Natuurkampeerterrein van de maand augustus 2016 Fleremaheerd in Sebaldeburen (Groningen)

Fietsen en kamperen in de natuur gaan uitstekend samen. Na een prachtige fietsdag nagenieten in de natuur met de rust en de ruimte. Kamperen op een natuurterrein is kamperen zoals kamperen bedoeld is: zonder disco, bingo en playback-show, maar de zon onder zien gaan in een schitterend, natuurlijk decor. Fietsrondje.nl brengt iedere maand een natuurkampeerterrein voor het voetlicht in samenwerking met de Stichting de Groene Koepel.

fleremaheerd-eenvoudig-keurig-sanitair-2

Fleremaheerd ligt midden in de driehoek tussen Grijpskerk, Niekerk en Grootegast, niet ver van Friesland. Koos Fleer woonde 2 km verderop en kwam dagelijks langs het terrein. Hij raakte steeds meer gefascineerd door de schoonheid van deze plek, maar besefte ook dat het een enorme rotzooi was. In zijn dromen kwam er iets moois tevoorschijn. Zijn droom werd werkelijkheid toen het perceel te koop stond. Koos moest de voormalige boerderij er wel bij nemen. Tot 1992 was dit een melkveehouderij. De boerderij kent een zeer lange geschiedenis. Het voorhuis dateert in de huidige staat uit 1600, maar het is bekend dat de plek al eerder bewoond werd.

“Waarom maak je er geen natuurterrein van?”

Met man en macht ging Koos aan het werk om de wildgroei aan brandnetels te verwijderen. Er kwam een prachtig terrein tevoorschijn. Tijdens een familiereünie kampeerden er ook deelnemers op het terrein. “Waarom maak je er geen natuurterrein van?” Koos nam contact op met natuurkampeerterreinen en in 2003 ging het terrein van start. Voor de koude avonden is er de boshut waar een vuurtje gestookt kan worden. Alleen fietsers krijgen gratis brandhout. In het sanitair staat een koelkast. Stoeltjes staan klaar om gebruikt te worden.

Het terrein bevindt zich precies op de vroegere grens van de Waddenzee in Groningen en een hoger gelegen zandrug. Verder loopt over het terrein een beek die al in 1435 wordt vermeld. Vanaf de rand van het terrein heb je een fabelachtig uitzicht. Vanuit een uitzichttoren met twee stoelen vanwaar je met enig geduld reeën kunt waarnemen.

Koos heeft tal van tips voor fietstochten in de omgeving. Koos gaat het nu wel wat rustiger aandoen. De volgende generatie gaat zich wat meer inzetten. Winkels en Horeca tref je in Grijpskerk en Grootegast. Beide dorpen liggen op ongeveer 4 km afstand.

Fleremaheerd ligt tussen de fietsknooppunten 41 en 47. www.fleremaheerd.nl

de-boshut

Deze-beek-wordt-in-jaar-1435-verneld

fleremaheerd-2

fleremaheerd-eenvoudig-keurig-sanitair

fleremaheerd-handig- koelkast

fleremaheerd-natuur-in-volle-glorie

fleremaheerd-wijds-landschap

fleremaheerd

stoeltjes-staan-klaar

uitzicht-over-de-reeen

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.