Laat je betoveren door de tuinen van Japan

Japanse tuinen zijn over de hele wereld te vinden, maar waar kun je ze beter bewonderen dan in Japan zelf? Harmke bezocht tijdens een reis naar Japan enkele van de mooiste.

Kenrokuen Garden in Kanazawa

De stad Kanazawa ligt aan de westkust van Honshu, Japans hoofdeiland. Kanazawa is de hoofdstad van de regio Hokuriku. Hier bezoek ik Kenrokuen Garden, een van de mooiste zentuinen van Japan. Het heeft dan ook anderhalve eeuw geduurd voordat deze tuin werd tot wat hij nu is: een park van zo’n elf hectare. Kenrokuen Garden dateert nog uit het Edo-tijdperk (1603-1867), de periode waarin Nederland en China als enige landen handel mochten drijven met Japan. Kenrokuen Garden voldoet aan de zes eisen die aan een klassieke Japanse tuin worden gesteld. De tuin is omgeven door bergen. Er zijn wandelpaden met uitzicht. De tuin is ruimtelijk. Er zijn waterpartijen zoals vijvers en er zijn elementen van oudheid zoals stenen lantaarns. Tot slot zijn er tuintechnieken toegepast: het park is goed onderhouden. In het voorjaar is het hier een en al bloesemweelde door de kersen- en pruimenbomen. Ook groeien er eeuwenoude pijnbomen. Deze staan symbool voor een lang leven volgens de Japanners. Aan de oever van een meer prijkt een theehuis uit 1774. Kenrokuen Garden hoort bij Kanazawa Castle. www.kanazawa-tourism.com

 

LEES OOK DIT: Thalasso in Tunesië

 

Yuushien Garden in Daikonshina

Yuushien Garden is een klassieke zentuin op het piepkleine eilandje Daikonshima. Vanuit de plaats Sakaiminato – deze plaats is een bezienswaardigheid op zich, want staat in het teken van mangakunstenaar Shigeru Mizuki– gaat er een gratis shuttlebus heen (ongeveer een halfuur rijden). Als buitenlander hoef ik bij de tuin slechts de halve entreeprijs te betalen, een schoolvoorbeeld van Japanse hoffelijkheid. Het is een tuin zoals op de schilderijen van Monet. Een oranjerood bruggetje overspant een vijver met waterlelies. Er zijn watervallen, rotspartijen en pijnbomen. Er groeien abrikozen- en kersenbomen, azalea’s en kamille. In een kas bloeien pioenrozen. Ook watervallen, keien en koi-karpers zijn onontbeerlijke ingrediënten van een zentuin. Tuinmannen zijn ijverig aan het werk terwijl ik er rondloop. Ze harken het grind, vegen blaadjes op, snoeien de struiken en houden de vijvers schoon. In een bijbehorend paviljoen gebruik ik de lunch: groentetempura en garnalen, opgediend in een glimmende lakdoos. Een steentje dient als ‘messenlegger’ voor de chopsticks. Mooi van eenvoud. www.yuushien.com

Tuin van het keizerlijk paleis in Tokyo

Het Japanse keizershuis is de oudste dynastie ter wereld en gaat terug tot eeuwen voor Christus. De eerste keizer zou de mythische Jimmu (711-585 v. Chr.) zijn geweest. De huidige keizer is Akihito, hij is de 125e keizer van Japan. Het keizerlijk paleis ligt in hartje Tokyo en wordt omringd door een gigantisch park met tuinen in verschillende stijlen en pijnboombossen Een deel van de tuinen is te bezoeken, waaronder de East Garden; Kokyo Higashi Gyoen. www.jnto.go.jp/eng/location/spot/gardens/kokyohigashigyoen.html

 

 

Tip: Mizuki Museum in Sakaiminato

In Sakaiminato zie ik overal beeldjes van stripfiguren: bij het station, bij de bushaltes, op de brievenbussen, voor de winkels. Ze zijn een eerbetoon aan striptekenaar en mangakunstenaar Shigeru Mizuki (1922-2015) die in Sakaiminato werd geboren. Hoofdstraat Shigeru Mizuki Road is naar hem vernoemd en er is ook een museum aan hem gewijd: Mizuki Museum. Zijn stripfiguren werden door andere kunstenaars vereeuwigd in brons en sieren nu de straten van Sakaiminato. De beeldjes heten yokai en hebben een spirituele betekenis. sakaiminato.net/foreign/en/mizuki

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

 

 

Comments are closed.