Kunst & Cultuur in Tsjechië

cultuur-icoon-verkeersbureaus Door haar centrale ligging in Midden-Europa kruisten in Tsjechië veel belangrijke handelsroutes elkaar. De plek waar cultuur bij elkaar komt is natuurlijk Praag, maar ook in de Tsjechische regio’s is er een breed scala aan natuur en cultuur.
praag-kunst-cultuur-foto-coex

Burchten en Kastelen

Tsjechië heeft eeuwenlang diverse monarchen gekend en dit uitte zich in allerlei culturele invloeden. Vandaag de dag is dit o.a. te herkennen aan de vele historische monumenten. In heel Tsjechië zijn er meer dan 2.700 kastelen, burchten en paleizen te vinden.

Het barokke kasteel Dobříš

Het barokke kasteel Dobříš

Sommige zijn nog in perfecte staat, terwijl voor andere enige verbeeldingskracht nodig is. Een aantal van deze burchten en kastelen zijn te bezoeken of hebben nu een andere functie als hotel of restaurant. Bij de kastelen zijn er vaak leuke programma’s voor kinderen, waar ze kunnen leren boogschieten of een zwaardgevecht kunnen zien.

karlstejn-kunst-cultuur-foto-ladislav-renner

Oorlogsmonumenten

Hoewel Tsjechië door de Tweede Wereldoorlog nauwelijks is aangetast, heeft deze wel degelijk een rol gespeeld. De wijk Josefov is de voormalige Joodse getto in Praag, waarvan tot op de dag van vandaag de overblijfselen te zien zijn. Terezin of Theresienstadt was tijdens de oorlog een kamp voor Joden. Het kleine en grote fort zijn bewaard gebleven en toegankelijk voor publiek. Een andere plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog wreedheden plaats hebben gevonden is in het dorpje Lidice. Dit dorpje werd door de Duitsers compleet verwoest en de inwoners werden vermoord of naar Auschwitz gestuurd.

Terezín

Terezín

Veelzijdige muziek en literatuur

Tsjechië kent een aantal wereldberoemde musici. De klassieke componisten Dvorak en Smetana zijn het meest bekend. Bedrich Smetana componeerde Vltava, die geïnspireerd is op de rivier de Moldau. In Praag is een standbeeld van Smetana te bewonderen langs de Moldau. Naast klassieke muziek was jazz ook populair in Praag, maar dit stopte tijdens het communistische regime. Na 1989 kwam de jazz scene weer tot leven. Franz Kafka en Vaclav Havel zijn de bekendste Tsjechische schrijvers. Franz Kafka is een van de beroemdste inwoners van Praag geweest.

Mahen Schouwburg in Brno

Mahen Schouwburg in Brno

 

Dit zijn de hotspots van Tsjechië

Ontvang nu handige tips over Tsjechië. Alleen vandaag ontvang je deze gratis!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Werelderfgoed

Het rijke culturele verleden van Tsjechië heeft door het hele land interessante sporen achtergelaten. Er zijn kastelen, burchten, paleizen en tuinen gebouwd die vandaag de dag nog dezelfde uitstraling hebben. Op dit moment staan meer dan zestig burchten, kastelen en ruïnes ingeschreven op de lijst van nationale culturele monumenten. Sommige hiervan staan ook op de werelderfgoedlijst van het wereld cultuur- en natuurfonds van de UNESCO. In totaal bezit Tsjechië maar liefst 15 stuks Werelderfgoed. Zo staan het historische centrum van Praag, Český Krumlov, de functionalistische Villa Tugendhat in Brno en paardenstoeterij Kladruby nad Labem op de Unesco lijst.

trebic-kunst-cultuur-jaroslav-mares

5 Tips van CzechTourism Benelux

  • Bezoek de kasteeltuinen van Kromeriz die op de Unesco lijst staan.
  • Villa Tugendhat is één van de meest belangrijke voorbeelden van de functionalistische stijl. Een bijzonder huis met een bijzondere geschiedenis.
  • Voor een overzicht van alle Unesco plekken in Tsjechië, zie nl.czech-unesco.org.
  • Het kleine fort in Terezín is te bezoeken, maar vergeet ook niet het stadje zelf te bekijken. Dit was namelijk het grote fort waar de meeste Joden leefden.
  • Bezoek een opera in het National Theater, het Estates Theater of de State Opera in Praag.

Voor meer informatie over Tsjechië en haar monumenten neem contact om met het Tsjechische Verkeersbureau #VisitCzechRepublic.