hamburg

Beach vibes

Beach vibes

T

25Hours Hafencity – Er zijn een paar 25Hours hotels in Hamburg en allemaal anders. Deze aan de Überseeallee heeft een warm en trendy interieur met verwijzingen naar het maritieme leven. Überseeallee 5, 25hours-hotels.com

Hartje HafenCity

Hartje HafenCity

Lounge van 25Hours

Lounge van 25Hours

Kamer in 25Hours

Kamer in 25Hours

U

ÜberQuell Brauerei – Bier hebben ze bij deze opvallende brouwerij annex restaurant in de wijk St. Pauli in allerlei varianten, ook non-alcoholische. De producten vinden aftrek in heel Duitsland. St. Pauli Fischmarkt 28-32, ueberquell.com

Brouwerij ÜberQuell

Brouwerij ÜberQuell

Überhippe brouwer

Überhippe brouwer

V

Vunderland – Ook weer zo’n modeboetiek (+ webshop) in het Karolinenviertel dat zich Green Fashion mag noemen. Ze willen de wereld veranderen door middel van hun ‘vegan’ kleding. Marktstraße 137, vunderland.de

W

Wolfsjunge – Jammer genoeg had ik geen gelegenheid dit restaurant te testen, maar ze voeren een regionale en duurzame keuken en hebben hun eigen kruidentuin. Land- & Handgemacht. Zimmerstrasse 30, wolfs-junge.de

X

XO Seafood Bar – Fabio Haebel heet de jonge chef die behalve restaurant Haebel, met Nordic French Cuisine, dit fabuleuze visrestaurant in St. Pauli runt. Fabio houdt van puur en duurzaam. Paul-Roosen-Strasse 22, thisisxo.de en Paul-Roosen-Strasse 31, haebel.hamburg

Kunstpalm in St. Pauli

Kunstpalm in St. Pauli

Y

Yin Yang – Zoals te verwachten met zo’n naam draait het bij Yin Yang om balanced food. Je eet hier heerlijke authentieke Vietnamese-Japanse gerechten. De klant tevreden stellen is het doel. Osterstrasse 5 en Lattenkamp 8, yin-yang-hh.de

Z

Zeik – Oké, de naam van dit restaurant klinkt op z’n Nederlands misschien onbedoeld grappig, maar je eet hier geweldig. Duurzame, regionale keuken met als uitgangspunt: less is more. Sierichstrasse 112, zeik.de

Harmke in Hamburg

Harmke in Hamburg

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.