Spanje

Spanje is een populair vakantieland omdat het zoveel verschillende gezichten heeft. De toeristische kustplaatsen, de costa’s voor jongeren- en ouderenvakanties, de ruige binnenlanden, Baskenland, de Pyreneeën en veel cultuur in Barcelona, Madrid, Valencia of Alicante. De Spaanse Col’s trekken jaarlijks veel sportievelingen die de bergen fietsend, lopend of klimmend bedwingen, maar ook wintersport behoort tot de mogelijkheden. Elk jaar gaan maar liefst 2 miljoen Nederlanders op vakantie naar Spanje.

Alicante

Alle Alicante toeristische informatie op verkeersbureaus.info.

Andalusië

Alle VVV’s en Verkeersbureaus in Andalusië vind je op verkeersbureaus.info. Bekijk de VVV informatie voor je Andalusië vakantie of Andalusië reis.

Baskenland

Guggenheim-museum-Bilbao-Baskenland

In Baskenland wonen een van de oudste volkeren van Europa: de Basken.

Castilla y León (Castilië en León)

Castilla y León (Castilië en León) Castilla y León is de grootste van de 17 regio’s van Spanje, en ligt in het noordwesten. Het is een heerlijke regio om vakantie in te vieren vanwege de grote diversiteit en het aanbod voor toeristen. Het is een stukje Spanje dat rijk gevuld is met historische schatten als…

Catalonië

Toeristische informatie van Verkeerbureaus en VVV in de regio Catalonië in Spanje.

Eten & Drinken

paella-spanje-eten-drinken

Proef de heerlijke typische gerechten van Spanje. Beleef het land als een echt Spanjaard met de brede, mediterrane keuken.

Formentera

Formentera is het ‘kleine broertje van Ibiza’ en het kleinste eiland van de Balearen. Met in de zomer- en wintermaanden een aangename temperatuur! Ontdek de toeristische tips.

Gran Canaria

Ontdek het mooie Spaanse eiland Gran Canaria

Ibiza

Toeristische informatie van Verkeerbureaus Ibiza. Alle Ibiza informatie op verkeersbureaus.info.

Kunst & Cultuur

Naast de bekende kunst & cultuur van Spanje is er nog veel meer te vinden. Bekijk hier wat de cultuur van Spanje nog meer inhoud!

La Gomera

La Gomera is het bijna kleinste eiland van de Canarische Eilanden van Spanje dat bewoond is. Het ligt in de Atlantische Oceaan en heeft een fijn klimaat. Het eiland biedt toeristen ongetemde natuur, kliffen, diepe ravijnen en een groen regenwoud. Op het eiland waren ooit vulkanen actief.

La Palma

La Palma ligt in de Atlantische Oceaan en is onderdeel van de Canarische Eilanden.

Madrid

Madrid is de hoofdstad van Spanje en tevens de grootste stad. De stad ligt in het midden van Spanje, op de Spaanse Hoogvlakte.

Mallorca

Ondergaande zon op Mallorca

Ontdek de VVV’s en haal jouw toeristische informatie over Mallorca.

Menorca

Lees over de gastronomie, bezienswaardigheden en de natuur van Menorca in Spanje. Vind alle betrouwbare VVV toerisme informatie over Menora hier.

Natuur

De verschillende landschappen in Spanje zullen je zeker fascineren. Geniet van alle prachtige natuurgebieden die je in Spanje zal tegenkomen.

Navarra

Op nog geen 1400 kilometer van Amsterdam, ligt de Spaanse regio Navarra. In dit voormalige koninkrijk zijn de overblijfselen uit de rijke Middeleeuwse geschiedenis overal te zien.

Overnachten

In Spanje hoef je niet lang te zoeken naar een accommodatie aangezien er een groot aanbod te vinden is die volledig aansluit op jouw behoeftes.

Sport & Vrije tijd

De Las Colinas golfbaan

De Vuelta, FC Barcelona, Real Madrid en Costa del Sol zijn bekende sportnamen in Spanje. Ontdek de sportieve activiteiten voor je vrije tijd in Spanje.

Valencia regio

L’Oceanogràfic in Valencia

Ontdek de toeristische plekken van de regio Valencia.

Verkeersbureaus en VVV Spanje

Spain made for You - Kathedraal Segovia

Ontdek de gegevens van het Spaanse Verkeersbureau en de VVV’s in de regios van Spanje.

Vervoer

Neem een hop-on hop-off bus tour langs alle hoogtepunten van Benidorm

In Spanje is gemakkelijk te reizen met het openbaar vervoer, het huren van een fiets, scooter en auto en zijn bezienswaardigheden te zien met de Hop-on Hop-off bus. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Winkelen

Winkel en shopping tips voor Spanje van VVV Verkeersbureau Spanje. Ambachtelijke en kwaliteitsproducten vind je hier.

 

Wat niet veel mensen weten is dat Spanje, het op 1 na, meest bergachtige land is van Europa en door de geografische verscheidenheid er verschillende soorten actieve vakanties mogelijk zijn. Spanje is een land op het Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa. Officieel heet het land: Koninkrijk Spanje. Het land heeft een oppervlakte van 504.782 km2 en is ruim 12 keer zo groot als Nederland, en het telt ruim 48 miljoen inwoners. Spanje grenst aan Frankrijk, Andorra, Portugal en aan de Britse kolonie Gibraltar. De hoofdstad is Madrid en telt meer dan 3 miljoen inwoners. De kustlijn bedraagt 4.964 kilometer en de grenzen bestaan grotendeels uit natuurlijke elementen zoals bergen, kust en rivieren. Spanje neemt ruim 80% van het Iberisch schiereiland in beslag.

De Spaanse eilanden

Er behoren verschillende eilanden bij Spanje waaronder in het oosten de eilandengroep Balearen. Dit zijn de 6 eilanden die haast elke Nederlander kent; Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera en Dragonera. De andere bekende Spaanse eilanden voor de westkust van Afrika zijn de Canarische Eilanden. Van deze 13 eilanden zijn Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma en Tenerife de bekendste eilanden.

Fuerteventura

Fuerteventura

Verschillende talen en dialecten

In Spanje wordt Spaans gesproken, en je kunt er ook dialecten vinden zoals Catalaans (Catalonië), Baskisch (Baskenland), Asturisch (provincies; Asturië en León), Galicisch (gemeenschap; Galicië), Aragonees (valleien in het noorden van Aragón) en Aranees (Val d’Aran). Hiervan zijn alleen Asturisch en Aragonees geen officiële taal, de andere 5 wel.

Spanje is een constitutionele parlementaire monarchie. De euro is sinds 1 januari 2002 de officiële munteenheid en verving de alom bekende peseta. Het land is lid van de Europese Unie sinds 1986 en lid van de NAVO sinds 1982.

Spanje heeft veel uiteenlopende culturen, eetgewoonten, talen en klimaten. Van tropische klimaten op de eilanden via een bruisend nachtleven in Madrid naar de moderne stad Barcelona in provincie Catalonië. Naast Madrid zijn de bekende steden; Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza en Málaga. Barcelona, Madrid en Valencia zijn dan ook erg populair voor een stedentrip. Spanje heeft daarnaast nog veel meer verborgen schatten.

Godsdiensten

In Spanje is zo een 11% van de inwoners buitenlands. Rond de 95% van de inwoners van Spanje heeft als godsdienst Rooms-Katholiek. De andere 5% heeft bijna allemaal als godsdienst Islam. Dit komt doordat in 711 het land werd veroverd door de Moren, zij voerde de Islam in als staatsgodsdienst. De godsdienst werd veranderd in 1939 door Franco toen hij het Rooms-Katholicisme invoerde als staatsgodsdienst.

Spaanse costa’s: zon, zee en strand

Spanje is bekend om haar Spaanse costa’s: kilometers (zand)strand om de hele dag te kunnen genieten van de zon en de verkoelende zee. De stranden langs de Costa del Sol, Costa Brava en Costa de la Luz zijn het bekendst. Lloret de Mar en Blanes zijn uitgegroeid tot ware party oorden voor jongerenvakanties in Spanje. Benidorm trekt vooral oudere bezoekers.

 

Ontvang gratis leuke Spanje activiteiten

Je kunt meer handige Spanje tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Spanje plattegrond bij.

 

 

Voor een luie vakantie met gegarandeerd aangename temperaturen en veel zon zijn de Spaanse costa’s uitermate geschikt. Toch een dagje de omgeving verkennen of behoefte aan culturele afwisseling? Het Spaanse Verkeersbureau weet waar u moet zijn! Eenmaal ter plekke kan het plaatselijke verkeersbureau of vvv-kantoor u nog tips en advies geven voor leuke bezienswaardigheden tijdens uw vakantie in Spanje. Ook voor een lastminute naar Spanje ben je aan het goede adres met een groot aanbod aan vakanties in dit land van de zon.

Spaanse cultuur

De Spaanse cultuur is net zo veelzijdig als het land zelf. Het Spaanse tempo en de dagindeling verschilt enorm van de Noord-Europese landen als Nederland. ‘s Middags zijn de meeste steden en dorpen ondergedompeld in een diepe siësta-slaap. Uitzondering zijn de grotere winkelcentra en ook tijdens het hoogseizoen zijn steeds meer winkels gewoon open. Tussen 14 uur en 17 uur hoeft u geen actief Spaans leven te verwachten en moet u rekening houden met dichte deuren. Behalve de siësta is eten een belangrijk onderdeel voor de Spanjaarden. Echt ontbijten doen ze niet, maar rond een uur of 11 is het tijd voor zoete broodjes en taart. ‘s Middags rond 14 uur en ‘s avonds rond 22 uur wordt er warm gegeten en wijn gedronken. Geen 9 tot 5 ritme dus!

Wilt u weten of in uw vakantiegebied alles dicht is tijdens de siësta, of dat u lekker in de koele winkels rond kunt struinen? Benieuwd waar u echte Spaanse tapas kunt eten, of juist van een Hollandse hap kunt genieten? Het Spaanse Verkeersbureau weet waar u moet zijn. Ook voor culturele activiteiten en bezienswaardigheden. Het plaatselijke VVV-kantoor weet u op uw Spaanse vakantiebestemming ook alle aanraders te vertellen.

Puente la Reina, Navarra

Puente la Reina, Navarra

Kunstig Spanje

Veel kunstenaars zijn afkomstig uit Spanje: Gaudí, Dalí, Picasso. Deze kunstenaars hebben duidelijk hun sporen achtergelaten in hun Spaanse woonplaatsen. Parc Guell bij Barcelona van Gaudi, Dali in zijn eigen museum in Figueres en Picasso, waar in Malaga en Barcelona werken van zijn hand te vinden zijn. Naast kunstenaars zijn er ook vele invloeden te herkennen in bouwstijlen, bijvoorbeeld Moorse en Romeinse invloeden. Via het Spaanse Verkeersbureau, of als u bij het plaatselijke vvv een stadswandeling onder leiding van een gids gaat maken, kunt u de verhalen achter alle stijlen horen.

 

 

Geschiedenis van Spanje

Uit gegevens blijkt dat de 1e beschaving in Spanje uit het huidige Andalusië stamt. In de bijbel staat dit bekend onder de naam Tarsis. Dit zijn de Feniciërs en worden als het ware opgevolgd door de Carthagers. Vervolgens wordt Spanje ingenomen door de Romeinen die daar bijna 600 jaar blijven.

In de 8e eeuw was Spanje in handen van de Visigoten die Spanje hadden bezet tijdens de Grote Volksverhuizing die het West-Romeinse Rijk fataal werd. Deze bezetting duurde 7 eeuwen en het islam werd ingevoerd. Hierdoor kwam er een Moors-Spaanse cultuur terwijl dit een land was van de christenen. De herovering (Reconquista) door deze christenen eindigde met de val van Granada in 1492. Dit werd beschouwd als de vereniging van Spanje, toen was het land ‘geboren’.

Huis van Bourbon

Het Spaanse Rijk had invloeden over de hele wereld. Spanje werd een wereldmacht onder de Habsburgers (1504-1700) en Bourbons (1700-1868). Tijdens de macht van de Bourbons woedde de Spaanse Successieoorlog (1701-1714). Het gevolg hiervan was aan het hoofd het ‘huis van Bourbon’ in een gecentraliseerde staat met Filips V aan de macht.

Napoleon

In 1800 bezette Napoleon o.a. Spanje. In Amerika kwamen de Spaanse koloniën in opstand en verklaarden zich onafhankelijk van Spanje en daarbij de Spaanse kroon. Dit kwam als een klap voor Spanje omdat dit verreweg het grootste gedeelte van Spanje was. In de 19e eeuw verloren ze ook het andere (en laatste) gedeelte van de Spaanse koloniën. Dit kwam door de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Deze koloniën lagen op het westelijk halfrond Cuba en Puerto Rico en in Azië de Filipijnen.

 

 

Napoleon was al vaker Spanje binnengevallen en de regering bood nauwelijks verzet. Daarom besloot Napoleon zijn broer Jozef Bonaparte op de troon in Spanje te zetten en Spanje als satellietstaat te gebruiken voor de verdere oorlogen. Het Spaanse volk kwam hiertegen in opstand en kreeg steun van de burgemeester van de bij de Madrid gelegen stad Móstoles. De Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog was begonnen, in Spanje wordt hiernaar gerefereerd met Guerra de Independencia. Deze opstand veroorzaakte een kettingreactie door heel Spanje. Er werd opstanden gevoerd tegen de Fransen door zowel de plaatselijke bevolking maar ook door de Spaanse legerdivisies. Het bestuur kwam al gauw weer aan de macht in een aantal belangrijke steden. Het hoogtepunt van het Spaanse verzet was de overwinning op de Fransen bij Bailén.

Spaanse Republiek

De Spaanse republiek kwam tot stand door de Spaanse Burgeroorlog die heeft geduurd van 1936 tot 1939. De Burgeroorlog ontstond toen koning Alfons XIII werd afgezet en hieruit kwam constante politieke instabiliteit. De Spaanse Burgeroorlog was een conflict tussen het communisme met Generaal Franco aan de ene kant en het fascisme met de regering aan de andere kant. Nationalist Franco kreeg steun van Duitsland en Italië, terwijl de regering steun kreeg van het toenmalige Sovjet-Unie. In 1939 won Franco met zijn leger en trad op als dictator tot zijn dood in 1975.

Democratie

Juan Carlos, de kleinzoon van de afgezette Alfons XIII, trad op als koning na de dood van Franco. Hij herstelde de monarchie en voerde in 1978 de democratische grondwet in. Hierdoor werd de sterk gecentraliseerde staatsvorm van Franco gewijzigd in een gedecentraliseerde structuur met autonome regio’s of gemeenschappen. Juan Carlos werd in 2014 opgevolgd door zijn de huidige koning, zijn zoon Felipe.

Reizen naar Spanje

Het Spaanse Verkeersbureau kan u haarfijn laten zien wat de mogelijkheden zijn voor een passende vakantie in afwisselend en gastvrij Spanje. Minder goed voorbereid op pad? Het VVV-kantoor helpt u graag op weg!

Vliegtickets naar Spanje

Zowel KLM, Iberia, Transavia en Ryanair vliegen naar de verschillende luchthavens in Spanje. Op verkeersbureaus.info vindt u voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar de verschillende luchthavens. Bekijk de ticket aanbiedingen!

Inspirerende & betrouwbare informatie over vakantieland Spanje

We hebben de 5 beste tips en inspiratie blogs over Spanje voor jouw verzameld. Vul hieronder je e-mailadres in om de Spanje tips te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Camperrondreizen in Spanje

Heerlijk met z’n tweetjes alle campings langs de Middellandse Zee bezoeken? Dat kan het beste met een huurcamper. Vlieg goedkoop naar Barcelona, verken de stad daar voor 2 dagen en trek dan met een comfortabele kampeerauto richting het zuiden. Zorg in ieder geval dat je deze plaatsen niet mist tijdens een campervakantie: Valencia, Murcia, Malaga, Marbella, Gibraltar. Je kunt de camper weer makkelijk op een andere locatie inleveren en rechtstreeks naar huis vliegen. Dit geeft je de mogelijkheid om alles in één vakantie te kunnen zien en doen: cultuur opsnuiven, shoppen en lokale gerechten proeven. Bekijk de camper mogelijkheden in Spanje.

Toer met de camper langs de Spaanse kust

Toer met de camper langs de Spaanse kust

Geniet met een camper van het Spaanse landschap

Geniet met een camper van het Spaanse landschap

Tips van het verkeersbureau van Spanje

Om uw verblijf in Spanje goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau u de volgende tips

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Spanje

Spaans Verkeersbureau

Laan van Meerdervoort 8-A
2517 AJ Den Haag
Nederland
Telefoon: +31703465900


Twitter: twitter.com/SpanjeNederland
Facebook: www.facebook.com/spain.info.nl/
YouTube: youtube.com/user/spain
Instagram: instagram.com/spain

 

Neem contact op met Verkeersbureau Spanje

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Spanje ontvangen*

Kaart van Spanje

 

Doe een zakelijke aanvraag voor een bijeenkomst, congres, incentive of evenement

Met onderstaand formulier kunnen bedrijven in contact komen met onze partners voor het organiseren van een zakelijke bijeenkomst, incentive, congres of evenement. Alleen MICE aanvragen worden in behandeling genomen. Consumenten gebruiken deze link.

    Ontvang elke werkdag om 16:00 het laatste nieuws over deze en 399 andere bestemmingen gratis in je mailbox.