Lovely Lucca in Toscane

Lucca in Toscane geldt als een van de rijkste steden van Noord-Italië. Dit ommuurde historische stadje telt zes stadspoorten. Veel huizen hebben lichtgele muren en de ramen dragen groene luiken. De witte kathedraal is een van de vele eyecatchers. Harmke verkende Lucca per fiets. Tip: elk jaar is er van begin juli tot begin augustus het Zomerfestival.

historisch centrum Lucca

historisch centrum Lucca

Fietsen over de muur

Het historische centrum van Lucca is omsloten door een 12 meter hoge stadswal die dateert uit de zestiende eeuw. Ook in de middeleeuwen was er al een muur. Ik fiets een rondje over de stadswal. Giro della mura heet de 4 kilometer lange rondgang. Tijdens de tocht ontwaar ik dakterrassen versierd met bloempotten en doemen er her en der torens op. Ooit waren er meer dan 250 torens, nu zijn er nog een paar over. Fraai is ook de enorme witte kathedraal.

Alles op de fiets

Alles op de fiets

Hortus botanicus

Rust en het gezang van vogels bepalen de sfeer in de botanische tuin die langs een stadswal ligt. Roodbloeiende rododendrons, sequoia sempervirens, magnolia grandiflora, een boom die inderdaad grote bloemen draagt. Maar dé blikvanger is de ceder die in 1822 werd geplant. Deze boom kwam in 1683 voor het eerst naar Europa. De botanische tuin van Lucca werd in 1820 opgericht door hertogin Maria Luisa van Bourbon en had banden met de universiteit.

Boom uit 1822 in hortus botanicus

Boom uit 1822 in hortus botanicus

Rododendron in hortus botanicus

Rododendron in hortus botanicus

Geboortehuis van Puccini

Het geboortehuis van operacomponist Giacomo Puccini aan de Corte San Lorenzo bij Piazza Cittadella is open voor publiek. Ik zie er de Steinway-vleugel, er zijn brieven en portretten en er is een schitterend kostuum uit de opera Madame Butterfly te zien. ’s Avonds bezoek ik een concert ter ere van Puccini in de sacristie van de kathedraal. Tenor Domenico Menini, sopraan Lenny Lorenzani en pianist Diego Florini maken er een feestje van. Een staande ovatie volgt.

Puccini-concert

Puccini-concert

 

Lees ook dit artikel: De mooiste tips voor Toscane!

 

Piazza Anfiteatro

Het ovale plein Piazza Anfiteatro is een heerlijke plek voor een cappuccino of Aperol Spritz. Het pittoreske plein met marktkramen is omringd door gezellige terrasjes. Het plein is gebouwd op de ruïnes van een Romeins amfitheater uit de tweede eeuw. In de Middeleeuwen werden hier al huizen gebouwd, maar de huidige panden dateren uit de negentiende eeuw toen het plein tot centrale markt werd omgetoverd. Architect Lorenzo Nottolini tekende voor het ontwerp.

Marktkramen op Pazza Anfiteatro

Marktkramen op Pazza Anfiteatro

Torre Guinigi

Opvallend symbool van Lucca is Torre Guinigi met bovenop een dot groen van eiken. De ingang van de toren is in het web van smalle straten lastig te vinden en blijkt verstopt te zitten in de Via San Andrea. 230 traptreden leiden naar de top op 44,18 meter. De toren hoort bij een paleis uit de veertiende eeuw. Een mooie toren was een statussymbool en Paolo Guinigi plantte er 7 steeneiken op. Het uitzicht reikt van de rode dakpannen van Lucca tot de Toscaanse Apenijnen.

Torre Guinigi met de steeneiken

Torre Guinigi met de steeneiken

Uitzicht vanaf Torre Guinigi

Uitzicht vanaf Torre Guinigi

Villa Guinigi

Villa Guinigi (Via Bacchetoni) en Torre Guinigi horen niet direct bij elkaar, al dragen ze dezelfde familienaam. De villa is een nationaal museum in het noordoosten van Lucca en viel buiten de dertiende-eeuwse stadsmuren, maar ligt wel binnen de zestiende-eeuwse vesting. De route door dit gotische paleis voert langs antieke schatten, zoals archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd, kerkelijke kunst uit de Middeleeuwen en schilderijen uit de achttiende eeuw.

Villa Guinigi

Villa Guinigi

Henri Cartier-Bresson

Het C.C.A. ofwel Center of Contemporary Art toont tot aan 11 november 2018 zwart-witfoto’s van de wereldberoemde fotograaf Henri Cartier-Bresson. Zo zijn er veel beelden van Manhattan in de jaren veertig en vijftig. Ook hangt er een markante serie portretten van grootheden: van fysicus Robert Oppenheimer tot choreograaf George Balanchine en componist Igor Stravinsky. Nog een eyecatcher is het portret van Marilyn Monroe tijdens de opnamen van The Misfits.

Marilyn Monroe door Henri Cartier-Bresson

Marilyn Monroe door Henri Cartier-Bresson

Deredia a Lucca

Tot en met 10 september 2018 zijn de organische sculpturen van kunstenaar Deredia in de straten van Lucca te zien. Zo prijkt bij de Porta San Pietro een wit beeld van een voluptueuze vrouw, ‘Genesi Costa Rica’ genaamd. Esthetisch of niet, opvallend is het wel. Jiménez Deredia (1954) komt zelf uit Costa Rica en kwam op z’n 22e naar Italië waar hij ging werken met marmer en brons. Deredia a Lucca heet de expositie die als thema ‘tot stof wederkeren’ heeft.

‘Genesi Costa Rica’ van Deredia

‘Genesi Costa Rica’ van Deredia

 

 

10 x food-tips

Caffè Shaker

Caffè Shaker

 • 1. Een leuk adresje voor een cappuccino is café Shaker (Corso Garibaldi 38). Binnen is het enigszins krapjes, maar op het beschutte caféterras buiten is het goed toeven.
 • 2. Nog een prettig caféterras voor koffie met wat lekkers is Bistrot Undici-Undici (Piazza Antelminelli 2) aan het plein met de fontein bij de witte kathedraal van Lucca.
 • 3. Proef op Piazza Cittadella het echte Italiaans citroenijs bij Gelateria Santini Sergio (Piazza Cittadella 1) met uitzicht op het standbeeld van Puccini en zijn geboortehuis er schuin achter.
 • Modezaak Twin Set aan Piazza dei Mercanti

  Modezaak Twin Set aan Piazza dei Mercanti

 • 4. Caffè dei Mercanti hoort bij concept store Vela Massimo Rebecchi (Piazza dei Mercanti 2) en heeft een terras met loungemuziek. Ik lunch er met een ‘tomatenpapje’: pappa di pomodori.
 • 5. Ik drink thee bij Osteria dello Stellario (Piazza S. Francesco 46). Op de muur staat “ll vino è la poesia della terra”, een aforisme van de Italiaanse schrijver en regisseur Mario Soldati.
 • 6. Parlascio heet een van de vele bars/restaurants aan het ovale centrale marktplein Piazza Anfiteatro. Ideale locatie voor een aperol spritz en bruschetta gorgonzola of mozzarella.
 • Vecchi Sapori di Lucca

  Vecchi Sapori di Lucca

 • 7. Vecchi Sapori di Lucca verkoopt lokale producten, waaronder pici (dikke spaghetti) en wijn uit Montecarlo. Via Vinaria heet het jaarlijkse wijnfestival in dit Toscaanse dorpje op de heuvel.
 • 8. Bij restaurant L’Imbuto (Via della Fratta 36, Center of Contemporary Art) dien je vooraf te reserveren en geef je aan wat je níet wilt eten. Op grond daarvan worden gerechten bereid.
 • Restaurant In Pasta aan de Corso Garibaldi

  Restaurant In Pasta aan de Corso Garibaldi

 • 9. In Pasta (Corso Garibaldi 50) heeft een smal terras aan de straat en serveert homemade pasta en lokale wijn. Ik lunch er met Balerine Rosa al Pesto di Ravanelli: roze pasta met pesto.
 • 10. Dineren op de muur kan bij San Colombano (Baluardo San Colombano 10). Modern design in een antieke setting. Proef hier de traditionele Toscaanse keuken. Carpaccio, pecorino, spaghetti.

Hotel San Marco

San Marco heeft 3 sterren, maar wat een fijn hotel en dat op loopafstand van het ommuurde centrum. Er is een zwembad en zonnig terras. De staf is meer dan vriendelijk en behulpzaam. De kamer is modern, heeft een goed bed en dito badkamer. Het ontbijt staat netjes uitgestald in de sfeervolle bar en biedt ruime keuze. Ik eet roerei met spek, sappige abrikozen en bij de koffie een zoete croissant. Buiten eten kan ook. Het hotel biedt huurfietsen aan en ook dat is ideaal.

Hotel San Marco

Hotel San Marco

Toren van Pisa

Op de terugweg neem ik in Pisa, nu ik er toch ben, een kijkje bij de scheve toren. Vanuit de trein uit Lucca kon ik hem al in de verte zien liggen. Vanaf het centraal station van Pisa is het een halfuur lopen met halverwege een brug over de Arno-rivier. Zoals te verwachten ben ik bepaald niet de enige die vandaag op de toren afkomt. Het wemelt van de toeristen, die in de gekste houdingen foto’s nemen. En ja, hij staat scheef. “Big deal”, hoor ik een Amerikaanse zeggen.

Toren van Pisa

Toren van Pisa

Hoe kom je er?

Het is ongeveer anderhalf uur vliegen van Rotterdam naar Pisa met Transavia. Vanaf de airport van Pisa gaat een shuttletreintje waarmee je al in vijf minuten op het centraal station bent. De treinreis van Pisa naar Lucca duurt vervolgens nog een klein halfuur.

Kanaal langs de Via del Fosso in Lucca

Kanaal langs de Via del Fosso in Lucca

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.