Bezienswaardigheden op Menorca

bezienswaardigheden-icoon-verkeersbureaus
Als onderdeel van de Balearen bestaat Menorca voor het grootste deel uit rots- en heuvelachtige natuur. Midden in de prachtige natuur van Menorca vind je talrijke dorpjes, vuurtorens en andere bezienswaardigheden. Elk dorp heeft zijn eigen charme en uiterlijk door de verschillende invloeden van de Engelsen, Fransen en natuurlijk de Spanjaarden.

Mahón

De hoofdstad Mahón is met 30.000 inwoners de grootste stad van het eiland en ligt op slechts 10 minuten rijden van het vliegveld Menorca Airport/Mahon Airport(MAH). Mahón is hoofdstad van Menorca. Met een aantal inwoners van 30.000 is het ook de grootste stad van het eiland. De stad ligt in het oosten van het eiland en op nog geen 10 minuten van het vliegveld. Mahón heeft in de loop der tijd vele verschillende machthebbers gehad. Zo was de stad onder andere in handen van de Moren, de Britten en de Fransen. De invloed van de Britten was zelfs zo groot dat Mahon tijdens de Britse heerschappij tot hoofdstad werd benoemd. Eerder was dit Ciutadella de Menorca, een stad aan de westkust van het eiland.

Eglésia de Santa Maria

De Santa Maria Kerk, gewijd aan de Heilige Maagd Maria, is gebouwd in de 13e eeuw. De honderden pijpen van het orgel zijn niet alleen een genot voor het oor, maar ook prachtig om te zien. Omdat het orgel tegen het dak is geplaatst krijg je een indrukwekkende akoestiek.

Het orgel van de Santa Maria Kerk in Mahón.

Het orgel van de Santa Maria Kerk in Mahón.

In de kerk is een prachtige creatie van Jezus in een glazen kist. De glazen kist staat in een van de hoeken van de kerk en is versierd met goud. Op het plateau staat de tekst Salvator Noster, onze verlosser.

Jezus beeld in de Santa Maria Kerk in Mahón.

Jezus beeld in de Santa Maria Kerk in Mahón.

Eglésia del Carme

Op nog geen tweehonderd meter lopen van Eglésia de Santa Maria vind je Eglésia del Carme. Deze kerk is afgerond in 1808 en ligt tegen de Mercado del Claustro aan.

Mercado del Claustro

Mercado del Claustro is een markt met verschillende winkeltjes, eettentjes en barretjes. Tijdens de winter kun je met het hele gezin schaatsen op de schaatsbaan midden op de markt.

Monte Toro

Monte Toro is de berg in het midden van van Menorca. Met een hoogte van 350 meter is dit het hoogste punt van het eiland. Vanaf de top zie je in het noorden de stad Fornells. Op de berg is het klooster Santuario de la Virgen del Toro, waar je ‘s zondags kunt luisteren naar de repetitie van het koor. Naast het klooster zie je een enorm beeld van Jezus, die doet denken aan het Jezusbeeld in Rio de Janeiro in Brazilië en het beeld op de kerk in Tibidabo, Barcelona.

Op de berg Monte Toro vind je het beeld van Jezus.

Op de berg Monte Toro vind je het beeld van Jezus.

Fornells

In het noorden van Menorca bevindt zich het dorpje Fornells. In het dorp zijn bijna alle gebouwen wit. Fornells ligt aan een baai en aan de andere kant van het water zie je steile rotswanden en kliffen. Ten noorden van het dorpje staat de Torre de Fornells. Dit was een oude verdedigingstoren gemaakt door de Britten. Het doel van de toren was het beschermen van de haven van Fornells.

De witte huizen van het dorp Fornells.

De witte huizen van het dorp Fornells.

Faro de Cavalleria

De rit naar de vuurtoren Faro de Cavalleria is al een waar avontuur. De route brengt je langs prachtige groene landschappen met koeien en schapen, smalle paden en op het einde rijd je op een weg met aan beide kanten water.

De vuurtoren Cavalleria Menorca in het noorden van het eiland.

De vuurtoren Cavalleria Menorca in het noorden van het eiland.

Ciutadella de Menorca

Ciutadella de Menorca is de tweede stad van Menorca. De stad was voor Mahón jarenlang de hoofdstad van het eiland, maar de Britten besloten dit om strategische redenenen te veranderen. Het grootste deel van deze stad is verwoest tijdens de Turkse invasie. In de binnenstad staat de kathedraal Santa María de Ciutadella. De kathedraal is in opdracht van Koning Alfonso III uit Aragón. Op 30 meter afstand vind je het kleinere Églesia del Roser.

 

 

In het centrum van de stad ligt het Place des Born met het gemeentehuis. Ter ere van de overwinning op de Turken is er midden op het plein een monument gebouwd.

Vuurtoren Favàritx

De vuurtoren Facàritx is gelegen in het noorden van het natuurgebied S’Albufera d’Es Grau. Vuurtoren Favàritx bevindt zich tussen kliffen en scherpe rotsen in. Tip: bekijk de zonsopgang vanaf dit punt. De vuurtoren is aan de oostkant van het eiland en is goed bereikbaar per auto. De zonsopkomst in combinatie met de zee en de rotsen zorgen voor prachtige herinneringen.

Zonsopgang bij vuurtoren Favàritx.

Zonsopgang bij vuurtoren Favàritx.

Fort Marlborough

Op nog geen 15 minuten rijden vanaf Mahón vind je Fort Marlborough. Het fort is gelegen in het dorpje Cale de Sant Esteve. Het fort is gemaakt door de Britten in 1726. De rol van het fort was het beschermen van de haven van Mahón. In het fort kun je een audio-tour volgen waar je alles leert over het fort en de geschiedenis van Menorca.

Fort Marlborough is gebouwd door de Britten.

Fort Marlborough is gebouwd door de Britten.