Welkom op Fietsrondje voor inspirerende fietsroutes

Fietsrondje geeft jou inspiratie voor fietsroutes door Nederland & België gebruik makend van de bekende knooppunten. Ga op pad met de gewone of elektrische fiets en ontdek uiteenlopende Nederlandse en Belgische fietspaden. De fietsroutes zijn stuk voor stuk ontdekt door Contributor Bert. Fietsrondje is een initiatief in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs.

Fietsrondje van de Maand juni Smokkelroute De Groote Heide Cranendonck (48 km)

Smokkelen was vroeger dagelijkse bezigheid voor veel inwoners van Zuidoost-Brabant. Het landschap was ruig met heide en bossen. Een ideaal terrein om te smokkelen. Het Fietsrondje van de maand juni brengt je over dit smokkelpad.

Fietsrondje van de maand mei: het Boterland rond de IJzertoren Diksmuide (45 km)

De IJzertoren bij Diksmuide neemt bij Vlamingen belangrijke plaats in. O.a. door de Eerste Wereldoorlog en langs de IJzer ligt het Boterland. Dat gras geeft de boter een uitstekende smaak. Diksmuide staat in België bekend als de boterstad. Tijd voor het Fietsrondje van de maand mei 2023.

Fietsrondje van de maand april: Utrechtse Heuvelrug 55 km

De Utrechtse Heuvelrug is een langgerekte stuwwal uit de IJstijd. Op een steenworp van de Randstad, maar volop natuur. Hier is een prachtig fietsgebied ontstaan. Tijd voor het Fietsrondje van April 2023.

Fietsrondje van de Maand maart: Culemborg-Amerongen (52 km)

Het is heerlijk fietsen op de oude dijken van de Lek en Rijn. De uitzichten over het water worden afgewisseld door de oude stadjes Culemborg en Wijk bij Duurstede. Tussen al dit moois varen de pontveren heen en weer. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand maart.

Fietsrondje van de maand februari: Hoorn-Enkhuizen (53 km)

Hoorn en Enkhuizen tonen duidelijk hun glorie uit het verleden. In het Westfriese land liggen een paar fraaie natuurgebieden. Het is tijd voor het Fietsrondje van de Maand februari 2023.

Fietsrondje van de maand januari: IJssel en Zwolse Bos (51 km)

De IJssel is een van de mooiste grote rivieren in ons land. De IJssel vormt een kronkelende scheidslijn tussen de bossen op de heuvelachtige Veluwe en de vlakke weilanden van Salland. Tijd voor het fietsrondje van de maand langs beide oevers vanuit Zwolle.

Fietsrondje van de Maand december 2022: Eem (49 km)

De Eem ten noorden van Amersfoort is de kortste, maar ook de langste rivier van Nederland. Het water stroomt tussen een zee van ruimte. Aanleiding om zelf eens te gaan kijken tijdens het Fietsrondje van de Maand december 20022 langs beide oevers van de Eem.

Fietsrondje van de maand november 2022: Tilburg/Bels Lijntje (56 km)

Tussen Tilburg en Turnhout liep een treinspoortje: het Bels Lijntje. De route volgt dit lijntje naar de dubbelgemeente Baarle-Nassau/Baarle Hertog. Vervolgens door de velden en over bospaden naar het gezellige Hilvarenbeek. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand november.

Fietsrondje van de Maand oktober 2022: In het land van Rowwen Hèze (46 km)

De folk band Rowwen Hèze komt uit America in de gemeente Horst aan de Maas. De streek bestond vroeger bekend om armoede: schrale zandgrond en verspreide heidevelden. Rowwen betekent ruig. De ruigheid kom je overal tegen. Tijd voor een fietsrondje in het land van Rowwen Hèze.

Fietsrondje van de maand september 2022: Kasteel Rosendael en Veluwezoom (42 km)

Kasteel Rosendael ligt schitterend in het Veluwezoom landschap. Met diepe uitgesneden beekdalen. De rijken ontdekten deze schoonheid en legden hun landgoed aan. Tijd voor een fietsrondje van de maand september om kasteel Rosendael met zijn rijke historie.

Fietsrondje van de maand augustus 2022: Leiden-Wassenaar (43 km)

Leiden en Wassenaar: de oude stad met de universiteit en het dorp met de riante villa’s met ook wel de afmetingen van een kasteel. Met ruime open landschappen en fietsen door de duinen. Tijd voor het Fietsrondje van de maand augustus.

Fietsrondje van de maand juli 2022: IJssel Zutphen – Arnhem (60 km)

Kort na binnenkomst in Nederland splitst de Rijn zich in 3 stromen. We gaan tegen de stroom in langs de IJssel van het oude Hanzestadje Zutphen naar Arnhem. Tijd voor het Fietsrondje van de maand juli 2022.

Fietsrondje van de maand juni 2022: Nijkerkernauw en Nuldernauw (40 km)

Het water tussen het nieuwe land van Flevoland en het oude land is bij Nijkerk een klein strookje voormalige Zuiderzee. Het landschap is echter gevarieerd met ruime vergezichten in waterrijke polders, fietspaden door de bossen en romantische strandjes. Tijd voor het Fietsrondje van de maand juni 2022.

Fietsrondje van de maand mei 2022: Grensmaas Limburg (47 km)

De fietspontjes varen volop tussen Nederland & België. Na de overstromingen in 1993 en 1995 ging men hard aan het werk om omwonenden beter te beschermen en het water meer ruimte te geven. Er zijn nu schitterende fietspaden. Dit constateer je tijdens een fietstocht langs beide oevers van de Maas.

Fietsen langs de Indre

De Loire heeft een klein broertje: de Indre. Ook deze rivier kent een keurig bewegwijzerde fietsroute langs kastelen en plaatsjes waar de tijd heeft stil gestaan. Je kunt deze route uitstekend combineren met het uitgebreide fietsnetwerk in het waterrijke gebied van het Parc Naturel de la Brenne. Lekker ontspannen in het hart van het zoete Frankrijk.

Fietsrondje van de maand april Tulpen in de kop van Noord-Holland (63 Km)

Ieder voorjaar lonken de bollenvelden in bloei. Als fietser geniet je niet alleen van de kleurenpracht van de natuurlijke tapijten, maar ook je reukorgaan raakt aangenaam geprikkeld. Aanleiding voor een fietstocht vanuit het knusse stadje Schagen.

Fietsrondje van de maand maart 2022: Bodegraven Reeuwijkse Plassen (47 km)

Fietsen door de streek van de boerenkaas en over de smalle stroken land tussen de plassen. Op de pedalen door de kraamkamer van onze aloude goudreinet. Ontdek de schoonheid van de Proeftuin van Holland tijdens het Fietsrondje van de maand Maart 2022.

Fietsrondje van de maand Februari 2022: Oldenzaal (49 km)

Vanuit Oldenzaal fiets je zo naar het Lutterzand en het kronkelende stroompje de Dinkel met de enige Nederlandse watermolen die een houtzagerij in beweging zet. Je banden rollen vaak over smalle fietspaadjes op de grens op langs een eeuwenoud karrenspoor. Lees het Fietsrondje van de maand Februari 2022.

Fietsrondje van de Maand januari 2022: Dordrecht-Kinderdijk (44 km)

Heel de wereld komt naar Kinderdijk om de molens te zien draaien. Vanuit de prachtige, oude stad Dordrecht is het slechts een klein stukje fietsen door de Amblasserwaard. Tijd voor het Fietsrondje van de maand Januari 2022.

Fietsrondje van de maand december Liberation route Venray-Overloon (65 km)

Het plaatsje Vredepeel klinkt vredig, maar in oktober 1944 vonden hier zware gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitsers. Het fietsrondje Liberation route brengt je terug naar een belangrijke zware stap in de bevrijding van ons land. Hoogtepunt is de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum van Overloon.

Fietsrondje van de maand november: Bende van de Witte Veer (61 km)

De Bende van de Witte Veer maakt de Langstraat in Brabant onveilig. Hun kenmerk is een witte veer op de hoed. Als je over de Drunense Heide fietst, valt het moeilijk voorstellen wat zich hier heeft afgespeeld. Het Fietsrondje van november 2021 brengt je terug naar die tijd.

Fietsrondje van de maand oktober: Zeist (40 km)

Zeist is een groene stad met architectonische hoogstandjes. Een bijzondere belevenis is fietsen over de het breedste fietspad ter wereld op de voormalige startbaan van de luchtmachtbasis Soesterberg. Het Slot Zeist trakteert op een denderend slotakkoord. Tijd voor het Fietsrondje van de maand oktober 2022.

Fietsrondje van de maand september: Kunst en Cultuur Limburgs Heuvelland (47 km)

Tijd voor het Fietsrondje van de maand september 2021. Bert neemt je mee langs kunst en cultuur in Eijsden-Margraten, langs een combinatie van natuur, cultuur, religie, historie en niet in de laatste plaats Bourgondisch eten en drinken

Fietsrondje van de maand augustus: Hoppeland West-Vlaanderen (54 km)

In augustus staat de hop in het westpuntje van Vlaanderen meters hoog. Als fietsertje voel je daar maar nietig tussen de hopstaken. Dankzij de hopteelt zijn er nog diverse brouwerijen met bijzondere bieren, waaronder het beste trappistenbier van de wereld. Tijd voor het fietsrondje van de maand augustus 2021.

Speciaal fietsrondje zomer 2021: Zeilen en fietsen in het decor van het IJsselmeer en de Wadden

Fietsend op de dijk van het IJsselmeer kijken we uit op nostalgische zeiljachten die op het kabbelende water glijden. Een droom ontstaat: fietsen op eigen kracht afwisselen met varen dankzij de wind. We laten ons 8 dagen inschepen op een schip van Boat Bike Tours. Onze fietsen gaan mee aan boord: Sail & Bike.

Fietsrondje van de maand juli: Montferland (54 Km)

Het Montferland kent vlak land en heuvelland. De heren van Bergh drukten hun stempel op deze streek in de Gelderse Achterhoek. Later was dat textielbaron Jan Herman van Heek. Dankzij zijn invloed draaien de wieken van de oudste korenmolen van Nederland nog altijd rond. Tijd voor het fietsrondje van de maand juni 2021.

Fietsrondje van de maand juni: Den Helder-Texel (38 km)

Texel is ons enige Waddeneiland met fietsknooppunten. Van alle eilanden heeft Texel ook de kortste bootverbinding. Alle aanleiding om vanuit Den Helder te vertrekken voor het fietsrondje van de maand juni 2021.

Fietsrondje van de Maand Mei: Breda, Het Mastbos, Mark (50 km)

Breda is de stad van het legendarische Turfschip uit de Tachtigjarige Oorlog: het Nederlandse Paard van Troje. Het riviertje de Mark zorgt voor aanvoer van het water in de singels rond de oude binnenstad. Tijd om dit riviertje te volgen in het fietsrondje van de maand mei.

Fietsrondje van de maand april: Kennemerduinen (43 km)

Een van de fraaiste duingebieden is in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Mét fietspaden. Aan de randen bevinden zich het knusse dorp Overveen en historische bouwwerken als de Ruïne van Brederode. Door de verlenging van de pieren van IJmuiden is een geheel nieuw kustgebied ontstaan. Tijd voor het fietsrondje van de maand april.

Fietsrondje van de maand Maart Zwolle (47 km)

De hoofdstad van Overijssel heeft zich als een raket ontwikkeld tot een grotere stad. Je fietst echter snel over riante fietspaden de stad uit naar de groene rand om de stad met het Zwarte Water, de Vecht en niet te vergeten de IJssel. De oude Hanzestad leent zich om er een nachtje te blijven in het Fietsrondje van de Maand.

Fietsrondje van de maand februari Rondje Amsterdam-Waterland (50 Km)

Vanuit het midden van Amsterdam fiets je direct in de rust. Ten noorden van Amsterdam liggen unieke natuurgebieden in Waterland. Bekijk het fietsrondje van februari.

Fietsrondje van de maand januari Eemsdelta (50 km)

Tussen de Eemsdelta steden heerst de rust van het Groningse landschap met als uitstekers de opmerkelijke kerken op de wierden. De onlangs verhoogde zeedijk biedt een grenzeloos lijkend uitzicht over het water. Tijd voor een fietsrondje door deze nieuwe gemeente.

Fietsrondje van de maand december Oudewater en de Reeuwijkse plassen (37 km)

Midden in het Groene Hart ligt het verborgen stadje Oudewater met de meeste monumenten op een kleine oppervlakte. Fiets langs de rustieke Linschoten, laat je wegen in de Heksenwaag, doe de groeten aan Swiebertje en pas op voor de schandpaal tegenover het café van Hekendorp.

Fietsrondje van de maand november 2020: Nationaal Park Dwingelderveld (50 Km)

Drenthe in een notendop, dat is het Nationaal Park Dwingelderveld en omgeving. Een uniek gebied met natte heide, dromerige vennen en wuivende bossen. Door het gebied loopt het mooiste fietspad van Drenthe. Tijd voor het Fietsrondje van november

Fietsrondje van de maand oktober: Fietsrondje Gorinchem 47 km (met varen)

Fietsen rond Gorinchem betekent een aaneenschakeling van oude vestingstadjes en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fietsrondje van oktober 2020 is 47 kilometer en gaat door 4 verschillende provincies.

Fietsrondje van de maand september 2020: Fietsen en varen in Noord-Holland en Friesland

We gaan deze keer fietsen en varen op de mooiste plekjes van Noord-Holland en Friesland. Vaak uit de gloriejaren van onze Gouden Eeuw, waarin ons land een ongekende bloei en rijkdom kende. Daarnaast een wisselend landschap. Bert neemt je mee met Boat Bike Tours en je gaat ons eigen land ervaren zoals toeristen uit het buitenland dit beleven.

Fietsrondje van de maand augustus: Rondje het westen van Zeeuws-Vlaanderen (50 km)

Zeeuws-Vlaanderen is een uniek stukje Nederland achter de barrière van het water van de Westerschelde met historische plaatsjes als Groede, Sluis en Retranchement. Ook hier was de strijd tegen het water: ik worstel en kom boven. Het water was ook een bondgenoot tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Tijd voor Fietsrondje van augustus 2020.

Fietsrondje van de maand juli: Frans-Vlaanderen (58 km)

Frans-Vlaanderen in de uiterste noordwestpunt van Frankrijk heeft sinds kort fietsknooppunten, die naadloos aansluiten op het net van het Belgische West-Vlaanderen. Je bent in Frankrijk, maar je ervaart overal het Vlaamse verleden. Een tocht met molens, heuvels, kapelletjes, reuzen en estaminets met Reuzebier en potje vleesch. Aanleiding om te vertrekken vanuit Poperinge, net nog in België.

Fietsrondje van de Maand juni: Haarzuilens en Loosdrechtse Plassen (54 km)

Het stedelijk gebied rond de stad Utrecht breidt zich snel uit. maar net ten noorden van de stad is nog een heerlijk landelijk gebied. Een landschap met het riviertje de Vecht, plassen en moerassen. Het is fietsen om bij weg te dromen op smalle dijken en over een reeks van witte ophaalbruggetjes. Rustieke dorpen maken het decor compleet. Een van de hoogtepunten is Haarzuilens: ontworpen door Cuypers en zijn leerlingen. Tijd voor het fietsrondje van juni.

Fietsrondje van de Maand Leeuwarden-Bartlehiem (51 Km)

Het nietige bruggetje van Bartlehiem staat bij velen op het netvlies als een van de markante punten tijdens de legendarische Elfstedentocht. In normale omstandigheden doen op Tweede Pinksterdag 15.000 sportievelingen de 235 kilometer op de fiets, maar voor liefhebbers van een kortere tocht is er dit rondje. Natuurlijk proeven we volgens Fries gebruik oranjekoek en de onvervalste Friese nagelkaas. Tijd voor het Fietsrondje van de maand Mei door Friesland.

Fietsrondje van de Maand april 2020: Schiphol 45 km

Schiphol, Hoofddorp, de Zuidas en de RAI zijn economische brandpunten aan de zuidkant van Amsterdam. Als contrast zijn er ook aantrekkelijke groene gebieden tussen alle grootschalige ontwikkelingen. Een uitdagende combinatie voor een fietsrondje.

Fietsrondje van de Maand maart 2020: Groene Hart Woerden 46 km

Midden tussen de lobben van de Randstad is een stuk open landschap: het Groene Hart. Daar waar de boeren nog zelf hun kaas maken en de Oude Rijn en de Meije stromen. Tijd voor het Fietsrondje van maart 2020.

Fietsrondje van de Maand januari 2020: Bergen op Zoom (40 Km)

Bergen op Zoom ligt strategisch tegen een zandrug boven de Oosterschelde. In oktober 1944 vond hier de zware slag om de Schelde plaats. Tijdens het fietsrondje komen we de sporen en de gevolgen voor de bewoners nog op diverse plaatsen tegen. Tijd voor het Fietsrondje van januari 2020.

Fietsrondje van de maand december 2019: Rondje om Hilversum 43 km

De Radio bestaat 100 jaar. In 1919 begon de eerste experimentele uitzending. De mediastad Hilversum is omgeven door bossen en uitgestrekte heide met prachtige fietspaden. Tijd voor Fietsrondje van december 2019.

Fietsrondje van de Maand november 2019, Vincent van Gogh in Nuenen

Twee jaar woonde Vincent van Gogh in Nuenen, maar hij was daar wel buitengewoon productief als schilder. Fiets door het landschap dat de grote meester op zijn doeken heeft vast gelegd.

Fietsrondje van de maand oktober Rondje kastelen Dalfsen (43 km)

De omgeving van Dalfsen was ooit rijk aan kastelen en landhuizen. Er staan er nog voldoende in het rijkelijk begroeide groen voor een fraai fietsrondje vanuit dit liefelijke dorp aan de Overijsselse Vecht.

Fiets van Roermond naar Kessel met het fietsrondje van de maand september 2019 (53 km)

Langs de Maas zijn ten noorden van Roermond een paar pareltjes aan beide oevers. Het fietsrondje van de maand september steekt met een paar pontjes de Maas over. In deze streek wordt ook het authentieke Lindeboom bier gebrouwen.

Fietsrondje van de Maand augustus 2019, Zuidelijke IJpolders (44 km)

Er is in de loop der jaren veel veranderd in de Zuidelijke IJpolders ten westen van Amsterdam. Ooit kabbelde hier het water van Het IJ in open verbinding met de Zuiderzee. Het gebied werd ingepolderd ten behoeve van het Noordzeekanaal en de landbouw. Later moest de landbouw wijken voor havens en industrie.

Fietsrondje van de maand juli 2019: De Maasstadjes bij Roermond (52 km)

Aan de Maas bij Roermond liggen een paar heerlijke oude stadjes. Pontjes brengen ons naar de overkant, van Maasstadje naar Maasstadje. Het fietsrondje van juli 2019.

Fietsrondje van de maand juni 2019: de Vecht en wijdse plassen

Hoewel Weesp een sfeervol vestingstadje is, geniet de plaats onvoldoende bekendheid. Weesp ligt aan de Vecht met diverse fraaie dorpen. Het groen wordt behalve de idyllische stroompjes afgewisseld door weidse plassen. Alle reden om een rondje te gaan fietsen met Bert vanuit Weesp.