Fietsrondje van de maand juni: Leuven, de groene longen van Vlaanderen

De stad Leuven in België wordt al vele eeuwen gedomineerd door de universiteit en het studentenleven. De grootste Nederlandstalige universiteit ter wereld valt nog altijd onder de katholieke kerk en ook de bouwwerken van geestelijke leven zijn rijkelijk aanwezig in de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant. Net ten zuiden van de stad hebben uitgestrekte bossen de functie van groene longen voor het dichtbevolkte Vlaanderen. Op de fiets ben je snel de stad uit.

100-meter-door-wallonie-1

100 meter door Wallonië

Het Martelarenmonument voor het station confronteert ons met de gruwelheden die Leuven moest doorstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het voordeel van het fietsen in een niet al te grote stad is dat je de stedelijke hectiek snel achter je laat. De grens van stad en groen kozen de Norbertijnen in 1129 uit voor de stichting van hun Abdij van Park. Nog altijd wonen er Norbertijner broeders. Een abdij was destijds niet alleen een religieus centrum, maar een belangrijk factor in het culturele, economische en politieke leven. Over de kasseien fietsen we door een monumentale toegangspoort het complex op. Het beeld van de uitgebreide stallen en schuren voert onze gedachten terug naar de tijd dat ook deze monniken zich bezig hielden met agrarische activiteiten.

100-meter-door-wallonie-2

100 meter door Wallonië

Het museum biedt een helder beeld van de geschiedenis. De abdijkerk, omgeven door een begraafplaats, is ook parochiekerk voor de omgeving. Behalve de gebouwen bestaat deze oase van rust uit landerijen, vijver en weiden. Wel wordt er druk gerenoveerd. In de buitengebieden van Leuven duiken regelmatig monumentale kerkelijke bouwwerken op die vaak in verbinding staan met de universiteit.

graven-rond-de-abdijkerk-van-park

Graven rond de abdijkerk van het park

abdij-van-park-2

Abdij van park

abdij-van-park

De Abdij van park is een oase van rust, net buiten de stad

abdij-van-park

Abdij van park

de-dijle-in-leuven

De Dijle in Leuven

Geleidelijk klimmen over kaarsrechte dreven

Daarna volgt de rust van de oerbossen. Geleidelijk klimmen we naar boven over de kaarsrechte dreven. Het wegdek is duidelijk van minder kwaliteit, maar eigenlijk past dit wel bij de sfeer van dit uitgestrekte niemandsland tussen Vlaanderen en Wallonië. De bossen op de heuvels trekken regen aan. Het water verzamelt zich in poelen, van waaruit stroompjes ontspringen. Zoete wateren noemt men dat hier. Deze stroompjes monden uit in het riviertje de Dijle dat zich een heus dal heeft gevormd in de bosbeste heuvelrug tussen op de taalgrens. In de afdaling wijken de bossen. De Dijle lijkt een levensader van zuid naar noord met dorpen als Sint-Joris-Weert en Sint-Agatha-Rode in het dal. Het bordje La Nethen op een bruggetje duidt erop dat we de taalgrens passeren, maar op nog geen 100 meter brengt het volgende bruggetje ons wederom in Vlaanderen.

de-dijle-langs-de-achterkant-van-de-huizen

De Dijle langs de achterkant van de huizen

de-dijle-zoekt-zich-een-weg-door-leuven (2)

De Dijle zoekt zich een weg door Leuven

de-dijle

De Dijle

We volgen een stukje het dal, maar op de Grote Keistraat krijgen we het voor onze kiezen. Geen ruwe keien, maar wel steil naar boven door wederom een stuk bos. Na een afdaling ligt voor ons Neerijse, waar professor in rustte Freddy Delveaux zijn eigen ambachtelijke brouwerij De Kroon leidt. Veel tijd om te rusten heeft de voormalige hoogleraar niet, want op een zonnige zondagmiddag zit zijn terras vol met fiets- en bierliefhebbers.

bier-van-de-professor-foto-jokko

Foto: Jokko

de-dijle

De Dijle zoekt zich een weg door Leuven

rust-in-het-groot-begijnhof

Rust in het Groot Begijnhof

Na alle bossen blijkt de Donkerstraat in zijn geheel niet donker. Door een open landschap volgt opnieuw een klim. Deze keer op onvervalste Vlaamse Kasseien. Onze inspanning wordt beloond door de uitzichten vanaf het langgerekte plateau. In verte ontwaren we de stad Leuven. We besluiten ons rondje af te sluiten met een rondje door de stad. De Schapenstraat brengt ons naar het Groot-Begijnhof. Hier komen we ook de Dijle weer tegen die dwars door het hof stroomt en ons ook naar het Klein-Begijnhof brengt. De begijntjes van dit hofje moesten hun leven wel doorbrengen in de verleiding van de geur van bier, want pal achter het hofje staan de voormalige brouwerijgebouwen van biergigant Stella Artois. Lucie van Toerisme Leuven had ons op het hart gedrukt dat een bezoek aan Leuven niet kan zonder beklimming van de toren van de universiteitsbibliotheek. Na al het gestamp op de pedalen als afsluiter een kuitenbijtertje te voet. Boven beamen dat Lucie gelijk heeft. Het stadspanorama aan onze voeten is een afscheid op maat van ons rondje Leuven.

brouwerij-stella-artois-foto-filip-claessens

Brouwerij Stella Artois. Foto Filip Claessens

beklimming-van-de-toren-van-de-universiteitsbibliotheek-is-een-must-∏-milo-profi

De universiteitsbibliotheek. Foto: Milo Profi

nieuwe-stella-brouwerij

De nieuwe Stella brouwerij

 

 

Route informatie

Fietsroute: Leuven, de groene longen van Vlaanderen
Land: België
Provincie: Vlaams-Brabant
Lengte: 41 kilometer
Beginpunt: station Leuven
Eindpunt: station Leuven

landerijen-rond-de-abdij-van-park

Landerijen rond de abdij van het park

`

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Routebeschrijving

Aan de centrumzijde van het station van Leuven links langs de sporen. Knooppunten: 33,73 (bij dit knooppunt even van de route af richting 87 voor de Abdij van Park en na de Abdij weer terug naar de route), 75, 76, 78, 79, 5, 4, 3, 2, 13, 75, 73,33.

simpel-cafe

Café Simpel

Horeca onderweg

Omdat je grotendeels door nauwelijks bewoond gebied fietst, zul je weinig horeca tegenkomen onderweg. Let op de sluitingsdagen.

Knooppunt 79

Als je daar 2,6 km van de route afgaat dan is bij knooppunt 1 eetcafé ‘t Kouterbos. Open vanaf 12:00 uur. Donderdag en vrijdag gesloten. Ga na afloop van het bezoek weer terug naar de route bij knooppunt 79

Net voorbij knooppunt 79

In Sint-Joris-Weert ligt aan de route bij het station het eenvoudige café in de Rapte.

Knooppunt 5

In Sint-Agatha-Rode is de nieuw ingerichte Brasserie SAR met een lunchkaart op maat voor fietsers. Leuvensebaan 286. Je gaat op knooppunt 5 even van de route af en volgt ongeveer 1 km de Leuvensebaan.

poort-van-de-abdij-van perk

Poort van de Abdij van Perk

Knooppunt 18

Brouwerij de Kroon met proeflokaal en terras. Je kunt hier ook eten.
www.brouwerijdekroon.be
Openingstijden:

  • dinsdag – donderdag vanaf 17:00 uur
  • vrijdag vanaf 12:00 uur
  • zaterdag vanaf 15:30 uur
  • zondag vanaf 12:00 uur

 

 

Naar Leuven toe

Leuven ligt op ongeveer 200 autokilometers van Utrecht. De stad is ook goed per trein te bereiken met de internationale Intercity vanaf Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal richting Brussel-Zuid. Fietsen kunnen mee. Je hebt wel een internationaal fietskaartje nodig.

Zonder fiets kun je het beste overstappen in Mechelen, maar dit station heeft géén liften. Met fiets is de beste overstap Brussel-Internationale Luchthaven (Airport Zaventem). Meer informatie en het boeken van treinkaartjes bij www.nsinternational.nl

Treinkaartjes van naar Leuven kun je ook betrekken uit trein kaartjesautomaten op alle Nederlandse stations. Dit geldt ook voor de fietskaartjes naar Leuven. Via deze automaten zijn ook diverse kortingen mogelijk met een NS-kortingskaart en Railplus. Aantrekkelijk zijn de speciale weekendretours, die al gelden vanaf vrijdag.

Met de fiets moet je je voor veel treinen in België op het perron melden bij de treinbegeleider (conducteur). Deze opent vervolgens de afgesloten deur van de fietsen ruimte in de trein. In nieuwe, gestroomlijnde treinen en een aantal gerenoveerde treinen hoeft dat niet. In deze treinen kun jezelf je fiets laden.

Advies: e-bike

Vooral ten zuiden van Leuven bestaat het landschap uit heuvels. De route gaat over een aantal hellingen. Zie je daar tegenop, dan is een fiets met elektrische trapondersteuning een aanbeveling. Je kunt in Leuven ook een e-bike huren. Fietsverhuur, óók e-bikes vooraf reserveren aanbevolen:
Fietspunt Leuven station
Prof. Roger Van Overstraetenplein 1/001
B-3000 Leuven
Tel: +3216212601
www.kuleuven.be/velo/fietspunt

gezegende-fietsen

Gezegende fietsen

 

 

Leuven

Eeuwenoud, springlevend, zo presenteert de stad aan de Dijle zich. Leuven was ooit de hoofdstad van het hertogdom Brabant en belangrijker dan Brussel. De macht van dit hertogdom strekte zich uit tot diep in het huidige Duitsland. In 1252 werd te Leuven de legendarische Hertog Jan I van Brabant geboren. Deze hertog, ook bekend als Jan Primus of Cambrinus stond bekend als liefhebber van het Bourgondische leven en vooral van het bier. De namen van de hertog leven voort in biernamen,waarbij Hertog Jan I staat afgebeeld met een grote bierpul gevuld met het schuimende vocht in zijn handen. Bier speelt nog altijd een belangrijke rol in Leuven. Later verplaatsten de hertogen zich naar Brussel en groeide Brussel Leuven voorbij. Brabant werd onderdeel van Bourgondië, maar Frankrijk lijfde de bezittingen in Bourgondië zelf in en de hertogen trokken naar Vlaanderen. Daar ging het de Bourgondiërs voor de wind, want steeds meer Nederlands gewesten kwamen onder hun bestuur.

Door een huwelijk van de in Vlaanderen geboren Filips de Schone van Bourgondië en Johanna de Waanzinnige van Spanje kwam Brabant, net als alle andere Nederlandse gewesten, onder het machtige Spaanse rijk van Keizer Karel de Vijfde. De eerste titel die deze grote vorst ontving was Hertog van Brabant op 24 januari in 1515. De inhuldiging vond plaats in Leuven. Karel de Vijfde legde zijn eed in het Nederlands af.

Deze inhuldiging is de belangrijkste historische gebeurtenis in Leuven. Politiek speelde de universiteitsstad vele eeuwen lang geen enkel rol tot 1995. In dat jaar wordt de toenmalige Belgische provincie Brabant gesplitst in drie delen:

  • de Nederlandstalige provincie Vlaams-Brabant
  • de Franstalige provincie Waals-Brabant
  • het tweetalige Hoofdstedelijk Gewest Brussel

Sinds deze splitsing is Leuven de hoofdstad van Vlaams-Brabant. De stad groeit uit van een bescheiden universiteitsstad naar een plaats met meer dan 100.000 inwoners. Behalve de universiteit neemt ook de brouwerij Stella Artois, onderdeel van verreweg het grootste bierconcern ter wereld AB-InBev, een dominante plaats in. De geschiedenis van deze brouwerij voert terug naar de 14e eeuw.Vele jaren was de brouwerij gevestigd aan de Vaartkom, maar rond de laatste eeuwwisseling is een geheel nieuwe brouwerij in gebruik genomen. Behalve Stella worden er ook andere bieren geproduceerd. Zo komt het bier van de Abdij van Leffe bij Dinant niet uit Leffe, maar uit Leuven. In en rond Leuven zijn ook enkele kleine brouwerijen.

beroemde-taverne-de-lantaarn-in-de-oude-stella-brouwerij

De beroemde taverne De Lantaarn in de oude Stella brouwerij

oud-stella-cafe

Oud Stella café

oude-stella-brouwerij

Oude Stella brouwerij

Opmerkelijke plaatsen in de stad

Grote Markt met stadhuis

De Grote Markt is aanzienlijk kleiner dan de meeste naamgenoten in andere Vlaamse steden, maar op de Grote Markt van Leuven pronkt wel het stadhuis uit 1448: een meesterwerk van hooggotiek. Opmerkelijk is dat de 236 beelden pas in de 19e eeuw tegen de gevel zijn geplaatst. Het zijn alle personages die een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis van Leuven. Vanaf de Grote Markt lijken alle beelden even groot, maar dit is optisch bedrog, want de hoger geplaatste beelden zijn steeds groter uitgevoerd.

Sint-Pieterskerk

Ook de 15e-eeuwse Sint-Pieterskerk is een prachtvoorbeeld van Brabantse hooggotiek. En deze kerk bevinden zich meesterwerken van Dirk Bouts: het Laatste Avondmaal en de Marteldood van de heilige Erasmus.

kerkelijke-bouwwerken-beheersen-leuven

Kerkelijke bouwwerken beheersen de omgeving van Leuven

Universiteitsbibliotheek

De Universiteitshal dateert uit 1317 en was oorspronkelijk de Lakenhal. In 1679 is de barokke bovenbouw gerealiseerd. In dit gebouw is de Universiteitsbibliotheek gevestigd. Vanaf de toren heb je een heerlijk uitzicht over de stad.

Tijdens de lange klim naar boven kom je langs foto’s die de verschrikkingen in Leuven tijdens de Eerste Wereldoorlog uitbeelden. Vanwege het verzet van het Belgische leger op de Duitse inval nam de bezetter wraak op de burgerbevolking van de stad. Deze gruweldaad leidde tot een ware exodus. Meer dan 1 miljoen Belgen vluchtten naar Nederland. Niet alleen de bevolking werd gestraft, maar ook de cultuur. De universiteitsbibliotheek werd door de Duitsers doelbewust in brand gestoken. Meer dan 300.000 boeken gingen in vlammen op. Vooral dankzij president Hoover van de Verenigde Staten kon na de oorlog snel met de wederopbouw begonnen worden. Nog altijd herinnert de naam Herbert Hooverplein in Leuven aan de hulp van de Amerikanen.

Tijdens de gevechten in de meidagen van 1940 raakte de bibliotheek opnieuw getroffen. Joseph Goebbels, de beruchte Duitse minister van Propaganda, ijlde zich naar Leuven en gaf poserend voor de camera’s met de verwoestingen op de achtergrond de Britten de schuld, terwijl het gebouwd hoogstwaarschijnlijk door Duits geschut was getroffen. In 1970 kwam na de opdeling van de universiteit ook voor de bibliotheek de boedelscheiding. De helft van de collectie boeken ging naar de nieuwe Franstalige campus in Louvain-la-Neuve.

beklimming-van-de-toren-van-de-universiteitsbibliotheek-is-een-must-∏-toerisme-leuven

Foto: Toerisme Leuven

Groot-Begijnhof

Het Groot -Begijnhof bevat een zeventigtal woningen uit de 16e tot de 18e eeuw. De Sint-Jan-de-Doper-kerk op het hof dateert uit 1302. Je betreedt het begijnhof via een neoclassicistische poort in de Schapenstraat. Het begijnhof is nu een gemengde universitaire woonwijk voor professoren én studenten.

kerkerlijke-bouwwerken-beheersen-leuven

Kerkelijke bouwwerken beheersen de omgeving van Leuven

Klein-Begijnhof

Leuven kent ook nog een tweede begijnhof: het Klein-Begijnhof. De begijnhoven zijn kenmerkend voor Vlaanderen. Van de in totaal 33 begijnhoven in Nederland, Frankrijk en België bevinden zich er 26 in het Vlaamse gewest. Het allerlaatste begijntje van Vlaanderen is alweer vele jaren geleden overleden. De begijnenbeweging ontstond in de 12e eeuw als reactie op wantoestanden en zedelijk verval. De begijntjes daarentegen leden een sober leven. Aanvankelijk leefden de vrome, ongehuwde vrouwen verspreid in de stad, maar gaandeweg werden er gemeenschappen gevormd in afzonderlijke hoven.

klein-begijnhof-2

Het klein begijnhof

klein-begijnhof-met-op-de-achtergrond-de-oude-stella-brouwerij

Het klein begijnhof met op de achtergrond de oude stella brouwerij

Een belangrijk verschil tussen begijnen en nonnen was dat begijnen niet de gelofte van armoede aflegden. Begijnen hoorden niet bij een kloosterorde, leefden ook niet in een klooster, maar in een huis op het begijnhof. Zij konden de gemeenschap verlaten, bijvoorbeeld om te trouwen met een keurige heer. Om toe te mogen treden tot een begijnhof deden vrouwen een gelofte van gehoorzaamheid en zuiverheid. Anders dan bij een kloosterorde, waarbij de moeder-overste van het klooster door hogerhand wordt benoemd, kozen begijntjes jaarlijks een ‘grootjuffrouw’ als hoofd van hun gemeenschap. De begijntjes verdienden de kost met kant-, naai-, en borduurwerk. Daarnaast deden de vrouwen veel voor armen en zieken.

Stadsrivier de Dijle

Min of meer verborgen en voor een deel achter huizen de zoekt het riviertje de Dijle zich een weg door de stad. Niet ver van het Grote Begijnhof is het Dijlepark met een romantisch uitzicht over het stadsrivier.

De langste toog ter wereld

De Oude Markt noemt men in Leuven de langste toog ter wereld door de lange linten van kroegen met terrassen voor de deur aan beide zijden van het langgerekte plein. Ook elders is de stad is het geen enkel probleem om een sfeervolle tap- of eetgelegenheid te vinden. Het zijn wel vaak studenten die de sfeer bepalen. Voor een echt volkscafé waar alle lagen van de bevolking een pint drinken is Café Sport op het Martelarenplein een aanbeveling. Het etablissement bestond al 70 jaar, maar dit vermaarde is café in 2016 opnieuw heropend door niemand minder dan burgemeester Louis Tobback, die al sinds 1995 in functie is.

oude-markt-de-langste-toog-ter-wereld-foto-toerisme-leuven

Foto: Toerisme Leuven

oude-markt-langste-toog-ter-wereld-foto-cafe-

De oude markt. Foto: cafe.

in-cafe-sport-op-het-martelarenplein-komt-iedereen-2

In café sport op het martelarenplein komt iedereen

in-cafe-sport-op-het-martelarenplein-komt-iedereen

In café sport op het martelarenplein komt iedereen

De Vaartkom

De uitgestrekte gebouwen van de oude Stella Brouwerij aan de Vaartkom hebben jaren leeg gestaan. Geheel platgooien ging niet, want diverse gebouwen hebben een beschermde status Nu wordt het gebied geheel opnieuw ingericht met cultuur, horeca en wonen. Een pionier is Diner@Noordoever: een eigentijds vegetarisch restaurant. Je loopt langs het buffet en kiest uit waar je zin in hebt. Bij de kassa gaat je bord op de weegschaal bord en je betaalt per grammetje op je bord. www.noordoever.be

Leuven doet veel om het fietsgebruik te bevorderen. Zo is de rol van het autoverkeer op de Bondgenotenlaan tussen het station en de Grote Markt aanzienlijk beperkt. In de stad zijn veel fiets- en voetgangersgebieden ingericht. Er is een kaart met alle fietsenstallingen, zoals de grote ondergrondse stalling bij de Grote Markt.

Katholieke Universiteit Leuven (K.U.L.)

Studenten bepalen voor een belangrijk deel het straatbeeld van de Leuven. De universiteit van Leuven is onlosmakelijk met de stad verbonden. Door de invloed van Hertog Jan IV van Brabant richtte Paus Martinus V de katholieke universiteit op. Leuven is hiermee de oudste universiteit der Nederlanden. Na de Franse inval in België sloten de Fransen de universiteit in 1797. In de tijd van de Verenigde Nederlanden onder Koning Willem I werd het wetenschappelijk instituut in 1817 als weer in gebruik genomen: deze keer als Rijksuniversiteit. De universiteit groeide in die tijd uit tot een bolwerk van de Belgische liberale elite die streefden naar een onafhankelijk België.

Na de Belgische afscheiding werd Leuven in 1834 weer een katholieke universiteit onder de bisschoppen. Het Frans werd de enige taal. Dat gold trouwens voor al het voortgezet onderwijs in Vlaanderen. Leerlingen kregen stokslagen als zij zich in het Vlaams uitdrukten in een onderwijsinstituut. Het verzet tegen het gedwongen gebruik van het Frans in Vlaanderen nam toe, maar pas in 1911 werd een voorzichtig begin gemaakt met het geven van colleges in het Nederlands. In 1936 werd de universiteit geheel tweetalig. Voor veel Vlamingen was dit niet voldoende. Na de vaststelling van de taalgrens in 1962 wilden zij uitsluitend onderwijs in het Nederlands in hun Vlaanderen. De bisschoppen wilden niet afwijken van hun tweetalig concept. De taalstrijd bereikte een kookpunt met felle straatprotesten en leidde tot de Leuvense kwestie, die een Belgische regering tot struikelen bracht. In 1968 gingen de bisschoppen alsnog overstag en begonnen met de splitsing: de Franstalige afdeling vertrok naar Louvain-la-Neuve: een nieuwe stad net over de taalgrens.

De Katholieke Universiteit Leuven is nu de grootste Nederlandstalige Universiteit ter Wereld. In tegenstelling tot de meeste voormalige confessionele hogere onderwijsinstellingen die een neutrale overheidsinstelling werden, is Leuven in naam, bestuursvorm en reglementen een katholieke instelling gebleven. De aartsbisschop van België, kardinaal Jozef De Kesel, is Grootkanselier van de Universiteit. Deze titel is nu wel ceremonieel.

ook-groen-in-leuven

Ook erg groen in Leuven

Heverleebos, Meerdaalbos en Mollendaalbos

Deze uitgestrekte bossen ten zuiden van Leuven vormen niet alleen een natuurlijke grens tussen Vlaanderen en Wallonië, maar fungeren ook als groene longen van het dichtbevolkte Brabant. Samen met het Zoniënwoud onder Brussel waren deze bossen onderdelen van het vroegere kolenwoud dat ooit het gehele midden van België bedekte. Zelfs de Romeinen keken met ontzag naar het dichte woud van loofbomen. Al vanaf de 12e-eeuw genoot het bos enige bescherming als exclusief jachtgebied van de hertogen van Brabant. Na de hertogen van Brabant bleven de bossen in adellijk bezit. Vanaf 1727 zijn de dreven aangelegd volgens het dambordpatroon. Vier eeuwen lang waren de bossen eigendom van het adellijke Huis van Arenberg. Na de Eerste Wereldoorlog werden alle gronden van het Huis van Arenberg in België door de staat onteigend, omdat de Arenbergs als Duitsers werden beschouwd. In 1971 kreeg het gebied de status van beschermd landschap. Zeven jaar te laat om de aanleg van de snelweg van Brussel naar Luik dwars door het Heverleebos te voorkomen.

het-wegdek-in-het-meerdaal-woud-is-niet-altijd-optimaal-foto-lander-loeckx

Het meerdaalwoud. Foto: Lander Loeckx

op-een-mooie-zondag-in-het-meerdaalwoud-foto-lander-loeckx

Fietsen door het Meerdaalwoud. Foto: Lander Loeckx

verborgen-verrassingen-in -het-meerdaalwoud-foto-lander-loeckx

Foto: Lander Loeckx

Overige fietsroutes

Leuven kent diverse fietsroutes door de stad en de omgeving met elk een ander thema. Een van deze routes is de fietsroute langs de vier abdijen in Leuven met onder andere de befaamde taverne In den Rozenkrans in de abdij van Vlierbeek.

in-den-rozenkrans

In den rozenkrans

Je kunt ook een begeleide fietstocht maken langs ambachtelijk brouwerijen in en rond Leuven. Brochures van deze routes tref je bij Toerisme Leuven in het stadhuis: zij ingang in de Naamsestraat. De vriendelijke staf daar kan je ook alles uitleggen over Leuven.

In provincie Vlaams-Brabant staan overal de bordjes van de bekende fietsknooppunten. Op de fietskaart van de provincie staan alle knooppunten, zodat je ook zelfstandig op pad kunt. In het mapje deze knooppuntenkaart zit een fietsgids met praktische info, 207 fietscafés en fietsvriendelijke logies.

www.toerismevlaamsbrabant.be. Ook deze kaart kun je aanschaffen bij de Toerisme Leuven in het stadhuis: www.visitleuven.be

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

vergezichten-vanaf- het-plateau-foto-toerisme-vlaams-brabant

Foto: Toerisme Vlaams Brabant

Comments are closed.