Pitztal

Het Pitztal vind je als vakantieregio voor zowel de zomer als de winter in Tirol in Oostenrijk. Het is een regio die bij families en senioren geliefd is om vakantie te vieren. In het Pitzal vind je ook de Parasolden boom (Zirbe) op een hoogte van 1.800-2.200 meter.

Eten & Drinken

Glaasje sekt bij het eten in Kinderhotel Stefan

In de zomer en winter vind je een keur aan restaurants in het Pitztal in Tirol. Of je nu in een lokaal restaurant wilt eten of in je accommodatie.

Sport & Vrije tijd

Vrije tijdsmogelijkheden en activiteiten zijn er meer dan genoeg in het Pitztal. Tip: plan maximaal 2 activiteiten per dag voor een ontspannen vakantie in het Pitztal.

Niets leukers voor een kind dan wilde bloemen plukken in de weide

Niets leukers voor een kind dan wilde bloemen plukken in de weide

Elk jaar trekken vele Nederlanders eropuit met de auto voor Pitztal vakantie. Met een afstand van ongeveer 800 kilometer is deze regio in Tirol goed te bereiken met de auto. Daarom kiezen veel reizigers voor het Pitztal voor hun zomervakantie en wintervakantie. Maar ook in het voorseizoen word het Pitztal steeds populairder vanwege de goede faciliteiten, gunstige prijzen en de bezienswaardigheden.

Natuur in het Pitztal

In het Pitztal groeit de Zirbe. Deze dennenboom is te herkennen aan de 5 naalden die uit een tak groeien. Wat deze dennenboom uniek maakt is dat hij kan groeien op een hoogte van 1.800-2.200 meter. En het Pitztal is bijna de enige plek ter wereld waar deze specifieke boom uit de dennenfamilie groeit. Hij heet ook wel alpenden of arve. De boom vormt een inspiratie voor het lokale toeristenbureau en is het kenmerk van VVV Pitztal. Er is zelfs een natuurpark ontwikkeld waar kinderen meer kunnen leren over de Zirbe.

Belevenispark voor kinderen met dennenbomen

Belevenispark voor kinderen met dennenbomen

Overal waar je kijkt in het Pitztal is het intens groen (of wit in de winter). Grillige bergen kleuren groen in het late voorjaar en wit in het najaar als de eerste sneeuw valt. Op de gletsjer ligt zelfs gedurende het hele jaar sneeuw. Vanuit het dal een schitterend gezicht, die witte plekken tussen het groen. Niet voor niets wordt het Pitztal ook wel het dak van Tirol genoemd.

Pitztal: das Dach Tirols

Wat je ook overal ziet zijn de paarden en koeien. De koeien met hun karakteristieke grote bel om de hals die zo vrolijk klinkt bij elke stap. Het geluid waarmee je ‘s ochtends wakker wordt als je op een boerderij slaapt. De meeste van deze dieren staan in weilanden waar ook wandelaars komen. Ze zijn dus vrij benaderbaar. Pas wel op in het seizoen als er jongen zijn. Dan willen de beesten niet gestoord worden en kunnen ze defensief reageren als je te dichtbij komt.

Paarden in Pitztal

Paarden

Spot koeien in het wild!

Spot koeien in het wild tijdens een wandeling!

Gletsjer in het Pitztal

Tijdens het wandelen in het dal hoor je het al van ver. De enorme watervallen waar het water met een oorverdovend lawaai naar beneden klettert. De waterval van Bichl is het meest toegankelijk via een eenvoudig wandelpad. Voor de andere watervallen in het Pitztal zul je iets meer moeite moeten doen om dichtbij te komen. Maar vaak is de aanblik van het water vanuit de auto al voldoende voor een fijne glimlach op ieders gezicht.

In het Pitztal vind je zeker 4 grote watervallen uit de bergen

In het Pitztal vind je zeker 4 grote watervallen uit de bergen

Tijdens een autorit van bijvoorbeeld Wenns naar Sint Leonhard im Pitztal rijd je langs de Lussbach. Kronkelend stroomt deze wilde rivier. Je spot het groen blauwe water regelmatig met de auto of fiets omdat de Lussbach parellel aan de weg loopt. Bruggen brengen je naar de naastgelegen dorpen. Een ideale plek om snel een foto te maken. De Lussbach vindt zijn oorsprong in de Lussbach Wasserfall bij Plangeross. Daar wordt hij op 3.500 meer hoogte gevoed door een aantal gletsjers.

De bergen van het Pitztal

De bergen van het Pitztal

Sport & Vrije tijd

Plan je activiteiten in het Pitztal voor jong en oud. Met per dag een vrijetijdsactiviteit in de ochtend en 1 in de middag geniet je optimaal van deze regio. Of je nu wilt wandelen, zwemmen, zonnen, winterse activiteiten wilt doen of spelen, alles is mogelijk. “Buiten actief zijn met de hele familie”, is het credo van deze Oostenrijkse regio. De nadruk ligt in het voorseizoen en de zomer op wandelen. Van eenvoudige wandelingen rondom een meer van een uur tot intense bergwandelingen voor de geoefende wandelaar. Overal is de bewegwijzering goed. Gele bordjes geven de richting én de tijd aan tot de eindhalte van de gekozen wandeling. Gebruik van een GPS app zoals Komoot is ook handig om nieuwe routes te ontdekken die door VVV Pitztal of local zijn uitgezet. Download wel vooraf de route voor offline gebruik. Je hebt niet altijd overal ontvangst met je mobiel in de bossen.

Na een wandeling moet er ook aan de inwendige mens gedacht worden. Bij de Gletscherstube kun je uitrusten en de verbrande calorieren weer aanvullen. In het hele Pitztal vind je “Alms”. Bij deze boerderijen kun je veelal tegen een goede prijs eten en drinken tijdens je buiten activiteit.

Vanaf hier 30 minuten wandelen naar de Gletscherstube in het Pitztal

Vanaf hier 30 minuten wandelen naar de Gletscherstube

Hochzeiger

In het Hochzeiger Zirbenpark vind je vertier voor jong en oud, maar vooral de jongsten worden hier uitgenodigd om te spelen. Op een parcours van 1 kilometer vinden ze maar liefst 17 speelplekken. Die vormen voor zowel de jongsten als voor de wat oudere kinderen een ontdekkingsreis waarmee de de regio beter leren kennen. Een speurtocht is onderdeel van de route. En met de houten bal kunnen ze balspelletjes doen.

De Rifflsee is een unieke wandelplek

De Rifflsee is een meer op 2.232m hoogte. Via de kabelbaan (met een gesloten gondel) sta je vanuit het plaatsje Mandarfen binnen 10 minuten bovenop de berg. Parkeren naast de lift is gratis. Er is ook een WC in het dal. Naast het bergstation van de Rifflsee ligt de Sunna Alm. Hier kun je lunchen en dineren of een warme kop koffie drinken voor of na je wandeling om het meer.

Wat de Rifflsee uniek maakt is de ligging hoog in de bergen. Het water is ijskoud en smaragdgroen van kleur. Een schitterend gezicht als de zon erop schijnt. Vele wandelaars maken een rondje Rifflsee van 2,93km. Die duurt ongeveer 1,5 uur en dat is een ontspannende wandeling met een pittig einde. Tijdens je wandeling kom je ook hardlopers tegen die heerlijk aan het trainen zijn in dit unieke gebied tussen de bergen. Afhankelijk van het seizoen vind je hier nog sneeuw(resten) tot eind juni. Vanaf juli kun je een rondvaart maken op een groot houten vlot. Je neemt plaats in een strandstoel en de schipper vaart een rondje van een half uur over het meer. Ondertussen geniet jij van een drankje. Met de Pitztal Sommer Card, die je gratis krijgt bij je accommodatie in het Pitztal is de toegang gratis tot de kabelbaan alsook de vaart met het vlot.

De hoogste slotvaart van Europa op 2232 meter hoogte

Sneeuwresten eind juni Rifflsee

Sneeuwresten eind juni

Vanaf de Rifflsee kun je ook langere wandeltochten maken van bijvoorbeeld 7 uur richting het Taschachhaus. Deze berghut werd al in 1873 gebouwd door Duitsers. Het is een populaire plek bij bergbeklimmers om verder de Alpen te beklimmen naar een hoogte van 3.000 meter richting de Pitztaler Urkund en andere bergen.

Ook hier wijzen de gele bordjes wandelaars de weg en de tijd

Ook hier wijzen de gele bordjes wandelaars de weg en de tijd

Eten & Drinken

Zoek je een fijne horeca plek in het Pitztal? Wij hebben vele restaurants tips in het Pitztal voor je verzameld.

In het Naturparkhaus Kaunergrat vind je Cafe-Restaurant Gachenblick

In het Naturparkhaus Kaunergrat vind je Cafe-Restaurant Gachenblick

Musea

Een museum voor jong & oud is het Steinbockzentrum in Sint Leonhard im Pitztal. De alpensteenbok (Capra ibex) met zijn enorme hoorns vind je overal in het wild in de Pitztaler Alpen, maar op grote hoogtes, vooral in de bovenste bergzones. In het steenbokmuseum leer je meer over de geschiedenis van dit beest en hoe is voorkomen dat deze niet is uitgestorven. Het Steinbockzentrum is van donderdag tot zondag geopend tussen 10:00 en 17:00 en een bezoek waard. Met je Pitztaler Sommer Card is de toegang gratis. Na het bezoek binnen loop je via een hoge loopbrug naar de weide waar je tussen de steenbokken kunt genieten van de aanblik van deze beesten. Maar let op: aanraken of aaien van de beesten is niet toegestaan.

Ingang van het Steinbockzentrum

Ingang van het Steinbockzentrum

Steenbok van steen in het Pitztal

Steenbok van steen in het Pitztal

Iets verderop in datzelfde Steinbockzentrum vind je nog een bezienswaardigheid: marmotten. Deze alpenmarmotten die graag ondergrondse stelsels bouwen om te leven, staan soms ook op de uitkijk. Misschien kun je er een glimp van opvangen. Met hun lengte van 50-55 cm moet dat mogelijk zijn. In de winter echter niet. Dan liggen ze in een diepe winterslaap. Daar komt de uitspraak ‘slapen als een marmot’ vandaan. Adres: Schrofen 46, 6481 St. Leonhard im Pitztal, Oostenrijk.

Zie jij de marmotten?

Bezienswaardigheden

Schrofenhof

Schrofenhof

Boven de gletsjer in het Pitztal kun je niet alleen naar beneden zoeven, je kunt er ook heerlijk ontbijten.

Boven op de gletsjer in het Pitztal kun je niet alleen naar beneden zoeven, je kunt er ook heerlijk brunchen.

Straatje in Wenns

Straatje in Wenns

Overnachten in het Pitztal

In het hele Pitztal is ruime keuze uit accommodaties. Van pensions tot hotels en van speciale kinderhotels tot airbnb’s, alles is voorhanden.

Kinderhotel Stefan

Een speciaal hotel in het Pitztal is Kinderhotel Stefan. Het hotel is onderdeel van familiehotel Sailer & Stefan en biedt een unieke formule aan families voor de perfecte Pitztal vakantie. Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen in de kamerprijs, evenals een 24 uurs buffet voor de allerjongsten. Het hotel heeft potjes met biologisch eten van het merk HiPP zodat kinderen tot 2 jaar op elk moment van de dag gevoed kunnen worden. Het 4-**** Kinderhotel Stefan in Wenns heeft naast een sauna ook een verwarmde infinity pool op de 6e etage waar je een schitterend uitzicht hebt op de groene Alpenweiden en de besneeuwde toppen in de winter.

Slaapkamer met dubbelbed in Kinderhotel Stefan

Slaapkamer met dubbelbed in Kinderhotel Stefan

Entree van Kinderhotel Stefan

Entree van Kinderhotel Stefan

De keuze is groot in het Pitztal. Volgens Booking.com zijn er alleen al 282 accommodaties in het Pitztal in alle prijscategorieën. Bekijk de hotelaanbiedingen en boek jouw hotel hier.

Pension Berghof Steinbock

Pension Berghof Steinbock

 

Ontvang gratis een brochure per post over jouw Oostenrijkse vakantieregio

Je kunt nu gratis een Oostenrijk brochure aanvragen voor jouw vakantie in een Oostenrijkse regio. De brochures worden per post opgestuurd. Dat betekent dat je met een paar dagen vakantievoorpret kunt hebben over bestemming in Oostenrijk in bijv. Tirol of Karinthië. Kies jouw Oostenrijkse regio uit de lijst en vul je gegevens in om de brochure gratis te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

 

 

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Pitztal

Tourismusverband Pitztal

Unterdorf 18 A
6473 Wenns im Pitztal
Oostenrijk
Telefoon: +43541486999


Twitter: twitter.com/Pitztal_Tirol
Facebook: facebook.com/Pitztal.Tirol
YouTube: youtube.com/user/PitztalPictures
Pinterest: pinterest.com/pitztaltirol/
Instagram: instagram.com/pitztal

 

Neem contact op met Tourismusverband Pitztal

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.

Kaart van Pitztal

Bekijk de kaart van het Pitztal en ontdek leuke plekken.

Pitztal

Meer foto’s van het Pitztal

Bekijk nog meer foto’s van het Pitztal, dé familiebestemming in Tirol in zomer en winter.

Ook hier hangen mensen graag een slotje om hun liefde te betuigen

Ook hier hangen mensen graag een slotje om hun liefde te betuigen

Uitkijkpunt Gachenblick

Uitkijkpunt Gachenblick