Fietsrondje van de Maand: Fiets van Roermond naar Kessel (september 2019)

Langs de Maas zijn ten noorden van Roermond een paar pareltjes aan beide oevers. Het fietsrondje van de maand september steekt met een paar pontjes de Maas over. In deze streek wordt ook het authentieke Lindeboom bier gebrouwen: ” ‘t Bier van hier”. Als toegift volgt nog een stukje door het Brachterwald in Duitsland.

Wildrooster

Wildrooster

Grootste trekpleisters van Roermond zijn de Maasplassen en het Designer Outlet. Beide attracties hebben met elkaar gemeen dat ze vooral Duitsers trekken. Het Designer Outlet trek jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers. We komen er langs tijdens ons rondje. We komen er gemakkelijk via een passage vanuit de binnenstad naar het complex.

De inrichting doet ons denken aan Anton Pieck.

Tot 1992 was op het terrein de Ernst Casimirkazerne. In 1997 waren er plannen om het hele complex te slopen, doch hiertegen rees protest. Het hoofdgebouw, een legeringsgebouw, de appelplaats en het gedenkteken voor Ernst Casimir bleven daarop gespaard.D e bedrijventerreinen ten noorden van Roermond maken het uitzicht eerste wat rommelig, maar snel hebben uwe uitzicht over de Maas, de golvende velden en leuke dorpjes.

Boven een oude Maasmeander die zich diep heeft uitgesleten verheft zich het kerkje van Asselt uit de 11e eeuw. Voor de bouw van de kerk stond hier een fort. Het opmerkelijke godshuis werd gedeeltelijk gebouwd met stenen afkomstig van Romeinse gebouwen. Van de oorspronkelijke romaanse kerk resteren nog het schip en het koor.

kerkje van Asselt

Kerkje van Asselt


Pierre Cuypers van het Centraal Station en het Rijkmuseum in Amsterdam restaureerde en vergrootte de kerk van 1916- 1918. De grote bouwmeester bereikte in deze tijd de respectabele leeftijd van 90 jaar. De architect deed nog opdrachten tot 1919, twee jaar voor zijn overlijden. Tegenover de kerk markeert een groot kruis het Cultuurhistorisch en Volkenkundig Museum. Dit is het levenswerk van pastoor Pinckers die in 1927 begon met het verzamelen van de collectie. Koster Piet Loven trapte flink wat kilometers door de wijde omgeving om de voorwerpen op de fiets op te halen.
Door Cuypers gerestaureerd en vergroot

Door Cuypers gerestaureerd en vergroot

Het museum geeft een goed beeld van het dagelijkse leven van vroeger. Ook uit het Stenen Tijdperk en de Romeinse periode. Helaas is het museum alleen open op zondag van 14 – 17 uur.

Cultuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Cultuurhistorisch en Volkenkundig Museum

Rijkel is nog kleiner. Het gehucht ligt bij het natuurgebied de Donderberg dat bestaat uit bos bovenop rivierduinen. Tussen de rustieke huisjes valt onze aandacht op de Historische Groentehof. Deze organisatie richt zich op de teelt en de promotie van vergeten, zeldzame en bijzondere groenten. De oprichter teelt hier samen met een team van vrijwilligers ruim 550 verschillende rassen groente.

Stichting Vergeten Groenten

Stichting Vergeten Groenten


Wie kent nog paarse spekbroodjes, haverwortel of zwarte aardappelen? Ook hangen aan de bomen maar liefst 50 oude appelenrassen. Tot eind september is de hof open voor individuele bezoekers. De winkel verkoopt zaden, groenten en kookboeken.

Historische Groentehof

Historische Groentehof

Even later staan we op het fietspondje met de naam Vogelvlucht, naar de overkant van de Maas. De kern van Neer ligt duidelijk hoger dan de rivier, maar is ook een lager gelegen wijkje aan de rivier. Om deze huizen te beschermen kwam het plan om een dijk aan te leggen. Een groep bewoners wilde helemaal niet beschermd worden en kwamen fel in verzet. Zij vonden dat de dijk hun uitzicht zal belemmeren. De eigenaar van Restaurant Boothuis De Troost sloot zich aan. De restaurateur vreesde omzetverlies. Het was niet duidelijk wanneer het etablissement weer zou worden geopend.

Gesloten De Troost

Gesloten De Troost


Uiteindelijk deed in oktober 2018 de Raad van State de uitspraak dat de dijkverhoging kon doorgaan. Nergens in de wet staat het recht op vrij uitzicht opgenomen. Als reactie sloot de uitbater van Boothuis de Troost voorgoed de deuren. Het restaurant is nu eigendom van brouwerij de Lindeboom. Het is nog niet duidelijk wanneer het etablissement weer wordt geopend.
De Maas bij Rijkel

De Maas bij Rijkel


Dominant steekt de toren van de Sint-Martinuskerk boven het dorp uit. De kerk uit 1910 is een ontwerp van Caspar Franssen. Het is duidelijk zichtbaar dat deze architect een leerling was van Pierre Cuypers. De gebrandschilderde ramen aan de westgevel van Charles Eyck. Deze Limburgse glazenier werd voor zijn bevrijdingsraam in de Sint-Janskerk te Gouda onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Later stuurde Eyck deze onderscheiding terug, omdat hij het niet eens was met het huwelijk van Prinses Beatrix met Prins Claus.

Ontworpen door een leerling was van Pierre Cuypers

Ontworpen door een leerling was van Pierre Cuypers

Belangrijkste monument in Neer is de Friedesse Molen. Deze watermolen dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw, maar is diverse keren verbouwd. De laatste grote renovatie was in het begin van deze eeuw. Er wordt nog altijd koren gemalen. De voormalige molenaarswoning is nu restaurant.

Bocht bij Neer

Bocht bij Neer

Het fietspad loopt op een soort langgerekt balkon langs de Maas. Vanuit de bocht krijgen we een magnifiek uitzicht. Gelukkig staan hier bankjes, zodat we rustig kunnen genieten. Als een briesend paard tuft een zwaarbeladen aak tegen de stroom op. Ineens duiken we scherp naar beneden naar een wild stromend watertje. Het lijkt op een rivier, maar het is een afwateringskanaal naar de Maas. Na het bruggetje moeten we weer even steil naar boven.

Klimmetje naar Asselt

Klimmetje naar Asselt

Fietsen op een paadje langs een karrenspoor onder de bomen met door het struikgewas de Maas op de achtergrond geeft een rustiek gevoel. Deze rust wordt echter wreed verstoord door activiteiten met enorme hopen zand, grind, steenslag, klei en andere materialen van Kuypers Kessel. De aanvoer gaat gemakkelijk via schepen over de Maas, waarna de bestellingen kunnen worden uitgevoerd door vrachtauto’s. De kerktoren van Kessel dient zich aan.

 

 

Kessel noemt zich het historisch Maasdorp. Gesitueerd op 20 meter boven de Maas, maar een paar markante gebouwen bevinden zich nog hoger op een heuveltje. Het dorp kent een lange historie. Al in de Romeinse tijd was hier een nederzetting. Kessel staat vermeld in het oudst bewaarde archiefstuk van Nederland: een akte gedateerd 7 oktober 950, waarin koning Otto I aan zijn leenman Ansfried het markt- en muntrecht van Kessel schenkt.

In de middeleeuwen bloeide Kessel op als residentie van het Graafschap Kessel. Centrum van macht was het Kasteel Keverberg op het heuveltje.

Kessel verdwijnt uit beeld

Kessel verdwijnt uit beeld

Kessel heeft diverse heren gehad. Ooit was het plaatsje een zelfstandig Graafschap, maar het kwam bij de Spaanse Nederlanden. Bij de Vrede van Munster in 1648, die het einde van de Tachtigjarige Oorlog betekende, bleef Kessel Spaans. Tijdens de Spaanse Successieoorlog van 1701 -1713 (een internationaal conflict over de opvolging van de Spaanse troon) wist de Republiek der Nederlanden de streek in te nemen. Niet voor lang, want bij de Vrede van Utrecht in 1713 ging Kessel naar Pruisen. Ruim 100 jaar bleef Kessel Duits, maar na de val van Napoleon werd de plaats onderdeel van het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden. Kasteel Keverberg is een merkwaardige compositie. In de Tweede Wereldoorlog zaten hier de Duitsers. Bij hun aftocht bliezen zij het middeleeuwse bouwwerk op. Jaren was het bovenste deel niet meer dan een ruïne, maar in 2015 kwam een modern gebouw bovenop de restanten van het oude kasteel. Het modernste kasteel van Nederland zo prijst Kasteel Keverberg zich aan. Je kunt er trouwen, feesten of congresseren. Niet alleen het kasteel liep schade op aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook de dominant aanwezige Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van alweer Pierre Cuypers liep zware schade op. Gelukkig is het Rijksmonument weer in oude staat hersteld. De Onderste en de Bovenstad Markt in de oude kern kregen het eveneens zwaar te verduren. De wederopbouw kwam al in 1949 gereed.

Daar komt het pontje

Daar komt het pontje


Het mooiste uitzicht op Kessel krijgen we vanaf de pont over de Maas. Dromend varen we langzaam weg van dit heerlijk dorp. Eenmaal aan de overzijde van de Maas staan we al snel voor de Duitse grens. Het Brachterwald is uitgestrekt en doet ons denken aan een geheimzinnig oerbos, waarin zich sprookjes afspelen. De fietsknooppunten zijn hier ook aan deze kant van de grens, maar we moeten wel even wennen aan de bewegwijzering. Het wegdek is duidelijk minder van kwaliteit. We fietsen over bospaadjes met niet altijd een vaste ondergrond, maar we krijgen er een stuk authentiek bos voor terug.

Wegwijzers in Duitsland

Wegwijzers in Duitsland

Fietspad in Brachterwald

Fietspad in Brachterwald

Soms fietsen we pal langs de grens. Een wildrooster moet voorkomen dat dieren illegaal de grens oversteken. Helaas wordt het uitzicht op het bod verstoord door een gigantische afgraving, maar even verder stroomt het riviertje de Schwalm rustiek onder het dichte stuikgewas. Welkom in Roermond krijgen we voorgeschoteld op het Stationsplein. De terrasstoeltjes lonken.

Een gigantische afgraving

Een gigantische afgraving

De Schwalm

De Schwalm

 

 

 • De fietsroute
 • Routebeschrijving
 • Fietsenverhuur
 • Vaartijden van de pontjes
 • Horeca onderweg
 • Brouwerij Lindeboom
 • Roermond leent zich om een nachtje te blijven
 • Meer fietsen rond Roermond
 •  

   

  De fietsroute

  Fietsroute: Roermond-Kessel
  Land: Nederland en Duitsland
  Provincie: Nederlands-Limburg/Noordrijn-Westfalen
  Lengte: 53 km
  Beginpunt: station Roermond
  Eindpunt: station Roermond

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Routebeschrijving

  Voor het station linksaf de Willem II Singel op. Knooppunten 17, 64, 83 87, 61, 91, 4, 5, 76,53, 3, 2, 99, 98, 53, 22, 19, 20, 67, 89, 86, richting 17 en voorbij de tunnel onder het spoor rechtsaf naar het station.

   

   

  Roermond

  Roermond

  Vaartijden van de pontjes

  Fietsveer Rijkel-Neer

  April (alleen weekenden) van 10.00 tot 18.00 uur.
  Mei van 10.00 tot 19.00 uur.
  Juni van 10.00 tot 20.00 uur.
  Juli en augustus van 10.00 tot 20.00 uur.
  September van 10.00 tot 19.00 uur.
  Oktober (alleen weekenden) van 10.00 tot 18.00 uur.

  Fietsveer naar Neer

  Fietsveer naar Neer

  Veerdienst Kessel – Beesel

  Dit is een grote pont die ook auto’s meeneemt. De pont vaar het gehele jaar. Alleen met Kerstmis, Oud en Nieuw én natuurlijk carnaval wijkt de dienst af.

  Horeca onderwee

  Knooppunt 87, Asselt De Boei. Vanaf 10:00 uur geopend, maandag gesloten

  Restaurant Maaszicht. vanaf 11:00 uur. Dinsdag gesloten

  De Boei

  De Boei

  Knooppunt 5 (net over het pontje). Boothuis De Troost is helaas gesloten. Brouwerij de Lindeboom is op zoek naar een uitbater. In het centrum van Neer is ‘t Raodhoes. Vanaf 11:00 uur. In september op dinsdag gesloten.

  Knooppunt 53. Kessel kent diverse leuke terrassen. Voor de pont is de Rozentuin. Open vanaf 12:00 uur. Maandag en dinsdag gesloten. Voor de overige etablissementen moet je even verder het centrum in. Wil je chique? Dan is er Baron Frits, met vanaf het terras een fabelachtig uitzicht over de Maas. Dagelijks open vanaf 11:00 uur. Een bijzonder ijsje nuttig je bij Clevers.

  Knooppunt 2. In het centrum van Reuver is keuze. Leuk voor de lunch is Grandcafe restaurant Luxor, Rijksweg 18,

  Knooppunt 53. Net voor de grens zijn: de Witte Stein, dinsdag t/m vrijdag vanaf 11:00, zaterdag en zondag vanaf 10:00 uur, maandag gesloten; de Grens, tot november alle dagen open vanaf 10:00 uur. Na 1 november vanaf 11:00 uur en maandag gesloten.

  Brouwerij Lindeboom in Neer

  De laatste de MohikanenBier hoort bij Limburg. Midden-Limburg kende tal van brouwerijen. Alleen al in Neer waren er zo’n 150 jaar geleden 4 in bedrijf. Alleen de sterksten bleven over, maar dat ook niet altijd juist. Een brouwerij met een behoorlijke productie, was juist een aantrekkelijke kandidaat om over te nemen. Grote brouwerijen boden veel geld en leden van de familie met aandelen zwichtten daarvoor. In de jaren ’60 van de vorige eeuw kende Midden-Limburg nog 4 brouwerijen, maar Maes in Stramproy werd overgenomen door het Belgische Cristal, de ZHB sloeg toe bij Wertha in Weert en Amstel lijfde Huybens in Horn in. Opmerkelijk is dat Amstel vrij kort daarna op zijn beurt weer door Heineken werd opgeslokt. Ook de andere 3 brouwerijen die in Midden-Limburg toesloegen zijn opgegaan in grote bierconcerns.

   

   

  Veel brouwers waren oorspronkelijk landbouwers, die de stille tijden op het land gebruikten om van hun producten bier te brouwen. Zo ook Willem Geenen die in 1867 naar Duitsland vetrok om als brouwer opgeleid. Met zijn diploma op zak begon hij in 1870 met brouwen. Hij vernoemde zijn bedrijf naar de lindeboom voor de deur. De boom staat er nog steeds, maar deze wordt wel met de nodige hulpmiddelen in stand gehouden.

  De oude lindeboom

  De oude lindeboom

  Geenen had een juiste vooruitziende ondernemersblik. Hij begon in 1913 met het brouwen van pils, terwijl andere brouwers niet wilden of konden investeren in de methode van het brouwen van lage gisting, waarvoor een dure koelinstallatie noodzakelijk is. Het heldere pils bleek echter de toekomst. Wie niet tijdig omgeschakeld had, viel buiten de boot. De anderen kregen dus ongelijk en Lindeboom versterkte de marktpositie. Lindeboom bleef jarenlang een regionaal merk, maar het verspreidingsgebied breidde zich wel uit. Schippers op de Maas namen wat kratjes mee aan boord en zo groeide de bekendheid.

  Bekijk de bierketels

  Bekijk de bierketels


  Met de opleving van de vraag naar meer variatie aan het einde van de vorig eeuw nam ook de afzet in andere delen van het land toe. Echt Limburgs bier werd ook een begrip in het westen van ons land.

  Een andere toenemende vraag is een keuze aan biersoorten. Lindeboom brouwt 12 soort bier en vier biermixdranken: de zogenoemde “Radlers”: half bier en half limonade. Ontstaan in Duitsland in biertuinen langs fietsroutes. Aan de oude brouwerij is een nieuw gebouw toegevoegd en voor de productie worden de nieuwste technieken ingezet.

  Oud & Nieuw

  Oud & Nieuw


  Toch is het proces zelf nog steeds traditioneel. De selectie van de grondstoffen is streng. Lindeboom heeft diverse prijzen in de wacht gesleept. De brouwerij is beeldbepalend door het oude brouwhuis en de schoorsteen. Niet weg te denken uit het dorpsbeeld. Lindeboom is nu een sterk streekbier met veel afzet in de horeca. Een goede band met de kroegbazen is belangrijk. De brouwerij haakt in op evenementen zoals schutterfeesten, waarbij veel bier aan te pas komt. ” ‘t Bier van hier”, is de slagzin. Slechts 20% van de bieren wordt verkocht in winkels. Lindeboom heeft een eigen brouwerijwinkel voor het complete assortiment Lindeboom bieren. In de winkel treft je ook de bijbehorende glazen en ander brouwerij-artikelen.

  Openingstijden

  • Vrijdag van 14.00 – 18.00 uur
  • Zaterdag van 10.00 – 14.00 uur.
   • Voor een bezoek aan de brouwerij moet je na het aanmeren van het pontje even van de route af naar het dorp zelf. In Roermond heeft o.a. Brasserie Verkoch op het Munsterplein Lindeboom bieren van de tap.

    Roermond leent zich om een nachtje te blijven

    Hotel Roermond****

    Nieuw viersterren hotel tegenover het station. Riante kamers. Hotel Roermont heeft een fietsenstalling Stationsplein 90475-31 65 48. Bekijk beschikbaarheid.

    B&B de Roermondse Beleving

    In het geboortehuis van Pierre Cuypers, niet ver van het station. Fietsen kunnen ‘s avonds en ‘s nachts binnen, overdag in de stations. fietsenstalling Hamstraat 20b. m: 06-30300155. Bekijk de prijzen.

    B&B Check Mate

    Sfeervol design met riante kamers aan de zuidkant van het centrum op slecht een paar minuten van het station. Fietsen kunnen binnen Zwartbroekstraat 1706-47089365. Boek hier.

    Camping Hatenboer

    Net voorbij de brug over de MaasGrote, drukke camping met ook een jachthaven. Hatenboer 15 0475 -336727 https://www.hatenboerroermond.nl/

    In Swalmen (gemeente Roermond) Natuurkampeerterrein Raayerhof

    Net ten noorden van Roermond op 5 km van de route. Open vanaf ca 8 maart – eind oktober
    Leuk terrein met zeer aardige eigenaren. Raaystraat 10, vlakbij het gehucht Boukoul
    t 0475-502868, m 06-20033061

    Meer fietsen rond Roermond

    Je kunt meer fietsrondjes maken vanuit Roermond, zoals het Fietsrondje van de maand juli door de Maasstadjes. Bij de VVV Midden-Limburg is informatie over andere fietsroutes. Je kunt ook een Pierre Cuypers wandeling maken door de stad. Loop even binnen in het VVV kantoor Midden-Limburg op de Markt 17 in Roermond.

     

    Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

    Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Voornaam*
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

     

  Comments are closed.