Jersey

Jersey is een eiland op 22 kilometer voor de Franse kust van Normandië in de Golf van Saint-Malo. Het is het grootste eiland van alle Kanaaleilanden. Er wonen iets meer dan 100.00 mensen, waarvan 30% in de hoofdstad Saint Helier.

Mont Orgueil

Mont Orgueil

 

Op Jersey wordt “Queens English” gesproken zoals ze het zelf zo mooi zeggen. Maar ook Jèrriais, een dialect. De hevige getijden op het eiland zorgen ervoor dat het landschap aan de kust 2x per keer bijna compleet anders is. Jersey staat erom bekend dat het de grootste getijden ter wereld heeft. De financiële sector is tegenwoordig groter geworden dan toerisme en is een belangrijke bron van inkomsten en een banenmotor op het eiland.

 

De geschiedenis van Jersey

In grote delen van de 18e eeuw was Jersey in oorlog met de Fransen. Tijdens een belangrijke slag op Royal Square werden de Fransen verslagen en daardoor bleef Jersey brits. In het Jersey Museum, Art Gallery and Victorian Hous museum kun je meer leren over deze periode in de geschiedenis van Jersey. Tijdens deze laatste slag om Jersey met de Fransen verloor de burgermeester van Jersey het leven door een kogel van een musket. John Singleton Copley schilderde deze gebeurtenis uit 1781 in het schilderij “the Death of Mayor Peirson”.

In dit museum ontdek je nog veel meer over de Jersey geschiedenis, hoe Victor Hugo een deel van zijn leven op het eiland doorbracht vanaf augustus 1852 en waarom de bekende bruine Jersey koeien zo belangrijk zijn voor de inwoners. Het museum is gevestigd in het voormalige huis van de familie van Dr Charles Ginestet. Zodra je binnenstapt keer je terug in de tijd in dit Victoriaanse huis. Binnen ontdek je het verhaal van een Victoriaanse familie in crisis, klaar om hun huis te verlaten en naar Frankrijk te vluchten om een nieuw leven te beginnen.

Leer over de familie Ginestet

Ook is er aandacht voor Jersey als geopark. Sommige gesteenten zijn miljoenen jaren oud en er worden regelmatig belangrijke fossielen gevonden in de rotsen.

 

Reizen naar Jersey

Toerisme naar Jersey kwam al vroeg op gang. Eerst met een stoomboot en later met het vliegtuig. Maar in 1937 ontstond het echte massatoerisme toen Jersey Airways begon met een commerciële vlucht. Toerisme groeide en vooral Britten reisden graag naar Jersey vanwege het mooie weer en de schitterende stranden. Op het hoogtepunt van de jaren ’60 en ’70 waren er meer dan 33.000 bedden beschikbaar voor alle toeristen. Tegenwoordig bereikt je Jersey nog het eenvoudigste met het vliegtuig.

Vliegtickets naar Jersey

easyJet vliegt naar de luchthaven Jersey Airport bij St. Peter. Vanaf Amsterdam vlieg je met easyJet in 1,5 uur van Schiphol naar Jersey Airport. Deze relatief voordelige vlucht gaat 2x per week tot eind oktober 2023. Op verkeersbureaus.info vind je voordelige vliegtickets en vliegaanbiedingen naar JER Jersey Airport. Bekijk de ticket aanbiedingen!

easyJet biedt een directe vlucht

 

Visum aanvragen voor reizen naar Jersey

Voor reizen naar Jersey
 is een geldig paspoort verplicht. Met alleen een ID-kaart kun je niet naar Jersey reizen. Een visum is niet nodig voor Jersey.

Vervoer op Jersey

Er zijn een aantal makkelijke manieren om je op Jersey te vervoeren. Al naar gelang je budget kies je 1 of meerdere van de volgende transportopties:

 • Taxi (Domino Cabs)
 • Shuttles (Bay Tours)
 • e-bike verhuur
 • Wandelen
 • Bus, openbaar vervoer
 • Huurauto

De meeste taxi’s van Domino Cabs zijn volledig elektrisch

 

Boek een tour met Bay Tours Jersey

Voor een tours of excursies over Jersey is Bay Tours Jersey een goede keuze. Het bedrijf heeft professionele chauffeurs in dienst die ook als gids werken tijdens je excursie.

Tijdens de rondrit over het eiland zie je alle hoogtepunten van Jersey en zijn er stops om te lunchen of een high-tea te beleven. Ook is er voldoende tijd tijdens de stop om foto’s en video’s te maken van de prachtige natuur. Zo is een stop in het uiterste zuidwesten van Jersey er een die je niet snel vergeet. Daar vind je een vuurtoren (La Corbiere Lighthouse), die alleen met eb te bereiken is, een in brutalisme-stijl gebouwde verdedigingstoren uit de Tweede Oorlog en een ijskar. Real Jersey Dairy Ice Cream schept de lekkerste ijsjes van het eiland. Bereid met melk van de lokale Jersey koeien.

Real Jersey Dairy Ice Cream

Heerlijk ijs van lokale melk

Je kunt ook slapen in deze voormalige Duitse Radio Toren La Tou du Radio

Je kunt ook slapen in deze voormalige Duitse Radio Toren La Tou du Radio

 

Openbaar vervoer op Jersey

Openbaar vervoer met de bus is goed geregeld op Jersey. De bussen van libertybus rijden frequent en stoppen voldoende, ook bij de toeristische plekken op het eiland. Je kunt een kaartje kopen bij de chauffeur of eenvoudig tappen met je bankpas of creditcard.

 

Autohuren op Jersey

Het huren van een auto op Jersey is prijzig. Zoals op de meeste eilanden is de voorraad huurauto’s op Jersey beperkt en daardoor duur. Auto’s rijden aan de linkerkant van de weg dat het rijden lastiger maakt. De wegen zijn smal en vaak moet je toeren uithalen om elkaar te kunnen passeren. Een autohuren op Jersey is daarom vooral voor ervaren chauffeurs.

Hotels in Jersey

Op heel Jersey zijn interessante accommodaties te vinden. Zo kun je slapen in een 18e eeuw kasteel. Of wat dacht je van een nacht in een fort langs het water? Volgens Booking.com zijn er meer voldoende hotels op Jersey die samen ruim 7.000 hebben hebben. Ontdek de accommodatie mogelijkheden met onze tips.

 

 

Hotel Ambassadeur in St Clement

Vanaf je kamer van Hotel Ambassadeur kun je de dolfijnen zien zwemmen als je geluk hebt. Het hotel ligt direct aan de zee en als het eb is loop je zo een heel stuk het strand op richting de zee. Met vloed komt de zee tot aan de boulevard van het hotel. De eigenaar van het hotel ontvangt zijn gasten zelf met een warm welkom. Boek zeker het uitgebreide ontbijt bij dit hotel. Ontbijt granen, fruit e.d pak je zelf van het buffet. Eieren zoals scrambled eggs met toast worden vers geserveerd vanuit de keuken. Een aanrader! Zeker omdat dit 3-sterren hotel op Jersey ook een buitenzwembad heeft.

Hotel Ambassadeur (klik voor meer foto’s)

De check-out tijd van Hotel Ambassadeur is 11:00 en je krijgt je kamersleutel al vanaf 14:00 in de middag. Bekijk de prijzen en beschikbaarheid van het hotel hier.

Comfortabele bedden (klik om meer te zien)

Heerlijk ontbijt

 

Meer voordelige hotels op Jersey

Bekijk meer hotels op Jersey via de handige kaart hieronder. Zoom in op een stad of parish op Jersey om een hotel te vinden waar je kunt verblijven. Door uit te zoomen krijg je een goed overzicht van het hele eiland en alle Jersey hotels.Booking.com

 

Bezienswaardigheden op Jersey

Het eiland Jersey kent vele bezienswaardigheden en attracties. Zowel attracties voor gezinnen met kinderen als bezienswaardigheden voor 50-Plussers. Bekijk de tips van Verkeersbureaus Jersey en plan de dingen om te zien op Jersey met deze Jersey tips.

Bay Tours bij La Hougue Bie

 

La Hougue Bie

La Hougue Bie is niet zomaar een bezienswaardigheid op Jersey. Dit prehistorische monument werd duizenden jaren lang gebruikt als ganggraf. Het dateert uit 3500 v.Chr.. Deze periode wordt het neolithicum genoemd. Het monument bestaat uit meerder onderdelen:

 • een heuvel van 13 meter hoog met een kerk en kapel erop
 • het ganggraf, die je nog steeds via een 8 meter lange tunnel kunt bereiken
 • een bunker gebouwd door de Duitsers tijdens WOII
Wandtekening in de kapel van La Hougue Bie

Tunnel naar het ganggraf

La Houge Bie is ouder dan veel Egyptische piramides. Kijk tijdens je bezoeker zeker naar de video presentatie. Deze is in het Engels, Duits of Frans. Je leert veel over het ontstaan van La Hougue Bie. De kapel, Chapel of Notre Dame de la Clarté, bovenop de heuvel is te bezoeken. Binnenin vind je een christelijke tekening op de wand.

Wandtekening in de kapel van La Hougue Bie

Wandtekening in de kapel van La Hougue Bie

Kapel van La Hougue Bie

Het complex wordt onderhouden door Jersey Heritage. Met hun pas kun je meerdere bezienswaardigheden op Jersey bezoeken tegen een gereduceerd tarief. Deze Jersey Heritage Pass geeft onbeperkte toegang tot 4 sites voor de prijs van 3 gedurende de 7 opeenvolgende dagen dat je op Jersey bent.

Elizabeth Castle

Het Elizabeth Castle is het kasteel dat terugkomt op bijna alle visuele uitingen van VVV Jersey. Dit kasteel, dat in de zee ligt bij St. Aubin’s baai is in de 16e gebouwd als militair verdedigingswerk. De Vlaamse militaire engineer Paul Ivy was verantwoordlijk voor het ontwerp.

 

 

Over dit pad wandel je naar het kasteel of weer terug naar het eiland

Vanaf de kasteelmuren en de toren heb je een adembenemend uitzicht op de zee, het strand en de stad Saint Helier. Een bezoek aan Elizabeth Castle is letterlijk een reis terug in de tijd, verpakt in de prachtige omgeving van een adembenemend eiland. Je kunt met een speciaal voertuig naar het eiland gaan.

Dit amfibi voertuig brengt je naar Elizabeth Castle

Of je kiest ervoor om over een pad over de zeebodem te wandelen, wanneer het eb is. Deze voettocht duurt ongeveer 20 minuten en is spectaculair. In het kasteel is een expositie over het wapentuig dat door de eeuwen heen is gebruikt ter verdediging van het kasteel en de omliggende kust. Tot in 1945 deed het kasteel dienst als verdedigingswerk.

De kanonnen van Elizabeth Castle zijn nog in gebruik

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers het kasteel overgenomen om met geavanceerde kanonnen Jersey te bewaken tegen de geallieerden. Het kasteel is genoemd naar de Koningin van Groot-Brittannië; Queens Elizabeth I.

De Upper Ward

Uitleg bij aankomst op Elizabeth Castle

 

Het Mont Orgueil Castle kasteel op Jersey

Op heldere dagen kun je vanaf Mont Orgueil Castle Frankrijk zien liggen. De kust van Bretagne is dan zichtbaar vanaf de uitzichtpunten op kasteel Mont Orgueil. Het kasteel is te bezoeken tegen betaling van een kleine vergoeding. Via een aantal trappen loop je naar boven naar de voormalige binnenplaats waar de kanonnen opgesteld stonden. Vanaf deze zogenaamde “battery” heb je 360-graden uitzicht naar de typische Engelse huizen langs de Noordkust van Jersey en schitterend uitzicht over de groen-blauwe Atlantische Oceaan. Money Orgueil torent uit boven het vissersdorpje Gorey en ligt in de gelijknamige Gorey Bay. Voor kinderen zijn er speelplaatsen.

Jersey War Tunnels

De Jersey War Tunnels tonen op een indrukwekkende manier de onuitwisbare indruk die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten op Jersey. Vanaf het begin van het nationaal socialisme in 1933 tot aan de dood van Hitler en alles wat daartussen ligt. Met beelden, heel veel objecten en video word je als bezoeker meegenomen naar Jersey in de jaren ’40-’45 van de vorige eeuw. Dit museum vergeet je niet snel en mag niet ontbreken op je “op Jersey te-bezoeken-lijstje”. Jersey werd bevrijd van de Duitse bezetter op 9 mei 1945. Hun bevrijdingsdag ofwel Liberation Day wordt nog elk jaar gevierd.

Yoga bij het kasteel van Jersey

Op de battery-plaats worden dagelijkse yoga lessen gegeven door Kalimutki Yoga. De Peruviaanse Yoga lerares Roxy heeft duidelijk plezier in haar werk en dat voel je tijdens de yoga lessen. Voel hoe de wind je huid streelt, maak contact met de aarde en ontdek je nieuwe zelf na een uurtje yoga bij kasteel Mont Orgueil Castle.

La Mare Wine Estate

20.000 liter productie per jaar. Het is geen organische wijn productie maar ze gebruiken zelf geen gif meer sinds 15 jaar. In 1779 gebouwd. In 1986 volledig herbouwd. Bomen staan er om de wijngaarden die de druiven struiken beschermen tegen de harde wind op het eiland.

Er is ook een optie voor een private tour met bijvoorbeeld je familie of met collega’s. De rondleiding begint bij de druiven waar de gids vol energie vertelt over het proces van de wijnbouw op Jersey. Via de zaal waar ook trouwerijen plaatsvinden neemt de gids je mee naar de “keuken van de wijnbouw” waar je zelf kunt zien hoe de witte, rode en rose wijn wordt gemaakt. Speciale aandacht is er voor de mousserende wijn. Deze wordt ook bij La Mare Wine Estate gemaakt via een speciaal procedé.

Jersey Zoo

De Jersey Zoo is een belevenis op zich. Deze Jersey dierentuin nodigt uit voor een bezoek aan wilde dieren. Verwacht geen olifanten en giraffen maar wel veel indrukwekkende reptielen, orang-oetans, met uitsterven bedreigde wilde zwijnen en sinds de zomer 2023 ook 2 luiaards. De Jersey Zoo is een feest voor iedereen. Jonge kinderen, ouders en opa’s & oma’s. Na het bezoek aan deze dierentuin op Jersey is een bezoek aan het cafe/restaurant een fijne afsluiter. Elke dag is er keuze uit vele taarten en smakelijke warme lunchgerechten.


Speciale aandacht in de Jersey Zoo is er voor de turtles. In de zomer van 2023 was er zelfs een speciale “Tortoise Takeover” waarbij deze met uitsterven bedreigde diersoort onder de aandacht werd gebracht bij alle bezoekers van het hele eiland. Deels door educatie en deels door kunstwerken te maken met schildpadden in de hoofdrol. In samenwerking met lokale kunstenaars, Durrell Wildlife Conservation Trust en Wild in Art.

 

Jersey Cider festival: La Fais’sie d’Cidre

Van begin tot half oktober stroomt er Cider door de straten van Jersey tijdens het La Fais’sie d’Cidre festival. Met interactieve spellen voor de allerkleinsten en proeverijen voor de volwassen van deze goddelijke appeldrank. Of zoals de locals het zeggen: als het Cider festival er is, draag dan je laarzen.

Weekender Music Festival

In het eerste weekend van september draaien top DJ’s en bands hun muziek voor de duizenden fans tijdens het Jersey Weekender Music Festival. Eén weekend vol muziek en genieten van de vele optredens. Zorg dat je tijdig je hotelkamer boekt.

The Sand Wizard

Een speciaal bezoek breng je aan de zandsculpturen van Simon the Sand Wizard. In een grote koepeltent vind je Simon en zijn zandsculpturen, in de baai van St Catherine’s Breakwater. Elk jaar ontwerpt Simon, uit het hoofd, nieuwe sculpturen die bij vervolgens mij eenvoudig gereedschap uit zand “snijdt”. Zonder foto’s en in 365 uur maakt hij elk jaar een zandsculptuur. De expositie van The Sand Wizard is gratis te bezoeken. Simon vraagt een kleine fooi als je foto’s wilt maken. Dat is zijn bron van inkomen.

Gratis entree bij the Sand Wizard attractie

 

Jo’s Painted Pebbles

In de St Helier Fishmarket vind je niet alleen vis en krab. Ook Jo heeft hier haar stenen winkel, Jo’s Painted Pebbles. Jo heeft een vergunning om de ronde stenen te rapen van het strand en beschildert ze in haar winkel annex atelier in de vismarkt van St Helier. Het is leuk om haar winkel te bezoeken en een origineel souvenir van Jersey mee naar huis te nemen.

Eten en drinken op Jersey

Binnenkort meer tips voor lekker eten op Jersey.

Oesters eten op Jersey

Om oester van Jersey te eten ga je naar een restaurant of naar Seymour Oyster. Hier kun je oesters bekijken én proeven. Reis naar de diepten van de oesterbedden van Seymour Oyster en ontmoet een aantal van onze 14 miljoen oesters. Een toer bij Seymour Oyster duurt ongeveer 2 uur maar kan op verzoek aangepast worden. De tour is inclusief champagne of mousserende wijn en natuurlijk een proeverij van oester oogst.

Driftwood Cafe

In een verscholen baai in St. Martin ligt Driftwood Cafe. Hier bestel je een heerlijke lunch in Britse of Thaise stijl. Vaak staan er verse bloemetjes op tafel.

De Thaise gerechten kunnen behoorlijk pittig zijn. Al is er ook een optie om de pepertjes weg te laten in je gerecht. Er zijn dagelijkse specials, buiten de kaart om. Zo serveert Driftwood Cafe heerlijke crab taco’s, vers van het eiland.

 

Vrije tijd

Wist je dat Jersey 6 golfbanen heeft? Sommige banen waar je golf kunt spelen op Jersey liggen direct aan de kliffen aan de kust. Gegarandeerd speelplezier en fraaie uitzichten bij het slaan van een birdy. 3 golfbanen op Jersey hebben 18 holes en zijn wedstrijden banen. Dit zijn:

 • La Moye Golf Course (par-72)
 • The Royal Jersey Golf Club (par-70)
 • en Les Mielles Golf & Country Club

De andere 3 banen zijn een 9 holes golf baan. Hier betaal je ook een stuk lagere groenfee om een rondje golf te spelen.

 

4 tips van het verkeersbureau van Jersey

Om je verblijf op Jersey goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau de volgende 3 tips voor je:

 • Op booking.com vind je voordelige en goede hotels
 • in Jersey is de lokale valuta de Pound Sterling. Zorg dat je vooraf bij het GWK wat geld wisselt. Jersey hanteert ook de Jersey Pound, dat zijn eigen bankbiljetten. Die zijn alleen geldig in Jersey
 • De lekkerste melk in Europa komt van de Jersey koeien. Over het hele eiland vind je kleine ijskraampjes waar ze heerlijk ijs verkopen
 • Reviews bekijken van reizigers? TripAdvisor vertelt je wat andere reizigers vinden van Jersey

Nog een laatste tip: vraag alvast een reisgids aan over Jersey om in de vakantiestemming te komen!

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Jersey

Visit Jersey

Commercial House 3 Commercial Street
JE2 3RU St Helier
Jersey (eiland)
Telefoon: +441534859000

Twitter: twitter.com/VisitJerseyCI

Facebook: facebook.com/VisitJersey
YouTube: youtube.com/user/lapalmaturismo
Instagram: instagram.com/visitjerseyci/

 

Neem contact op met Visit Jersey

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Geef je direct op om lokale tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Jersey ontvangen*

Kaart van Jersey

Op de plattegrond van Jersey vind je alle bezienswaardigheden en de genoemde activiteiten. Met de kaart van Jersey plan je jouw bezoek aan het kanaaleiland Jersey makkelijker.