Kunst & Cultuur in Spanje

cultuur-icoon-verkeersbureaus Je denkt al snel aan de flamenco bij Spanje maar ook de wereldberoemde schilders Picasso en Dalí en de bekende architect Antoni Gaudí komen uit Spanje. De oude steden, het grote aanbod aan musea en de vele iconen van de Spaanse cultuur maken het land interessant en verrijken je kennis. Diverse belangrijke musea en meesterwerken behoren tot het universele kunst-erfgoed.

De flamenco

Kunst

Spanje is een land dat is rijk aan kunst. Maar waar te beginnen met ontdekken? Het aanbod aan musea en architectuur, zoals de vele verschillende kunstcollecties, vind je door heel het land. Daarom hebben we een aantal must-sees op een rijtje gezet:

Sagrada Familia

De Sagrada Familia is de bekendste basiliek van Barcelona. De kunstenaar, Antoni Gaudí, heeft dit ontworpen en de 1e steen gelegd in 1862. Aan de Sagrada Familia, ofwel: ‘Heilige familie’ wordt nog steeds gebouwd. 2026 wordt nu aangehouden als einddatum voor de bouw. De miljoenen betalende bezoekers zorgen ervoor dat de bouw continue door kan gaan. De kerk wordt dagelijks bezocht door duizenden toeristen. De 18 torens die er in 2026 moeten staan symboliseren de apostelen, evangelisten, Jezus en Maria.

Sagrada Família

Sagrada Família

Prado Museum

Het Prado Museum (Museo Nacional del Prado in Madrid). Dit museum heeft de meest complete collectie Spaanse schilderijen van de 11e tot en met de 18e eeuw. En meesterwerken van artiesten als El Greco, Velázquez, Goya, Bosch, Titian, Van Dyck en Rembrandt. Het is een van de best voorziene musea in de wereld m.b.t. de variëteit in collecties kunst.

Prado Museum, Madrid

Prado Museum, Madrid

Cultuur

Er is genoeg cultuur te snuiven in heel Spanje. Maar wat is nou die typisch Spaanse cultuur? Je zult het vanzelf tegenkomen maar cultuur herkennen en nog meer leren van Spanje is natuurlijk een stuk leuker als je deze lijst hebt gelezen met de typisch culturele aspecten van Spanje.

  • Flamenco is een muziekgenre en hier hoort een typische Spaanse dans bij, ontstaan in de zuidelijke provincies in Spanje. Deze dans heeft zich rond 1400 ontwikkeld toen de 1e lichting gitanos (zigeuners) naar Spanje kwamen.
  • Camino de Santiago. De Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela; een andere manier van bezienswaardigheden bekijken door het noorden van Spanje. Je zult veel monumenten, charmante steden en dorpjes en spectaculaire natuurgebieden ontdekken tijdens deze wandelroute.
  • De welbekende siësta van Spanje. Het klopt inderdaad dat Spanjaarden een siësta houden in de middag. Dit houdt in dat de (meeste kleine) winkels dicht gaan in de middag tussen 2 en 4 uur. Er wordt tijd genomen om te rusten en om te eten.