Speciaal fietsrondje zomer 2021: Zeilen en fietsen in het decor van het IJsselmeer en de Wadden

Het IJsselmeer is geliefd om te fietsen en op de Waddeneilanden kunnen de fietsverhuurders de fietsen niet aanslepen. Wij willen echter meer. Fietsend op de dijk van de uitgestrekte plas water kijken we uit op de nostalgische zeiljachten die op het kabbelende water glijden. Een droom ontstaat: fietsen op eigen kracht afwisselen met varen dankzij de wind. We laten ons voor deze combinatie in de haven van het voormalige Zuiderzeestadje Enkhuizen voor acht dagen inschepen op de Mare fan Fryslân. Onze fietsen gaan mee aan boord: Sail & Bike.

Schipper Floris heet ons hartelijk welkom aan boord van de 62 meter lange windjammer, die ooit vracht vervoerde. Het schip is nu omgetoverd tot een schitterend vaartuig voor passagiers.

Waar eens de goederen lagen opgestapeld is nu een rij comfortabele hutten met eigen W.C. en douche. Alles glimt en blinkt. De bar is opgebouwd uit een BM-zeilboot.

Uit de kombuis klinkt vrolijke muziek. Chef-kok Stef zingt volop mee. Hij heeft er zin in. Een kok, zoals een kok moet zijn.

We hebben voor vertrek nog alle tijd om te dwalen door de oude straatjes van Enkhuizen. In het Zuiderzeemuseum herleven we de nostalgie van de zeilvaart, de visserij en oude ambachten.

Om klokslag 6 uur klinkt echter het geluid van de scheepsbel voor het 3-gangen diner. Met een glimlach serveert Sylvia de feestelijk opgemaakte schotels uit. Vol aandacht luisteren de passagiers naar de duidelijke instructies vol humor van schipper Floris. Belangrijk advies: “Tijdens het varen moeten de patrijspoorten in de hutten gesloten blijven, want er zou wel eens een sloot water naar binnen kunnen komen.”

We kunnen kiezen voor een avondje op de wal, maar ook het warme water van de jacuzzi aan boord lonkt. Ideaal om de spieren en gewrichten te verwennen na een dagje fietsen.

 

IJsselmeerdijk

De volgende ochtend laten we het schip in de haven achter voor een fietstocht naar Medemblik. Turend over het water vanaf het fietspad op de IJsselmeerdijk zien we dat ook ons schip onderweg is.

Al van verre valt onze blik op de ranke toren van de gereformeerde kerk in Andijk. Dit godshuis heeft als bijnaam de gereformeerde kathedraal. Opmerkelijk is de omvang voor het kleine Andijk. Het dorp heeft echter een grote gereformeerde gemeenschap. Het nabij gelegen grotere Wervershoof is katholiek. Met de bouw van deze kerk wilde Andijk de Sint-Werenfriduskerk in Wervershoof naar de kroon steken.

Na de opening van de kerk in 1930 kwamen er veel negatieve geluiden vanuit de gemeenschap op het ontwerp van Egbert Reitsma. De kleuren zouden te frivool zijn voor een gereformeerde kerk. In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden dan ook veel kleuren overgeverfd in bruin- en wittinten. Tussen 2010 en 2015 werd de kerk gerestaureerd, waarbij de originele kleuren werden teruggebracht.

Fier staat het robuuste stoomgemaal de Vier Noorder Koggen in het landschap. Dit monument maakte 24 windmolens overbodig. Het gemaal heeft nog dienstgedaan tot 1977. Nu huisvest het rijksmonument het Nederlands Stoommachinemuseum.

 

De kleinste maar wel de oudste

Medemblik heeft net als Enkhuizen veel van de oude glorie te danken aan de Zuiderzee. De stad is de kleinste in de stedendriehoek Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, maar is wel de oudste. Medemblik leidde tot de opkomst van de watersport een slaperig bestaan. Er ligt een spoorverbinding, maar al sinds 1936 was het stadje niet meer interessant genoeg voor personenvervoer. Op de lijn naar Hoorn tuft nu een museumstoomtram.

Belangrijkste monument is het kasteel Radboud uit 1288. Opgetrokken in opdracht van niemand minder dan de roemrucht graaf Floris de Vijfde van Holland om een inval van de Friezen te voorkomen.

 

De zeilen omhoog

In de haven van Medemblik ligt de Mare fan Fryslân al op ons te wachten. Op de motor gaan we de haven uit, maar dan moeten we aan de bak met het hijsen van de zeilen.

Matroos Marvin geeft met een krijtje op het dek uitleg. Het schip kan met voldoende windkracht bijna alle richtingen uit, behalve pal tegen de wind in. We varen naar Den Oever, maar dat is nu uitgerekend pal tegen de wind in. Daarom varen we een zigzagkoers om vooruit te komen. Het schutten in de sluis is altijd een belevenis. Sinds de Afsluitdijk kent het IJsselmeer geen getij meer, maar de Waddenzee natuurlijk wel. Onmiddellijk dringt de geur van zout water in onze neusgaten. De meeuwen lijken hier wat meer tekeer te gaan.

De vloed komt opzetten en dan is de Waddenzee een grote wateroppervlakte. Dit is echter schijn, want onder het water wisselen geulen en ondergelopen zandbanken elkaar af.

 

Knus Oudeschild

De molen van Oudeschild op Texel komt in zicht. De zeilen glijden naar beneden. Behendig manoeuvreert Floris het schip naar de juiste ligplaats in de haven. Dit is altijd precisiewerk. We hebben een hele dag de tijd om op Texel te fietsen. Tijdens het ontbijt legt Floris keurig een korte en een lange fietsroute uit aan de hand van de knooppunten. Op de beschrijving staan ook een aantal hoogtepunten.

De Ruyterstraat in Oudeschild

De Ruyterstraat in Oudeschild

Tot 1962 was Oudeschild met de rij knusse geveltjes in de Ruyterstraat de aanslagplaats van de veerboten uit Den Helder. De haven werd te klein voor grotere schepen, die ook steeds meer auto’s moesten overbrengen. Oudeschild kent een roemrijk verleden als havenplaats. De windjammers van de V.O.C. sloegen hier voorraden voedsel in voor tijdens de lange reis naar de Oost.

Het witte kerkje staat bekend als de Zeemanskerk. Grote zeehelden uit Gouden Eeuw, Cornelis Tromp en Michiel de Ruyter, schonken de kerk kroonluchters.

 

Tussen de schapen

Onmiddellijk proeven we de rust van een eiland. Texel trekt veel toeristen, maar daar zien we onderweg op de fiets niets van. De vogels krijsen als we in de buurt van hun nesten komen. Schapen blokkeren het fietspad. Ze worden te koop aangeboden, maar dat lijkt ons te veel voor op de fiets.

De hoofdplaats Den Burg komt tussen alle rust als druk over. Het is maandag en dat betekent marktdag. De terrassen zitten bomvol, maar gelukkig ontdekken we een leuk en rustig stekkie.

Wilde bloemen doen het door het natte voorjaar goed. Ook op Texel kijken we uit over bonte bloemenzeeën. Achter het bloementapijt steekt de kerktoren van Den Hoorn in de lucht.

De badplaats De Koog trekt eveneens veel bezoekers, maar bij strandpaal 12 hebben we het brede strand bijna voor ons alleen.

Een van de hoogtepunten is het nieuwe fietspad op de verhoogde dijk langs de Waddenkust terug naar Oudeschild. Hier is een bijna on-Nederlands strand ontstaan, niet voor mensen, maar voor vogels.

 

Stuurmanskunst

De tocht over de Waddenzee vergt veel stuurmanskunst en kennis van het water. De stromen wisselen voortdurend en zeekaarten kunnen na een paar jaar de prullenbak alweer in. Floris en Marvin leggen het nauwkeurig uit.

 

 

Laat je vrijblijvend informeren over dit Fietsrondje

Wil jij dit speciale Fietsrondje zelf ervaren? En 8 dagen lang genieten van een speciale vakantie in Nederland? Veilig en vertrouwd? Dat kan. Vul onderstaand formulier in en Boat Bike Tours zal contact met je opnemen om de mogelijkheden en tarieven te bespreken. Ook krijgen lezers van Fietsrondje.nl een leuke korting.

 

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

 

Hoog steekt het observatiehuis boven de zandplaat Richel uit. Tijdens hoogwater drijft het huis, maar het komt bij laagwater droog te liggen. Een deel van de zandplaat is permanent droog, maar behalve wat schamel biestarwegras, wil hier niets groeien. Voor de dwergstern en wat andere vogels is Richel echter een ideaal broedgebied. Na een inspannende jacht rusten zeehondjes hier graag uit.

 

Eigenwijs eiland

De Brandaris is de meest herkenbare vuurtoren van Nederland. Niet rond maar vierkant en midden in het dorp West-Terschelling op een plek waar je gebruikelijk de kerk zou verwachten. Terschelling is een van de delen van Nederland zonder fietsknooppunten. “Wij zijn een eigenwijs eiland. Al die bordjes ontsieren het landschap,” legt de dame in het VVV-kantoor uit. “Wie hebben onze eigen fietspaddenstoelen, met de kilometerafstanden erop. Iedere paddenstoel heeft een eigen nummer dat je kunt vinden op onze fietskaart van het eiland.”

 

Stryper Wiefke

Met die wetenschap en gewapend met de fietskaart gaan we op stap. Het buitengaats fietsen tijdens het wassende water aan de Waddenzeekant is uniek. Langzaam neemt het zeewater alle schorren in bezit.

Net voor Midsland pronken een paar oude grafstenen eenzaam in het landschap. De wind van vele jaren heeft de zerken achterovergebogen. Sinds het jaar 900 zijn hier op het oude Stryper Kerkhof duizenden mensen begraven.

Rond het voormalige kerkhof gonst nog altijd de legende van het Stryper Wiefke. In 1666 landde een Engelse legermacht op Terschelling. De Britten staken West-Terschelling in brand. Door de mist trok de troepenmacht op verkenning naar het oosten. Tussen de mistflarden dook de vrouw op het kerkhof op en deed de uitspraak: “Er liggen hier duizenden.” De Engelsen dachten dat ze een troepenmacht bedoelde in plaats van doden en maakten snel rechtsomkeer. Zo zou Midsland van een verwoesting gered zijn. Op het kerkhof stond eeuwenlang een kerkje, maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog is het godshuisje vernield. De contouren staan nog aangegeven.

 

Jutten

Bij Terschelling denken we aan Sil de Strandjutter. Vroeger was jutten een belangrijke activiteit van de Eilanders. Ook de befaamde Cranberry’s van Terschelling zijn ooit aangespoeld. Er golden regels, maar veel jutters hanteerden hun eigen regels.

Het Wrakkenmuseum van Formerum geeft een uniek overzicht van de buit van de zee. De meest merkwaardige vondst vinden we een tas met golfclubs. Schijnbaar nooit als vermist opgegeven. In de tuin staan complete kunstwerken uit aangespoelde objecten.

Onderdelen van oorlogsschepen en foto ‘s geven de hevigheid van de grootste zeeslag die ooit heeft plaats gevonden weer. In 1916 bevochten 250 Duitse en Britse schepen elkaar in de slag om Jutland. Engeland had een zeeblokkade om de Duitse havens gelegd en Duitsland probeerde door te breken. De poging mislukte en bijna 9.000 marinemannen verloren hierbij het leven.

 

Het Groene Strand

Voor het tweede deel van onze fietstocht slingeren we op fietspaden door de duinen. Meren worden kunstmatig gevuld met zoet water om vogels een leef- en broedgebied te geven. We komen 3 keer aan het strand, maar als fraaiste strand kiezen we het Groene Strand niet ver van West-Terschelling.

Op een uitzichtpunt is het monument voor de zeelieden die nooit terugkeerden. Wat ons van Terschelling vooral bij blijft zijn de pietepeuterige okergele huisjes. Kneuterigheid heeft ook charmes.

Het Groene Strand

 

Fries buitenbeentje Harlingen

De wind staat verkeerd. We kunnen helaas niet zeilen naar Harlingen. Marvin geeft aan de hand van zeekaarten uitleg hoe ingewikkeld onze vaarroute is.

Harlingen is veel meer dan het vertrekpunt van de boten naar Terschelling en Vlieland. Harlingen is de enige havenstad van Friesland met zeevaart. De stad heeft het geluk dat zij ten noorden van de Afsluitdijk ligt en gemakkelijk bereikbaar is vanuit de zee. We krijgen het advies om voor Harlingen geen stadstocht te plannen. “Loop gewoon de stad in en ervaar gewoon dat wat op je afkomt”. Binnen Friesland is Harlingen een buitenbeentje, want men spreek er nauwelijks Fries, maar een eigen dialect. De oorzaak ligt bij de vele contacten buiten Friesland die de havenstad al vele eeuwen heeft.

Toch is Harlingen al eeuwen een van de 11 traditionele Friese steden. Door het poortje onder het havenhoofd ligt alles ineens voor ons: oude straatjes, grachten, binnenhavens, historische pakhuizen, fraaie gevels geven een beeld van een levend openluchtmuseum. Behalve de moderne terminal van de veerdiensten naar de eilanden lijkt hier in de loop der eeuwen maar weinig veranderd.

 

De predikant daagde Eise Eisinga uit

Een andere der historische Friese elfsteden is Franeker. Het carillon van het stadhuis begroet ons met een vrolijk deuntje. Dit is niet zomaar een stadhuis, maar het onvervalste Friese Renaissancebouwwerk uit 1591 staat in de top 3van de Rijksmonumenten van Friesland. Het stadhuis heeft er een overzees broertje bij gekregen, want in het Amerikaanse Brookline staat een kopie.

Eveneens in de top 3 van Friesland staat het Planetarium van Eise Eisinga aan de overkant van het water. Met een uurwerkconstructie bouwde deze Fries tussen 1774 en 1781 tegen het plafond van zijn woonkamer zijn planetarium dat precies de bewegingen van de planeten in ons zonnestelsel weergeeft. Eisinga voelde zich uitgedaagd door de predikant Eelko Alta, die beweerde dat nog in het jaar 1774 de wereld zou vergaan door het botsen van diverse planeten.

Na al die jaren functioneert het geheel altijd nog nauwkeurig. Alleen zitten later ontdekte manen niet in het systeem. Op de brug tussen het stadhuis en het planetarium staat een maquette die herinnert aan Eise Eisinga.

Het valt op ons hoe goed voor fietsers de kruisingen met drukke wegen geregeld zijn: via een tunneltje of een fietsbrug over de weg. Vanaf Franeker spelen we een stukje trammetje op een voormalig tramspoor, maar daarna slingeren we door het Friese land naar de kerktorens van Tzum en Wommels die als bakens fungeren.

 

Katholieke bolwerk in Bolsward

Bolsward, alweer de derde Friese stad, dient zich aan. De stad is gebouwd op 3 terpen. De kunstmatige vluchtheuvels bij hoogwater dateren nog van voor onze jaartelling. Opmerkelijk voor Friesland is de grote katholieke kerk. De Sint-Franciscusbasiliek is een centrum van verering van Titus Brandsma: de Friese priester en hoogleraar aan de universiteit van Nijmegen. Brandsma zette zich in voor de introductie van de Friese taal in het onderwijs. Hij was maatschappelijk zeer betrokken. Dit tegen de zin van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. De priester werd in Dachau vermoord. Vanaf september 2021 komt in het oude stadhuis een permanente tentoonstelling over Titus Brandsma.

De Basiliek is een prachtig voorbeeld van expressionistische art-decostijl. Vooral bij zonlicht geven de gebrandschilderde ramen een geheimzinnige gloed in de kerk. Groter en ouder is de Martinikerk op een van de terpen. De robuuste toren komt over als een onneembare vesting.

Tijdens de Elfstedentocht wurmt het lange lint schaatsers zich over het ijs van de nauwe grachten van de stad. Bolsward staat berucht, omdat de rijders er een paar keer stevig moeten klunen. Op Tweede Pinksterdag is Bolsward het startpunt van de Elfstedentocht op de fiets.

Onze tocht eindigt vandaag in Makkum. Deze havenplaats is een dorp en geen stad. Makkum is echter aanzienlijk groter dan Hindeloopen, Stavoren en Sloten, die wel voorkomen in het rijtje van de Friese Elfsteden.

Makkum was belangrijk als havenplaats, maar de haven verzandde. De recreatievaart bracht nieuw leven in de haven. In het oog valt de omvangrijk hal van de scheepswerf die afsteekt ten opzichte van de plezierjachten van beperkte omvang.

 

De mannetjes trachten ons te verjagen

Fietsen in Friesland is een genot. Rustige, smalle fietspaden met veel slingers. Achter de landerijen steken zich de kerktorens van de dorpen zich af. Het waterrijke gebied is aantrekkelijk voor vogels. De vrouwtjes zitten op het nest en de mannetjes doen pogingen om ons als indringers te verjagen door boven ons te hangen met langdurig snerpende geluiden. Nog meer geluid maakt de trein die boven ons dendert net als we onze fietsen via het gootje op het trappetje in het tunneltje onder het spoor hebben gemanoeuvreerd.

 

Een fietsveer brengt ons over de Yntemasleat

Meren horen erbij in Friesland. Achter het water van het Aldegeaster Brekken kijken we uit op de contouren van Oudega. Het is verwarrend, want er zijn in Friesland meer dorpen met de naam Oudega. Daarom heeft het dorp de toevoeging Súdwest-Fryslân. Door het muizengaatje van het bruggetje kunnen alleen bootjes met zeer beperkte afmetingen. Een fietsveer brengt ons over de Yntemasleat. In het seizoen vaart de pont af en aan behalve tussen 12:30 en 13:00 uur, want dan houdt de pontbaas zijn lunchpauze. Het gaat hier allemaal gemoedelijk op z’n Fries. Onderweg groet iedereen elkaar. Een boer nodigt ons uit om plaats te nemen en praat honderd uit over zijn paarden.

 

Liever dood dan slaaf

Voor ons liggen de Friese Ardennen, maar de hoogste heuvel van Gaasterland is nog net geen 13 meter hoog. Het reliëf is ontstaan tijdens de IJstijd. Bossen en zandverstuivingen vormen een groot contrast met de weilanden. Bij Warns is een stuk heilige grond voor de Friezen, want hier hakten zij in 1345 de Hollanders in de pan.

”Leaver dea as slaef” staat op een gedenksteen.

(liever dood dan slaaf). Ieder jaar herdenken de Friezen de veldslag van 675 jaar geleden nog. Er is zowaar een klif. Vanaf het simpele terras op het Mirnserklif kijken we uit over de voormalige Zuiderzee. De laatste Friese stad is Stavoren. Met nog géén duizend inwoners is het écht een der Friese Elf Steden, terwijl Drachten met 50.000 inwoners voor de Friezen nog altijd geen stad is.

 

Het Vrouwtje van Stavoren

Stavoren kent een roemrijk verleden met een bloeiende haven in de tijd van de Hanze. Volgens een sage is de teloorgang te wijten aan de Vrouwe van Stavoren. Deze stinkend rijke en arrogante weduwe was niet tevreden met een lading kostelijk graan en liet deze overboord kieperen. Haar overmoed werd gestraft en de haven verzandde. De eens zo rijke weduwe eindigde aan de bedelstaf. Stavoren was voor het gereedkomen van de Afsluitdijk nog van belang als spoorhaven. De treinen rolden in Enkhuizen de boot op en werden in Stavoren weer ontscheept. De sporen liggen er nog.

 

I am Sailing

Er gaat nog altijd een veerboot tussen beide stations, maar wij hebben natuurlijk onze eigen Mare fan Fryslân. Opgetogen deelt schipper Floris ons mede dat we vandaag schitterend zeilweer hebben. Dus met alle macht aan het werk. Het lijkt op een soort competitie met het zusterschip Wapen fan Fryslân. De Mare fan Fryslân kan echter een zeil meer opzetten en trots passeren we het zusterschip aan bakboord op weg naar onze thuishaven. Als overwinnaars zwaaien we naar de mensen aan de overzijde.

De zon weerkaatst op de golven. Dit is het ware genot van zeilen. Bij deze gelegenheid past een lied. Op de zachte deining klinkt in mijn gedachten de gouwe ouwe van Rod Steward “I am Sailing.”

Fietsen en zeilen vormen een dreamteam. Bij het afscheid van de bemanning moet Jessica, mijn fietsmaatje, toch even een traantje wegpikken. Het knusse schip met de aardige bemanning was in korte tijd haar 2e thuis geworden.

 

 

 

 • Route informatie
 • Route beschrijving
 • Horeca en winkels onderweg
 • Oranjekoek
 • Boat Bike Tours
 •  

   

  Route informatie

  Fietsroute: Speciaal fietsrondje zomer 2021
  Land: Nederland
  Provincie: Noord-Holland & Friesland
  Lengte: verschilt per dag
  Beginpunt: Enkhuizen
  Eindpunt: Enkhuizen

   

  Route beschrijving

   

  Horeca en winkels onderweg

  Bij een fietstocht horen natuurlijk sfeervolle terrassen. We maakten de volgende selectie van onze hoogtepunten onderweg

  Enkhuizen

  Brouwerij De Werf met groot terras aan het water in een voormalige scheepswerf. De bijzondere bieren worden in het trendy lokaal gebrouwen. De Tunus Tripel van het vat smaak uitstekend.

   

  Tussen Enkhuizen en Medemblik

  Theetuin de Libel in Andijk

  Je moet er even de dijk voor af en kruipdoor sluipdoor over een paadje. Er valt geen thee te bedenken of Marjolein serveert het wel met iets lekkers er naast. Met recht een tuin. De bediening is persoonlijk.

   

  Texel

  Den Burg, Lokaal 16

  Dit sfeervolle tentje ligt centraal, maar toch rustig. Er is een klein terras voor, maar ook een groter terras in de achtertuin. Lokaal 16 werkt graag met Texelse producten, aangevuld met andere bijzondere, biologische specialiteiten.

   

  Bij fietsknooppunt 5 op Texel: IJsboerin Ans

  Een bijzondere ijskar met o.a. ijs bereid met Texelse schapenmelk. Rond de ijskar zijn bonte zitjes.

   

  Terschelling

  De Koffiemolen in Formerum

  Inderdaad in een molen. Omgeven door een riant terras. Een specialiteit is het Terschellingse cranberrygebak.

   

  Harlingen

  Bierencafé ’t Skûtsje

  Een ouderwets bruin café zonder poespas en kapsones, maar wel een leuk assortiment biertjes van brouwerij Brouwdok in Harlingen.

  Franeker

  Brasserie de Stadstuin

  Bij het Planetarium van Eise Eisinga. Het kleine terras van de Stadstuin ligt aan voorzijde en groot terras in de achtertuin. Bekend om de onvervalste Friese Oranjekoek.

  Bolsward

  Stadscafé Het Veerhuys

  Leuk terras op het Marktplein. Heerlijk om hier plaats te nemen. Ook hier een bijzondere Friese Oranjekoek.

  Makkum

  It Posthûs

  In het voormalige postkantoor met terras aan Het Plein. Van de tap het echte Gulpener bier uit Limburg. Uit de fles wat Makkumer biertjes.

  Oudega

  Pizzeria Tre Paesi

  Ook voor koffie met gebak. Heerlijk terras aan het water.

  Gaastmeer

  Restaurant Alherberch. Aan het water bij het bruggetje over de Yntemaslaet.

   

  Mirnserklif

  Paviljoen ’t Mar. Op het klif met panorama-uitzicht.

   

  Oranjekoek

  Oranjekoek, oranjekoeke in het Fries, hoort net zo onlosmakelijk bij Friesland als het water, het schaatsen en het skûtsjesilen. Deze Friese lekkernij dankt zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil, die in de koek zijn meegebakken. Oorspronkelijk was de oranjekoek een feestkoek, die alleen voor bijzondere gelegenheden werd aangesneden.

   

   

  Al in de tijd van de oude Germanen waren er in Friesland rituelen met feestkoeken. Dat konden nooit oranjekoeken geweest zijn, want tot de 17de eeuw kende Nederland nog geen sinaasappels. Het oudste recept dateert uit 1753. In de loop de eeuwen is de oranjekoek voortdurend veranderd en zijn er ook tal van varianten ontstaan. De oranjekoek smaakt overal in Friesland anders. In iedere plaats krijg je het verhaal dat hier toch wel echt de lekkerste oranjekoek wordt gebakken. Er zijn ook allerlei discussies over wat hoort wel en niet op oranjekoek, zoals slagroom. Behalve sinaasappelschillen worden tegenwoordig ook tal van andere vruchten als opmaak toegevoegd. Door alle opmaak zie je vaak de kleur oranje niet meer. In Friesland zijn nog bijna 100 bakkers die ambachtelijke oranjekoek bakken.

   

  Boat Bike Tours

  Sail & Bike is een formule van Boat Bike Tours, gespecialiseerd in fiets- en vaarreizen. De reizen kun je plaatsen in de categorie “comfort”. Alles is uitstekend verzorgd op een sfeervol schip: diner, overnachting, ontbijt en lunchpakket voor onderweg. Je krijgt iedere morgen informatie over de fietsroutes en een informatieblad met de knooppunten, maar je fietst zelfstandig: vrijheid, blijheid. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om samen met andere deelnemers op te fietsen. Kijk voor informatie en prijzen op www.boatbiketours.nl.

   

   

  Laat je vrijblijvend informeren over dit Fietsrondje

  Wil jij dit speciale Fietsrondje zelf ervaren? En 8 dagen lang genieten van een speciale vakantie in Nederland? Veilig en vertrouwd? Dat kan. Vul onderstaand formulier in en Boat Bike Tours zal contact met je opnemen om de mogelijkheden en tarieven te bespreken. Ook krijgen lezers van Fietsrondje.nl een leuke korting.

   

   

  "*" geeft vereiste velden aan

  Naam*

   

   

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met de fiets? De Wegenwacht komt je tegenwoordig ook met de fiets of e-bike helpen met het speciale Wegenwacht Fiets abonnement. Sluit hem nu af voor maar €20 per jaar. Je krijgt zelfs in heel Nederland én België pechhulp van de Wegenwacht voor je (electrische) fiets via de ANWB Alarmcentrale. Ben je betrokken bij een ongeval met je fiets? Dan krijg je zelfs juridische hulp.

   

  Meer foto’s van dit Speciale Fietsrondje

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

   

  Comments are closed.