Kunst & Cultuur in Polen

cultuur-icoon-verkeersbureaus Poolse steden zijn buitengewoon interessant voor toeristen. Ze trekken bezoekers aan door hun rijke culturele programma, unieke trekpleisters en talloze attracties. Elke stad heeft eigen terugkerende culturele evenementen, zoals film- en songfestivals, theaterstukken en sportevenementen.

Landart festival Polen

Landart festival

In de moderne multifunctionele zalen en stadions van Polen treden ‘s werelds grootste artiesten op en de concertgebouwen nodigen uit om naar concerten van muziek virtuozen te luisteren, die meer dan alleen de noten van Chopin spelen.

Mural over Chopin in Warschau

Mural over Chopin in Warschau

Het is een aanrader om Poolse musea met hun tijdelijke en permanente exposities te bezoeken. De multimediale tentoonstellingen zijn leerzaam en een ervaring voor jong en oud. De oude marktpleinen en gemoedelijke straten verleiden menig bezoeker om traditionele Poolse gerechten van de menukaart te bestellen. De markten en markthallen nodigen uit om souvenirs voor thuis en Poolse ambachtelijke waren te kopen. Of bezoek een van de galeries om de Poolse schilderkunst, beeldhouwwerk of sieraden gemaakt door hedendaagse Poolse kunstenaars te ontdekken.

Museum of Contemporary Art in Krakow MOCAK

Museum of Contemporary Art in Krakow MOCAK

Kastelen & Paleizen

Een bezoek aan de vele kastelen en paleizen van Polen is een fascinerende reis door de afgelopen eeuwen. Ze vormen de getuigen van de wrange geschiedenis van Polen en het bewijs van de constante veranderingen die het land doormaakt. Ondanks verwoestingen tijdens oorlogen en annexaties van Polen zijn vele gebouwen intact gebleven of met zorg gerestaureerd.

Koninklijk Paleis in Warschau

Het meest omvangrijke restauratieproject was de reconstructie van het Koninklijk Paleis in Warschau. In de gebouwen bevinden zich verschillende musea en educatieve centra. Ze vormen een arena voor culturele evenementen, zoals de openluchtvertoningen van licht en geluid. Ook zijn er luxe hotels en spa’s en de restaurants koken volgens de traditionele Poolse keuken. Dit leidt tot een culinaire ervaring die naar meer smaakt.

Het Paleis van Izrael Poznański

“Geachte heer Poznański, in welke stijl wilt u uw paleis laten bouwen?”, vroeg de architect en als antwoord kreeg hij:

“Hoe bedoel je, welke stijl? Ik ben rijk genoeg voor alle stijlen!”

Een anekdote die je in veel reisgidsen terugvindt over Łódź en die je direct vertelt om wat voor paleis het hier gaat. De statige residentie van Izrael Poznański is zonder twijfel het beste voorbeeld van de pompeuze ideeën over de aristocratische bezittingen van een rijkere bourgeoisie in Polen Niet zonder reden wordt het sinds 1902 ook wel het Louvre van Łódź genoemd.

Paleis van Poznański

Paleis van Poznański

Kasteel van Pieskowa Skała

Het Pieskowa Skała kasteel is gebouwd in de Renaissance en geïnspireerd op de koninklijke residentie van de Wawel in Krakau. Het kasteel valt op door zijn bijzondere architectuur, de natuurlijke omgeving, tuinen met vijvers. De binnenplaats, omringd door een overdekte wandelgang, maakt nog steeds indruk op bezoekers. Bijzonder fascinerend is het uitzicht vanaf de galerij, want het kasteel is gebouwd op de kalkstenen kliffen van de Krakau – Częstochowa Jura.

Buitenplaats van het Pieskowa Skała kasteel

Buitenplaats van het Pieskowa Skała kasteel

Iets verderop ligt de opvallende zeldzame 25 meter hoge Maczuga Herkulesa, de bekendste rots van Polen op eenzame hoogte. Het kasteel is het waardevolste monument van de Poolse Renaissance en is een belangrijke toeristische trekpleister op de Route van de Adelaarnesten. Elk jaar in juni worden in Pieskowa Skała de Dagen van de oude Poolse Cultuur gehouden met historische kunst, muziek, dans en gerechten.

Maczuga Herkulesa met kasteel op de achtergrond

Maczuga Herkulesa met kasteel op de achtergrond

Koninklijk Kasteel Warschau (Zamek Królewski w Warszawie)

Het Koninklijk Kasteel van Warschau was het paleis van de voormalige koningen van Polen, waaronder koning Sigismund III Vasa, die de Poolse hoofdstad van Krakau naar Warschau verplaatste. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bijna volledig verwoest door bombardementen van de Duitsers in september 1939. In 1944 werden de ruïnes tot overmaat van ramp opgeblazen tijdens de Opstand van Warschau. Na de oorlog is dit gedeelte van de Oude Stad volledig gereconstrueerd in de oude stijl. Ook de reconstructie van het interieur van het paleis is met grote zorg voor ambachtelijke meesters uitgevoerd.

Leuk weetje: In 1791 werd hier de grondwet aangenomen, de allereerste van Europa en de tweede grondwet in de wereld.

 

Ontvang gratis leuke Polen activiteiten

Je kunt meer handige Polen tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Polen plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Wawel kasteel Krakau

Het Wawel Koninklijk kasteel op de heuvel met de gelijknamige naam is de allergrootste trekpleister van Krakau tezamen met de Kathedraal en de Drakengrot. Dit statige kasteel herbergt een schatkamer met kunstwerken en nationale Poolse relikwieën. Vroeger woonden hier de Poolse heersers. Tegenwoordig is Wawel een nationaal symbool en museum met waar de koninklijke privévertrekken, de schatkist en de wapenkamer bezichtigd kunnen worden. Het meest waardevolle voorwerp dat opgeslagen in de schatkist ligt is de Szczerbiec, het originele kroningszwaard van Poolse koningen.

In de Zaal van Afgevaardigden, staan 30 gebeeldhouwde hoofden, de originele portretten van Poolse notabelen uit de Renaissance.

Tip: Met een gids zie je en ervaar je nog veel meer in Wawel Kasteel en van Krakau. De gecertificeerde gidsen leiden je in een paar uur langs de mooiste kunst en culturele bezienswaardigheden. Vaak hoef je niet in de rij te staan omdat de gids voorrang krijgt met zijn groepje.

Met een gids zie je meer

Met een gids zie je meer