Liechtenstein

Liechtenstein heet officieel Fürstentum Liechtenstein (vorstendom Liechtenstein). Deze ministaat (of dwergstaat) ligt in het midden van Europa. In Liechtenstein wordt officieel Duits gesproken.

 

Reizen naar Liechtenstein

Liechtenstein heeft geen eigen luchthaven. Daarom is Liechtenstein makkelijker te bereiken met de auto. De reis naar Liechtenstein is ongeveer 850 km en duurt met de auto ruim 8 uur. Let op dat je een tolvignet nodig hebt voor zowel Oostenrijk als Zwitserland. Je doorkruist beide landen om naar Liechtenstein te rijden. Met de trein reis je ook naar Liechtenstein met ongeveer 3 keer overstappen. Een groot deel leg je af met de snelle ICE-trein. In Liechtenstein is een goed busnetwerk.

In Vaduz kun je e-bikes huren die op verschillende plekken door de stad staan opgesteld. Deze elektrische fietsen kunnen door iedereen gebruikt worden, ook door toeristen. Hier staat alle informatie. Verder bieden de bedrijven:

 • E-Bike EGO Movement Store (Vaduz)
 • Adolf’s Bikeshop (Triesenberg)
 • Bike Garage Anstalt (Triesen)

verhuur van fietsen en e-bikes aan in diverse plaatsen in Liechtenstein. Zie de kaart van Liechtenstein onderaan de pagina voor de exacte adressen.

 

Vliegtickets naar Liechtenstein

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is die van Zürich. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar Flughafen Zürich. Bekijk de ticket aanbiedingen.

Visum aanvragen voor reizen naar Liechtenstein

Voor reizen naar Liechtenstein is een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In de praktijk is de grensovergang open en zal je niet gevraagd worden om je paspoort te tonen. Liechtenstein is geen onderdeel van de Europese Unie.

Beste tijd om te reizen naar Liechtenstein

Liechtenstein is een typische bestemming die het hele jaar door geschikt is voor vakantie. In de winter ga jaar Liechtenstein vanwege de wintersport mogelijkheden. In de andere seizoenen is het aangenaam vertoeven in Liechtenstein. Omdat Liechtenstein in het Rijndal van de Alpen ligt en daardoor ook bergachtig ook leent de bestemming zich uitstekend voor wandelingen door de groene weides in het voorjaar.

Bezienswaardigheden in Liechtenstein

Liechtenstein is een parlementaire democratie en in hoofdstad Vaduz zetelt het parlement, de Landtag. Zittingen zijn openbaar en het gebouw is een aanrader om te bekijken. Iedereen kan dus een plenaire raadsvergadering van de Landtag bijwonen. Neem zitting op de publieke tribune en ervaar hoe de lokale Liechtensteins politici vergaderen over actuele onderwerpen. Het is indrukwekkend om te zien hoe de volkvertegenwoordigers van het vorstendom debatteren, met respect voor elkaar en hoe dichtbij je als burger bij de politiek kunt staan. Niets voor niets is de slogan in Liechtenstein:

“Die oberste Aufgabe des Staates is die Forderung der gesamten Volkswohlfahrt”

Met een imposante hoogte van 19 meter voelt de plenaire zaal van het Landthaus echter kleiner door een hanglamp van enorme omvang, die de parlementsleden direct van licht op hun bureaus voorziet. Het gebouw in Vaduz is geopend in 2008. De bouw duurde 6 jaar en daarvoor zijn meer dan 1 miljoen klinker-stenen gebruikt, 600 ton staal en 5.300 m3 beton. Het Landstag Gebaude is ontworpen door het Duitse architectenbureau Hansjorg Gölitz.

 

Hotels in Liechtenstein

Volgens Booking.com is er ruim aanbod met hotels in Liechtenstein. Ontdek de accommodatie mogelijkheden met onze tips.

 

 

Gorfion Familotel in Malbun

In Malbun ligt het Gorfion Familotel. Een hotel dat zich volledig richt op gezinnen met kinderen. Het dinner is van 18:00 tot 20:30. Salades etc. worden in buffetvorm geserveerd. Het keuzemenu wordt aan tafel gebracht door een uiterst vriendelijke bediening. Het is een groot kinderfeest, met blije kinderen, kirrende babies en lachende ouders. Voor de allerkleinsten zijn er Stokke stoelen waar de baby zo mee aan tafel gezet kan worden. Het eten smaakt zoals je het in een goed restaurant kunt verwachten. Een perfect opgemaakt bord en de juiste gaarheid van het vlees. Speciaal voor de kinderen is er een buffet met dagelijks wisselende gerechten waaronder Spatzle, macaroni met gehakt en uiteraard groente zoals doperwten en appelmoes.

Het hotel telt 48 kamers waarvan de helft in 2020 volledig is gerenoveerd en aan de modernste eisen voldoet. Er zijn 2 suites en de familiekamers hebben een dubbel bed, met 2 losse dekbedden en een stapelbed voor de kinderen. Er is een balkon, dat voldoende hoog is. Leuk detail is het opstapje bij de receptie waardoor de kinderen ook betrokken worden bij het check-in proces. De receptie is bemand van 08:00 tot 22:00 in de avond. Daarna gaat de entree op slot. De late bezoeker kan de voordeur openmaken met dezelfde sleutel als die van de hotelkamer. Het Gorfion Familotel is een 4* hotel, volgens de Zwitserse hotel federatie.

Parkeren kan gratis voor het hotel. Voor bezitters van een elektrische of hybride auto zijn er 3 oplaadpunten bij het hotel. Deze kunnen vooralsnog gratis gebruikt worden door de hotelgasten.

Eten en drinken in Liechtenstein

 

Kunst, musea en meer in Liechtenstein

In Liechtenstein zijn indrukwekkende musea en kunstwerken te vinden. Zo zijn er alleen in de plaats Vaduz al meer dan 5 museums.

 • Liechtensteiner Landesmuseum
 • Postmuseum Vaduz
 • Kunstmuseum Liechtenstein
 • Schatzkammer Liechtenstein
 • Uhrenmuseum Kurt Beck

Liechtensteiner Landesmuseum

In hhet Liechtensteiner Landesmuseum (Liechtenstein NationalMuseum) leer je meer over de geschiedenis van Liechtenstein. Het gebouw waar het museum in gevestigd is komt uit de 15e eeuw (1438). Vroeger was er ook een taveerne in het gebouw en zetelde de regering van Liechtenstein er. In 1788 heeft Johann Wolfgang von Goethe de taveerne bezocht tijdens een van zijn reizen.

Postmuseum Vaduz

In het Engländerbau in Vaduz bezoek je het Postmuseum. Hier ontdek je alles over de geschiedenis van de filatelie van Liechtenstein sinds de uitgave van de 1e postzegel in 1912. Het museum is toegankelijk voor minder-validen en rolstoelgebruikers. Het museum opende voor het eerste in 1936.

 

Schatzkammer Liechtenstein

De Schatzkammer Liechtenstein ligt in hetzelfde gebouw als het Postmuseum en is een kleiner museum. Een van de hoogtepunten van de collectie is het Fabergé ei: Appelbloesem-ei. Een creatie van Peter Carl Fabergé. De collectie bestaat grotendeels uit items die van het vorstendom komen

 

Kunstmuseum Liechtenstein

Het Kunstmuseum Liechtenstein is de plek voor iedereen die wild wordt van modern kunst en contemporary art. In een simpele betonnen black-box, ontworpen door de Zwitserse architecten Meinrad Morger, Christian Kerez en Heinrich Degelo, vind je prachtige exposities en collecties. Het museum focust zich vooral op he verkrijgen van sculpturen.

 

5 Tips van het verkeersbureau van Liechtenstein

Om je verblijf in Liechtenstein goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau jou de volgende 3 tips:

 • Op booking.com vind je voordelige en goede hotels
 • in Liechtenstein is de lokale valuta Zwitserse frank (CHF). Dat is het wettige betaalmiddel. Zorg dat je vooraf bij het GWK wat geld wisselt. De euro wordt echter bijna overal geaccepteerd net als debetcards en creditcards
 • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Liechtenstein

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Liechtenstein om in de vakantiestemming te komen.

Liechtenstein is formeel ene belastingparadijs maar als toerist zul je daar niets van merken. De prijzen liggen aan de hoge kant.

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Liechtenstein

Liechtenstein Marketing

Äulestrasse 30
9490 Vaduz
Liechtenstein
Telefoon: +4232396363


Twitter: twitter.com/li_travel
Facebook: facebook.com/FuerstentumLIE
YouTube: youtube.com/user/LiechtensteinTravel
Pinterest: pinterest.com/Liechtenstein/
Instagram: instagram.com/fuerstentumliechtenstein/

 

 

Neem contact op met Liechtenstein Marketing

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Geef je direct op om lokale tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Liechtenstein ontvangen*

Kaart van Liechtenstein

Op de kaart van Liechtenstein vind je alle genoemde bezienswaardigheden en het VVV kantoor van Liechtenstein.