Welkom op Fietsrondje voor inspirerende fietsroutes

Fietsrondje geeft jou inspiratie voor fietsroutes door Nederland & België gebruik makend van de bekende knooppunten. Ga op pad met de gewone of elektrische fiets en ontdek uiteenlopende Nederlandse en Belgische fietspaden. De fietsroutes zijn stuk voor stuk ontdekt door Contributor Bert. Fietsrondje is een initiatief in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs.

Fietsrondje van de Maand: Zwolle-Zwarte Water (mei 2024)

Het Zwarte Water is kort maar breed. Aan de rivier liggen Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt met elk hun eigen karakter en verleden. Fietsen door het natuurgebied Olde Maten is een waar genot. Bijna op het einde wacht nog een verrassing: het leukste pontje van Nederland! Tijd voor het Fietsrondje van de Maand mei.

Fietsrondje van de Maand: Bloesem in Vlaams-Brabant (april 2024)

Het golvende landschap in het zuidoosten van de Belgische provincie Vlaams-Brabant staat vol met fruitbomen. Als alles in april in bloei staat is het fijn fietsen in wonderfruitland. Boven de bloesem steekt een torenspits. Je staat ineens oog in oog met een omvangrijke Brabantse vierkantboerderij. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand april.

Fietsrondje van de Maand: Scheldekastelenroute Puurs (maart 2023)

Het Scheldeland is een van de onbekende gebieden in Vlaanderen. Je kunt hier heerlijk fietsen in het stroomgebied van de rivier. Je treft kastelen uit oudere tijden, maar ook imposante verdedigingswerken uit de periode van net voor de Eerste Wereldoorlog die in 1914 losbarstte. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand maart.

Fietsrondje van de Maand: Woerden-Lopikerwaard (februari 2024)

Net ten zuiden van Woerden ligt de Lopikerwaard. Een rustig stukje Groene Hart over knusse weggetjes langs waterlopen en door de dromerige stadjes Montfoort, IJsselstein en Oudewater met een rijke geschiedenis. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand februari.

Fietsrondje van de Maand: Purmerend-Beemster (januari 2024)

De Beemster was ooit een meer dat is drooggemalen. Het Fietsrondje van de maand brengt ons rond en ook in het voormalige meer. De polder is een Werelderfgoed op UNESCO lijst. De route begint en eindigt in de stad Purmerend met het historische centrum rond de Koemarkt, die ooit iedere dinsdag het decor was van een gigantische veemarkt. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand januari

Fietsrondje van de Maand: d’n Dommel tussen Eindhoven en Den Bosch (december 2023)

Eindhoven is de grootste stad van de provincie Noord-Brabant, maar Den Bosch is de hoofdstad. Beide steden zijn met elkaar verbonden door het riviertje de Dommel: op z’n Brabants d’n Dommel. Gezapig zoekt het kronkelend stroompje zijn weg door een natuurlijk landschap. Deze maand een gestrekt Fietsrondje van A naar B.

Fietsrondje van de Maand: Harderwijk-Beekhuizerzand (november 2023)

Het Beekhuizerzand is een uniek stuifzand gebied met een fietspad niet ver van het oude Zuiderzeestadje Harderwijk. Alle reden om een rondje te gaan fietsen op de prachtige fietspaden op dit deel van de Veluwe met ook Nunspeet en Vierhouten. Tijd voor het Fietsrondje van de maand november 2023.

Fietsrondje van de Maand: Diest-Averbode (oktober 2023)

De Vlaamse Oranjestad Diest is al de moeite waard voor een bezoek. De omgeving ook! Mooie fietspaden brengen je naar de Basiliek van Scherpenheuvel. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand oktober 2023.

Fietsrondje van de Maand: Middelburg-Walcheren (september 2023)

Middelburg is de kleinste provinciehoofdstad van Nederland, Vanuit dit stadje maak je gemakkelijk een fietsrondje over het mooie en veelzijdige eiland Walcheren. Tijd voor het Fietsrondje van de maand september 2023.

Fietsrondje van de Maand: Tiegemberg (augustus 2023)

De Tiegemberg is een heuvel van 82 meter hoog tussen de rivieren de Schelde en de Leie. Dit is het land van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels die met zijn pen opvallende gebeurtenissen in het dagelijkse boeren- en dorpsleven beschreef. Tijd voor het Fietsrondje van de maand augustus 2023.

Fietsrondje van de Maand: Yerseke-mosselen (juli 2023)

In juli begint het mosselseizoen in Yerseke. In het havenstadje kun je er volop van genieten. Nog meer genot ervaar je op de fiets voor een rondje door het Zeeuwse land langs de Wester- en Oosterschelde en plaatsjes als Kruiningen, Kapelle en Wemeldinge. Tijd voor het Fietsrondje van de maand juli 2023.

Fietsrondje van de Maand: Smokkelroute De Groote Heide Cranendonck (juni 2023)

Smokkelen was vroeger dagelijkse bezigheid voor veel inwoners van Zuidoost-Brabant. Het landschap was ruig met heide en bossen. Een ideaal terrein om te smokkelen. Het Fietsrondje van de maand juni brengt je over dit smokkelpad.

Fietsrondje van de Maand: Het Boterland rond de IJzertoren Diksmuide (mei 2023)

De IJzertoren bij Diksmuide neemt bij Vlamingen belangrijke plaats in. O.a. door de Eerste Wereldoorlog en langs de IJzer ligt het Boterland. Dat gras geeft de boter een uitstekende smaak. Diksmuide staat in België bekend als de boterstad. Tijd voor het Fietsrondje van de maand mei 2023.

Fietsrondje van de Maand: Utrechtse Heuvelrug (april 2023)

De Utrechtse Heuvelrug is een langgerekte stuwwal uit de IJstijd. Op een steenworp van de Randstad, maar volop natuur. Hier is een prachtig fietsgebied ontstaan. Tijd voor het Fietsrondje van April 2023.

Fietsrondje van de Maand: Culemborg-Amerongen (maart 2023)

Het is heerlijk fietsen op de oude dijken van de Lek en Rijn. De uitzichten over het water worden afgewisseld door de oude stadjes Culemborg en Wijk bij Duurstede. Tussen al dit moois varen de pontveren heen en weer. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand maart.

Fietsrondje van de Maand: Hoorn-Enkhuizen (februari 2023)

Hoorn en Enkhuizen tonen duidelijk hun glorie uit het verleden. In het Westfriese land liggen een paar fraaie natuurgebieden. Het is tijd voor het Fietsrondje van de Maand februari 2023.

Fietsrondje van de Maand: IJssel en Zwolse Bos (januari 2023)

De IJssel is een van de mooiste grote rivieren in ons land. De IJssel vormt een kronkelende scheidslijn tussen de bossen op de heuvelachtige Veluwe en de vlakke weilanden van Salland. Tijd voor het fietsrondje van de maand langs beide oevers vanuit Zwolle.

Fietsrondje van de Maand: Eem (december 2022)

De Eem ten noorden van Amersfoort is de kortste, maar ook de langste rivier van Nederland. Het water stroomt tussen een zee van ruimte. Aanleiding om zelf eens te gaan kijken tijdens het Fietsrondje van de Maand december 20022 langs beide oevers van de Eem.

Fietsrondje van de Maand: Tilburg/Bels Lijntje (november 2022)

Tussen Tilburg en Turnhout liep een treinspoortje: het Bels Lijntje. De route volgt dit lijntje naar de dubbelgemeente Baarle-Nassau/Baarle Hertog. Vervolgens door de velden en over bospaden naar het gezellige Hilvarenbeek. Tijd voor het Fietsrondje van de Maand november.

Fietsrondje van de Maand: In het land van Rowwen Hèze (oktober 2022)

De folk band Rowwen Hèze komt uit America in de gemeente Horst aan de Maas. De streek bestond vroeger bekend om armoede: schrale zandgrond en verspreide heidevelden. Rowwen betekent ruig. De ruigheid kom je overal tegen. Tijd voor een fietsrondje in het land van Rowwen Hèze.

Fietsrondje van de Maand: Kasteel Rosendael en Veluwezoom (augustus 2022)

Kasteel Rosendael ligt schitterend in het Veluwezoom landschap. Met diepe uitgesneden beekdalen. De rijken ontdekten deze schoonheid en legden hun landgoed aan. Tijd voor een fietsrondje van de maand september om kasteel Rosendael met zijn rijke historie.

Fietsrondje van de Maand: Leiden-Wassenaar (augustus 2022)

Leiden en Wassenaar: de oude stad met de universiteit en het dorp met de riante villa’s met ook wel de afmetingen van een kasteel. Met ruime open landschappen en fietsen door de duinen. Tijd voor het Fietsrondje van de maand augustus.

Fietsrondje van de Maand: IJssel Zutphen – Arnhem (juli 2022)

Kort na binnenkomst in Nederland splitst de Rijn zich in 3 stromen. We gaan tegen de stroom in langs de IJssel van het oude Hanzestadje Zutphen naar Arnhem. Tijd voor het Fietsrondje van de maand juli 2022.

Fietsrondje van de Maand: Nijkerkernauw en Nuldernauw (augustus 2022)

Het water tussen het nieuwe land van Flevoland en het oude land is bij Nijkerk een klein strookje voormalige Zuiderzee. Het landschap is echter gevarieerd met ruime vergezichten in waterrijke polders, fietspaden door de bossen en romantische strandjes. Tijd voor het Fietsrondje van de maand juni 2022.

Fietsrondje van de Maand: Grensmaas Limburg (mei 2022)

De fietspontjes varen volop tussen Nederland & België. Na de overstromingen in 1993 en 1995 ging men hard aan het werk om omwonenden beter te beschermen en het water meer ruimte te geven. Er zijn nu schitterende fietspaden. Dit constateer je tijdens een fietstocht langs beide oevers van de Maas.

Fietsrondje van de Maand: Tulpen in de kop van Noord-Holland (april 2022)

Ieder voorjaar lonken de bollenvelden in bloei. Als fietser geniet je niet alleen van de kleurenpracht van de natuurlijke tapijten, maar ook je reukorgaan raakt aangenaam geprikkeld. Aanleiding voor een fietstocht vanuit het knusse stadje Schagen.

Fietsrondje van de Maand: Bodegraven Reeuwijkse Plassen (maart 2022)

Fietsen door de streek van de boerenkaas en over de smalle stroken land tussen de plassen. Op de pedalen door de kraamkamer van onze aloude goudreinet. Ontdek de schoonheid van de Proeftuin van Holland tijdens het Fietsrondje van de maand Maart 2022.

Fietsrondje van de Maand: Oldenzaal (februari 2022)

Vanuit Oldenzaal fiets je zo naar het Lutterzand en het kronkelende stroompje de Dinkel met de enige Nederlandse watermolen die een houtzagerij in beweging zet. Je banden rollen vaak over smalle fietspaadjes op de grens op langs een eeuwenoud karrenspoor. Lees het Fietsrondje van de maand Februari 2022.

Fietsrondje van de Maand: Dordrecht-Kinderdijk (januari 2022)

Heel de wereld komt naar Kinderdijk om de molens te zien draaien. Vanuit de prachtige, oude stad Dordrecht is het slechts een klein stukje fietsen door de Amblasserwaard. Tijd voor het Fietsrondje van de maand Januari 2022.

Fietsrondje van de Maand: Liberation route Venray-Overloon (december 2022)

Het plaatsje Vredepeel klinkt vredig, maar in oktober 1944 vonden hier zware gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitsers. Het fietsrondje Liberation route brengt je terug naar een belangrijke zware stap in de bevrijding van ons land. Hoogtepunt is de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum van Overloon.

Fietsrondje van de Maand: Bende van de Witte Veer (november 2022)

De Bende van de Witte Veer maakt de Langstraat in Brabant onveilig. Hun kenmerk is een witte veer op de hoed. Als je over de Drunense Heide fietst, valt het moeilijk voorstellen wat zich hier heeft afgespeeld. Het Fietsrondje van november 2021 brengt je terug naar die tijd.

Fietsrondje van de maand oktober: Zeist (40 km)

Zeist is een groene stad met architectonische hoogstandjes. Een bijzondere belevenis is fietsen over de het breedste fietspad ter wereld op de voormalige startbaan van de luchtmachtbasis Soesterberg. Het Slot Zeist trakteert op een denderend slotakkoord. Tijd voor het Fietsrondje van de maand oktober 2022.

Fietsrondje van de Maand: Kunst en Cultuur Limburgs Heuvelland (september 2021)

Tijd voor het Fietsrondje van de maand september 2021. Bert neemt je mee langs kunst en cultuur in Eijsden-Margraten, langs een combinatie van natuur, cultuur, religie, historie en niet in de laatste plaats Bourgondisch eten en drinken

Fietsrondje van de Maand: Hoppeland West-Vlaanderen (augustus 2021)

In augustus staat de hop in het westpuntje van Vlaanderen meters hoog. Als fietsertje voel je daar maar nietig tussen de hopstaken. Dankzij de hopteelt zijn er nog diverse brouwerijen met bijzondere bieren, waaronder het beste trappistenbier van de wereld. Tijd voor het fietsrondje van de maand augustus 2021.

Speciaal fietsrondje zomer 2021: Zeilen en fietsen in het decor van het IJsselmeer en de Wadden

Fietsend op de dijk van het IJsselmeer kijken we uit op nostalgische zeiljachten die op het kabbelende water glijden. Een droom ontstaat: fietsen op eigen kracht afwisselen met varen dankzij de wind. We laten ons 8 dagen inschepen op een schip van Boat Bike Tours. Onze fietsen gaan mee aan boord: Sail & Bike.

Fietsrondje van de Maand: Montferland (juli 2021)

Het Montferland kent vlak land en heuvelland. De heren van Bergh drukten hun stempel op deze streek in de Gelderse Achterhoek. Later was dat textielbaron Jan Herman van Heek. Dankzij zijn invloed draaien de wieken van de oudste korenmolen van Nederland nog altijd rond. Tijd voor het fietsrondje van de maand juni 2021.

Fietsrondje van de Maand: Den Helder-Texel (augustus 2021)

Texel is ons enige Waddeneiland met fietsknooppunten. Van alle eilanden heeft Texel ook de kortste bootverbinding. Alle aanleiding om vanuit Den Helder te vertrekken voor het fietsrondje van de maand juni 2021.

Fietsrondje van de Maand: Breda, Het Mastbos, Mark (mei 2021)

Breda is de stad van het legendarische Turfschip uit de Tachtigjarige Oorlog: het Nederlandse Paard van Troje. Het riviertje de Mark zorgt voor aanvoer van het water in de singels rond de oude binnenstad. Tijd om dit riviertje te volgen in het fietsrondje van de maand mei.

Fietsrondje van de Maand: Kennemerduinen (april 2021)

Een van de fraaiste duingebieden is in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Mét fietspaden. Aan de randen bevinden zich het knusse dorp Overveen en historische bouwwerken als de Ruïne van Brederode. Door de verlenging van de pieren van IJmuiden is een geheel nieuw kustgebied ontstaan. Tijd voor het fietsrondje van de maand april.

Fietsrondje van de Maand: Zwolle (maart 2021)

De hoofdstad van Overijssel heeft zich als een raket ontwikkeld tot een grotere stad. Je fietst echter snel over riante fietspaden de stad uit naar de groene rand om de stad met het Zwarte Water, de Vecht en niet te vergeten de IJssel. De oude Hanzestad leent zich om er een nachtje te blijven in het Fietsrondje van de Maand.

Fietsrondje van de Maand: Rondje Amsterdam-Waterland (februari 2021)

Vanuit het midden van Amsterdam fiets je direct in de rust. Ten noorden van Amsterdam liggen unieke natuurgebieden in Waterland. Bekijk het fietsrondje van februari.

Fietsrondje van de Maand: Eemsdelta (januari 2021)

Tussen de Eemsdelta steden heerst de rust van het Groningse landschap met als uitstekers de opmerkelijke kerken op de wierden. De onlangs verhoogde zeedijk biedt een grenzeloos lijkend uitzicht over het water. Tijd voor een fietsrondje door deze nieuwe gemeente.

Fietsrondje van de Maand: Oudewater en de Reeuwijkse plassen (december 2020)

Midden in het Groene Hart ligt het verborgen stadje Oudewater met de meeste monumenten op een kleine oppervlakte. Fiets langs de rustieke Linschoten, laat je wegen in de Heksenwaag, doe de groeten aan Swiebertje en pas op voor de schandpaal tegenover het café van Hekendorp.

Fietsrondje van de Maand: Nationaal Park Dwingelderveld (november 2020)

Drenthe in een notendop, dat is het Nationaal Park Dwingelderveld en omgeving. Een uniek gebied met natte heide, dromerige vennen en wuivende bossen. Door het gebied loopt het mooiste fietspad van Drenthe. Tijd voor het Fietsrondje van november

Fietsrondje van de Maand: Fietsrondje Gorinchem 47 km (oktober 2020)

Fietsen rond Gorinchem betekent een aaneenschakeling van oude vestingstadjes en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fietsrondje van oktober 2020 is 47 kilometer en gaat door 4 verschillende provincies.

Fietsrondje van de Maand: Fietsen en varen in Noord-Holland en Friesland (september 2020)

We gaan deze keer fietsen en varen op de mooiste plekjes van Noord-Holland en Friesland. Vaak uit de gloriejaren van onze Gouden Eeuw, waarin ons land een ongekende bloei en rijkdom kende. Daarnaast een wisselend landschap. Bert neemt je mee met Boat Bike Tours en je gaat ons eigen land ervaren zoals toeristen uit het buitenland dit beleven.

Fietsrondje van de Maand: Rondje het westen van Zeeuws-Vlaanderen (augustus 2020)

Zeeuws-Vlaanderen is een uniek stukje Nederland achter de barrière van het water van de Westerschelde met historische plaatsjes als Groede, Sluis en Retranchement. Ook hier was de strijd tegen het water: ik worstel en kom boven. Het water was ook een bondgenoot tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Tijd voor Fietsrondje van augustus 2020.

Fietsrondje van de Maand: Frans-Vlaanderen (juli 2020)

Frans-Vlaanderen in de uiterste noordwestpunt van Frankrijk heeft sinds kort fietsknooppunten, die naadloos aansluiten op het net van het Belgische West-Vlaanderen. Je bent in Frankrijk, maar je ervaart overal het Vlaamse verleden. Een tocht met molens, heuvels, kapelletjes, reuzen en estaminets met Reuzebier en potje vleesch. Aanleiding om te vertrekken vanuit Poperinge, net nog in België.

Fietsrondje van de Maand: Haarzuilens en Loosdrechtse Plassen (juni 2020)

Het stedelijk gebied rond de stad Utrecht breidt zich snel uit. maar net ten noorden van de stad is nog een heerlijk landelijk gebied. Een landschap met het riviertje de Vecht, plassen en moerassen. Het is fietsen om bij weg te dromen op smalle dijken en over een reeks van witte ophaalbruggetjes. Rustieke dorpen maken het decor compleet. Een van de hoogtepunten is Haarzuilens: ontworpen door Cuypers en zijn leerlingen. Tijd voor het fietsrondje van juni.

Fietsrondje van de Maand: Leeuwarden-Bartlehiem (mei 2020)

Het nietige bruggetje van Bartlehiem staat bij velen op het netvlies als een van de markante punten tijdens de legendarische Elfstedentocht. In normale omstandigheden doen op Tweede Pinksterdag 15.000 sportievelingen de 235 kilometer op de fiets, maar voor liefhebbers van een kortere tocht is er dit rondje. Natuurlijk proeven we volgens Fries gebruik oranjekoek en de onvervalste Friese nagelkaas. Tijd voor het Fietsrondje van de maand Mei door Friesland.