Laat je verrassen in New York, New York…

New York blijft verrassen. Harmke wandelde heel Manhattan door, maakte een boottocht over de Hudson River, bezocht musea als The Met en het MoMA en ging naar One World Observatory. Voor een high tea streek ze neer in The Pierre. En ze testte de koffie bij Starbucks, Joe & The Juice en op andere locaties. And the winner is.

Fifth Avenue

Fifth Avenue

1. Skyline van Manhattan

Een rondvaart op de Hudson River levert spectaculaire uitzichten op Manhattan op. Vanaf de pieren aan 12th Avenue vertrekken diverse boten. Een riviercruise maken kan bijvoorbeeld met de watertaxi vanaf pier 83 of met de hop-on-hop-off-boot die vertrekt vanaf pier 78. Deze boot vaart naar het Financial District. Wie wil, kan daar van boord om de toren One World Observatory te bezoeken. Wij varen verder langs The Statue of Liberty op Ellis Island, het eiland waar vroeger de immigranten aankwamen. We keren hierna om en varen nu af op de skyline van Manhattan. Wow!

De skyline van New York City

De skyline van New York City

2. One World Observatory

Het is de hoogste toren van het westelijk halfrond: One World Observatory. Hij staat op een beladen locatie, want precies op deze plek in Downtown Manhattan stond tot 9/11 een van de twee torens van het World Trade Center. De lift zoeft naar het observatorium op verdieping 102. Voordat we het platform oplopen achter glas krijgen de bezoekers een film te zien. Daarna schuiven panelen open die alvast een tipje van het uitzicht onthullen. Eenmaal op het platform ligt heel New York letterlijk aan onze voeten. Het Vrijheidsbeeld op Ellis Island is een stipje in de verte. oneworldobservatory.com

3. Oculus

One World Observatory is verbonden met de Oculus, een hypermodern subway-station annex shopping mall. De immense witte hal is een ontwerp van de Spaanse architect Calatrava en elliptisch van vorm. Bovenin is een spleet die daglicht doorlaat. Op 11 september zou de zon precies om 10.28 uur door deze spleet schijnen, het moment waarop de tweede toren instortte. Waar de tweede toren stond, is nu een vijver. Langs de wanden stroomt water als een stortvloed van tranen. In de stenen randen zijn de namen van de slachtoffers gekerfd. Indrukwekkend.

Oculus Calatrava

Oculus Calatrava

 

 

4. The Metropolitan

Ten oosten van Central Park in Uptown New York is de Museum Mile, met onder meer het Guggenheim in een gebouw van Frank Lloyd Wright, Frick Collection en The Metropolitan, kortweg The Met. Groots en meeslepend is dit museum. Wat een verzameling meesterwerken is hier te zien!

Alleen al de Europese afdeling bevat een schat aan kunst en die trekt ook verreweg de meeste bekijks. Er hangt werk van Vlaamse meesters als Rubens en Hollandse meesters als Rembrandt, Vermeer, Vosmaer en Van Gogh, waaronder Zelfportret met strooien hoed uit 1887 en Oleanders uit 1888. metmuseum.org

van Gogh

van Gogh

5. MoMA en MAD

MoMA telt zes verdiepingen. Verdieping 4 en 5 vormen het hart van het museum. Daar zijn de grote namen te vinden als Matisse, Miro, Magritte, Picasso, Van Gogh. De bezoekers verdringen zich met name bij één meesterwerk: Van Goghs Sterrennacht. Een verdieping lager is een uitgebreide foto-expositie met landschappen en portretten. Beneden is er een beeldentuin. Nog een modern museum is het MAD: Museum of Arts and Design, naast de chique mall Time Warner Center aan Columbus Circle. Hier raak ik onder indruk van de kunst van Jasmin Sian, die uit bruine papieren zakjes de meest gedetailleerde planten en dieren knipt. moma.org en mad.org

Magritte

Magritte

 

 

6. Easy going restaurants

Natuurlijk kun je in New York op nog veel meer plekken heerlijk eten, maar dit zijn enkele van de adressen die ons goed bevielen: laagdrempelig, easy going en gezellig.

  • The Smith: Beregezellige brasserie die avond aan avond afgeladen vol zit. Op de kaart oesters, pasta’s, salades, paella, hamburgers. Mijn favoriet: citrussalade. thesmithrestaurant.com
  • Tao: Fancy Aziaat aan 58th Street/Madison Avenue. Proef hier de Pekingeend. Ooit was dit gebouw in Uptown New York een theater. Ook Downtown is er een vestiging. taorestaurant.com
  • K Rico: Steakhouse in restaurantgebied Hell’s Kitchen rond 42nd Street en 9th Avenue. Goede wijnen, zinderende cocktails, homemade hamburgers en praatgrage bartenders. kriconyc.com
  • Eataly: Italiaanse food hall annex kookwinkel, met veel zitplekken en een keur aan gerechten en lekkernijen: van kaas en worst, pizza en pasta, vis en vlees tot koffie, chocola en ijs. eataly.com

7. High-end hotelbars

We maakten er een sport van elke dag in een ander chic hotel aan de bar te hangen en iets goeds van de koffie- of wijnkaart te bestellen. Dit zijn onze favoriete ‘hang-outs’.

  • The Peninsula: Stylish bar nabij Fifth Avenue. De Irish Coffee wordt met zorg bereid en barman Nick, een halve Italiaan, is in voor een goed gesprek.
  • Four Seasons: De Irish Coffee wint het nipt van die van The Peninsula. Bij de wijn komen ongelimiteerd kaassnacks en nootjes. Gevaarlijk! fourseasons.com
  • Jean-Georges: We hangen graag aan de bar van dit toprestaurant in Trump International Hotel aan Columbus Circle. De goede wijnkaart en attente barboys zetten de toon. jean-georges.com
  • The Pierre: Voor een high tea kun je terecht in salon Downton Abbey in dit hotel aan Central Park: hartige hapjes, scones, macarons, koekjes, bonbons en marshmallows! taj.tajhotels.com

The Best Coffee in Town

Waar kun je in New York de beste koffie drinken? Helaas niet bij Épicerie Boulud. Ga hier vooral wél heen voor de knapperige stokbroden, dikbelegde broodjes, kazen, macarons en éclairs! Ook Starbucks scoort op koffiegebied niet hoog… Wel kan de chai latte me hier zeer bekoren. Bovendien blijft het amusant hoe mijn naam telkens wordt verbasterd op de cup: Harpka, Harmton. Beter bevalt de koffie me bij Joe & The Juice, al zijn het toch vooral de heerlijke sapjes en smoothies die het hem hier doen. Nog beter is de koffie bij Think, dat ik in de historische wijk Greenwich Village in Downtown Manhattan aantref. Geurige koffie en heerlijk sterk. Mijn all time favorite blijft toch Stumptown. Ook in New York is Stumptown Coffee Roasters uit Portland te vinden en wel naast The Ace Hotel met zijn gezellige lobbybar. De koffie is er perfect! acehotel.com en stumptowncoffee.com

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.