Kunst & Cultuur op La Palma

cultuur-icoon-verkeersbureaus La Palma is een eiland die rijk is aan tradities. La Palma bezit 2 verschillende soorten architectuur. Aan de ene kant is er de landelijke architectuur die sterk beïnvloed wordt door de landbouw. Hier moet je aan behalve huizen ook denken aan lagares (wijnpersen), graanschuren, moestuinen, windmolens, pajeros (veestallen) en aljibes (waterputten). Aan de andere kant is er de typische stedelijke architectuur, die meer invloeden heeft van buitenaf. Dit geeft de steden een oude koloniale smaak.

Los Indianos La Palma

Los Indianos

Tradities

La Palma kent een aantal tradities die terugkomen in verschillende feestdagen en evenementen. Op La Palma vieren ze elke traditie op hun eigen manier. Wij lichten een paar tradities, feestdagen en evenementen voor je uit.

Los Indianos

Het meest populaire onderdeel van de Carnaval van Santa Cruz de La Palma is Los Indianos. Ooit bedacht door emigranten van La Palma die rijk uit Amerika terugkwamen. Zij werden Indianos genoemd. Deze terugkeer werd een traditie en eist dat je in het wit gekleed bent en talk bij je hebt om op de aanwezigen te gooien.

Caballos Fufos

Tijdens de viering van Caballos Fufos spelen Paarden een belangrijke rol. De Caballos Fufos parade vindt plaats in Tazacorte, in eind september. Ongeveer 20 paarden worden bedekt met rieten doeken en gekleurd papier. Ze worden bereden door slanke mannen in donkere pakken en dansen op de tonen van de Polka.

El Diablo

In de nacht van 8 september gaat de duivel los op Tijarafe. Wanneer iedereen nietsvermoedend aan het dansen is, veranderd het orkest de melodie en klinkt er de volgende zin: ‘El Diablo va a salir’. Vervolgens komt de duivel, die weggejaagd wordt door vuurwerk af te steken en te dansen op de snelle ritmische muziek. Deze lokale viering is uitgeroepen tot een viering van culturele waarde.

La Bajada De La Virgen

Om de vijf jaar, tussen de maanden juni en augustus, wordt er in Santa Cruz de La Palma de Descent of the Virgin of the Snow, de beschermheilige van het eiland, gevierd. Dit evenement is inmiddels als Nationaal Toeristisch Belang verklaard. Voor iets meer dan een maand vullen religieuze evenementen de straten en pleinen van de stad. Wat je echt niet mag missen is de Baile de los Enanos, oftewel de Dwergendans. Verkleed als diverse personages zoals monniken, zeelieden en pelgrims dansen de dwergen de hele nacht in de oude hoofdstraat, op het ritme van de Polca Recova totdat de Maagd per schip arriveert.

Santa Cruz de La Palma

De badplaats is uitgeroepen als cultuurgoed. Het is de moeite waard om voor een wandeling te gaan langs de belangrijkste geplaveide straat (O’Daly) en langs de boulevard.

 

 

Bewonder de culturele en het architectonische erfgoed

Oude landhuizen, religieuze architectuur, Vlaamse schilderijen en altaarstukken zijn voorbeelden van La Palma’s belangrijkste elementen uit de culturele en het architectonische erfgoed. De kerk Iglesia de Nuestra Señora del Rosario in het centrum van Barlovento en de kerk in San Andres waren de eerste kerken op het eiland en dateren uit het begin van de 16e eeuw. De kerk San Andres is gebouwd ter ere van de apostel St Andrew. Als je hier bent vergeet dan niet een kijkje te nemen bij het beeld Cristo del Gran Poder en de Vlaamse beeldhouwkunst van Nuestra Señora del Rosario, want deze zijn in uitstekende staat.

Musea op La Palma

Vakantiegangers hebben op La Palma de keuze uit diverse musea: het wijnmuseum in Las Manchas, museum over La Palma in Santa Cruz de La Palma, het bananenmuseum in Tazacorte of een openluchtmuseum Museo en La Calle in Los Llanos de Aridane waar hedendaagse kunst te bezichtigen is.

Bewonder de archeologische overblijfselen

La Zarza, La Zarcita, Belmaco en in het Archeologisch Museum in Los Llanos zijn goede plekken om een goed beeld van het verleden van het eiland te krijgen. Hier zijn onder andere archeologische overblijfselen te vinden. Een voorbeeld van die archeologische vondsten zijn rotstekeningen die ook wel petroglifos worden genoemd.

De rotsschilderingen van La Zarza en La Zarcita zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten van het Canarische eiland. Op ongeveer 1.000 meter hoogte zijn deze rotsschilderingen ondergedompeld in gemengde vegetatie van mirte-heide bossen en dennenbos. De schilderingen op La Zarza zijn het meest spectaculair omdat dit op 29 platen bevindt en een chronologische wijze aantonen. La Zarcita heeft 18 platen maar vertoont een grote diversiteit aan patronen. In de 17e eeuw werden de eerste rotstekeningen op de Canarische Eilanden ontdekt bij Belmaco. Door het belang van deze rotstekeningen werd een bezoek brengen aan deze rotsen bijna een verplichting voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in La Palma’s verleden, of in die van de archipel.

Het Benahoarita Archaeology Museum

In het Benahoarita Archaeology Museum is de exploitatie van het milieu en de religieuze overtuigingen van de benahoartias te vinden, de vroegere inwoners van La Palma. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe audiovisuele installaties die beschikbaar zijn om een zo goed mogelijk beeld weer te geven van hoe er vroeger op La Palma geleefd werd.