Eten & Drinken in Spanje

eten-drinken-icoon-verkeersbureausProef de heerlijke typische gerechten van Spanje. Beleef het land als een echt Spanjaard met de brede, mediterrane keuken. Geniet van de regionale gerechten in elke streek, de beroemde Spaanse tapas, de beste wijnen en de pure gerechten van de mediterrane keukens van Spanje. En proef de verschillende keukens, zoals de Catalaanse, Baskische en Galicische keuken.

Paella in Spanje

 

 

Het mediterrane dieet is de basis van het Spaanse eten en is nog steeds terug te vinden in alle Spaanse gerechten. Het eten is vooral gebaseerd op fruit, groenten, gedroogd fruit en noten. Het bevat veel voedingsstoffen en is ook bekend door de wijze waarop de gerechten geproduceerd worden. Dit komt door de uitstekende agricultuur in Navarra, Andalusië, Murcia, de Balearen en de Regio Valencia.

Tapas

Een typisch Spaans gerecht is ‘tapas’. Het is een Spaanse gewoonte om zo gerechten met elkaar te delen. Tapas zijn zowel warme als koude gerechten en worden geserveerd in kleine porties. Deze gerechtjes kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld de bekende ‘patatas bravas’, calamares (gefrituurde inktvisringen), chorizo worst, Spaanse kazen en nog vele andere gerechten.

Patatas Bravas

In de naam tapas zit; ‘tapa’ wat weer afgeleid is van het Spaanse woord ‘tapar’, wat deksel betekent. Oorspronkelijk werd het brood gebruikt om een schaaltje met hapjes af te dekken van de vliegen en insecten. Deze hapjes waren bedoeld om even tussendoor te eten. Maar tot de dag van vandaag eten vele toeristen en Spanjaarden ze als lunch of diner.

Een ander typisch Spaanse manier van eten zijn ‘Pinchos’. Dit zijn ook tapas maar deze staan op de counter van een bar of restaurant. Hier kies je welke pinchos je wilt, leg je deze op je bordje en neem je ze mee naar je tafel. Er zit een stokje in elke tapas, deze bewaar je en lever je later in om te betalen. De prijs van 1 stokje varieert van €1 tot €3,50.

Pinchos

Echt Spaans: Paella

Dan is er natuurlijk paella. Dit is een gerecht met rijst en zeevruchten of andere soorten smakelijke vis of vlees en groente. Houd er rekening mee dat je paella in vele restaurants pas kan bestellen vanaf 2 personen. Dit komt doordat het in een grote pan gemaakt wordt. Een bijzondere versie van de standaard paella is de zwarte paella. Deze is gemaakt met de inkt van een inktvis. Dit is zeker een aanrader!

Paella

Peix sec

Elk Spaans eiland heeft zijn specialiteit. Op het eiland Formentera, iets onder Ibiza, vind je een typisch lokaal gerecht, ‘Peix sec’. Dit is gedroogde vis, vissers hangen hun vis aan bomen bij de zee. Door de zilte lucht van de zee krijgt de vis zo zijn uiterst typerende maar zachte smaak. Dus zodra je het eiland bezoekt is het zeker een aanrader om een lekkere salade met Peix sec te nemen.

Spaans drankje

Uiteraard moet er ook een typisch Spaans drankje worden gedronken bij deze heerlijke Spaanse gerechten. Lekker om bij de tapas te drinken is Spaans bier, vermout, sangria, witte en rode wijn, maar ook de speciale Spaanse wijnen zijn een goede keuze, zoals de Spaanse droge sherry en manzanillas. Een glas lekkere cava is ook zeker een aanrader om te drinken bij een lekkere tapas. Vermuth, bij ons bekend als Martini, is tegenwoordig het hippe drankje dat je al vanaf €2 bestelt.

Belangrijkere wijnstreken

Catalonië is een van de belangrijkere wijnstreken van Spanje. Ze staan vooral bekend om de cava, de mousserende wijn. De bekendste merken uit Catalonië zijn Freixenet en Codorníu. De wijn wordt vooral geproduceerd in de Penedèsstreek. Bij meerdere fabrieken is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen. Je ziet dan de stappen van het proces van het maken van Cava en de enorme opslagen in de kelders.