Op zoek naar de schatten van Sevilla

Palmbomen en sinaasappelbomen zorgen voor een exotische sfeer. Harmke bezocht de highlights van Sevilla en liet zich verleiden door de tapasbars, waar het ene hapje nog lekkerder is dan het andere. Sevilla is ook de stad van waaruit Columbus Amerika ontdekte.

Metropol Parasol

Metropol Parasol

Metropol Parasol

De binnenstad van Sevilla is een doolhof van smalle straten. Ik logeer in een historisch hotelletje in de Calle Alhondiga en bevind me hier op slechts vijf minuten lopen van dé moderne eyecatcher in de stad: Metropol Parasol. Dit opmerkelijke bouwwerk is gemaakt van gebogen platen hout en heet in de volksmond Setas de Sevilla (paddenstoelen van Sevilla). Het ontwerp van de Duitse architect Jürgen Mayer Hermann vormt een soort parasol boven de straat en het aangrenzende plein. Bovenop is een wandelpad, binnenin zijn er winkels en vind je tapasbar Malavida.
setasdesevilla.com

Setas de Sevilla

Setas de Sevilla

Puente de Isabel II

Dwars door Sevilla, van noord naar zuid, stroomt de Guadalquivir, het is de enige bevaarbare rivier van Spanje. Je kunt er roeien en kanoën. Vanaf deze Rio Guadalquivir vertrok Columbus naar Amerika. De naam is ontleend aan het Arabisch en betekent grote rivier. Andalusië inclusief Sevilla was tot eind 15e eeuw Moors. Als ik ’s morgens langs de rivier loop, blinkt de beroemde boogbrug in de zon. Deze Puente de Isabel II dateert uit 1852 en is de oudste metalen brug van Spanje. De brug staat bekend als de Triana-brug, naar de volkswijk aan de overkant.

De Triana-brug

De Triana-brug

Torre del Oro

Tijdens mijn ochtendwandeling langs de Guadalquivir-rivier stuit ik op een twaalfhoekige toren. Het is de Torre del Oro, de toren van goud. Ook deze geeft een gouden gloed af in de zon. Van oorsprong was het een uitkijkpost om vijandige schepen te signaleren. Ook diende de toren een tijdje als gevangenis. Nu is het een maritiem museum. Er zijn onder meer scheepskaarten en navigatie-instrumenten te zien. De toren maakte deel uit van de Moorse stadswallen. De spits is er pas in een later stadium bovenop gebouwd. Eromheen staan ranke palmbomen te wiegen.

 Torre del Oro

Torre del Oro

 

 

Real Alcázar

Vanaf Plaza Triunfo kijk ik naar de muren met kantelen van Real Alcázar, het koninklijk paleis. Het stemt me nieuwsgierig. Wat ligt er achter die immens hoge muren verborgen? De Leeuwenpoort voert me naar de paleistuinen, waaronder de Tuin van de dichters en de Engelse tuin. De binnenplaatsen in Arabische stijl hebben Moorse tegels en er is een onderaardse ruimte met Gotische gewelven. Een deel van het paleis is naar verluidt nog steeds door de Spaanse koninklijke familie in gebruik. Tip: koop van tevoren online een kaartje, de wachtrijen zijn lang!
alcazarsevilla.org

 Muur van het Koninklijk paleis

Muur van het Koninklijk paleis

Gotische kathedraal

Een gigantisch bouwwerk is de kathedraal van Sevilla. Het zou dan ook de grootste Gotische kathedraal ter wereld zijn. De toren van de kathedraal heeft 25 klokken. Ze representeren de 25 katholieke kerken in Sevilla. Het is dan ook niet verbazend dat ik tijdens mijn dwaaltochten door de stad de ene na de andere kerk ontwaar. Bij een van de poorten staat een sinaasappelboom die volhangt met ‘bitter oranges’. Op de muren van de kathedraal is graffiti aangebracht. Nee, geen hedendaags vandalisme, maar daterend uit de zeventiende eeuw, vertelt stadsgids Rubén.

De klokkentoren van de kathedraal

De klokkentoren van de kathedraal

In de rij voor de kathedraal

In de rij voor de kathedraal

Fabrica Real de Tabacos

De oude tabaksfabriek is ook al zo’n enorm gebouw en biedt nu onderdak aan de universiteit. Het neoklassieke gebouw dateert uit MDCCLVII, 1757. Fabrica Real de Tabacos staat in de gevel gegrift. De opera Carmen van Bizet, naar het boek van Prosper Mérimée, speelt zich hier af.

Carmen valt voor de charmes van een stierenvechter, al gaat ze niet direct op zijn avances in.

Staand op de binnenplaats denk ik terug aan mijn zanglessen: “L’amour est enfant de Bohême, Il n’a jamais, jamais connu de loi, Si tu ne m’aime pas, je t’aime, Si je t’aime, prend garde à toi!”

De tabaksfabriek

De tabaksfabriek

Plaza de España

Plaza de España werd ontworpen ter gelegenheid van de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling uit 1929. Het plein heeft de vorm van een halve maan met daarlangs paleisachtige gebouwen. Over het ondiepe kanaal rond het plein kun je met een bootje varen. Een tourist trap van jewelste als je het mij vraagt, maar vooral veel Aziaten lijken er oprecht van te genieten. Midden op het plein spuit een fontein een haag van water. De gebouwen zijn onder meer voorzien van azulejos, Moorse tegels. Bedenker van het geheel was architect Aníbal González (1876-1929) uit Sevilla.

Plaza de España

Plaza de España

Mercado Artesania

In de Calle Adriano bezoek ik de artisanale markt. Deze zit in een gebouw van drie verdiepingen met een torentje. Mercado Artesania Sevilla El Postigo staat er boven de ingang vermeld. Het is een voormalige vismarkt die is omgetoverd tot een soort soek annex kunstgalerie met lederwaren, keramiek, tekeningen, glaswerk, juwelen, schoenen: ambachtelijk producten gemaakt door kunstenaars uit Sevilla en omstreken. Het verbaast me hoe rustig het is op het tijdstip dat ik er ben, want er zijn veel mooie dingen te koop, zoals kleurrijke zachtleren portemonnees.
mercadodeartesaniaelpostigo.com

Keramiek bij Mercado Artesania

Keramiek bij Mercado Artesania

Museo del Baile Flamenco

Het flamencomuseum van Sevilla biedt exposities over flamencodans met foto’s, beeldjes van dansers en flamboyante schilderijen. Ook zijn er flamencoshows. De dansers die optreden zijn opgeleid door flamencodanseres Cristina Hoyos, een levende legende. Ik ben ruim op tijd voor de voorstelling en toch zit de zaal al bijna vol. Gelukkig kan ik een plekje veroveren in de bar met goed zicht. Glas rode wijn erbij. Twee gitaristen, een zangeres en drie dansers – twee mannen en een vrouw – treden op. De show is meeslepend, dynamisch en bij tijd en wijle vol weemoed.
museodelbaileflamenco.com

Flamencomuseum

Flamencomuseum

 

 

Ontbijttips

> Taberna León de San Marco (Calle Vergara 3) naast de San Marcos-kerk ziet er knus uit. Het Engels van de man achter de bar is moeizaam, maar ik kan hem duidelijk maken dat ik toast met ham en tomaat wil. Er komt een heerlijk ovenvers broodje op tafel en een goede cortado.

Taberna León de San Marco

Taberna León de San Marco

Lekker ontbijt bij San Marco

Lekker ontbijt bij San Marco

> Pikislabi (Calle Alfonso XII 34) is net twee weken open als ik er ben. Het is een gezellige bar waar een swingend muziekje uit de boxen klinkt. Veel zoetigheden hebben ze, Spanjaarden zijn er dol op, maar ook getoaste broodjes, bijvoorbeeld met avocado en zalm. Een goed ontbijtadres.

Croissants van Pikislabi

Croissants van Pikislabi

> Paradas (Calle Marquéz de Paradas 7) oogt verzorgd. Het zit in een oud pand dat vanbinnen een ietwat industriële maar warme look heeft. Houten tafels en een hoog houten plafond. Op de kaart fruitsap, wortelcake, toast met Serranoham en manchego, bagels met humus, enzovoort.

Bar Paradas

Bar Paradas

Tapastips

> Taberna La Auténtica (Calle Felipe II 6) heeft een leuk terrasje op de stoep. De schattige ober neemt alle tijd om het menu toe te lichten. De spinazie met kikkererwten is heerlijk, daarna bestel ik pintxos (Baskische tapas): toastjes met sardine en tomaat en toastjes met tonijn en mayo.

Authentieke tapas

Authentieke tapas

> La Orgánica (Calle Jesús de las Tres Caídas 8) is een tapasbarretje in de buurt van het flamencomuseum. Ze serveren lang niet alles wat er op het menu staat vermeld, als ik de Spaanse ober goed begrijp, maar wel de tortilla en versgeperst sinaasappelsap! Erg lekker.

Tortilla en jugo de naranja

Tortilla en jugo de naranja

> Le Grand Bistro (Plaza de la Alfalfa 9) is mijn favoriet. De tapas ogen om door een ringetje te halen en zijn heerlijk. Op het kaasplankje liggen takjes rozemarijn en een walnootschil gevuld met honing. Ook smakelijk is het roerei met burrata en het toastje met truffel en gepocheerd ei.

Tapas bij Le Grand Bistro

Tapas bij Le Grand Bistro


Wijn en kaas bij Le Grand Bistro

Wijn en kaas bij Le Grand Bistro

Logeertip

Sevilla herbergt veel kleinschalige boetiekhotels in historische panden. Ik logeerde bij Casa Boutique La Pila del Pato in Calle Alhondiga, een smalle steeg om de hoek van Plaza Ponce de León. De ontvangst is zeer welkom. De receptioniste geeft uit eigen beweging alle highlights op de kaart aan. Mijn kamer is prettig en schoon, heeft een groot bed en heerlijke douche. De receptie is open tot 6 PM, maar daarna kunnen gasten met hun vragen terecht bij het hotel Corral del Agua, dat wel een 24/7-receptie heeft. Een prettig idee dat er altijd iemand bereikbaar is.
lapiladelpato.com

Casa La Pila del Pato

Casa La Pila del Pato

Huur een fiets

Bij Centerbici (Calle Espronceda 5), niet ver van mijn hotel, huur ik voor een paar uur een fiets, een prima rijwiel met een mandje voorop voor de tas. Sevilla staat redelijk hoog in de lijsten met beste fietssteden ter wereld… Inderdaad zijn er op veel plekken groen geverfde fietspaden aangegeven. Alleen houden ze soms abrupt op en kom je tussen het autoverkeer… maar ach. Ik steek de Guadalquivir-rivier over en verken de wijk Triana. Ook fiets ik een eind langs de rivier tot aan een groot wit-geel gebouw. Het blijkt het conservatorium voor dans te zijn. centerbici.com

Fietstocht naar de Dansacademie

Fietstocht naar de Dansacademie

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Feel the City Tour

Dagelijks zijn er om 10.30 uur gratis stadswandelingen van 2,5 uur met een gids vanaf de fontein aan Puerta de Jerez. Gids Rubén troont de groep mee langs de hoogtepunten van de historische stad.
feelthecitytours.com/en/seville-free-tour

Gids Rubén vertelt

Gids Rubén vertelt

Harmke bij casino & theater Lope de Vega

Harmke bij casino & theater Lope de Vega

Hoe kom je er?

Het is tweeënhalf uur vliegen van Schiphol naar Sevilla. Vanaf de airport in Sevilla vertrekt gaat er een bus naar treinstation Santa Justa. Vanaf daar gaan er bussen het historische centrum in.

Patio in het historische centrum

Patio in het historische centrum

Sinaasappelboom bij de kathedraal

Sinaasappelboom bij de kathedraal

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.