Fjell
Avontuurlijk Fjell, ideaal voor een outdoor vakantie in Noorwegen. Bij een bezoek aan de regio Fjell mag het downhill mountainbiken, avontuurlijk raften, en besneeuwde bergtoppen beklimmen zeker niet worden overgeslagen.
Sport & Vrije tijd in Fjell
Met de fiets een skipiste afgaan
In Hafjell bestaat een prachtige skipiste die nog steeds groen is wanneer deze bezocht wordt tegen het einde van de zomer of in de herfst. De schommelliften werken dan overigens wel, want ook al ligt er geen sneeuw, toch brengen ze iedereen samen met een stoere fiets graag even naar de top van de berg.
Met een speciale fietsenstandaard in de lift kan de professionele mountainbike mee naar boven genomen worden die Snorre, de eigenaar van Hafjell Bike Park, voor elke bezoeker verzorgd. Het zadel wordt van te voren nog even snel op de toepasselijke hoogte gezet en met harnas aan mag de bezoeker vervolgens de lift in.
Eenmaal boven op de berg kan er gekozen worden uit twee paden: het aangelegde pad of het niet-aangelegde pad wat is gevormd doordat fietsers er overheen fietsten.
Een dagje downhill biken over deze groene skipistes kost ongeveer 120 euro (incl. skipas en bike/gear rental). Voor senioren en kinderen gelden er speciale prijzen.
Met de stroom mee
De wasmachine. Zo noemen de Noren het spannendste gedeelte op de Sjoa rivier in Fjell tijdens het raften. Gelukkig gaat iedereen de frisse rivier op met goede professionele rafting kleding, want het water is niet bepaald tropisch. Het Sjoa rafting centrum zorgt ervoor niemand het niet koud krijgt door het uitlenen van speciale schoenen, de thermoskleding voor onder een wetsuit, en natuurlijk een beschermende helm.
De gids legt vol enthousiasme aan iedereen uit hoe ze moeten peddelen, maar dat mag natuurlijk eerst geoefend worden op het droge. Het mag er dan raar uit zien op het gras, handig is het wel! Synchroon peddelen is een leuke uitdaging voor een groep die voor het eerst samen gaat raften.
De hoogste berg van Noord-Europa beklimmen
Ooit gehoord van de Galdhøpiggen? Dat is namelijk de hoogste (2469m) berg van Noorwegen, Scandinavië en zelfs Noord-Europa! Wanneer iemand nog nooit een berg heeft beklommen, maar wel erg graag bovenop een bergtop zou willen staan zonder hulp van een skilift, is deze berg erg geschikt. Zowel kinderen als ouderen kunnen deze klim maken, want het is volgens de pro’s eerder een goede hike dan een echte bergbeklimming.
Om echt bij de voet van de berg uit te komen moet er eerst een paar honderd meter over een gletsjer heen gelopen worden en dat gebeurd samen met een groep en een lang stuk touw waar iedereen aan vast zit. Mocht iemand door een stuk van de gletsjer heen zakken omdat er teveel water onder ligt, dan houd het touw die persoon veilig. Door het harnas te dragen waaraan het touw kan worden vast gemaakt is het erg veilig.
Met wat ‘Bamsemums’ en een fles water in de rugzak kan de klim die ongeveer 2 uur duurt makkelijk uitgevoerd worden. Bamsemums zijn Noorse chocolade beertjes die licht zijn van gewicht en lekker om als tussendoortje te eten voor wat extra energie.
Het hart van de 4000 jaar oude gletsjer
Na een klim bij de Galdhøpiggen kan nog iets bijzonders bekeken worden voordat iedereen richting het hotel gaat. Een makkelijke wandeling van ongeveer 3 uur leid tot de 70 meter lange ijstunnel Mimisbrunnr. Het is leuk om hier rond te lopen en een filmpje te bekijken over hoe ze deze tunnel hebben gegraven met maar een paar man. Er is met veel licht en kleur een mooie ervaring te halen bij deze ijstunnel en het is een leuke afsluiting op de klim.
Eten en drinken
De jagerscultuur is duidelijk herkenbaar wanneer je een Noors restaurant binnen stapt. Een beren huid ligt op de tafel in de entree en er is staan volop flessen rode wijn.