Welkom op Fietsrondje voor inspirerende fietsroutes

Fietsrondje geeft jou inspiratie voor fietsroutes door Nederland & België gebruik makend van de bekende knooppunten. Ga op pad met de gewone of elektrische fiets en ontdek uiteenlopende Nederlandse en Belgische fietspaden. De fietsroutes zijn stuk voor stuk ontdekt door Contributor Bert. Fietsrondje is een initiatief in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs.

Fietsrondje van de maand december Liberation route Venray-Overloon (65 km)

Het plaatsje Vredepeel klinkt vredig, maar in oktober 1944 vonden hier zware gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitsers die niet van plan waren zomaar te wijken. Het fietsrondje Liberation route brengt je terug naar een belangrijke, maar zware stap in de bevrijding van ons land. Hoogtepunt is de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum van Overloon.

Fietsrondje van de maand november: Bende van de Witte Veer (61 km)

De Bende van de Witte Veer maakt de Langstraat in Brabant onveilig. Hun kenmerk is de witte veer op hun hoeden. Als je nu over de Drunense Heide fietst, valt het moeilijk voorstellen wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. Deze fietsroute brengt je terug naar die tijd. Tijd voor het Fietsrondje van november 2021.

Fietsrondje van de maand oktober: Zeist (40 km)

Zeist is een groene stad met architectonische hoogstandjes. Een bijzondere belevenis is fietsen over de het breedste fietspad ter wereld op de voormalige startbaan van de luchtmachtbasis Soesterberg. Het Slot Zeist trakteert op een denderend slotakkoord. Tijd voor het Fietsrondje van de maand oktober 2022.

Fietsrondje van de maand september: Kunst en Cultuur Limburgs Heuvelland (47 km)

Tijd voor het Fietsrondje van de maand september 2021. Bert neemt je mee langs kunst en cultuur in Eijsden-Margraten, langs een combinatie van natuur, cultuur, religie, historie en niet in de laatste plaats Bourgondisch eten en drinken

Fietsrondje van de maand augustus: Hoppeland West-Vlaanderen (54 km)

In augustus staat de hop in het westpuntje van Vlaanderen meters hoog. Als fietsertje voel je daar maar nietig tussen de hopstaken. Dankzij de hopteelt zijn er nog diverse brouwerijen met bijzondere bieren, waaronder het beste trappistenbier van de wereld. Tijd voor het fietsrondje van de maand augustus 2021.

Speciaal fietsrondje zomer 2021: Zeilen en fietsen in het decor van het IJsselmeer en de Wadden

Fietsend op de dijk van het IJsselmeer kijken we uit op nostalgische zeiljachten die op het kabbelende water glijden. Een droom ontstaat: fietsen op eigen kracht afwisselen met varen dankzij de wind. We laten ons 8 dagen inschepen op een schip van Boat Bike Tours. Onze fietsen gaan mee aan boord: Sail & Bike.

Fietsrondje van de maand juli: Montferland (54 Km)

Het Montferland kent vlak land en heuvelland. De heren van Bergh drukten hun stempel op deze streek in de Gelderse Achterhoek. Later was dat textielbaron Jan Herman van Heek. Dankzij zijn invloed draaien de wieken van de oudste korenmolen van Nederland nog altijd rond. Tijd voor het fietsrondje van de maand juni 2021.

Fietsrondje van de maand juni: Den Helder-Texel (38 km)

Texel is ons enige Waddeneiland met fietsknooppunten. Van alle eilanden heeft Texel ook de kortste bootverbinding. Alle aanleiding om vanuit Den Helder te vertrekken voor het fietsrondje van de maand juni 2021.

Fietsrondje van de Maand Mei: Breda, Het Mastbos, Mark (50 km)

Breda is de stad van het legendarische Turfschip uit de Tachtigjarige Oorlog: het Nederlandse Paard van Troje. Het riviertje de Mark zorgt voor aanvoer van het water in de singels rond de oude binnenstad. Tijd om dit riviertje te volgen in het fietsrondje van de maand mei.

Fietsrondje van de maand april: Kennemerduinen (43 km)

Een van de fraaiste duingebieden is in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Mét fietspaden. Aan de randen bevinden zich het knusse dorp Overveen en historische bouwwerken als de Ruïne van Brederode. Door de verlenging van de pieren van IJmuiden is een geheel nieuw kustgebied ontstaan. Tijd voor het fietsrondje van de maand april.

Fietsrondje van de maand Maart Zwolle (47 km)

De hoofdstad van Overijssel heeft zich als een raket ontwikkeld tot een grotere stad. Je fietst echter snel over riante fietspaden de stad uit naar de groene rand om de stad met het Zwarte Water, de Vecht en niet te vergeten de IJssel. De oude Hanzestad leent zich om er een nachtje te blijven in het Fietsrondje van de Maand.

Fietsrondje van de maand februari Rondje Amsterdam-Waterland (50 Km)

Vanuit het midden van Amsterdam fiets je direct in de rust. Ten noorden van Amsterdam liggen unieke natuurgebieden in Waterland. Bekijk het fietsrondje van februari.

Fietsrondje van de maand januari Eemsdelta (50 km)

Tussen de Eemsdelta steden heerst de rust van het Groningse landschap met als uitstekers de opmerkelijke kerken op de wierden. De onlangs verhoogde zeedijk biedt een grenzeloos lijkend uitzicht over het water. Tijd voor een fietsrondje door deze nieuwe gemeente.

Fietsrondje van de maand december Oudewater en de Reeuwijkse plassen (37 km)

Midden in het Groene Hart ligt het verborgen stadje Oudewater met de meeste monumenten op een kleine oppervlakte. Fiets langs de rustieke Linschoten, laat je wegen in de Heksenwaag, doe de groeten aan Swiebertje en pas op voor de schandpaal tegenover het café van Hekendorp.

Fietsrondje van de maand november 2020: Nationaal Park Dwingelderveld (50 Km)

Drenthe in een notendop, dat is het Nationaal Park Dwingelderveld en omgeving. Een uniek gebied met natte heide, dromerige vennen en wuivende bossen. Door het gebied loopt het mooiste fietspad van Drenthe. Tijd voor het Fietsrondje van november

Fietsrondje van de maand oktober: Fietsrondje Gorinchem 47 km (met varen)

Fietsen rond Gorinchem betekent een aaneenschakeling van oude vestingstadjes en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fietsrondje van oktober 2020 is 47 kilometer en gaat door 4 verschillende provincies.

Fietsrondje van de maand september 2020: Fietsen en varen in Noord-Holland en Friesland

We gaan deze keer fietsen en varen op de mooiste plekjes van Noord-Holland en Friesland. Vaak uit de gloriejaren van onze Gouden Eeuw, waarin ons land een ongekende bloei en rijkdom kende. Daarnaast een wisselend landschap. Bert neemt je mee met Boat Bike Tours en je gaat ons eigen land ervaren zoals toeristen uit het buitenland dit beleven.

Fietsrondje van de maand augustus: Rondje het westen van Zeeuws-Vlaanderen (50 km)

Zeeuws-Vlaanderen is een uniek stukje Nederland achter de barrière van het water van de Westerschelde met historische plaatsjes als Groede, Sluis en Retranchement. Ook hier was de strijd tegen het water: ik worstel en kom boven. Het water was ook een bondgenoot tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Tijd voor Fietsrondje van augustus 2020.

Fietsrondje van de maand juli: Frans-Vlaanderen (58 km)

Frans-Vlaanderen in de uiterste noordwestpunt van Frankrijk heeft sinds kort fietsknooppunten, die naadloos aansluiten op het net van het Belgische West-Vlaanderen. Je bent in Frankrijk, maar je ervaart overal het Vlaamse verleden. Een tocht met molens, heuvels, kapelletjes, reuzen en estaminets met Reuzebier en potje vleesch. Aanleiding om te vertrekken vanuit Poperinge, net nog in België.

Fietsrondje van de Maand juni: Haarzuilens en Loosdrechtse Plassen (54 km)

Het stedelijk gebied rond de stad Utrecht breidt zich snel uit. maar net ten noorden van de stad is nog een heerlijk landelijk gebied. Een landschap met het riviertje de Vecht, plassen en moerassen. Het is fietsen om bij weg te dromen op smalle dijken en over een reeks van witte ophaalbruggetjes. Rustieke dorpen maken het decor compleet. Een van de hoogtepunten is Haarzuilens: ontworpen door Cuypers en zijn leerlingen. Tijd voor het fietsrondje van juni.

Fietsrondje van de Maand Leeuwarden-Bartlehiem (51 Km)

Het nietige bruggetje van Bartlehiem staat bij velen op het netvlies als een van de markante punten tijdens de legendarische Elfstedentocht. In normale omstandigheden doen op Tweede Pinksterdag 15.000 sportievelingen de 235 kilometer op de fiets, maar voor liefhebbers van een kortere tocht is er dit rondje. Natuurlijk proeven we volgens Fries gebruik oranjekoek en de onvervalste Friese nagelkaas. Tijd voor het Fietsrondje van de maand Mei door Friesland.

Fietsrondje van de Maand april 2020: Schiphol 45 km

Schiphol, Hoofddorp, de Zuidas en de RAI zijn economische brandpunten aan de zuidkant van Amsterdam. Als contrast zijn er ook aantrekkelijke groene gebieden tussen alle grootschalige ontwikkelingen. Een uitdagende combinatie voor een fietsrondje.

Fietsrondje van de Maand maart 2020: Groene Hart Woerden 46 km

Midden tussen de lobben van de Randstad is een stuk open landschap: het Groene Hart. Daar waar de boeren nog zelf hun kaas maken en de Oude Rijn en de Meije stromen. Tijd voor het Fietsrondje van maart 2020.

Fietsrondje van de Maand januari 2020: Bergen op Zoom (40 Km)

Bergen op Zoom ligt strategisch tegen een zandrug boven de Oosterschelde. In oktober 1944 vond hier de zware slag om de Schelde plaats. Tijdens het fietsrondje komen we de sporen en de gevolgen voor de bewoners nog op diverse plaatsen tegen. Tijd voor het Fietsrondje van januari 2020.

Fietsrondje van de maand december 2019: Rondje om Hilversum 43 km

De Radio bestaat 100 jaar. In 1919 begon de eerste experimentele uitzending. De mediastad Hilversum is omgeven door bossen en uitgestrekte heide met prachtige fietspaden. Tijd voor Fietsrondje van december 2019.

Fietsrondje van de Maand november 2019, Vincent van Gogh in Nuenen

Twee jaar woonde Vincent van Gogh in Nuenen, maar hij was daar wel buitengewoon productief als schilder. Fiets door het landschap dat de grote meester op zijn doeken heeft vast gelegd.

Fietsrondje van de maand oktober Rondje kastelen Dalfsen (43 km)

De omgeving van Dalfsen was ooit rijk aan kastelen en landhuizen. Er staan er nog voldoende in het rijkelijk begroeide groen voor een fraai fietsrondje vanuit dit liefelijke dorp aan de Overijsselse Vecht.

Fiets van Roermond naar Kessel met het fietsrondje van de maand september 2019 (53 km)

Stichting Vergeten Groenten

Langs de Maas zijn ten noorden van Roermond een paar pareltjes aan beide oevers. Het fietsrondje van de maand september steekt met een paar pontjes de Maas over. In deze streek wordt ook het authentieke Lindeboom bier gebrouwen.

Fietsrondje van de Maand augustus 2019, Zuidelijke IJpolders (44 km)

Hans Brinkers

Er is in de loop der jaren veel veranderd in de Zuidelijke IJpolders ten westen van Amsterdam. Ooit kabbelde hier het water van Het IJ in open verbinding met de Zuiderzee. Het gebied werd ingepolderd ten behoeve van het Noordzeekanaal en de landbouw. Later moest de landbouw wijken voor havens en industrie.

Fietsrondje van de maand juli 2019: De Maasstadjes bij Roermond (52 km)

Aan de Maas bij Roermond liggen een paar heerlijke oude stadjes. Pontjes brengen ons naar de overkant, van Maasstadje naar Maasstadje. Het fietsrondje van juli 2019.

Fietsrondje van de maand juni 2019: de Vecht en wijdse plassen

Hoewel Weesp een sfeervol vestingstadje is, geniet de plaats onvoldoende bekendheid. Weesp ligt aan de Vecht met diverse fraaie dorpen. Het groen wordt behalve de idyllische stroompjes afgewisseld door weidse plassen. Alle reden om een rondje te gaan fietsen met Bert vanuit Weesp.

Fietsrondje mei 2019: Fietsrondje langs De Grensmaas in Limburg

Tussen Maastricht en het witte stadje Thorn vormt de Maas de grens tussen Nederland en België. 
Vooral langs de Belgische zijde zijn unieke fietspaden. Dit keer geen fietsrondje, maar een gestrekte route van Maastricht naar Roermond.

Fietsrondje april 2019: Radio Kootwijk op de Veluwe

Midden tussen de oneindig lijkende bossen, zandverstuivingen en heidevelden op de Veluwe doemt ineens het monumentale complex van Radio Kootwijk op. Een radiostation voor de lange afstand had destijds rust nodig om storing te voorkomen. Alle reden voor een fietsrondje Radio Kootwijk.

Fietsrondje maart 2019: Natuurpark Hoher Vogelsberg in Hessen

Luther kwam hier langs op zijn weg naar de Rijksdag in Worms. Romeinen bouwden hier een verdedigingslinie, maar miljoenen jaren eerder is het natuurpark Vogelsberg gevormd door vulkanische krachten. Het hoogste punt van 773 meter lijkt een uitdaging, maar met een E-bike hoeft niemand daar tegenop te zien. Bert fietst door Hessen.

Fietsrondje februari 2019: Louvain-la-Neuve

Ook in het Waalse deel van België komen er steeds meer fietsnetwerken via de bekende bordjes met de knooppunten. We maken een rondje tussen oud en nieuw: de ruïne van cultuurerfgoed de Abdij van Villers en de jonge universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Bert fietst deze maand door Waals-Brabant.

Fietsrondje januari 2019: Dordrecht en de Biesbosch (42 kilometer)

Dordrecht ligt op een kruispunt van waterwegen. Bij de stad ligt het waterrijke nationale park De Biesbosch. Dordt, zoals de inwoners hun stad noemen, kent een rijk verleden. Bert fietst deze maand door Noord-Brabant.

Fietsrondje december 2018: La Palma op een e-bike

Een fietstocht in onze winter is ons land niet altijd een goed idee, maar op het eiland La Palma is het dan uitstekend fietsweer. La Palma staat onder de Canarische Eilanden bekend als het groene eiland.

Fietsrondje november 2018: de Linge

De Linge is feitelijk een dode rivier, maar het leeft rond het kronkelende stroompje in de Betuwe. Het land van Pomona, de godin van het fruit met langs de oevers dorpen en stadjes uit een plaatjesboek. Bert fietst deze maand langs beide oevers tussen Geldermalsen en Leerdam.

Fietsrondje van de Maand oktober 2018: de Veluwezoom

De Veluwezoom is een langgerekte , groene stuwwal langs de Rijn. Rijken genoten hier op hun landgoed van de rust van de natuur. Deze rust werd woest verstoord door de operatie Market Garden in de septemberdagen van 1944. Bert fietst ten westen van Arnhem, waar de geallieerden landden.

Fietsrondje van de maand september: Loozerheide Budel

Ten zuiden van Budel lag een woest gebied, waar niemand wilde wonen. In de 19e eeuw leek dit een ideale plek voor een zinkfabriek. De werknemers werden gehuisvest in een soort arbeiderskolonie onder controle van de fabriek. Het is nu een beschermd dorpsgezicht. Bert neemt je mee naar Budel in het fietsrondje van september.

Fietsrondje van de maand augustus: de havens van Rotterdam

Tientallen jaren waren de havens van Rotterdam de grootste van de Wereld. Langs deze havens tref je historische gebouwen en moderne architectuur. Tussen alle bedrijvigheid van de uitdijende stad fiets je opvallend vaak door het groen. Bert neemt je mee naar Rotterdam.

Fietsrondje van de Maand juli: Bierbrouwerijenroute Midden-Brabant

Ongeveer 100 jaar geleden telde Noord-Brabant nog ruim 200 bierbrouwerijen. Van de traditionele familiebedrijven zijn er nog maar 2 als zelfstandige onderneming overgebleven. Een paar oude gesloten brouwerijen zijn nu museum, maar er wordt ook weer bier gebrouwen. Bert neemt je mee naar Noord-Brabant.

Fietsrondje van de Maand juni: Rond het Alkmaardermeer

Noord-Holland kende tal van meren, maar de meeste zijn in de 17e eeuw drooggemalen. Molenmaker en waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater speelde hierbij een belangrijke rol. Je komt ook in het historische De Rijp, de geboorteplaats van Leeghwater en aan het einde van de tocht fiets je een stukje langs de Zaan.

Fietsrondje van de Maand mei: de Grebbelinie

In de Gelderse Vallei ligt een van de beroemdste militaire verdedigingslinies uit de geschiedenis van ons land. De Grebbelinie. Veel herinneringen van deze linie zijn nog aanwezig in het landschap. Als eerbetoon in deze maand een gestrekte fietsroute langs de Grebbelinie van Amersfoort naar Rhenen.

Fietsrondje van de maand april: naar de bollen en de Keukenhof

Naar de bollen….., zong Louis Davids al in de jaren ’30. Onze Bollenstreek in bloei trekt bezoekers uit de hele wereld, met als parel op de kroon de Keukenhof. Je kunt er ook prachtig fietsen.. Bert neemt je in het fietsrondje van april mee naar Lisse.

Fietsrondje van de maand maart: Doornroosje op een E-bike

Sprookjes bestaan niet, maar in het sprookjesachtige decor van het Märchenwald ten noorden van Kassel begin je toch echt te twijfelen. Hier deden de gebroeders Grimm de inspiratie op bij de creatie van hun wereldberoemde sprookjesfiguren. Bert neem je in het fietsrondje van maart mee naar Hessen.

Win mooie prijzen op de stand van Fietsrondje.nl op de Fiets & Wandelbeurs

Win mooie prijzen tijdens de Fiets & Wandelbeurs 2018 op de stand van Fietsrondje.nl. Het team van Bert Sitters geeft elke dag kaartjes weg voor de Keukenhof. Als klap op de vuurpijl kunnen alle bezoekers kans maken op een hoofdprijs van 4 dagen verblijf in het Akrathos Beach hotel in Chalkidiki.

Fietsrondje van de maand februari: Le Tour de Gironde à Vélo

Fietsrondje van de maand februari: Le Tour de Gironde à Vélo. Bordeaux is de absolute wijnhoofdstad van de wereld. In Bordeaux is het ook voortreffelijk fietsen. Vanuit de stad kun je ook een ronde maken tussen de wijngaarden, door voormalige moerassen en langs de kust.

Fietsrondje van de maand januari: Oisterwijkse Vennen en Kampina

Door de villawijken in de pure natuur. Opmerkelijk zijn de stroompjes die ze passeren. Een houten bruggetje is zo smal dat ze moeten afstappen. Bert neem je in het fietsrondje van januari mee naar de Oisterwijkse Vennen en Kampina.

Fietsrondje van de maand december 2017: Harderwijk

De Veluwe staat bekend om de ongerepte natuur. Toch wonen er al bijna 5000 jaren mensen. De sporen kom je tegen tijdens dit fietsrondje. Bert neem je in het fietsrondje van december mee naar Harderwijk en het bos.